Οταν μιλάμε για συνδικαλισμό σ' αυτό το χώρο, οι καθηγητές του κλάδου γνωρίζουν ότι μιλάμε για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Καθηγητών Ξένων Γλωσσών Φροντιστηρίων και Σχολών Ελλάδος «Βύρωνα». Αυτό είναι το μόνο εργασιακό σωματείο του χώρου της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης.
Ο «Βύρωνας» διαπραγματεύεται μέσω του ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) από το 1975, 30 χρόνια τώρα, με τις εργοδοτικές ομοσπονδίες τις συλλογικές συμβάσεις του κλάδου, οι οποίες κηρύσσονται υποχρεωτικές για όλη τη χώρα από το υπουργείο Απασχόλησης (μετονομασία του υπουργείου Εργασίας για την προσαρμογή του στις σημερινές επιταγές της αγοράς).
Σ' αυτά τα 30 χρόνια ο «Βύρωνας» κατόρθωσε να πετύχει πολλά θετικά μέτρα για τους καθηγητές στα ξενόγλωσσα φροντιστήρια, όπως για παράδειγμα την εξασφάλιση του εξωδιδακτικού επιδόματος, το διάλειμμα, τη σταδιακή μείωση του χρόνου αλλαγής κλίμακας που τους εξασφαλίζει μεγαλύτερο ωρομίσθιο, το επίδομα γάμου και για τους διαζευγμένους γονείς, όπως και πολλά άλλα.
Ο «Βύρωνας» όλα αυτά τα χρόνια, με πλειοψηφούσα παράταξη την Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΑΣΚ), γνωρίζοντας όσο κανείς άλλος τα προβλήματα του χώρου, όχι μόνο αγωνίζεται για την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και συμπαραστέκεται με επιτυχία στις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Παλεύει για τη μισθολογική εξομοίωση με όλους τους καθηγητές, τη χορήγηση διοριστήριου και γενικότερα την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας. Απαιτεί τουλάχιστον εποπτεία από την πλευρά του κράτους, διότι η ασυδοσία της εργοδοσίας είναι μεγάλη.
Στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπέγραψε ο «Βύρωνας» για τη σχολική χρονιά 2004/2005, κατόρθωσε να εξασφαλίσει στους εργαζόμενους του κλάδου την ενσωμάτωση του εξωδιδακτικού επιδόματος στο ωρομίσθιο, μια αύξηση της τάξης του 6,19%, επίδομα για μάστερ και διδακτορικό επίδομα. Το Σεπτέμβρη το υπουργείο Εργασίας κήρυξε υποχρεωτική αυτή τη ΣΣΕ για όλη την Ελλάδα.
Ο στόχος του «εργοδοτικού» σωματείου αυτού γίνεται σαφής στην ανάγνωσή της ΣΣΕ αυτής. Ενώ και με βάση την ονομασία του εκπροσωπεί όλους τους εργαζόμενους στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών (δηλαδή εκτός των καθηγητών και τις καθαρίστριες, γραμματείς κ.ά.), προβλέπει ρυθμιστικά μέτρα μόνο για τους καθηγητές. Συγχρόνως παραπέμπει τους υπόλοιπους εργαζόμενους στις κλαδικές τους συμβάσεις!!! Οι «συνάδελφοι», τσιράκια της εργοδοσίας, συμφώνησαν όμως για τους καθηγητές με τους εργοδότες - προστάτες τους σε μια αύξηση του 4% επί του ωρομισθίου, την κατάργηση του εξωδιδακτικού επιδόματος και του επιδόματος γάμου. Συμφώνησαν, δηλαδή, να αμείβεται ο καθηγητής στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών λιγότερο από τα 7,75 ευρώ μεικτά την ώρα, όπως ορίζει η σύμβαση που υπέγραψε ο «Βύρωνας»! Κι αυτό τη στιγμή που ο υπουργός Ανάπτυξης αποφάσιζε την απελευθέρωση των διδάκτρων στα φροντιστήρια!!!
Ετσι η πλειονότητα των καθηγητών ξένων γλωσσών στα φροντιστήρια της Αττικής αντιμετώπισε ιδιαίτερα σοβαρές και σκληρές καταστάσεις.
Στις 4 και 5 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του Συλλόγου από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα, στο κτίριο του ΕΚΑ, Γ΄ Σεπτεμβρίου 48 β, στο 2ο όροφο.
Καλούμε όλους τους καθηγητές να προσέλθουν μαζικά, ιδιαίτερα λόγω των εξελίξεων αυτών και να στηρίξουν την Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση, την παράταξη που χρόνια τώρα αγωνίζεται για τα δικαιώματά τους ενάντια στην ιδιωτική κερδοσκοπία και την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Παιδείας:
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας διοργανώνουν τη Δευτέρα 29 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, ενάντια στην περικοπή του κινήτρου απόδοσης στους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε εκπαιδευτική άδεια για μεταπτυχιακές σπουδές είτε μετεκπαιδεύονται στα διδασκαλεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Οπως επισημαίνει η ΟΛΜΕ, η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ υποσχέθηκε τον περασμένο Μάη ότι θα προωθήσει, εάν χρειαστεί, νομοθετική ρύθμιση για τη λύση του προβλήματος, ενώ, πάντα σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου διαβεβαίωνε ότι «το ΥΠΕΠΘ έχει την άποψη ότι το κίνητρο απόδοσης δεν πρέπει να περικόπτεται από τους εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους άδειας σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία». Ωστόσο, η ΟΛΜΕ αναφέρει ότι η ίδια η υπουργός στις 10 Νοέμβρη, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ισχυρίζεται ότι «το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποφάνθηκε ότι το κίνητρο απόδοσης περικόπτεται στην περίπτωση χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας. Η διάταξη αυτή περιλαμβάνει και τους εκπαιδευτικούς».
Το ζήτημα του κινήτρου απόδοσης και της περικοπής του, αποτελεί κομμάτι της πολιτικής που θέλει τους εργαζόμενους χειραγωγημένους καθώς και ο τρόπος με τον οποίο αυτό χορηγείται, οδηγεί στη σύνδεση μισθού - «παραγωγικότητας» και συνδέεται με την προωθούμενη αξιολόγηση. Και το ζήτημα της κατάργησής του συνδέεται με τα αιτήματα για κατάργηση των επιδομάτων και ενσωμάτωσή τους στο βασικό μισθό, ουσιαστικές αυξήσεις για την κάλυψη των απωλειών των τελευταίων χρόνων, ενάντια στη σύνδεση μισθού «παραγωγικότητας» και την αξιολόγηση - χειραγώγηση, για τη διεκδίκηση γνήσιων ΣΣΕ για όλα τα θέματα και σε όλα τα επίπεδα.