ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ
Νέες ανατιμήσεις 2,74%!

Απαραίτητη η αύξηση κατά το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς οι επενδυτές - μέτοχοι της ΔΕΗ περιμένουν... κέρδη

Νέο χαράτσι καλούνται να πληρώσουν οι εργατικές οικογένειες - για το ηλεκτρικό ρεύμα αυτή τη φορά - μετά την υπέρογκη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, στο όνομα πάντα της «ελεύθερης αγοράς» και του κέρδους των... επενδυτών. Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας ανακοίνωσε χτες την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 2,74% από 1 Νοέμβρη - υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι πρόκειται για τη μικρότερη δυνατή αύξηση! Η νέα αύξηση χρεώθηκε και αυτή κυρίως στην «αβεβαιότητα» λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου! Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Στ. Νέζης, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη νέα ανατίμηση, υποστήριξε ότι το μέσο οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ θα αυξηθεί λιγότερο από 1 ευρώ το μήνα. Από τη συνολική αύξηση, το 0,24% αφορά επιβολή νέου ειδικού τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που κατά τον Δ. Σιούφα θα επιβαρύνει κατά μέσο όρο... 63 λεπτά το έτος τους λογαριασμούς. Το τέλος αυτό αυξάνει ακόμη περισσότερο τη συνολική επιβάρυνση.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Ανάπτυξης - που έκανε της ανακοινώσεις από την έδρα της ΔΕΗ, με τη διοίκηση της οποίας είχε προηγουμένως συναντηθεί - επιχείρησε να εμφανίσει μικρή και δικαιολογημένη τη νέα αύξηση, λέγοντας ακόμη ότι «είναι χαμηλότερη του πληθωρισμού και του εκτιμώμενου πληθωρισμού για τους επόμενους 12 μήνες». Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ έχει σημαντική κερδοφορία. Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2004 το σύνολο των εσόδων της αυξήθηκε κατά 4,6% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2003 και τα έσοδα από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 4,4%. Τα λειτουργικά της κέρδη την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 12,9% (657,9 εκατ. ευρώ) και τα κέρδη προ φόρων κατά 8,6% (311,9 εκατ. ευρώ)!

Σε ερώτηση του «Ρ», εάν η κυβέρνηση σκέφτηκε να μην αυξήσει τα τιμολόγια λόγω της σημαντικής κερδοφορίας της ΔΕΗ σε συνδυασμό με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές λόγω της γενικότερη ακρίβειας, ο Δ. Σιούφας απάντησε χαρακτηριστικά: «Ναι το σκεφτήκαμε, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η ΔΕΗ είναι μια πολυμετοχική επιχείρηση, εισηγμένη στο χρηματιστήριο και μάλιστα το 40% ανήκει σε θεσμικούς επενδυτές»! Τι άλλο χρειάζεται για να βγουν τα κατάλληλα συμπεράσματα; Είναι πάντως και αυτή η απάντηση μια ακόμη απόδειξη για το πώς ακριβώς βλάπτει τα συμφέροντα των λαϊκών οικογενειών η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων των πρασινογάλαζων κυβερνήσεων, μια απόδειξη για το ρόλο των... θεσμικών κερδών και τη σχέση τους με τις συνεχείς ανατιμήσεις.

Ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι η ΔΕΗ είχε ζητήσει αύξηση 3,6%, ενώ η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ήταν τελικά για 2,5%, πέρα από το νέο ειδικό τέλος για τις ΑΠΕ. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι το πλαίσιο για τις ΑΠΕ έχει πολλά κενά, αλλά το υπουργείο Ανάπτυξης συνεχίζει να επιδοτεί με εκατομμύρια ευρώ τους ιδιώτες και να τους αδειοδοτεί για τη δημιουργία και επέκταση των μονάδων τους σε αυτό τον τομέα ενέργειας. Ετσι, τα χρήματα από το νέο ειδικό τέλος θα καταλήξουν στις τσέπες τους.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γ. Παλαιοκρασσάς ανακοίνωσε επίσης την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ 1.250 εργαζομένων, από τους οποίους οι 1.033 θα είναι τεχνικοί, κάτι που όπως είπε αποτελεί πάγιο αίτημα της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, αλλά και προϋπόθεση για καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Αυτό που δεν είπε είναι ότι από το 2002 έχουν αποχωρήσει περίπου 3.500 εργαζόμενοι λόγω συνταξιοδότησης, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι τεχνικοί, με αποτέλεσμα να διατηρείται το πρόβλημα της αριθμητικής ανεπάρκειας του προσωπικού και οι αποχωρήσεις συνεχίζονται. Παραδέχτηκε, εξάλλου, ότι ισχύει η «γενική μας πολιτική» για τον περιορισμό του προσωπικού της ΔΕΗ.

Το ...«κερασάκι της τούρτας», χτες, ήταν η ανακοίνωση νέας τιμολογιακής πολιτικής για τους πολύτεκνους. Ετσι, για 4 προστατευόμενα μέλη θα ισχύει μειωμένο τιμολόγιο μέχρι τις 3.500 KW (αντί των 3.000 KW) και κανονικό μόνο για την επιπλέον κατανάλωση, αντί της συνολικής όπως ισχύει τώρα. Για 5-9 προστατευόμενα μέλη 4.000 KW και κανονική χρέωση μόνο για την υπέρβαση, για πάνω από 10 παιδιά 4.500 KW.

Επίσης, αντί επιδόματος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ΔΕΗ θα προσφέρει... αγροτουρισμό στους εργαζόμενους μέσω της Αγροτουριστικής ΑΕ και του υπουργείου Τουρισμού.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υποεκτιμούν την ακρίβεια...

Ανατιμήσεις μόνο στα υγρά καύσιμα «βλέπει» η Στατιστική Υπηρεσία...

Ανοδο του πληθωρισμού, λόγω της ανόδου των τιμών των υγρών καυσίμων, προσμένει η Στατιστική Υπηρεσία για το μήνα Οκτώβρη. Οπως δήλωσε χτες ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ, ο πληθωρισμός τον τρέχοντα μήνα, αναμένεται να επηρεαστεί κατά 0,25 της μονάδας (από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και κατά 0,15 της μονάδας από την άνοδο των τιμών της βενζίνης, με αποτέλεσμα, μόνο από την εξέλιξη αυτή, ο τιμάριθμος να διαμορφωθεί στο 3,2%.

Φυσικά, ούτε το ποσοστό του πληθωρισμού, ούτε ο περιορισμός του προβλήματος της ανόδου των τιμών μόνο στα υγρά καύσιμα, αντικατοπτρίζουν το οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν σήμερα τα λαϊκά στρώματα από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια. Η οποία ήταν αισθητή, υπεραισθητή θα λέγαμε, και πριν από το τελευταίο κύμα ανόδου των λεγόμενων διεθνών τιμών του πετρελαίου. Η κυβέρνηση φυσικά βολεύεται να συνδέει το πρόβλημα της ακρίβειας αποκλειστικά με την άνοδο των τιμών των υγρών καυσίμων, να το εμφανίσει δηλαδή σαν εισαγόμενο πρόβλημα... Η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς οι ανατιμήσεις στα δεκάδες και εκατοντάδες είδη πρώτης ανάγκης και στα τιμολόγια των υπηρεσιών, είναι μια πραγματικότητα που την εμφανίζουν ακόμα και τα κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία. Ετσι, στα τέλη του προηγούμενου μήνα, σε σχέση με το Σεπτέμβρη του 2003, μαζί με την αμόλυβδη βενζίνη που ακρίβυνε 10,1%, σημειώθηκαν ακόμα ανατιμήσεις:

  • Στο ελαιόλαδο 14,5%
  • Στο ψωμί 9,2%
  • Στις εισφορές ραδιοφώνου και τηλεόρασης 7%
  • Στα παπούτσια 6,5%
  • Στα νοίκια των κατοικιών 5,6%
  • Στα κόμιστρα των ταξί 6,3%
  • Στις ιατρικές υπηρεσίες 7,3%
  • Στις δαπάνες ύδρευσης - αποχέτευσης 6%
«Βαποράκι» των ασφαλιστικών εταιριών η κυβέρνηση

Με το νέο σύστημα ακόμα και οι οδηγοί που δεν ευθύνονται για ατυχήματα, θα πληρώνουν πιο τσουχτερές αυξήσεις, αν πάρουν κλήση για κάποια παράβαση του Κ.Ο.Κ.

Eurokinissi

Με το νέο σύστημα ακόμα και οι οδηγοί που δεν ευθύνονται για ατυχήματα, θα πληρώνουν πιο τσουχτερές αυξήσεις, αν πάρουν κλήση για κάποια παράβαση του Κ.Ο.Κ.
Σε «ντίλερ» των ασφαλιστικών εταιριών, που αναζητούν τρόπους να αυγατίσουν τα κέρδη των προστατευομένων τους, μετατρέπονται στην ουσία οι κυβερνώντες, με την απόφασή τους να συνδέσουν το «πόιντ σύστεμ» με τα τιμολόγια των ασφαλίστρων στα αυτοκίνητα και την επικείμενη μαζική αύξησή τους.

Την προκλητική αυτή απόφαση - δέσμευση να προωθήσει άμεσα (μέσα στο 2004) τη σύνδεση του «πόιντ σύστεμ» με τα τιμολόγια και τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα, ανέλαβε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Μεταφορών - Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συγκλήθηκε την περασμένη βδομάδα στη Βερόνα της Ιταλίας. Στην ουσία, πρόκειται για απόφαση που βάζει «φωτιά» στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, μέσω του «πόιντ σύστεμ», κατ' απαίτηση των ασφαλιστικών εταιριών.

Πρακτικά η υπουργική απόφαση σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες θα έχουν σύντομα άμεση πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών που καταγράφεται η «συμπεριφορά των οδηγών» (πόιντ σύστεμ), ώστε στη συνέχεια να επιβάλλουν αυθαίρετα αυξήσεις σε οδηγούς που οι ίδιες θα κρίνουν ότι είναι «απείθαρχοι»! Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση... νομιμοποιεί την απαίτηση των ασφαλιστικών εταιριών να επιβάλουν αυθαίρετα αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ