ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ 2003
Το 40% με μισθό 260 ευρώ

Τέσσερις στους 10 έκαναν μόνο 100 μεροκάματα όλο το χρόνο. Το 8,75% των ασφαλισμένων με μόνο 25 μεροκάματα το χρόνο!

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την απασχόληση και τα πραγματικά εισοδήματα των μισθωτών προκύπτουν μέσα από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του ΙΚΑ για το 2003, με τον αριθμό των ασφαλισμένων, τις συνολικές μέρες εργασίας τους και το σύνολο των αποδοχών τους. Από την επεξεργασία αυτών των στοιχείων, που κάνει σήμερα ο «Ρ» προκύπτει η εξής καταγραφή:

Τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους, δηλαδή 848.960 εργαζόμενοι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, το 2003 έκαναν κατά μέσο όρο μόλις 101 μεροκάματα το χρόνο. Το συνολικό ετήσιο εισόδημα αυτών των εργαζομένων ανέρχεται στα 3.104 ευρώ. Δηλαδή, το μηνιαίο εισόδημά τους ίσα που φτάνει τα 260 ευρώ, και αυτά μεικτά! Συνάγεται ότι μια μεγάλη μάζα μισθωτών του ΙΚΑ περιστασιακά βρίσκουν εργασία και το εισόδημά τους βρίσκεται πολύ κάτω ακόμα και από τα επίσημα όρια της φτώχειας.

Ταυτόχρονα, στον «πάτο του βαρελιού» μια ομάδα εργαζομένων, που ανέρχεται στα 186.718 άτομα, ή το 8,75% των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, κάνουν από ένα (1) έως 49 μεροκάματα το χρόνο! Αυτή η ομάδα κατά μέσο όρο πραγματοποιεί το χρόνο μόλις 25 μεροκάματα και, εννοείται, με τα αντίστοιχα ένσημα. Το ετήσιο εισόδημα αυτής της ομάδας εργαζομένων φτάνει τα 709 ευρώ, ενώ το μήνα δεν ξεπερνά τα 60 ευρώ. Μια άλλη ομάδα εργαζομένων, 207.597 άτομα, που αποτελούν το 9,73 του συνόλου των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, έχει ετήσια απασχόληση από 50 έως 99 μέρες. Κατά μέσο όρο αυτή η ομάδα εργαζομένων έκανε το 2003 72 μεροκάματα και είχε ετήσιο εισόδημα 2.069 ευρώ. Οι μέσες μηνιαίες αποδοχές αυτής της ομάδας ανέρχονταν σε 172 ευρώ.


Η επεξεργασία των στοιχείων του ΙΚΑ δείχνει επίσης ότι ένας στους δύο εργαζόμενους, 1.086.092 άτομα ή ποσοστό 51%, κατά μέσο όρο εργάζεται 128 μέρες το χρόνο, το ετήσιο εισόδημά του ήταν 4.120 ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε σε 343 ευρώ το μήνα. Σημειώνεται ότι σε αυτά τα ποσά περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές αλλά και ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών που αναλογεί. Που σημαίνει ότι «στο χέρι» οι πραγματικές αποδοχές είναι ακόμα μικρότερες.

Συνολικά ο αριθμός των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ το 2003 ήταν 2.132.882 άτομα. Σ' αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στα τεχνικά έργα και στην οικοδομή, που καταγράφονται ξεχωριστά. Η απασχόληση κατά μέσο όρο όλων αυτών των μισθωτών - εκτός οικοδομοτεχνικών έργων - είναι 209 μέρες εργασίας το χρόνο. Το ετήσιο συνολικό εισόδημα των 2,132 εκατομμυρίων μισθωτών, αν μοιραστεί ισόποσα, ανέρχεται στα 8.335 ευρώ. Που σημαίνει ότι το μήνα οι μεικτές αποδοχές ενός εργαζόμενου είναι 695 ευρώ. Το στοιχείο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αποδίδει τη μισθολογική θέση του «συλλογικού μισθωτού» στη χώρα μας. Μια θέση που χαρακτηρίζεται από υποαπασχόληση και από χαμηλό εργατικό εισόδημα.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι από τα 2,132 εκατομμύρια μισθωτών μόνο το 28,8% έχει πλήρη απασχόληση, δηλαδή εργάζονται 300 μέρες το χρόνο. Δηλαδή, μόνο αυτό το μικρό ποσοστό των εργαζομένων εξασφαλίζει τα απαραίτητα ένσημα για να έχει ύστερα από 35 χρόνια δουλιάς δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη.


Μια πρώτη ανάγνωση των συγκεντρωτικών στοιχείων του ΙΚΑ για το 2003 αποδεικνύει ότι εκτός από την ανεργία η εργατική τάξη της χώρας μας στενάζει και από την υποαπασχόληση. Μάλιστα, η υποαπασχόληση αυτή για ορισμένες ομάδες παίρνει δραματικό χαρακτήρα και καταντά περιστασιακή εργασία. Δηλαδή, ο στόχος του «απασχολήσιμου» των κυβερνήσεων του δικομματισμού δεν είναι πλέον στόχος αλλά σκληρή πραγματικότητα, που κατατρώει τα σπλάχνα της εργατικής τάξης. Αμεση συνέπεια αυτής της υποαπασχόλησης, σε συνάρτηση με τα χαμηλά μεροκάματα, είναι το μειωμένο εργατικό εισόδημα.

Δεύτερη και σοβαρή συνέπεια αφορά στο ασφαλιστικό. Οταν το 40% των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ «πιάνει» το χρόνο κατά μέσο όρο 100 ένσημα, σημαίνει ότι για να εξασφαλίσει πλήρη σύνταξη θα πρέπει να βρίσκεται στην παραγωγική διαδικασία όχι 35 χρόνια αλλά πάνω από έναν αιώνα! Και, επιπλέον, η υποαπασχόληση επιδρά αρνητικά στους οικονομικούς πόρους του ΙΚΑ. Προκύπτει, δηλαδή, ότι αν το σύνολο των εργαζομένων ασφαλισμένων στο ΙΚΑ έκαναν 300 μεροκάματα το χρόνο, αυτόματα τα έσοδα του Οργανισμού θα αυξάνονταν περίπου κατά 40% σε σχέση με τα σημερινά.

Συνάγεται επίσης ότι ο στόχος του ΚΚΕ για πλήρη και σταθερή εργασία είναι ουσιαστική προϋπόθεση για τη βελτίωση του εισοδήματος της εργατικής οικογένειας, αλλά και για την ουσιαστική ενίσχυση των οικονομικών της Κοινωνικής Ασφάλισης.


Επεξεργασία στοιχείων: Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ