ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ
«Αντίο» - Ορκος αγώνα

Με τιμές αρχηγού κράτους αποχαιρέτησαν τον Αμπού Αμάρ η Αίγυπτος, ο αραβικός κόσμος και η διεθνής κοινότητα, με πάθος, οργή και όρκο αγώνα τον αγκάλιασε ο παλαιστινιακός λαός στη Ραμάλα

Ο λαός στη Ραμάλα κατά χιλιάδες αποχαιρέτησε το σύμβολο του αγώνα του και υποσχέθηκε να συνεχίσει

Associated Press

Ο λαός στη Ραμάλα κατά χιλιάδες αποχαιρέτησε το σύμβολο του αγώνα του και υποσχέθηκε να συνεχίσει
ΡΑΜΑΛΑ - ΚΑΪΡΟ.-

Στο αρχηγείο του, στη Μουκάτα'α, «επέστρεψε», χθες, ο Γιάσερ Αραφάτ, όπου μέγα πλήθος Παλαιστινίων τον αποχαιρέτησε, με συγκλονιστικό τρόπο, δίνοντας όρκο συνέχισης του αγώνα για ανεξάρτητη, ελεύθερη, βιώσιμη Παλαιστίνη. Λίγο νωρίτερα, οι ηγέτες των αραβικών χωρών και αντιπροσωπείες από δεκάδες χώρες και διεθνείς οργανισμούς συμμετείχαν στη νεκρώσιμη τελετή με τιμές αρχηγού κράτους, που διοργάνωσε η αιγυπτιακή ηγεσία. Την ίδια ώρα, στο Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Μπους συναντούσε τον Βρετανό πρωθυπουργό και δήλωνε, για άλλη μια φορά, ότι μετά την απώλεια του Γιάσερ Αραφάτ δημιουργείται «μια μεγάλη ευκαιρία για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους» και δήλωσε έτοιμος να παράσχει βοήθεια και να συνεργαστεί με την ΕΕ.

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς χθες το πρωί γύρω από το αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα, ενώ εκατοντάδες άλλοι συμπατριώτες τους προσπαθούσαν να πάρουν την ειδική άδεια από τον ισραηλινό στρατό και να προσεγγίσουν την πόλη με τα ειδικά πούλμαν που ναύλωσαν οι παλαιστινιακές αρχές. Στο χώρο, λίγο πριν από το μεσημέρι, δεν έπεφτε καρφίτσα. Παλαιστίνιοι είχαν σκαρφαλώσει σε ταράτσες, μισογκρεμισμένους τοίχους, ραδιοφωνικές κεραίες, λοφίσκους.

Συγκλονιστικές στιγμές


Associated Press

Οταν λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, τα αιγυπτιακά στρατιωτικά ελικόπτερα που μετέφεραν τη σορό του Αραφάτ και τη συνοδεία του από την Αίγυπτο εμφανίστηκαν στον ουρανό πάνω από τη Μουκάτα'α, βολές αυτομάτων όπλων άρχισαν να σχίζουν τον αέρα, από τους ενόπλους μασκοφόρους όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων, που, υπό μία και μοναδική σημαία, καλωσόριζαν, με αυτόν τον τρόπο, τον Αμπού Αμάρ στην τελευταία κατοικία. Χρειάστηκαν περισσότερο από 25 λεπτά, για να μπορέσει να ανοίξει η πόρτα του ελικοπτέρου που μετέφερε τη σορό του Γιάσερ Αραφάτ και κάτι λιγότερο από μία ώρα, μέχρις ότου οι άνδρες της προσωπικής του φρουράς, αρχικά με αυτοκίνητο, και στη συνέχεια στους ώμους, να αποθέσουν το φέρετρο, καλυμμένο με την παλαιστινιακή σημαία, στο λιτό τάφο - μνημείο που κατασκευάστηκε στη Μουκάτα' α.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι θέλησαν να αγγίξουν, όπως είθισται με βάση το μουσουλμανικό νόμο, για λίγο το φέρετρο του Γιάσερ Αραφάτ, ενώ με δάκρυα, αλλά και πείσμα ορκίστηκαν να συνεχίσουν τον αγώνα του μέχρι την τελική δικαίωση. Μέσα στη Μουκάτα'α ακολούθησε σύντομη θρησκευτική τελετή, ενώ στη συνέχεια το φέρετρο του Αραφάτ τοποθετήθηκε στη σαρκοφάγο από πέτρα και μάρμαρο και καλύφθηκε από χώμα του τεμένους αλ Ακσά και χιλιάδες λουλούδια.

Μέχρι αργά το βράδυ, οι Παλαιστίνιοι περίμεναν υπομονετικά να χαιρετίσουν από κοντά τον Αμπού Αμάρ, καθώς το αρχικό σχέδιο για έκθεση της σορού του σε λαϊκό προσκύνημα δεν πραγματοποιήθηκε, εξαιτίας του όγκου και του πάθους του πλήθους. Την ίδια ώρα, που στη Ραμάλα εκτυλίσσονταν συγκλονιστικές σκηνές, χιλιάδες Παλαιστίνιοι, στην πόλη της Γάζας, συμμετείχαν σε μια συμβολική κηδεία για τον Γιάσερ Αραφάτ με την παρουσία όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων, ενώ μεγάλη ήταν η συγκίνηση τη στιγμή που το αιγυπτιακό ελικόπτερο που μετέφερε τη σορό του Παλαιστινίου ηγέτη πέρασε πάνω από την πόλη.

Επί ποδός ο ισραηλινός στρατός

Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, είχε τεθεί σε ύψιστο συναγερμό και έχει αποκλείσει αυστηρά όλες τις παλαιστινιακές πόλεις. Με εντολή της ισραηλινής ηγεσίας, οι Ισραηλινοί στρατιώτες αποχώρησαν από το κέντρο των πόλεων της Δυτικής Οχθης, την ώρα της τελετής ενταφιασμού του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια. Οσοι δημοσιογράφοι, ξένοι φιλειρηνιστές και Ισραηλινοί πολίτες θέλησαν να μεταβούν στη Ραμάλα, υποχρεώθηκαν να υπογράψουν έγγραφο, στο οποίο αποδέχονται ότι οι ισραηλινές αρχές δεν εγγυώνται την ασφάλειά τους.

Λίγη ώρα πριν από την άφιξη των αιγυπτιακών ελικοπτέρων στη Ραμάλα, αυτοκίνητο εξερράγη λίγο έξω από την πόλη, κοντά στο πανεπιστήμιο Μπιρ Ζάιρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν αρκετοί. Δε διευκρινίστηκε η αιτία της έκρηξης και δεν αποκλείεται να πρόκειται για ατύχημα. Κατά τη διάρκεια της τελετής ενταφιασμού, λόγω του συνωστισμού, αλλά και των πυρών στον αέρα που έριξαν κάποια στιγμή, τόσο οι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί για να ανοίξουν δρόμο για τη σορό του Αραφάτ, όσο και οι ένοπλοι για να τον τιμήσουν, τραυματίστηκαν 3 Παλαιστίνιοι.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, συγκρούσεις σημειώθηκαν στην ανατολική Ιερουσαλήμ, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και κροτίδες για να διαλύσουν Παλαιστινίους, που προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν διαδήλωση στη μνήμη του Γιάσερ Αραφάτ. Με αστυνομική παρέμβαση έληξε και μια εορταστική εκδήλωση ακροδεξιών εβραίων, με αφορμή το θάνατο του Παλαιστινίου ηγέτη.

Τιμές αρχηγού κράτους

Με τιμές ανάλογες με εκείνες που απέτισε στους Προέδρους Νάσερ και Σαντάτ, αποχαιρέτησε η Αίγυπτος, με τη συμβολή του Αραβικού Συνδέσμου, τον Γιάσερ Αραφάτ, χθες το πρωί. Η τελετή πραγματοποιήθηκε υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας και με χιλιάδες άνδρες των αιγυπτιακών αστυνομικών δυνάμεων να έχουν αποκλείσει τους δρόμους από όπου επρόκειτο να περάσει η σορός του Αραφάτ, στερώντας, έτσι, τη δυνατότητα από χιλιάδες Αιγυπτίους αλλά και Παλαιστινίους, που ζουν στη χώρα, να αποχαιρετήσουν τον Παλαιστίνιο ηγέτη.

Η σορός του Γιάσερ Αραφάτ μεταφέρθηκε από 6 αξιωματικούς του αιγυπτιακού στρατού από το τέμενος ελ Γκάλα στο αλ Φαϊζάλ, όπου ο πρύτανης του ισλαμικού πανεπιστημίου του αλ Αζχάρ, της ανώτατης σουνιτικής αρχής, Σεΐκ Μοχάμαντ Σαγέντ Ταντάουι, διάβασε τις προσευχές. Με τιμητικά αγήματα και πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου, η σορός του Γιάσερ Αραφάτ μεταφέρθηκε στη συνέχεια στη γειτονική στρατιωτική βάση αλ Μάζα, από όπου μεταφέρθηκε με αεροσκάφος στο αλ Αρίς του Σινά, πριν αρχίσει το τελευταίο του ταξίδι για τη Ραμάλα.

Στη νεκρώσιμη τελετή παρευρέθηκαν οι πρόεδροι και οι βασιλείς πολλών αραβικών και μουσουλμανικών χωρών, οι ΥΠΕΞ και διπλωματικοί εκπρόσωποι δεκάδων κρατών και διεθνών οργανισμών. Συλλυπητήρια δέχτηκε σύσσωμη η νέα υπηρεσιακή παλαιστινιακή ηγεσία, καθώς και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος. Στην τελετή στο Κάιρο συμμετείχε και η σύζυγος του Γιάσερ Αραφάτ, Σούχα, με την κόρη του, οι οποίες απέφυγαν να μεταβούν στη Ραμάλα.


ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σφαγείο η Φαλούτζα

ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Τα αμερικανικά και τα ιρακινά στρατεύματα σημείωσαν σημαντική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες» δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους, αναφερόμενος στην επίθεση των κατοχικών στρατευμάτων στη Φαλούτζα που συνεχίστηκε χτες για 5η μέρα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ στον Λευκό Οίκο, μετά το πέρας των συνομιλιών τους.

Μάλιστα, ο Μπους τόνισε «την αποφασιστικότητα των δυο χωρών να βοηθήσουν τους Ιρακινούς να αποκτήσουν την ελευθερία τους» και διαβεβαίωσε: «Τελειώνουμε το έργο μας». Οσο για τον Μπλερ, που έσπευσε να επισκεφθεί επισήμως τον Μπους αμέσως μετά την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα, δήλωσε από την πλευρά του ότι η συμμαχία «θα ξεπεράσει» τις δυσκολίες στο Ιράκ.

Παράλληλα, ο αμερικανικός κατοχικός στρατός ανακοίνωσε εκ νέου χτες ότι ελέγχει το σύνολο σχεδόν της Φαλούτζα «αφού σκότωσε πολλές εκατοντάδες εξεγερμένους» και ότι έχει «εγκλωβίσει τους αντάρτες μόνο σε ένα προπύργιό τους, στα νότια της πόλης, κοντά στον ποταμό Ευφράτη».

Πάντως, οι μάχες συνεχίζονται σε αρκετά σημεία της πόλης και ενώ οι Αμερικανοί κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς στις τάξεις των ανταρτών, ουδεμία αναφορά για τους κατοίκους της Φαλούτζα. Ο ιρακινός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι η κατάσταση στη Φαλούτζα «είναι μία ανθρωπιστική καταστροφή», ενώ κάποιοι κάτοικοι που έχουν κατορθώσει να ξεφύγουν κάνουν λόγο για τη μυρωδιά των πτωμάτων σε αποσύνθεση - κυρίως άμαχοι - που έχει πλημμυρίσει την πόλη μετά τις συνεχόμενες μάχες και τους ανηλεείς βομβαρδισμούς των κατοχικών δυνάμεων.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος του θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών Αλ Σιστάνι σημείωσε: «Ο Αγιατολάχ τάσσεται υπέρ μιας ειρηνικής λύσης που να βασίζεται στο σεβασμό του νόμου και να περιλαμβάνει την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, την απαγόρευση της οπλοφορίας και την ανάληψη των επιχειρήσεων για την ασφάλεια μόνο από τις ιρακινές δυνάμεις».

Και ενόσω οι μάχες στη Φαλούτζα συνεχίζονται, οι αντάρτες κατάφεραν πάντως να καταρρίψουν κι ένα αμερικανικό ελικόπτερο «Black Hawk» βόρεια της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τα τέσσερα από πέντε μέλη του πληρώματος. Παράλληλα, ανταρτικές δυνάμεις επιτέθηκαν και σε αμερικανική κατοχική περίπολο όπου και έχασε τη ζωή του ένας Αμερικανός στρατιώτης και κατά το BBC οι μάχες συνεχίζονται και σε άλλα σημεία της πόλης.

Επίσης, στο Ραμάντι, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, σφοδρές ανταλλαγές πυρών σε επιχείρηση του αμερικανικού στρατού, όπου πριν από δύο ημέρες αναπτύχθηκε μεγάλος αριθμός ανταρτών, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους αντάρτες και στον αμερικανικό στρατό με βαρέα όπλα, αντιαρματικές ρουκέτες και βλήματα όλμου, σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης αυτής που αποτελεί προπύργιο των σουνιτών. Αμερικανικά ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την περιοχή, την ώρα που από τα τζαμιά ακούγονταν εδάφια από το Κοράνι. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων ένας αστυνομικός και ένας αντάρτης, και 17 άλλοι τραυματίστηκαν στις ανταλλαγές πυροβολισμών που σημειώθηκαν στο Ραμάντι την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Ακόμη πιο δύσκολη για τα κατοχικά στρατεύματα και τη δοτή κυβέρνηση είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Μοσούλη, που δείχνει πια ότι έχει ξεφύγει από τον έλεγχό τους. Οι βομβαρδισμοί εκ μέρους των αμερικανών συνεχίστηκαν και χτες, για δεύτερη μέρα, το ίδιο όμως και οι μάχες. Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα στο στόχαστρο τα γραφεία της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν, όπου και ξέσπασε μάχη μεταξύ των ανταρτών και των φρουρών των γραφείων του ΠΕΚ. Στο μεταξύ, απολύθηκε και ο αρχηγός της αστυνομίας, στρατηγός Χέρι Μπαρχάουι, μετά από κατηγορίες άλλων δοτών τοπικών αξιωματούχων ότι κατά τις ανταρτικές επιθέσεις της Πέμπτης εναντίον πέντε αστυνομικών τμημάτων η αστυνομία εγκατέλειψε τις θέσεις της και τράπηκε εις άτακτον φυγήν... Κατά το ΑΡ, περίπου 250 μέλη της Ιρακινής Εθνοφρουράς ανακλήθηκαν από τις διασυνοριακές περιοχές με το Ιράν και στάλθηκαν στη Μοσούλη για να συνεισφέρουν στην επανάκτηση του ελέγχου της πόλης. Επιπροσθέτως, για τον ίδιο λόγο ανακλήθηκαν από βάσεις κοντά στα σύνορα με τη Συρία ακόμη 4 μονάδες της Εθνοφρουράς - πρώην Πεσμεργκά που εντάχθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας της δοτής κυβέρνησης.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Θα συνεχίσουμε...

Motion Team

«Αμπού Αμάρ, υποσχόμαστε να συνεχίσουμε το δρόμο που χάραξες για την απελευθέρωση του λαού μας, για την ειρήνη και την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ». Μ' αυτά τα λόγια τα μέλη της Παλαιστινιακής Παροικίας Θεσσαλονίκης, αποχαιρέτησαν χτες τον Γιάσερ Αραφάτ, έχοντας στο πλευρό τους τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία της πόλης.

Στη συγκέντρωση που έγινε στο Αγαλμα του Βενιζέλου, και είχε χαρακτήρα συμβολικής κηδείας, χαιρέτισαν ο αντιπρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας Μουσάλαμ Σαλίμ, ο Γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ Χρήστος Κόφφας και η εκπρόσωπος της ΕΔΥΕΘ Ηλέκτρα Ραΐζη. Ακολούθησε σιωπηλή πορεία στους δρόμους της πόλης.


ΑΘΗΝΑ
«Νίκη στην Ιντιφάντα»

Με τα λόγια του Γιάσερ Αραφάτ «μην ξεχνάτε την Παλαιστίνη» γραμμένα σε πανό, φορώντας την παλαιστινιακή μαντίλα και κρατώντας την παλαιστινιακή σημαία και ένα κερί στο χέρι, οι διαδηλωτές αποτίσανε φόρο τιμής στη μνήμη του ηγέτη που χάθηκε, συμμετέχοντας χτες στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι παλαιστινιακές οργανώσεις στην Αθήνα. Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, αλλά με την ίδια οδύνη που διακατείχε χτες τα παλαιστινιακά εδάφη, με την ίδια δέσμευση για συνέχιση του αγώνα μέχρι τη μέρα που θα «ξημερώσει» «λευτεριά στην Παλαιστίνη». Φωνάζοντας πως τρομοκράτες είναι οι ιμπεριαλιστές και όχι οι Παλαιστίνιοι αγωνιστές, «Μπους - Σαρόν φονιάδες των λαών», άνθρωποι κάθε ηλικίας πορεύτηκαν από το Πάρκο Ελευθερίας μέχρι το κτίριο της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης. «Νίκη στην Ιντιφάντα» ήταν το σύνθημα που ακούστηκε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, όπου οι διαδηλωτές σταμάτησαν για λίγο. Φτάνοντας στη διπλωματική αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης τους υποδέχτηκε ο πρέσβης της Παλαιστίνης ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη όλων των Παλαιστινίων για την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ