ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Γενάρη 2005
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΙΡΟΥ
Κατάληψη για να αποτραπεί το ξεπούλημα

Σε κατάληψη των Σπηλαίων του Διρού προχώρησαν οι εργαζόμενοι σε αυτό μαζί με ολόκληρο σχεδόν το λαό της Μάνης και του Δήμου Οιτύλου που αντιδρούν στην προσπάθεια ξεπουλήματος αυτού του μοναδικού φυσικού πλούτου σε ιδιώτη και συγκεκριμένα στην εταιρία «ΓΗΓΕΤΟΝ ΑΕ». Μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2003 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και θέλει να ολοκληρώσει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η κατάληψη ξεκίνησε προχτές, Δευτέρα, όταν εργαζόμενοι στα Σπήλαια αντιλήφθηκαν την παρουσία κλιμακίου της εταιρίας «ΓΗΓΕΤΟΝ ΑΕ» που είχε φτάσει στην περιοχή για να ολοκληρώσει μελέτες που είναι απαραίτητες να κατατεθούν στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) ΑΕ - σύμφωνα με τη σύμβαση - για να παραχωρηθούν τα Σπήλαια σε αυτή.

Αμέσως σήμανε γενικός συναγερμός στην περιοχή και πλήθος κόσμου έσπευσε να ενώσει τις δυνάμεις του με αυτές των εργαζομένων που κατέλαβαν τα Σπήλαια και εμπόδισαν το συγκεκριμένο κλιμάκιο να ολοκληρώσει τις εργασίες του. Κεντρικό αίτημα αποτελεί η άμεση ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης στον ιδιώτη. Παράλληλα, ζητούν να επιστρέψουν τα Σπήλαια Διρού στο υπουργείο Πολιτισμού.

Να θυμίσουμε ότι μετά από «διαγωνισμό» η εταιρία ΕΤΑ ΑΕ - επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - είχε υπογράψει σύμβαση παραχώρησης για μακροχρόνια (30 χρόνια) μίσθωση του Σπηλαίου Βλυχάδας Διρού με την εταιρία «ΓΗΓΕΤΟΝ ΑΕ». Μια σύμβαση την οποία προσπαθεί τώρα να υλοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ παρά το γεγονός πως έχει δεσμευτεί, μέσω του υφυπουργού Τουρισμού, Α. Λιάσκου, ότι θα ακυρωθεί.

Στο πλευρό των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής βρέθηκε χτες το πρωί κλιμάκιο της ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της, Δήμο Λεβεντάκη, ο οποίος δήλωσε στο «Ρ» σχετικά με το θέμα: «Η ιδιωτικοποίηση των Σπηλαίων του Διρού φανερώνει ανάγλυφα τίνος συμφέροντα εξυπηρετεί η πολιτική της ΝΔ που είναι συνέχεια εκείνης του ΠΑΣΟΚ.

Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) μοιάζουν μεταξύ τους σαν δύο σταγόνες νερό. Αφού έφτασαν στο σημείο να συμφωνούν στο ξεπούλημα των μνημείων της φύσης, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καταλαβαίνει κανείς τι μας επιφυλάσσουν στη συνέχεια.

Η ματαίωση του ξεπουλήματος των Σπηλαίων Διρού πρέπει και μπορεί να επιβληθεί από τον ενωμένο και ανυποχώρητο αγώνα των εργαζομένων στα Σπήλαια και των κατοίκων της περιοχής. Στον αγώνα αυτό θα παράσχουμε πλέρια υποστήριξη. Η θέση μας είναι καθαρή: Τα Σπήλαια Διρού πρέπει να παραμείνουν αποκλειστικά στο δημόσιο, να συμπληρωθούν τα κενά των θέσεων εργασίας, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, να δοθούν χρήματα από το κράτος για την καλύτερη αξιοποίησή τους».

Νέα καθυστέρηση στα έργα του Μαλιακού

Για δύο οδικά έργα σταματούν προσωρινά οι διαδικασίες υλοποίησης των διαγωνισμών με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Το ένα έργο αφορά στο οδικό δίκτυο στο φονικό πέταλο του Μαλιακού Κόλπου, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, και το άλλο σε τμήμα της Ιονίας Οδού (παράκαμψη Αγρινίου). Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να υπάρχει νέα καθυστέρηση των εργασιών βελτίωσης του οδικού δικτύου στον Μαλιακό και της Ιονίας Οδού.

Στο ΣτΕ προσέφυγε η κατασκευαστική εταιρία «Μηχανική», η οποία με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να «παγώσουν» δύο δημόσιοι διαγωνισμοί. Ο πρώτος αφορά στο διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου τμήματος της Ιονίας Οδού και συγκεκριμένα του τμήματος της παράκαμψης του Αγρινίου (Αγγελόκαστρο-Κουβαράς), προϋπολογισμού εκατό εκατομμυρίων ευρώ. Ο διαγωνισμός αυτός κατακυρώθηκε στην εταιρία «Αθήνα ΑΕΤΒ». Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά σε δύο τμήματα του οδικού δικτύου του Μαλιακού Κόλπου, από τις Θερμοπύλες έως την κοίτη του Σπερχειού Ποταμού και από τη Ροδίτσα έως την Αγία Μαρίνα (επέκταση του άξονα Σκάρφεια - Λαμία - Ράχες), προϋπολογισμού 109.757.000 ευρώ. Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε στην εταιρία «Τέρνα».

Το ΣτΕ αναστέλλει προσωρινά και τους δύο διαγωνισμούς, μέχρι την έκδοση απόφασης επί των αιτήσεων αναστολής, κάνοντας δεκτό τον ισχυρισμό της «Μηχανικής», ότι δηλαδή δεν εξετάστηκαν οι προσφυγές της κατά το τελικό στάδιο των διαγωνισμών.

Παράλληλα, απέρριψε τις αιτιάσεις της πολιτείας που επικαλούνταν ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος (επικινδυνότητα του οδικού δικτύου) επιβάλλουν την άμεση εκκίνηση των εργασιών.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ

Με χτεσινή του ανακοίνωση το ΥΠΕΧΩΔΕ, ειδικότερα για το Μαλιακό, παραδέχεται ότι «υπάρχει πράγματι μία δικαστική εμπλοκή η οποία αφορά μόνο σε τμήμα 16 χιλιομέτρων, το οποίο δημοπρατήθηκε το καλοκαίρι του 2003 με το λεγόμενο "μαθηματικό τύπο"». Παράλληλα, υποστηρίζει ότι «η διαδικασία κατασκευής των λοιπών τμημάτων συνεχίζεται κανονικά», εννοώντας προφανώς μόνο τις παρακάμψεις Αγίου Κωνσταντίνου και Καμένων Βούρλων, αφού όλα τα υπόλοιπα τμήματα βρίσκονται ακόμη στις ...μελέτες.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»
Ερευνώνται οι συνθήκες θανάτου της 74χρονης

Τις συνθήκες θανάτου μιας 74χρονης γυναίκας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» διερευνά η εισαγγελία Θεσσαλονίκης, ενώ για το ίδιο θέμα διενεργείται από τη διεύθυνση του νοσοκομείου ένορκη διοικητική εξέταση. Η Περσεφόνη Γουρτζιλίδου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρά προβλήματα υγείας στις 14 Δεκέμβρη 2004 και όπως καταγγέλλει ο σύζυγός της έμεινε αβοήθητη στο ράντζο ενός διαδρόμου για αρκετές ώρες.

Η καταγγελία του συζύγου της 74χρονης προκάλεσε την παρέμβαση του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος ζητά να διερευνηθεί τυχόν τέλεση του αδικήματος της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

Με αφορμή το γεγονός αυτό και ανεξάρτητα από τις τυχόν παραλείψεις που σχετίζονται με το θάνατο της άτυχης γυναίκας, οι οποίες προς το παρόν ερευνώνται, το νοσοκομείο «Παπανικολάου» βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό και χώρους νοσηλείας, γεγονός που έχουν καταγγείλει επανειλημμένα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων σε αυτό.

Τα οξυμένα προβλήματα μάλιστα εγείρουν ζητήματα, σε σχέση με την ασφάλεια υπαλλήλων και αρρώστων. Στο Β΄ Καρδιολογικό Τμήμα, για παράδειγμα, που βρίσκεται σε δύο ορόφους, μια νοσηλεύτρια καλείται να εξυπηρετήσει μέχρι και...40 ασθενείς. Ιδια είναι η κατάσταση και στο άλλο καρδιολογικό τμήμα του νοσοκομείου, όπως και στην Ορθοπεδική κλινική. Οσον αφορά στο πρόβλημα των ράντζων, που παρατηρείται κατά τις εφημερίες, σημειώνεται ότι ενώ το νοσοκομείο διαθέτει 750 κρεβάτια, εξυπηρετεί καθημερινά μέχρι και 1.000 άτομα. Τα κενά σε νοσηλευτές φτάνουν τα 160, ενώ δεν επαρκεί ούτε ο αριθμός των εργαζομένων στη σίτιση και την ξενοδοχειακή υποστήριξη.

Εξετάζεται το όχημα

Οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης κατά του αστυνομικού - ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη, χρησιμοποίησαν το κλεμμένο Νισσάν Μίκρα που είχε βρεθεί εγκαταλειμμένο στο Μαρούσι μερικές ώρες μετά την επίθεση. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, το αίμα που βρέθηκε στο ΙΧ ανήκει στο θύμα.

Το ΙΧ είχε κλαπεί τις πρώτες πρωινές ώρες της 29ης Δεκέμβρη 2004 από την περιοχή της Νέας Ιωνίας και βρέθηκε τις απογευματινές ώρες της 1 Γενάρη 2005 σε περιοχή του Μαρουσιού. Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί το «ξεψάχνισμα» του οχήματος στις ειδικές εγκαταστάσεις της ΕΛΑΣ στο Γουδί, ενώ γίνονται συγκρίσεις με αποτυπώματα που βρέθηκαν στη σκοπιά και στο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι η επίθεση σχεδιάστηκε κατά απομίμηση ενεργειών της «17Ν», ενώ έχουν εξεταστεί άτυπα 14 άτομα που θεωρούνται ύποπτα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, οι μαζικοί πυροβολισμοί που ρίχτηκαν κατά του ειδικού φρουρού, δεν πρέπει να προέρχονταν από το υπηρεσιακό πολυβόλο. Κι αυτό διότι υπάρχει μεγάλη διασπορά των βολών, κάτι που δε συμβαίνει όταν ρίχνονται πυροβολισμοί από αυτόματο που έχει τη δυνατότητα βολών σε ριπές. Εκτιμάται δε ότι οι δράστες δεν είχαν στόχο τον αφοπλισμό του θύματος. Δηλαδή, πρώτα πλησίασαν τη σκοπιά, πυροβόλησαν, ο Χ. Αμανατίδης τραυματίστηκε, άρχισε να φωνάζει και πριν προλάβει να τραβήξει το πιστόλι του οι δράστες άρχισαν να τον πυροβολούν πολλές φορές, συνολικά 15, ενώ στο σώμα του δέχτηκε πέντε βολίδες. Φεύγοντας οι δράστες πήραν το αυτόματο όπλο, βαμμένο με το αίμα του θύματος, ίχνη του οποίου βρέθηκαν στο κλεμμένο όχημα. Ετσι οι αρχές οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν ένα 38άρι περίστροφο κι ένα εννιάρι πιστόλι.

Ο Γ. Βουλγαράκης

Στο μεταξύ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια του Τηλεμαραθώνιου της ΝΕΤ για την οικονομική ενίσχυση των χωρών της Νοτιανατολικής Ασίας, δήλωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και δεν αποκλείεται καμιά εκδοχή.

Αναφερόμενος στην πιθανότητα τρομοκρατικού χτυπήματος, είπε χαρακτηριστικά: «Τώρα, αν μιλάμε για τρομοκρατικό χτύπημα, μιλάμε για εντελώς νέα μορφή εγκλήματος που κρύβει τυφλή βία και ιδιαίτερη αγριότητα, με αμφίβολο ιδεολογικό υπόβαθρο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ