Η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, στο αεροδρόμιο της Αγκυρας.
Επιστρέφοντας από την περιοδεία του στην Ευρώπη ο Τούρκος υπουργός είπε: «Η Κύπρος δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ έκαναν αυτό που τους αναλογούσε. Ο ελληνοκυπριακός τομέας, που επί χρόνια έδινε λάθος εικόνα προς τον κόσμο, υπό την καθοδήγηση της ηγεσίας του, έχασε μια μεγάλη ευκαιρία συμβιβασμού».
Ο Α. Γκιουλ είπε ακόμα ότι η ΕΕ έχει κάνει διάφορες προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού. Το Κυπριακό μεταφέρθηκε μέσα στην ΕΕ, είπε ο Τούρκος υπουργός. «Αναμένουμε να προωθηθούν το συντομότερο δυνατό οι δύο κανονισμοί που αφορούν την Κύπρο. Πρέπει και η ΕΕ να κάνει αυτό που της αναλογεί», κατέληξε ο Α. Γκιουλ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το Κυπριακό αποτελεί ένα από τα ακανθώδη και ίσως το πιο καυτό πρόβλημα για τις αποφάσεις που θα ληφθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 του Δεκέμβρη σε σχέση με την παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία. Αυτό, είπε, είναι εμφανές στον ευρωπαϊκό Τύπο και από δηλώσεις ξένων πολιτικών, βουλευτών, προέδρων Κοινοβουλίων και υπουργών.
Ο Κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι γίνεται μεγάλη και ευρεία συζήτηση στο χώρο της Ευρώπης, που αναφέρεται και στο Κυπριακό σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
«Υπάρχουν κάποιες παραδοξότητες, που είναι εμφανείς και τις διαπιστώνουν όλοι οι ξένοι συνομιλητές της κυβέρνησης: Οτι δεν είναι δυνατό να αναμένει κανείς από την Κύπρο να δώσει έγκυρη ψήφο στην Τουρκία, ενώ η χώρα αυτή δεν αναγνωρίζει την εγκυρότητα της κυπριακής ψήφου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε ο εκπρόσωπος.
Ο Κ. Χρυσοστομίδης παρατήρησε ότι εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις και φαίνεται ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη ο κοινός παρονομαστής, που ζητά η ολλανδική προεδρία για τα συμπεράσματα του Δεκέμβρη.
Η υπουργός Υγείας, Ντίνα Ακκελίδου, υπέβαλε χτες την παραίτησή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, μετά την απόφαση δικαστηρίου που τη βρήκε ένοχη σε κατηγορίες για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.
Η Ντ. Ακκελίδου ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο άτομό της καθώς και τους συναδέλφους της υπουργούς για τη συνεργασία τους. Θερμές ευχαριστίες εξέφρασε και στο ΑΚΕΛ, το κόμμα το οποίο της έκανε την τιμή να την προτείνει.
Ο Πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος, αποδέχτηκε την παραίτηση της Ντ. Ακκελίδου. Σε γραπτή του δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντησή του με την Ντ. Ακκελίδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε εκτιμήσεις που ο κάθε ένας δικαιούται να έχει, σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη κοινωνία και σε ένα κράτος δικαίου οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι πάντοτε σεβαστές.
Δηλώσεις του Ολλανδού Επιτρόπου για τη διεύρυνση σχετικά με το όνομα
Μετά την αναγνώριση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με τη συνταγματική της ονομασία, η Ουάσιγκτον φροντίζει να «ενισχύσει» και την επιχειρηματολογία την οποία χρησιμοποιούν τα Σκόπια, προκειμένου να δημιουργήσουν την ιστορία τους ως νέο κράτος.
Στην ιστοσελίδα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών η ΠΓΔΜ, όχι μόνο αναφέρεται σαν «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αλλά εμφανίζεται και σαν κληρονόμος της ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε χτες ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΛΦΑ, η ελληνική κυβέρνηση έχει προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας για την ανιστόρητη και πολιτικά επικίνδυνη, σύμφωνα με την άποψη της Αθήνας, αμερικανική προσέγγιση. Το ελληνικό διάβημα υποβλήθηκε πριν μερικές βδομάδες, όταν η Αθήνα διαπίστωσε ότι οι προαναφερόμενες απόψεις για την ιστορία της ΠΓΔΜ κυκλοφόρησαν σε ενημερωτικά έγγραφα του αμερικανικού στρατού.
Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, επίτροπος Ολι Ρεν, δήλωσε ότι το ζήτημα του ονόματος είναι κυρίως διμερές θέμα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και συμπλήρωσε ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές θα εξετάσουν σοβαρά τα οφέλη που μπορούν να υπάρξουν από την επίλυση του προβλήματος.
«Η λύση στο θέμα του ονόματος πρέπει να στηρίζεται σε αρχές και ταυτόχρονα να είναι πρακτική», σημείωσε ο κ. Ρεν, μετά το πέρας των επαφών του χτες στα Σκόπια με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ. Ακόμη, ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ σημείωσε πως προσμένει από τις δύο χώρες, κατά την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, να σεβαστούν το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ.
Τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ των Σκοπίων επισημαίνουν ότι ο Ρεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Ιλινκα Μίτρεβα, μετά τη συνάντηση τους, αναφερόμενος κάθε φορά στην ΠΓΔΜ, έλεγε «αυτή η χώρα» ή «η χώρα σας», αποφεύγοντας επιμελώς να την αποκαλέσει ως «Μακεδονία». Ο κ. Ρεν ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ είναι ορατή, εφόσον αυτή αφοσιωθεί στην υλοποίηση των απαραίτητων πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας παράλληλα ότι η αποτυχία του δημοψηφίσματος και ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ, ανοίγουν τον δρόμο για την ασφαλή εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας, η οποία αποτελεί όρο για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
Τέλος ο κ. Ρεν κάλεσε τις αρχές της ΠΓΔΜ να επικεντρωθούν, στην προσπάθεια που καταβάλλουν για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της χώρας, στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς στη χώρα, καθώς και στη μεταρρύθμιση του εσωτερικού δικαίου.
Προσπερνάμε την αποδεδειγμένη από τη ζωή στρεβλή και καιροσκοπική αντίληψη του ΣΥΝ συνολικά για τη συνεργασία και τη συμμαχία. Προσπερνάμε το χάσμα που χωρίζει το ΚΚΕ και το Συνασπισμό και που καθιστά κενή περιεχομένου κάθε σχετική αναφορά ή συζήτηση.
Καλά θα κάνει, λοιπόν, η ηγεσία του ΣΥΝ να αφήσει το ΚΚΕ έξω από τα εσωκομματικά της παιχνίδια.