ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
«ΣΤΟΠ» στην αντιαγροτική πολιτική

Μαχητικά συλλαλητήρια και δυναμικές συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται, μεθαύριο, σε διάφορες περιοχές της χώρας

Μαχητικά συλλαλητήρια και δυναμικές συγκεντρώσεις αγροτών πραγματοποιούνται, μεθαύριο Σάββατο, σε χωριά, επαρχιακές πόλεις και πρωτεύουσες νομών, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που εξήγγειλε η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ).

Η αγωνιστική ενεργοποίηση της μικρομεσαίας αγροτιάς στρέφεται κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συρρικνώνει το αγροτικό εισόδημα και προωθεί το μαζικό ξεκλήρισμα των καλλιεργητών και των φτωχών αγροτών.

Οι ξωμάχοι βγαίνουν στους δρόμους, διεκδικώντας καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους - φέτος οι τιμές είναι πολύ χαμηλές εξαιτίας των αθρόων εισαγωγών και της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων, ενώ υπάρχει και πρόβλημα διάθεσης της σοδειάς - και απαιτώντας την ικανοποίηση άλλων, παλιών και νέων, αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών (ανάπτυξη νέων παραγωγικών συνεταιρισμών, κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας που επιβάλλει η ΕΕ, μείωση του κόστους παραγωγής, πλήρη ασφάλιση και έγκαιρη αποζημίωση της παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου, ουσιαστική αύξηση των αγροτικών συντάξεων, μέτρα για την αναβάθμιση της ζωής στο χωριό κ.ά.).

Ταυτόχρονα, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ, οι αγρότες θα διαδηλώσουν την απόφασή τους να κλιμακώσουν την πάλη - σε συμπαράσταση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης - για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και τη δημιουργία των προϋποθέσεων εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής υπέρ του μικρομεσαίου αγρότη, του λαού και του τόπου.

Στη Θεσσαλία

Στο Νομό Λάρισας, στις 11 το πρωί μεθαύριο Σάββατο, θα γίνουν τέσσερα μαχητικά συλλαλητήρια, με αγροτικά μηχανήματα και συγκεκριμένα στην πλατεία Λαού των Φαρσάλων, στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, στην κεντρική πλατεία της Αγιάς και στους Δήμους Νίκαιας και Πλατυκάμπου.

Στην Καρδίτσα, η νομαρχιακή αγροτική συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ., στην πλατεία Δικαστηρίων.

Στα Τρίκαλα, η νομαρχιακή αγροτική συγκέντρωση θα γίνει, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Μακεδονία - Θράκη

Στο Νομό Θεσσαλονίκης, στη Ν. Χαλκηδόνα, στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 11 π.μ.

Στην Κατερίνη, στην πλατεία Ελευθερίας στις 12 το μεσημέρι.

Στα Γιαννιτσά στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Στις Σέρρες, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο στις 11 το πρωί.

Στην Ορεστιάδα, στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία.

Στην Κομοτηνή, στην κεντρική πλατεία της πόλης, στις 11 το πρωί.

Στη Φθιώτιδα

Το Παμφθιωτικό Συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί, στην Πλατεία Πάρκου, στη Λαμία.

Στην Πελοπόννησο

Στις 10.30 το πρωί στο Σουληνάρι Μεσσηνίας, στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Στη Λέσβο

Στις 11 το πρωί, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ
Κυβερνητικός αντιπερισπασμός με... φιστίκια!

Προσπαθούν να πείσουν ότι ελέγχουν την κατάσταση στην αγορά τροφίμων

Να δημιουργήσει αίσθηση ασφάλειας στους καταναλωτές μετά το ξέσπασμα του νέου σκανδάλου των διοξινών σε Ολλανδία, Γερμανία και Βέλγιο, επιχείρησε χτες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στην κατεύθυνση αυτή έβγαλε μια ανακοίνωση, όπου βασικά εμφανίζονται αποτελέσματα ελέγχων που αφορούν εισαγωγές φιστικιών από Τρίτες χώρες.

Ο υπουργός Ε. Μπασιάκος δήλωσε χτες πως το τελευταίο διάστημα μετά από ελέγχους στις εισαγωγές μεταποιημένων προϊόντων από Τρίτες χώρες απαγορεύτηκε η είσοδος σε 578 τόνους προϊόντων. Βασικά πρόκειται για φιστίκια με αφλατοξίνες από Τουρκία, Συρία, Κίνα και Λίβανο, καθώς και άλλα προϊόντα με ελλιπή σήμανση. Το τελευταίο αφορά για παράδειγμα ντολμαδάκια Τουρκίας, σταφίδα Αφγανιστάν, ελιές ΗΠΑ κ.ά. Παράλληλα ο Ε. Μπασιάκος ανακοίνωσε πομποδώς πως εξαρθρώθηκε και κύκλωμα που εισήγαγε 750.000 αμνοερίφια... Ομως στη σχετική ανακοίνωση δε διευκρινίζεται επακριβώς πιο χρονικό διάστημα αφορούν αυτοί οι έλεγχοι. Ετσι κι αλλιώς έλεγχοι ρουτίνας γίνονται για τις εισαγωγές από Τρίτες χώρες. Ομως θεωρούν εκεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι με τέτοιου είδους ανακοινώσεις «βγαίνει λάδι» η κυβέρνηση για τους ελέγχους που γίνονται στα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα μεταποιημένα και μη; Και θεωρούν ότι έτσι θα ανακουφιστούν οι καταναλωτές και θα μπορούνε να τρώνε άφοβα;

Οπως διαμορφώθηκαν τα πράγματα, το μείζον ερώτημα είναι τι γίνεται με τις εισαγωγές από τις χώρες της ΕΕ. Ποιος ελέγχει τι και πότε και με ποιο μηχανισμό; Τι έγινε με τις τελευταίες διοξίνες της Ολλανδίας, της Γερμανίας και του Βελγίου; Τι ποσότητες γάλακτος, κρέατος και πατάτας, μπήκαν από αυτές τις χώρες μετά τις 3 Αυγούστου, στην Ελλάδα; Ποιος από την κυβέρνηση και τον ΕΦΕΤ, εγγυάται πραγματικά ότι οι Ελληνες καταναλωτές δεν έφαγαν διοξίνες τελευταίας εσοδείας;.. Ποιος εγγυάται ότι οι Ελληνες τρώνε καθαρά προϊόντα προέλευσης ΕΕ και άλλων βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών; Ποιος ελέγχει τα μεταλλαγμένα που εδώ και χρόνια καταναλώνονται εν αγνοία των καταναλωτών; Μήπως τα εγγυάται όλα αυτά ο Ε. Μπασιάκος που προ μερικών ημερών δήλωνε πως για τους ελέγχους στα μεταποιημένα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα υπεύθυνος είναι ο ΕΦΕΤ και όχι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να πετάξει από πάνω του ευθύνες;... Τελικά μήπως ο Ε. Μπασιάκος βολεύεται στο να ανακαλύπτει...«χαλασμένα» φιστίκια;!

Προκαταβολή κοροϊδίας στους ρυζοπαραγωγούς

«Στάχτη στα μάτια» των ρυζοπαραγωγών αποτελεί η προκαταβολή επιδότησης στο ρύζι που ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλ. Κοντός. Ο υφυπουργός ανακοίνωσε μόνο ότι με προσωρινή δανειακή διευκόλυνση της ΑΤΕ θα δοθεί ως προκαταβολή το 50% της στρεμματικής επιδότησης στο ρύζι, αποφεύγοντας να πει τη συνολική επιδότηση που έχουν να λαμβάνουν οι ρυζοπαραγωγοί. Ως γνωστόν, φέτος, λόγω υπέρβασης του πενιχρού πλαφόν των 203.000 στρεμμάτων - καλλιεργήθηκαν 258.800 στρέμματα - κόβεται το 27% της στρεμματικής ενίσχυσης. Αυτό, όμως, ο Αλ. Κοντός ντρέπεται να το ανακοινώσει...

Οι ρυζοπαραγωγοί φέτος έχουν διπλή χασούρα, αφού και οι τιμές είναι κομμένες και η στρεμματική επιδότηση θα είναι πετσοκομμένη, λόγω προστίμου συνυπευθυνότητας από τη νέα ΚΑΠ. Οι τιμές στο ρύζι είναι 30-40 δραχμές κάτω και η επιδότηση από 132,3 ευρώ (45.000 δρχ.) το στρέμμα πέφτει στα 96,2 ευρώ (32.800 δρχ.) το στρέμμα. Δηλαδή, οι ρυζοπαραγωγοί θα χάσουν πάνω από 12.000 δραχμές το στρέμμα. Αλλά ο Αλ. Κοντός θέλει να τους παρηγορήσει με δανεική, κολοβή προκαταβολή...

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
«Αλληλεγγύη στ' αδέρφια μας»

Τη συμπαράσταση της εργατιάς στη μαχόμενη αγροτιά εκφράζει, με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, (ΕΚΛ), ενόψει των αγροτικών κινητοποιήσεων που διοργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, (ΠΑΣΥ), το Σάββατο 13 Νοέμβρη, σε πολλές περιοχές της χώρας. Στην ανακοίνωσή του το ΕΚΛ, ανάμεσα στα άλλα, επισημαίνει:

«Στηρίζουμε τα αιτήματα των αγροτών. Η εργατική τάξη συμπορεύεται με την αγροτιά γιατί τα προβλήματά τους έχουν κοινό παρονομαστή: Τα κέρδη του κεφαλαίου που με συνέχεια και συνέπεια - στο όνομα της ΟΝΕ - διεύρυναν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια.

Οπως συρρικνώνεται το εισόδημα της αγροτιάς, έτσι συρρίκνωσαν και το εισόδημα των εργατοϋπαλλήλων και των ΕΒΕ. Οι εξευτελιστικές τιμές που εισπράττουν οι παραγωγοί, μετατρέπονται σε απλησίαστες για τους εργαζόμενους, όταν το προϊόν φτάσει στην κατανάλωση.

Η ανάπτυξη της υπαίθρου στη βάση των συμφερόντων του λαού, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για δημιουργία νέων συνεταιριστικών επιχειρήσεων που θα προσφέρουν δουλιά στην εργατική τάξη και ανάπτυξη του εισοδήματος της χώρας, χωρίς να εξαρτιόμαστε διατροφικά από προϊόντα εισαγωγής. Η μείωση των ποσοστώσεων στο βαμβάκι, όπως και σε άλλα προϊόντα, έχει να κάνει με την ίδια πολιτική που συρρίκνωσε τον κλάδο του ιματισμού.

Είναι ολοφάνερο ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε ξεχωριστούς αγώνες. Το μόνο που μένει στους εργατοϋπαλλήλους, στους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες κι εμπόρους είναι η μαζική και συνολική αντιπαράθεση μ' αυτή την πολιτική.

Καλούμε όλους τους εργατοϋπαλλήλους του νομού μας να στηρίξουν τους αγώνες της αγροτιάς, γιατί ο αγώνας είναι κοινός απέναντι σε κοινή εχθρική πολιτική για τα λαϊκά στρώματα. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στ' αδέρφια μας, τους αγρότες...».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ
Προσφεύγουν στο Συμβούλιο Επικρατείας

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εφαρμοστικής εγκυκλίου του νέου δασικού νόμου (3208/2003) που εξέδωσε πρόσφατα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κατέθεσε χτες η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ). Οπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της ΠΕΔΔΥ, η προσφυγή αυτή κρίνεται αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα η προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων της χώρας. Η ΠΕΔΔΥ υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη εφαρμοστική εγκύκλιος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ε. Μπασιάκου, ακυρώνει ολόκληρο το νομικό πλαίσιο προστασίας των δασών και γενικότερα των δημοσίων εκτάσεων που είχε διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για «τον αποχαρακτηρισμό μιας σειράς εκτάσεων που μέχρι χτες θεωρούσαμε δάση και δασικές εκτάσεις».

Υπενθυμίζεται, ότι η ΠΕΔΔΥ έχει επίσης προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας να χαρακτηριστεί συνολικά ως αντισυνταγματικός ο αντιδασικός νόμος 3208/2003 - τον οποίο ψήφισε πέρσι τον Νοέμβρη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και έρχεται να εφαρμόσει φέτος η ΝΔ - προσφυγή που αναμένεται να εξεταστεί στις αρχές του 2005.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ