Εκδήλωση για τη μάχη της Λαμπούσας
Το μνημείο της Λαμπούσας |
Μιλώντας στην εκδήλωση ο Κώστας Δελλής, προεδρεύων του Παραρτήματος Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ, τόνισε την ανάγκη το ιστορικό έπος του ελληνικού λαού να αναγραφεί και να διδάσκεται στα σχολεία, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, τις προσπάθειες για απόκρυψη της αλήθειας και διαστρέβλωσης της ιστορίας, που επιχειρεί η άρχουσα τάξη και οι κυβερνήσεις της. «Ειδικότερα, επισήμανε, θέλουν να αποσιωπήσουν την τεράστια συνεισφορά του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜογενών οργανώσεων. Κυρίως, όμως, να διαγράψουν το ρόλο και την προσφορά του ΚΚΕ, ως ψυχή, νου και αιμοδότη, που έδωσε τα καλύτερα παιδιά του και καθοδήγησε τον απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας. Αυτό δε θα το καταφέρουν, γιατί η ιστορική μνήμη δεν ξεθωριάζει, γιατί ο λαός περιβάλλει με μεγάλο σεβασμό τους ήρωές του και αναγνωρίζει την προσφορά του ΕΑΜ και του ΚΚΕ».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, Χρήστος Καρατζάς (Φιλόλαος) διοικητής λόχου στην άλλη νικηφόρα μάχη του ΕΛΑΣ, στην «Κακιά Σκάλα» και δικό του ποίημα απάγγειλε ο μπάρμπα Σταύρος.
Παραβρέθηκαν συγγενείς του ένδοξου πεσόντα της μάχης, ΕΛΑΣίτη Βασ. Μήτρου, ο πρώην δήμαρχος Αμαρυνθίων, Γιώργος Στρουμπούλης, ο επικεφαλής της «Δημοτικής Συμπαράταξης» Χαλκίδας, Βαγγέλης Σταματούκος, αντιπροσωπείες των ΚΟ Κύμης και Αλιβερίου του ΚΚΕ, της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ με τον Γραμματέα Θανάση Παππά και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Εύβοιας της ΚΝΕ, της Επιτροπής Ειρήνης Χαλκίδας, του Συνδικάτου Οικοδόμων Νότιας Εύβοιας και άλλων φορέων.
Στην ανάπτυξη αγώνων από τους ανάπηρους αντιστασιακούς και συμμετοχή στους λαϊκούς αγώνες μαζί με όλους τους αντιστασιακούς και τους άλλους εργαζόμενους για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων τους, καλεί η Συνέλευση της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων Αναπήρων Θυμάτων της Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ), σημειώνοντας ταυτόχρονα πως οι αγώνες αυτοί θα γίνονται σε όλο πιο δύσκολες συνθήκες που δημιουργούν ο Αμερικάνικος και Δυτικοευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός και στη χώρα μας.
Επισημαίνεται ότι η ΠΕΣΑΘΕΑ οφείλει σε κάθε περίπτωση να συμπαραστέκεται με όλους τους τρόπους και τις δυνάμεις της στους αγώνες των εργαζομένων και λαϊκών μαζών, του λαϊκού ταξικού κινήματος. Και στους αγώνες που έχουν παράλληλα συμφέροντα με το Αντιστασιακό Αναπηρικό Κίνημα και στους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες.
Για τα ιδιαίτερα προβλήματα των Αντιστασιακών αναπήρων, στο ψήφισμα της ΠΕΣΑΘΕΑ, τονίζεται πως κεντρικός στόχος πρέπει να είναι η νομοθετική ρύθμιση - κάλυψη της αναντιστοιχίας που υπάρχει σε βάρος των αναπήρων Αντιστασιακών της Εθνικής Αντίστασης. Επίσης η υπεράσπιση του Εθνικού Λαϊκού και Αντιστασιακού Πολιτισμού και της Δημοκρατικής Αντιιμπεριαλιστικής ιδεολογίας του Αντιστασιακού Αναπηρικού κινήματος που αντιπροσωπεύει και εκφράζει η ΠΕΣΑΘΕΑ μαζί με όλους τους αντιστασιακούς.
Τέλος, αφού επισημαίνονται σειρά προβλημάτων όπως π.χ. για τις αναπηρικές συντάξεις, τη νοσηλεία που δεν εφαρμόζεται στους αναπήρους αντιστασιακούς (ενώ παρέχονται στους ταγματασφαλίτες...) παρά τη σχετική νομοθεσία για εξίσωση, χαρακτηρίζονται κούφια λόγια οι υποσχέσεις και προβάλλεται η απαίτηση για την ικανοποίησή τους.
Το νέο ΔΣ της ΠΕΣΑΘΕΑ συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Ξεκομνηνός Μηνάς πρόεδρος, Βασιλιάδης Τάσος αντιπρόεδρος, Αραζός Γιάννης γεν. γραμματέας, Λυμπερόπουλος Μπάμπης ταμίας, Καργάκου Πόπη δημ. σχέσεων και μέλη: Νικολόπουλος Παν., Παπαθανασίου Νικ., Βαγενά Μαρία, Κυμιατζής Παν.
Οπως είναι γνωστό το μήνα Μάη κάθε χρόνου, τιμάται η δεκαπενθήμερη μάχη της Κρήτης, στην οποία εκτός της αναφοράς στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, γίνονται πλείστες τόσες άλλες και ζωντανές μαρτυρίες του ηρωισμού του κρητικού λαού, ο οποίος, αν και ξαρμάτωτος από τη δικτατορία του Μεταξά, αντιμετώπισε τους αλεξιπτωτιστές και στη συνέχεια τις θηριωδίες των Γερμανών και έζησε τα ολοκαυτώματα των χωριών του.
Αυτή την ημερομηνία της ένδοξης σελίδας της ιστορίας μας, όπως μας πληροφορεί η εφημερίδα «Κρητική Επιθεώρηση» του Ρεθύμνου, αμετανόητοι φασίστες αλεξιπτωτιστές της εποχής εκείνης, τη βεβηλώνουν κυνικά. Εχουν συμπήξει σύλλογο, παρεμφερή με άλλους σε μέρη της Γερμανίας και συγκεκριμένα στην πόλη Μίτενβαλντ, στην οποία κάθε χρόνο οι βετεράνοι της Βέρμαχτ και των Ες Ες, σε συγκεντρώσεις τους εξυμνούν μέσα σε φρενίτιδα χιτλερικοναζιστικών εμβατηρίων τον «ένδοξο» στρατό τους.
Οπως γράφει η εφημερίδα και καταγγέλλουν τοπικοί παράγοντες των Χανίων, συγκεντρώνονται στο γερμανικό νεκροταφείο του Μάλεμε και με προκλητικό τρόπο εξυμνούν τον ηρωισμό των Γερμανών επιδρομέων, ακούγοντας ναζιστικοχιτλερικά εμβατήρια και χειροκροτούντες ομιλητές που ωραιοποιούν τα «κατορθώματά» τους.
Επικροτούμε τη θετική δήλωση του νομάρχη Χανίων κ. Κατσανεβάκη ότι για την Κρήτη το «μνημείο των αλεξιπτωτιστών» - το λεγόμενο «πουλί» που εφορμά - θεωρείται σύμβολο της ανθρώπινης βίας και καταπίεσης του ναζισμού και ως μνημείο προσβολής του ανθρώπινου πολιτισμού πρέπει να παραμείνει. Η θηριωδία των Γερμανών, όπως έντονα την ένιωσαν στο πετσί τους οι Κρητικοί, δυστυχώς σε μορφή φαντάσματος εξακολουθεί να υπάρχει και κάθε χρόνο δειλά - δειλά κάνει αισθητή την παρουσία της στις επετειακές εκδηλώσεις.
Για μας, την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης(ΠΕΑΕΑ) και τους αγωνιστές της, αυτά τα φαντάσματα είναι η αναβίωση του φασισμού που καλύπτεται και προστατεύεται από την ιμπεριαλιστική ομπρέλα των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Και η κυνική, προκλητική και σκαιότατη εμφάνισή της δεν είναι μόνο στην Κρήτη αλλά και αλλαχού, με πρότυπο τη Λιθουανία και την πόλη Μίτενβαλντ.
Η κυβέρνηση με νόμο, ή άλλως πώς, οφείλει να απαγορεύσει στο Μάλεμε και την απλή ακόμα παρουσία αυτού του συλλόγου των ναζί και των πάσης φύσεως υμνητών τους.
ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΛΙΝΤΑΣ
μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ
Η ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος Κομοτηνής διοργανώνουν, την Κυριακή 31.10.2004 και ώρα 11 πμ, στο χώρο του μνημείου μπροστά στη Νομαρχία, εκδήλωση για να τιμήσουν τα 60 χρόνια από την αποτίναξη της τετράχρονης βουλγάρικης φασιστικής κατοχής από τα τμήματα του 81 Συντάγματος του ΕΛΑΣ στις 14 Σεπτέμβρη 1944.
Την Κυριακή 31.10.2004 πραγματοποιούν συνελεύσεις τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:
-- Γκύζη - Πολυγώνου, ώρα 10.30 πμ στα γραφεία του, Νίκης Λύτρα 26 (πίσω από τον Αγ. Ελευθέριο).
-- Αμπελοκήπων, ώρα 10.30 πμ στο σπίτι της ΕΠΟΝ, Δουκίσσης Πλακεντίας.
-- Χολαργού, ώρα 10.30 πμ, στην αίθουσα «Μ. Μερκούρη» του Πνευματικού Κέντρου Χολαργού.
-- Ν. Σμύρνης, ώρα 10.30 πμ, στα γραφεία του Παραρτήματος, Βρυούλων 14.
-- Ηρακλείου Αττικής, ώρα 10.30 πμ στο πολιτιστικό πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου».