ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Δυνατή η απεργία, ακολουθεί συνέχεια...

Μπροστά σε νέα αυξημένα καθήκοντα μπαίνουν τα συνδικάτα του κλάδου και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μετά την επιτυχία της χτεσινής πανελλαδικής πανοικοδομικής απεργίας

Πλημμύρισε η Αθηνάς από οικοδόμους απεργούς, που έπαιρναν το δρόμο για το υπουργείο Εργασίας
Πλημμύρισε η Αθηνάς από οικοδόμους απεργούς, που έπαιρναν το δρόμο για το υπουργείο Εργασίας
Με «ένα το κρατούμενο» την αποφασιστικότητά τους να καταστήσουν την απεργία εφαλτήριο για νέους ταξικούς αγώνες, οι οικοδόμοι «νέκρωσαν» χτες τα μεγάλα εργοτάξια και τις συμβατικές οικοδομές απ' άκρη σ' άκρη της χώρας. Χιλιάδες ήταν εκείνοι που πήραν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις από τη Θράκη και τη Μακεδονία μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι η αναμέτρηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος με την αντιλαϊκή πολιτική που γεννά την ανεργία, τη φτώχεια και την ανέχεια συνεχίζεται και οξύνεται.

Η επιτυχία της χτεσινής απεργιακής κινητοποίησης απέδειξε στην πράξη ότι το ενιαίο πλαίσιο αιτημάτων, που προβάλλει το ΠΑΜΕ και υιοθέτησε η Ομοσπονδία των Οικοδόμων, μπορεί να συσπειρώσει και να κινητοποιήσει ευρύτερες λαϊκές μάζες και εργαζόμενους όλων των κλάδων, αφού τα αιτήματα του Μετώπου απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες κάθε λαϊκής οικογένειας που πλήττεται από την κυρίαρχη πολιτική. Αυτό επιβεβαιώνουν και τα δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από Σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Ενώσεις μεταναστών εργαζομένων που προκάλεσε η χτεσινή πανοικοδομική απεργία, αλλά και η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση των Μισθωτών Τεχνικών (Μηχανικοί, Γεωλόγοι, Τεχνικοί, Σχεδιαστές) και των Ηλεκτροτεχνιτών.

Η δυναμική και η αποφασιστικότητα της χτεσινής απεργίας αποτελεί την καλύτερη παρακαταθήκη για τις ταξικές μάχες που έρχονται, γεννώντας ταυτόχρονα νέα αυξημένα καθήκοντα για τον κλάδο, με πρώτο την αναγκαιότητα να αποκτήσει συνέχεια ο αγώνας μέσα από την καθημερινή δουλιά των συνδικάτων σε κάθε εργασιακό χώρο, εργάτη τον εργάτη, στη βάση των αιτημάτων που προβάλλει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Για την απόκρουση της ολομέτωπης επίθεσης που δέχεται σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων από την κυβέρνηση, την ΕΕ και τα κόμματα του κεφαλαίου, αλλά και για την οργάνωση της ταξικής αντεπίθεσης, του μόνου ρεαλιστικού δρόμου που ανοίγεται σήμερα για το εργατικό και συνολικότερα το λαϊκό κίνημα.

Ούτε βήμα πίσω!

Κλειστές πόρτες βρήκαν οι απεργοί στο υπουργείο. Κι αντί για τον υπουργό, τους περίμεναν διμοιρίες των ΜΑΤ
Κλειστές πόρτες βρήκαν οι απεργοί στο υπουργείο. Κι αντί για τον υπουργό, τους περίμεναν διμοιρίες των ΜΑΤ
Οι οικοδόμοι της Αθήνας και του Πειραιά ήταν συνεπείς στο αγωνιστικό τους ραντεβού χτες το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Χιλιάδες Ελληνες και ξένοι εργάτες, ηλεκτροτεχνίτες και μισθωτοί τεχνικοί, κάτω από τα ίδια πανό, με τη φωνή τους συντονισμένη στα ίδια συνθήματα, διαδήλωσαν το κοινό τους δίκιο και απαίτησαν από την κυβέρνηση να πάρει θέση στα οξυμένα προβλήματα του κλάδου. Συνθήματα που περιγράφουν με τον πιο παραστατικό τρόπο την αποφασιστικότητα του κλάδου να συνεχίσει ενωμένος στην ίδια ταξική ρότα που χάραξε με τη χτεσινή του απεργία, όπως «Οχι άλλα βάρη στου λαού τις πλάτες, να πληρώσουν τώρα οι κεφαλαιοκράτες» και «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι, εμπρός ξανά της γης οι κολασμένοι», κυριάρχησαν στην κινητοποίηση. Το ένα μετά το άλλο τα μηνύματα που έφταναν από τις ομάδες περιφρούρησης που οργανώθηκαν σε κάθε παράρτημα, επιβεβαίωναν τη σχεδόν καθολική συμμετοχή των εργαζομένων του Λεκανοπεδίου στην 24ωρη πανοικοδομική απεργία.

Χαιρετίζοντας την απεργιακή συγκέντρωση ο Κώστας Χατζάρας, εκ μέρους του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, τόνισε ότι «αρνούμαστε να μας καταδικάσουν στην ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση όταν την ίδια ώρα τα κέρδη των εταιριών την περίοδο που διανύουμε εκτινάχτηκαν σε αστρονομικά ποσά, ενώ από την άλλη κάνουν περικοπές σε ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην έλλειψη μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, την εντατικοποίηση με τα δεκάωρα, τα δωδεκάωρα, τα εφταήμερα, με αποτέλεσμα, όπως τόνισε, από τις αρχές του 2002 έως σήμερα ο κλάδος να θρηνεί μόνο στο χώρο της Αθήνας 90 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Με όπλο την αλληλεγγύη

«Η παρουσία στη συγκέντρωση Ελλήνων και μεταναστών σε κοινό μπλοκ δίνει ένα χαστούκι στους κάθε λογής υποστηριχτές του εθνικισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας που θέλουν τους μετανάστες έξω από τα συνδικάτα» σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Νασίρ Ηλίας, μετανάστης από τη Συρία και μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Ξύλου, ενώ την ανταπόδοση της αλληλεγγύης που έδειξαν οι οικοδόμοι στον πολύμηνο αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, «βοηθώντας να ξυπνήσει ένας κλάδος που "κοιμόταν"» μετέφερε στη συγκέντρωση ο Νίκος Παπαγεωργίου εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στη χτεσινή κινητοποίηση των οικοδόμων δήλωσαν και με την παρουσία τους στη συγκέντρωση αντιπροσωπεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και από τις Ομοσπονδίες Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λογιστών, Ποτών και Τροφίμων, Φαρμάκου, Συνταξιούχων ΙΚΑ. Επίσης, από την Αλβανική Κοινότητα Αθήνας, καθώς και το Σύνδεσμο Εγκαταστατών Υδραυλικών Θερμικών και Κλιματιστικών Εργων και το Σύνδεσμο Εγκαταστατών - Συντηρητών Ανελκυστήρων.

Τα παραρτήματα του Συνδικάτου παρέταξαν τα πανό τους κατά μήκος της οδού Αθηνάς και η πορεία ξεκίνησε. Λίγο αργότερα, έξω από το υπουργείο Απασχόλησης, οι οικοδόμοι που συμμετείχαν στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση, αλλά και οι εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα, είδαν για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να τους γυρίζει προκλητικά την πλάτη, αφού ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος επέλεξε προκλητικά απουσιάζοντας να... μη συνομιλήσει με απεργούς, παρά το γεγονός ότι εδώ και μια εβδομάδα ήταν ενήμερος για το αίτημα των οικοδόμων να συναντηθούν μαζί του. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση και τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων, ενώ η αντιπροσωπεία των οικοδόμων αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Γ. Γιακουμάτο και η πορεία κατευθύνθηκε προς τη Βουλή, όπου και κατέληξε.

Κοινά αιτήματα, κοινός αγώνας

«Απεργούμε σήμερα για να σταματήσει το μακέλεμα των οικοδόμων στους χώρους εργασίας. Απεργούμε για μια ανθρώπινη ζωή, για ένα μεροκάματο, ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς. Απεργούμε για την εργασία που είναι δικαίωμα στη ζωή. Απεργούμε για αποκλειστικά δημόσια Υγεία - Παιδεία. Εχουμε δικαίωμα στη ζωή και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να το πετύχουμε».

Με αυτά τα λόγια μίλησε στο «Ρ» ο οικοδόμος Χρήστος Μπάλας, χτες το πρωί στο χώρο της συγκέντρωσης για την απεργία του κλάδου και τον αγώνα που δίνουν. Και στον αγώνα αυτό των οικοδόμων χτες εκφράστηκε μια ευρύτερη στήριξη και αλληλεγγύη άλλων κλάδων, αλλά και λαϊκών στρωμάτων και με τη συμμετοχή τους στη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση, αλλά και σε δηλώσεις τους στο «Ρ».

Ο Κώστας Κορές, ηλεκτρολόγος, ο οποίος απεργούσε κι αυτός με απόφαση του σωματείου του μαζί με τους οικοδόμους τόνισε: «Αγωνιζόμαστε σήμερα όλοι μαζί ενάντια στην πολιτική που καταπιέζει τον εργάτη και τον υποχρεώνει να εργαστεί στις σημερινές άθλιες συνθήκες. Γι' αυτό πρέπει να συνεχίσουμε τον κοινό αγώνα για να υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά μας».

Απεργός και ο Μάνθος Ιμπριάλος από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης του κλάδου του και το κοινό μέτωπο που πρέπει να έχουν με τον συγγενή κλάδο των οικοδόμων, καθώς έχουν τα ίδια προβλήματα και αιτήματα. Ο κλάδος, τόνισε, βιώνει και αυτός την ίδια επίθεση από τις κατασκευαστικές εταιρίες, καθώς οι τεχνικοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με δελτίο παροχής υπηρεσιών, με πλήρη παραβίαση των ωραρίων κ.ά.

Στο πλευρό των οικοδόμων και ο Κώστας Λαυρέτζος από το Συντονιστικό των νυχτερινών σχολείων, σημείωσε, ότι «αρκετοί μαθητές δουλεύουν ταυτόχρονα στις οικοδομές και είναι καθήκον τους η συμμετοχή στην κινητοποίηση, γιατί μόνο με την ταξική ενότητα μέσα από τα συνδικάτα μπορούμε να διεκδικήσουμε πιο αποτελεσματικά τα δικαιώματά μας και να τα διευρύνουμε».

Δεν είναι μόνο ζήτημα συμπαράστασης η παρουσία μας εδώ, θα πει η τσαγκάρισσα Βάσω Μάμαλη, αλλά και γιατί τα αιτήματα των οικοδόμων αφορούν όλη την εργατική τάξη. «Γι' αυτό και το πλαίσιο των οικοδόμων πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, γιατί η κατάσταση δεν πάει άλλο. Χρειάζεται πλέον κοινό μέτωπο όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων».

Ο Ηρακλής Κωνσταντινίδης Φαρμακοϋπάλληλος, τόνισε, «συμπαραστεκόμαστε στην απεργία των οικοδόμων γιατί το πλαίσιο διεκδίκησης που προβάλλουν ενώνει όλους τους εργαζόμενους και ανοίγει δρόμο για κοινή πάλη».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπήγουν νέα καρφιά στο κορμί της εργατικής τάξης

«Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και στην αποτελεσματικότητα της οργανωμένης πάλης μας, με το δυνάμωμα της αλληλεγγύης και του συντονισμού της πάλης με άλλα τμήματα των εργαζομένων που βαδίζουν στον ίδιο βηματισμό μαζί μας, που βρίσκονται σε αγωνιστική κινητοποίηση για το δικαίωμα στη δουλιά και τη ζωή, με το δυνάμωμα των γραμμών του ΠΑΜΕ, μπορούμε όχι μόνο να απαντήσουμε σ' αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και να την ανατρέψουμε, ανοίγοντας το δρόμο για μια άλλη πολιτική που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών και όχι μιας χούφτας πλουτοκρατών».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, στην κεντρική ομιλία της χτεσινής απεργιακής συγκέντρωσης στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Ο Ανδρέας Ζαζόπουλος κάλεσε τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμία ανοχή στην πολιτική που παράλληλα με το χτύπημα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων ιδιωτικοποιεί την Παιδεία και την Υγεία, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «πλουτοκρατία και κυβέρνηση μπήγουν συνεχώς και νέα καρφιά στο κορμί της εργατικής τάξης».

Απαντώντας στην κυβερνητική προπαγάνδα περί «ανάπτυξης», πρόσθεσε: «Οι εργάτες στην οικοδομή και τα τεχνικά έργα έφτυσαν αίμα, θρήνησαν νεκρούς για να εξασφαλίσουν το μεροκάματο. Αυτοί που πλούτισαν είναι οι καπιταλιστές, οι εργολάβοι. Αυτοί ωφελήθηκαν και ωφελούνται από την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, της εργατικής μας δύναμης. Το πρόβλημα της ανεργίας στις κατασκευές δε λύθηκε. Επικαλύφθηκε περιστασιακά με τα μεγάλα τεχνικά έργα και επανέρχεται σήμερα, γεγονός που αποδεικνύει ότι η πολιτική που διαχειρίζεται τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, η πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΕΕ προωθεί την ανάπτυξη για τους λίγους και υπονομεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολλών».

Σε υψηλά ποσοστά η συμμετοχή

Το δίκιο τους διεκδίκησαν ισάξια και οι αλλοδαποί εργάτες στην οικοδομή
Το δίκιο τους διεκδίκησαν ισάξια και οι αλλοδαποί εργάτες στην οικοδομή
Κλειστά έμειναν χτες όλα τα μεγάλα εργοτάξια στη Μακεδονία και στη Θράκη, ενώ σε υψηλά ποσοστά (μέχρι και 80%) κυμάνθηκε η συμμετοχή των οικοδόμων και στις συμβατικές οικοδομές. Σχεδόν σε όλα τα εργοτάξια της Εγνατίας, στο Φράγμα του Ιλαρίωνα στη Δυτική Μακεδονία, στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, κ.α., η συμμετοχή των οικοδόμων ήταν καθολική.

Μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη και στην Κοζάνη, ενώ μαχητικές συγκεντρώσεις και εξορμήσεις έγιναν και σε Καβάλα, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Σέρρες, Νάουσα, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Λιτόχωρο, Πτολεμαΐδα και Κιλκίς.

Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Μαζί με τους οικοδόμους πορεύτηκαν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και της οικείας Γραμματείας Νέων, του ΕΚΘ, της ΠΟΕΕΠ, της «Βαλκάν», των Εμποροϋπαλλήλων, του Μετάλλου, Τύπου και Χάρτου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και των Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Στο Νομό Κοζάνης, οι οικοδόμοι από τα Σέρβια, την Αιανή, το Βελβενδό και από το γειτονικό Νομό Γρεβενών συμμετείχαν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση και στην πορεία προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Πέρα από τα αιτήματα που θέτει το πανελλαδικό διεκδικητικό πλαίσιο οι οικοδόμοι της περιοχής απαιτούν και άμεση δημοπράτηση της Παραεγνατίας οδού.

Στην Πελοπόννησο

Από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων ήταν η πορεία στην Πάτρα, όπου τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία άγγιξαν το 100%. Οι απεργοί διαδηλωτές παρέδωσαν το ψήφισμά τους στη Νομαρχία και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προβάλλοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης και την επικινδυνότητα μιας σειράς κτιρίων στην Πάτρα. Στο πλευρό των οικοδόμων βρέθηκαν εκπρόσωποι από τα Σωματεία της «Κόκα-Κόλα», Κλωστοϋφαντουργίας- Ιματισμού-Τσαγκαράδων-Δέρματος, ΦΡΙΓΚΟΚΛΑΣ, των Ναυτεργατών Ρίου-Αντιρρίου, του κλαδικού σωματείου Ποτών και Τροφίμων, της Επιτροπής Αγώνα Νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας» του ΠΑΜΕ, του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών, της Φοιτητικής Εστίας Πατρών, του Παμμικρασιατικού Συλλόγου.

Στον Πύργο, οικοδόμοι και αγρότες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία ΟΤΕ και πραγματοποίησαν πορεία. Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Καλαμάτα, Ζάκυνθο και Αίγιο.

Στη Στερεά

Με αυξημένα τα ποσοστά συμμετοχής (από 40% έως 90%) και με συγκεντρώσεις σε πέντε πόλεις της Στερεάς-Εύβοιας, οι οικοδόμοι και οι εργάτες στα συναφή επαγγέλματα έδωσαν χτες το στίγμα της ταξικής αντεπίθεσης. Συγκεντρώσεις έγιναν στη Χαλκίδα, στο Αλιβέρι (όπου η συμμετοχή στην απεργία «χτύπησε» το 85%), στα Λουτρά Αιδηψού, στη Θήβα και στα Καμένα Βούρλα.

Στη Θεσσαλία

Επιτυχία είχε η χτεσινή απεργία των οικοδόμων στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, όπως δυναμικές ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο.

Στην Κρήτη

Με απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλους του νομούς της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε η 24ωρη πανοικοδομική απεργία. Και στους τέσσερις νομούς οι απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν στις 10 το πρωί έξω από τα Εργατικά Κέντρα των πόλεων.

Αλληλεγγύη στον Ταϊλάν

Την αλληλεγγύη στον Κούρδο αγωνιστή Σινάν Μποσκούρτ (Ταϊλάν) που εδώ και 7 μήνες βρίσκεται κλεισμένος στις ελληνικές φυλακές με πλαστές κατηγορίες και την απαίτησή τους να μην παραδοθεί στις γερμανικές αρχές και να αποφυλακιστεί άμεσα, εξέφρασαν χτες οι οικοδόμοι με ψήφισμα της απεργιακής τους κινητοποίησης.

«Ο Κούρδος αγωνιστής, σημειώνεται ειδικότερα στο ψήφισμα των οικοδόμων, διώκεται για τις ιδέες του, για τη δράση που ανέπτυξε για να δικαιωθεί ο αγώνας των εργαζομένων ενάντια στα λευκά κελιά. Στο πρόσωπό του δικάζονται, φυλακίζονται όσοι έχουν οράματα, αξίες, ιδανικά, όσοι αγωνίζονται για ελευθερία και δημοκρατία, δίνουν ακόμα και τη ζωή τους αν χρειαστεί για έναν κόσμο καλύτερο, απαλλαγμένο από την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ