ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Γενάρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη μάχη για την επιτυχία της αγροτικής κινητοποίησης

Motion Team

Η Γραμματεία της ΠΑΣΥ στη συνεδρίασή της στις 3 Γενάρη αποφάσισε και όρισε την 31η του ίδιου μήνα, μέρα κινητοποίησης των μικρομεσαίων αγροτών σ' όλη τη χώρα. Βήμα τολμηρό και θετικό στη ζωή και δράση της ΠΑΣΥ, που πρέπει να πετύχει.

Αυτή η κινητοποίηση γίνεται σε μια περίοδο δύσκολη για το αγροτικό κίνημα και τούτο γιατί:

1. Τα τριτοβάθμια όργανα του αγροτικού και συνεταιριστικού κινήματος - όποιο όνομα κι αν έχουν (ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ κλπ.) - αναπαυμένα στις άνετες καρέκλες και τις παχυλές «αποζημιώσεις», που για τις υπηρεσίες, τις οποίες προσφέρουν στις κυβερνήσεις, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ φρόντισαν να τους εξασφαλίσουν από τις εισφορές των αγροτών στις Ελληνικές Γεωργικές Ασφαλίσεις (ΕΛΓΑ), κάνουν ό,τι μπορούν όχι μόνο να μην αμφισβητηθεί η αγροτική πολιτική της κάθε φορά κυβέρνησης και της ΕΕ, αλλά να παρουσιαστεί σαν αναγκαία, αναπόφευκτη και η μόνη «εφικτή» για τις σημερινές συνθήκες. Ξεπληρώνουν βέβαια έτσι και με το παραπάνω και τις καρέκλες τους και τις αμοιβές τους.

2. Δεν είναι μόνο αυτοί που τα δίνουν όλα να μην κουνηθεί φύλλο στο χωριό και τον κάμπο. Είναι και ορισμένοι κυβερνητικοί συνεταιριστές, αποδειγμένα διασπαστές, κατόπιν εντολών, των αγώνων των μικρομεσαίων αγροτών.

Γνωστοί στο ρόλο αυτό από τον καιρό που η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση, αλλά φιλοδοξούσε να γίνει κυβέρνηση. Και φυσικά δεν ήθελε το αγροτικό κίνημα να είναι ενωμένο και να διεκδικεί λύσεις στα προβλήματά του πέρα και έξω φυσικά από τις επιλογές της ΝΔ και της ΕΕ. Αυτοί οι εντολοδόχοι της κυβέρνησης κάνουν ό,τι μπορούν να αποπροσανατολίσουν, διασπάσουν και τελικά ν' αφοπλίσουν τους μικρομεσαίους αγρότες από τις δίκαιες διεκδικήσεις για την επιβίωσή τους. Να τους οδηγήσουν τελικά στο συμβιβασμό και την αποδοχή μιας αντιλαϊκής στο σύνολό της πολιτικής και ιδιαίτερα αντιαγροτικής.

Εκεί αποσκοπούν τα αιτήματα που προβάλλονται, κύρια στη Θεσσαλία, από κυβερνητικούς βουλευτές και συνεταιριστές μαζί, για απορρόφηση και επιδότηση «όλων των νομίμων βαμβακιών». Ποια είναι τα νόμιμα λοιπόν γι' αυτούς; Είναι μόνο αυτά που το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ ως κυβερνήσεις και η ΕΕ συμφωνούν να επιδοτούν και όχι αυτά που η γη και οι κόποι των βαμβακοπαραγωγών παράγουν. Αλλωστε ο συνεταιριστής και πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συλλόγων της Λάρισας - Αγιάς - Τυρνάβου σε συνέντευξή του στο περιοδικό της ΠΑΣΕΓΕΣ, είχε φροντίσει να το κάνει σαφές αυτό το πράγμα. Οταν η κυβέρνηση καθόριζε ότι η μέση παραγωγή που θα επιδοτηθεί ήταν τα 305 κιλά ανά στρέμμα, έτρεξε να δηλώσει ότι «όσες ποσότητες είναι πάνω από την ποσότητα αυτή είναι αέρας, νερό ή παράνομα παραχθείσα ποσότητα». Ξεχνώντας φυσικά ότι υπάρχουν και παραγωγές 350, 400, 450 ακόμη και 500 και πάνω κιλών.

3. Δίπλα στους καρεκλοκένταυρους των τριτοβάθμιων οργανώσεων και αυτούς τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές - συνεταιριστές, υπάρχει ο κυβερνητικός και κομματικός μηχανισμός της ΝΔ, που σε εκβιασμούς, πιέσεις, απειλές και μεθοδεύσεις δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα του ΠΑΣΟΚ σε παρόμοιες περιπτώσεις. Τα ίδια μέσα, τα ίδια επιχειρήματα, ίδιες τακτικές. Δοκιμασμένα και στο παρελθόν.

Ολοι αυτοί φυσικά λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Ξεχνούν ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν αποκτήσει πείρα τα προηγούμενα χρόνια. Είδαν ποιοι τους συμπαραστάθηκαν μέχρι τέλους, και ποιοι όταν μύρισαν «εξουσία», φρόντισαν να τους διασπάσουν. Γι' αυτό θα πουν σ' όλους αυτούς «Αξιος ο μισθός σας» αλλά εμείς θέλουμε να ζήσουμε, να επιβιώσουμε και γι' αυτό στις 31 Γενάρη και όχι μόνο θα παλέψουμε:

  • Να πληρωθούμε το μόχθο μας σε τιμές που να μας επιτρέπουν να ζούμε ανθρώπινα και να διαθέτουμε την παραγωγή μας έγκαιρα και να την πληρωνόμαστε γρήγορα.
  • Να μπορούμε να πουλάμε όσα οι κόποι μας και η γη μπορούν να μας αποδώσουν χωρίς περιορισμούς και τιμωρίες (ποσοστώσεις, πρόστιμα συνυπευθυνότητας κλπ.).
  • Να μειώσουμε το κόστος παραγωγής κόντρα στα κέρδη των μονοπωλίων και να δώσουμε φθηνά και υγιεινά τρόφιμα στους καταναλωτές.
  • Να γλιτώσουμε από την επίσημη και ανεπίσημη τοκογλυφία της ΑΤΕ και των άλλων τραπεζών.
  • Να 'χουμε ανθρώπινη σύνταξη 400 ευρώ το μήνα και να την παίρνουμε στα 60 και 55 οι άνδρες και οι γυναίκες αντίστοιχα.
  • Να 'χουμε ασφάλιση της παραγωγής και του κεφαλαίου απ' όλες τις φυσικές καταστροφές και ο ΕΛΓΑ να είναι δημόσιος οργανισμός και να επιδοτείται και από το κράτος.
  • Να 'χουμε δωρεάν και ποιοτικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, όπως και πραγματικά δωρεάν Παιδεία για τα παιδιά μας.

Είναι μερικά από τα αιτήματα που προβάλλει σήμερα το συνεπές αγροτικό κίνημα, που χωρίς την ικανοποίησή τους σίγουρα γίνεται προβληματική η παραμονή εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών στην παραγωγή. Γι' αυτό και πρέπει αυτή η κινητοποίηση να πετύχει και να μη μείνει μόνο μια μέρα διαμαρτυρίας.

Δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στους βαμβακοπαραγωγούς, γιατί και οι καπνοκαλλιεργητές, ελαιοκαλλιεργητές, κτηνοτρόφοι, αμπελουργοί, σιτοπαραγωγοί και παραγωγοί άλλων δημητριακών, ντοματοπαραγωγοί, ροδακινοπαραγωγοί, πατατοπαραγωγοί και όλοι οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων σήμερα πλήττονται απ' αυτή την πολιτική.

Μπορεί και πρέπει ν' αποτελέσει γι' αυτό την απαρχή για την αναγέννηση του αγροτικού κινήματος. Ν' αποκτήσουν ζωή και δράση οι αγροτικοί σύλλογοι (να δημιουργηθούν νέοι), ομοσπονδίες, συντονιστικές επιτροπές κλπ.

Να είναι η αρχή για να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των μικρομεσαίων αγροτών η ΠΑΣΥ, όχι μόνο σαν ένας πόλος για να παλεύει για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών και να οργανώνει τους αγώνες τους. Αλλά θα βοηθάει ν' αποκτούν και γενικεύουν την πείρα τους, για τη δράση των κυβερνητικών κομμάτων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλων πολιτικών δυνάμεων που σαν στρουθοκάμηλοι κρύβουν τις αιτίες της κακής κατάστασης των μικρομεσαίων αγροτών, που δεν είναι άλλες από τις επιλογές της ΕΕ και των κομμάτων που συμφωνούν μ' αυτές. Θα προσαρμόζει τα αιτήματα σύμφωνα με τις ανάγκες της μικρομεσαίας αγροτικής οικογένειας, παίρνοντας υπόψη τις αλλαγές που συντελούνται στην αγροτική οικονομία. Θα συμβάλλει στη διαμόρφωση κοινών αιτημάτων και κοινής δράσης με την εργατική τάξη και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης.

Θα βοηθάει στο να μη βρίσκουν έδαφος να καλλιεργούνται ψευδαισθήσεις για λύση των προβλημάτων της στα πλαίσια του σημερινού πολιτικού συστήματος, να επιδρά στη συνείδησή της, για βαθύτερες και ριζικές αλλαγές, που δεν μπορούν να έχουν βάση πέρα και έξω από τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες έχουν χρέος να κάνουν τ' αδύνατα δυνατά για να πετύχει αυτή η κινητοποίηση. Θα 'ναι μια προσφορά των κομματικών δυνάμεων της υπαίθρου και των στελεχών του Κόμματος στο 17ο Συνέδριό του. Μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει μια νέα εποχή για το αγροτικό κίνημα.


Του
Σπύρου ΣΤΡΙΦΤΑΡΗ
Μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ