ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κλώνοι» και «μεταλλαγμένοι»

ΠΡΙΝ τις τελευταίες εκλογές, είχαμε προειδοποιήσει: Αν η ΝΔ αναλάβει την κυβέρνηση, θα συμπεριφέρεται προς τους αγρότες, όπως το ΠΑΣΟΚ. Και είχαμε προβλέψει ότι οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, που το 'παιζαν «σκληροί αγωνισταράδες», θα μετατρέπονταν, εν μία νυκτί, σε «πειθήνια κομματόσκυλα».

ΚΑΙ ΝΑ, που γίνονται όλα, όπως τα είχαμε προαναγγείλει. Ενόψει των σημερινών αγροτικών κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση Καραμανλή συμπεριφέρεται όπως η κυβέρνηση Σημίτη. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Μπασιάκος, και ο υφυπουργός του, Αλ. Κοντός, συμπεριφερόμενοι σαν πολιτικοί «κλώνοι» του Γ. Δρυ και του Β. Αργύρη, λένε: Τα αγροτικά αιτήματα είναι ανεδαφικά κι όσοι κινητοποιούνται είναι υποκινούμενοι. Και συνεχίζεται η τακτική ποινικοποίησης των αγροτικών αγώνων, με τα «αγροτοδικεία» να λειτουργούν στο «φουλ» και να «παράγουν», συνεχώς, καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος αγωνιστών της αγροτιάς.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, έχουμε τη «μετάλλαξη» των αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ. «Ο (αγροτικός) κόσμος καίγεται κι αυτοί χτενίζονται». Κάνουν πως δε βλέπουν το τεράστιο πλήγμα που δέχεται, φέτος, το αγροτικό εισόδημα, καθώς το σύνολο των αγροτικών προϊόντων πουλιούνται σε πολύ χαμηλές τιμές, λόγω των αθρόων εισαγωγών και της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων. Και, βεβαίως, δε λένε κουβέντα κατά της κυβέρνησης, η οποία συνυπογράφει όλες τις αντιαγροτικές αποφάσεις στην ΕΕ και προωθεί τους κανόνες της «ελεύθερης» αγοράς, που λειτουργεί υπέρ των κερδοσκόπων και κατά των παραγωγών και των καταναλωτών.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ παράδειγμα «συνδικαλιστικής μετάλλαξης» αποτελούν οι γνωστοί νεοδημοκράτες αγροτοσυνδικαλιστές της Θεσσαλίας. Οι πάλαι ποτέ «καουμπόηδες του θεσσαλικού κάμπου» έχουν μετεξελιχθεί σε «κυβερνητικούς δικολάβους», που επιχειρούν να πείσουν τους αγρότες για την ανάγκη συνεχούς διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κι ότι είναι προς το συμφέρον τους ν' αποφύγουν τις συγκρούσεις με τους ανθρώπους της νέας εξουσίας.

ΕΠΙ κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, εμφανίζονταν σαν οι αδιάλλακτοι εκπρόσωποι των αγωνιζόμενων Θεσσαλών βαμβακοπαραγωγών, δηλώνοντας ότι δεν υποχωρούν, με τίποτα, από το αίτημα - απαίτηση «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά». Τώρα, αλλάζουν «λογική» κι αποδέχονται την κυβερνητική απόφαση να μείνουν εκτός επιδότησης μεγάλες ποσότητες βαμβακιού. Π.χ., ο άλλοτε «αντάρτης» Θ. Κοκκινούλης, τώρα συμφωνεί με τους κυβερνώντες και, εμμέσως πλην σαφώς, χαρακτηρίζει τους βαμβακοπαραγωγούς «ψεύτες κι απατεώνες», εκτιμώντας ότι δηλώνουν μεγαλύτερες από τις πραγματικές ποσότητες παραγωγής, μαζεύουν βρεγμένο βαμβάκι και καλλιεργούν «παράνομα» χωράφια.

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ, που βγαίνουν σήμερα στους δρόμους, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, θα δουν, «ιδίοις όμμασι», ποιος, πραγματικά, είναι μαζί τους και ποιος εναντίον τους. Κι έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν το λάθος που έκαναν ψηφίζοντας τη ΝΔ, η οποία - όπως και το ΠΑΣΟΚ - προωθεί το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και το πέρασμα της γης στα χέρια μεγαλοαγροτών κι επιχειρηματιών και την ευκαιρία να άρουν την εμπιστοσύνη τους από εκείνους τους αγροτοσυνδικαλιστές, που την πρόδωσαν...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ