ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Ισως ξεπεράσουν και τα 12 δισ. ευρώ!

Πανάκριβα πληρώσαμε τις «ρωμαϊκές φιέστες» της πλέον εμπορευματοποιημένης Ολυμπιάδας

Κάθε αναμενόμενο θα ξεπεράσουν τελικά οι δαπάνες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Σύμφωνα με μια πρώτη και μη ολοκληρωμένη εκτίμηση της κυβέρνησης, οι συνολικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού, της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004», αλλά και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ίσως και να ξεπεράσουν και τα 12 δισ. ευρώ! Πρόκειται για ένα ποσό πολλαπλάσιο από εκείνο που αρχικά διαφήμιζαν οι θιασώτες των Αγώνων, αφού, σύμφωνα με το φάκελο διεκδίκησης, το σχετικό κόστος εκτιμόνταν ότι θα είναι περί το 1,5 δισ. ευρώ! Ο ελληνικός λαός βγαίνει τελικά πολλαπλά χαμένος από την πανάκριβη εμπορική φιέστα που οργάνωσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από κοινού με μεγάλους επιχειρηματίες. Βγαίνει χαμένος, επειδή πλήρωσε και θα πληρώσει τα πανάκριβα «ρωμαϊκά θεάματα» των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και γιατί τα Ολυμπιακά έργα και γενικότερα τις υποδομές που κατασκευάστηκαν με δικά του χρήματα, η σημερινή κυβέρνηση - όπως άλλωστε και αυτή του ΠΑΣΟΚ - προγραμματίζει να τις παραδώσει σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στοιχεία για τις δαπάνες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, δημοσιοποίησαν, χτες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φ. Π. Πετραλιά, οι οποίοι, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ισχυρίστηκαν ότι το ξεπούλημα της Ολυμπιακής κληρονομιάς σε ιδιωτικά συμφέροντα, γίνεται ...κατ' απαίτηση του ελληνικού λαού!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν οι δύο υπουργοί, οι δαπάνες έφτασαν:

  • Στα 7.202 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Στα 1.752 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με προσωρινά μόνο στοιχεία, από τον «Αθήνα 2004», όπου θεωρείται βέβαιο ότι θα προκύψουν «μαύρες τρύπες».
  • Στα περίπου 2.275 εκατ. ευρώ, ποσά που «πήγαν» για την επίσπευση έργων λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως οι επεκτάσεις των γραμμών του Μετρό (484 εκατ. ευρώ), ο προαστιακός σιδηρόδρομος (560 εκατ. ευρώ), το ΤΡΑΜ (περίπου 400 εκατ. ευρώ), αλλά και δαπάνες επιχειρήσεων και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα για τις ανάγκες των Ολυμπιακών (731 εκατ. ευρώ).

Ολα αυτά, αθροιζόμενα, ανέρχονται στα 11.129 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί, ίσως κατά πολύ, όταν θα παρουσιαστεί ο τελικός απολογισμός του «Αθήνα 2004». Η κυβέρνηση βέβαια αναγνωρίζει σαν Ολυμπιακές δαπάνες, μόνο τις δύο πρώτες κατηγορίες, με το επιχείρημα ότι τραμ και προαστιακός ήταν στο πρόγραμμα να γίνουν, ανεξάρτητα από τους Ολυμπιακούς, παραγνωρίζοντας όμως ότι τα έργα χρυσοπληρώθηκαν, για να επισπευστούν, με γενναίες υπερβάσεις και σημαντικά «πανωπροίκια» στους εργολάβους.

Από την ανάλυση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, ύψους 7.202 εκατ. ευρώ, προκύπτει ο ακόλουθος καταμερισμός:

  • Για Ολυμπιακά έργα υποδομής διατέθηκαν 2.861 εκατ. ευρώ ή το 39,7% του συνόλου των δαπανών.
  • Για αθλητικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό 2.153 εκατ. ευρώ ή το 29,9% του συνόλου των δαπανών.
  • Για δαπάνες ασφάλειας 1.080 εκατ. ευρώ ή το 15% του συνόλου των δαπανών.
  • Λοιπές δαπάνες 1.108 εκατ. ευρώ ή το 15,4% του συνόλου των δαπανών.
Κίνηση αντιπερισπασμού

Για προσπάθεια «αντιπερισπασμού», «αποπροσανατολισμού» και «εξαπάτησης» του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση, έκανε λόγο χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις εκτιμήσεις της τελευταίας, ότι το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων ανήλθε στα 9 δισ. ευρώ. Ο Ν. Αθανασάκης υποστήριξε ότι πρόκειται για «πολιτική απάτη», ενώ χαρακτήρισε τους λογαριασμούς του Γ. Αλογοσκούφη, «λογαριασμούς του Καραγκιόζη». Ο ίδιος, επίσης, ανέφερε ότι υπάρχει «σκοπιμότητα» σ' αυτήν την ανακοίνωση, καθώς, όπως είπε, «την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Ecofin που θα ασχοληθεί με την πορεία του ελληνικού ελλείμματος».

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ολα για το κεφάλαιο ψίχουλα για το λαό

Στα 400 εκατ. ευρώ ετησίως οι φοροελαφρύνσεις για τις ΑΕ. Αύξηση εσόδων 60 εκατ. ευρώ το χρόνο από την κατάργηση της φοροέκπτωσης με αποδείξεις για τα νοικοκυριά

Βαθύτατα ταξικός και αναδιανεμητικός σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων είναι ο χαρακτήρας του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Το γεγονός αυτό προκύπτει ανάγλυφα και από την ειδική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αφορά το κόστος φοροελαφρύνσεων που επιφέρουν οι νέες ρυθμίσεις. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο χαρίζονται στο μεγάλο κεφάλαιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε αντίθεση με τις ελαφρύνσεις - ψίχουλα που θα μοιραστούν στα λαϊκά στρώματα. Οπως προκύπτει οι απώλειες εσόδων λόγω των φοροελαφρύνσεων θα φτάσουν στα 793,6 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό πάνω από τα μισά (400 εκατ. ευρώ το χρόνο) αφορούν τις ΑΕ και ακόμη 40 εκατ. ευρώ θα δοθούν μέσω της μείωσης του φόρου για το χρηματιστηριακό τζόγο. Τα παραπάνω ποσά αναπληρώνονται εν μέρει από την κατάργηση των φοροεκπτώσεων για τα εργαζόμενα νοικοκυριά και τους συνταξιούχους. Με τις νέες ρυθμίσεις η ετήσια αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού φτάνει στα 252 εκατ. ευρώ.

Οι απώλειες εσόδων (793,6 εκατ. ευρώ το χρόνο) αναλύονται ως εξής:

  • ΑΕ: Με την ολοκλήρωση του χρονοδιαγράμματος των φοροελαφρύνσεων για τις ΑΕ οι φοροελαφρύνσεις θα φτάσουν στα 400 εκατ. ευρώ το χρόνο. Για το 2006 και 2007 διαμορφώνονται σε 300 εκατ. ευρώ το χρόνο.
  • Φόρος σε μετοχές: Απώλειες εσόδων 40 εκατ. ευρώ το χρόνο
  • ΟΕ, ΕΕ κλπ.: Η ολοκλήρωση των φοροελαφρύνσεων συνεπάγεται 30 εκατ. ευρώ και για το 2006 στα 15 εκατ. ευρώ
  • Τέλος χαρτοσήμου στα καθαρά κέρδη ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ: 35 εκατ. ευρώ το χρόνο
  • Εταιρίες «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα»: Από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή επέρχονται απώλειες 3 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Από τα παραπάνω προκύπτει πως από το σύνολο (793,6 εκατ.) τα 508 εκατ. ευρώ πήγαν στις επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα στις ΑΕ που φοροελαφρύνονται με τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ.

Οι υπόλοιπες απώλειες εσόδων προέρχονται από την αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας (210 εκατ. ευρώ το χρόνο), τη μείωση του φόρου σε όσους κατοικούν σε παραμεθόριες περιοχές (4,5 εκατ. ευρώ), την αύξηση της φοροέκπτωσης για ιατρικές δαπάνες, φροντιστήρια, στεγαστικά δάνεια (70 εκατ. ευρώ) και τη φοροέκπτωση για ποσά διατροφής (1,1 εκατ. ευρώ).

Με τα νέα φορολογικά μέτρα θα υπάρξουν και αυξήσεις εσόδων συνολικού ύψους 252 εκατ. ευρώ. Η μεγάλη μάζα προέρχεται από τα λαϊκά στρώματα και συγκεκριμένα: Από την κατάργηση των οικογενειακών δαπανών 60 εκατ. ευρώ το χρόνο, από τον περιορισμό της έκπτωσης σε περίπτωσης εφάπαξ καταβολής του συμπληρωματικού φόρου (5 εκατ. ευρώ). Για το 2005 προβλέπονται πρόσθετα φοροέσοδα από την αύξηση του ποσού της παρακράτησης 35 εκατ. ευρώ για μισθωτούς, 10 εκατ. ευρώ για νομικά πρόσωπα και 2 εκατ. για τις προσωπικές εταιρίες κ.ά..

ΕΝΙΑΙΑ σ.α.κ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Βαθαίνει η πολιτική των αναδιαρθρώσεων

Κροκοδείλια δάκρυα από τις υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες

Σοβαρές ευθύνες στις ποικιλώνυμες συνδικαλιστικές ηγεσίες του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας, της ΟΤΟΕ και της ΓΣΕΕ καταλογίζει η «Ενιαία σ.α.κ. Εθνικής Τράπεζας». Σε ανακοίνωση της παράταξης, με αφορμή την πώληση και του τελευταίου μετοχικού πακέτου (7,5%) του Δημοσίου, αναφέρεται πως «οι εξελίξεις αυτές για μας δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Είναι συνέχεια του ξεπουλήματος που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ». Η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζει η ανακοίνωση, «μαζί με τη διοίκηση της τράπεζας ανέλαβαν να προχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στο χώρο του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μια πολιτική που εκπορεύεται από την ΕΕ και υλοποιείται μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τη μείωση του κόστους εργασίας κ.ά.». Η ΕΝΙΑΙΑ καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για να αποκρούσουν τις αρνητικές εξελίξεις από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και να διεκδικήσουν αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Η Διοίκηση του Συλλόγου

Στο μεταξύ, πραγματικά, ερωτήματα προκαλεί η στάση που τηρεί η διοίκηση του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας (ΕΤΕ), η οποία με αφορμή την πώληση στο ιδιωτικό κεφάλαιο και του τελευταίου μετοχικού πακέτου (7,5%) που είχε απομείνει στην κατοχή του Δημοσίου, διαπιστώνει ότι ο «κίνδυνος για πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΕΤΕ είναι πλέον ορατός» (!). Είναι σαφές ότι οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας παριστάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για τις μέχρι σήμερα δόσεις ξεπουλήματος μετοχικών πακέτων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ επιπλέον ερωτήματα - για την τωρινή στάση της διοίκησης - προκαλεί το γεγονός ότι μόλις πέρσι τον Οκτώβρη, τα ίδια συνδικαλιστικά στελέχη έδιναν, μετά από ...ενημερωτική συνάντηση που είχαν με τον τότε υπουργό, «πράσινο φως» για την παραχώρηση του 11% των μετοχών της ΕΤΕ σε ιδιώτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ