ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Την «κάμερα» στους νέους

Για τέταρτη χρονιά φέτος το πρόγραμμα «Κάμερα Ζιζάνιο», η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας, είναι έτοιμη να δεχτεί, να αναδείξει και να βραβεύσει τις οπτικοακουστικές δημιουργίες παιδιών και νέων από τις χώρες της Ευρώπης. Το φεστιβάλ των μικρών δημιουργών θα πραγματοποιηθεί από τις 27 του Νοέμβρη έως τις 11 του Δεκέμβρη, στον Πύργο της Ηλείας.

Στο «Camera Zizanio» γίνονται δεκτές ταινίες ή άλλα οπτικοακουστικά έργα που έχουν δημιουργηθεί είτε ατομικά είτε μέσα από σχολικά εργαστήρια από παιδιά και νέους έως 20 χρόνων. Οι ταινίες πρέπει να είναι βασισμένες σε ιδέες παιδιών. Για τεχνικά ζητήματα, όπως η πραγματοποίηση των γυρισμάτων ή η τελική επεξεργασία, είναι αποδεκτή η συνεργασία με ενήλικες. Οι ταινίες δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 20 λεπτά και μπορούν να σταλούν είτε σε φιλμ είτε σε βίντεο (αναλογικό ή ψηφιακό). Οι νεανικές δημιουργίες κατατάσσονται σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες: α) έως 12 χρόνων, β) από 13 έως 16, γ) από 17 έως 20.

Θα υπάρχουν τρία τμήματα: Ελληνικό τμήμα, στο οποίο συμμετέχουν έργα παιδιών από την Ελλάδα. Ευρωπαϊκό Τμήμα, στο οποίο διαγωνίζονται έργα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Διεθνές τμήμα, το οποίο είναι πληροφοριακό.

Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας - «Camera Zizanio» είναι μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Διεξάγεται παράλληλα με το Διεθνές Φεστιβάλ και λειτουργεί σαν «ένα Φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ», διατηρώντας όμως την αυτονομία του.

Τα παιδιά και οι νέοι που θέλουν να πάρουν μέρος στο «Camera Zizanio», πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 15 Οκτώβρη. Τους κανονισμούς και την αίτηση συμμετοχής μπορούν να τα προμηθευτούν απευθυνόμενοι στα γραφεία του Φεστιβάλ Ολυμπίας, Αθήνα: Ρόδου 18, τηλ: 2108664470, fax: 2108662344. Πύργος: Κρεσταινίτη 19, τηλ: 2621081172. E-mail: camerazizanio@olympiafest.gr, ή στις ιστοσελίδες του Φεστιβάλ www.olympiafest.gr

Παραστάσεις και συναυλία

Οι «Tiger Lillies» επιστρέφουν στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το «CIRCUS» τους (σήμερα, αύριο και την Κυριακή), στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών) και αμέσως μετά (Την Τρίτη 21/9) για μια συναυλία χωρίς χορευτές και ζογκλέρ, αλλά μόνο με τα τραγούδια τους, στο Θέατρο Λυκαβηττού. Αυτή τη φορά, οι «Tiger Lillies» έχουν εμπλουτίσει το πρόγραμμά τους με νέα τραγούδια και περισσότερα νούμερα, χαρίζοντας στο «κοινό τους» μια παράσταση καμπαρέ, που εξισορροπεί την παρακμιακή γοητεία με τη συγκινησιακή έκρηξη.

Στη μοναδική συναυλία τους, την Τρίτη, στο Λυκαβηττό το λονδρέζικο συγκρότημα των Μαρτίν Ζακς, Αντριάν Χιουτζ και Αντριάν Στάουτ ξεδιπλώνει μια μουσική παράσταση με τσιγγάνικα μπλουζ που μιλούν για πλάνητες και παρείσακτους, μουσικές παράτες και μπαλάντες μιας αέναης περιπλάνησης του νου. Το τραγουδοποιητικό τους ρεπερτόριο, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αποτελείται από ιστορίες για ανθρώπους που κινούνται στα άκρα ή τσακίζονται στην άβυσσο. Κι όσο για τη μουσική τους το ακορντεόν του Ζακς, ο οποίος τραγουδά με μοναδικό πάθος ιστορίες για έκπτωτους της κοινωνίας, επιβάλλει θλιβερά βαλς, τα ντραμς δίνουν κανονικά... ακανόνιστους ρυθμούς, το κοντραμπάσο είναι οι χτύποι μιας καρδιάς που σβήνει σιγά - σιγά.

Βιεννέζικα ηχοχρώματα

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Κρατικής Οπερας της Βιέννης
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Κρατικής Οπερας της Βιέννης
Τη «Σαλώμη» του Ρίχαρντ Στράους παρουσιάζει η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Κρατικής Οπερας της Βιέννης υπό τη διεύθυνση του Peter Schneider, σήμερα, στο Ηρώδειο. Στον ομώνυμο ρόλο στην παράσταση σε μορφή κονσερτάντε εμφανίζεται η Γαλλίδα σοπράνο Sylvie Valayre μαζί με την Margareta Hintermeier, τον Peter Weber, τον Michael Roider και άλλους αξιόλογους λυρικούς τραγουδιστές.

Αύριο, στο Ηρώδειο, θα δώσει συναυλία η περίφημη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης, που μετρά 162 χρόνια ζωής και την έχουν διευθύνει οι σημαντικότεροι αρχιμουσικοί στα πιο φημισμένα μουσικά κέντρα του κόσμου. Υπό τη διεύθυνση του Peter Schneider θα ερμηνεύσει έργα Μπετόβεν, με τη σύμπραξη του κορυφαίου Κύπριου πιανίστα Μαρτίνο Τιριμο. Θα παρουσιάσει την εισαγωγή από τη «Λεονόρα», το «Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 4» και τη «Συμφωνία, αρ. 3» («Ηρωική»).

Ελληνικό βιβλίο ... έξω

Το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) στην Οδησσό συμμετέχει φέτος, για πρώτη φορά, στην Εκθεση Βιβλίου του Λβοβ, που φιλοξενεί το Μέγαρο Τεχνών της πόλης (16-19/9). Πρόκειται για δεύτερη διοργάνωση και το ΕΙΠ θα παρουσιάσει τη δική του εκδοτική παραγωγή και μια θεματική έκθεση για τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες (λευκώματα) και επιλεγμένες εκδόσεις για παιδιά. Το ΕΙΠ παρουσίασε την έκθεση αυτή και στο Κίεβο, το Μάιο, στην έκθεση βιβλίου «Κήπος του Βιβλίου». Να σημειωθεί ότι το Παράρτημα του ΕΙΠ στο Λονδίνο διοργανώνει (19-20/9) το διήμερο πρόγραμμα «Ημέρες Μετάφρασης», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού «Αριστείου» λογοτεχνικής μετάφρασης. Στο διήμερο συμμετέχουν ο Πέτρος Μάρκαρης και ο μεταφραστής Ντέιβιντ Κόνολι.

«Διάβαση»... στο σελιλόιντ

Είναι «εδώ» για τέταρτη συνεχή χρονιά οι κινηματογραφικές βραδιές που διοργανώνει το Πολιτιστικό Στέκι του Ανοιχτού Προγράμματος «Διάβαση» στην αυλή της Βραδινής Κοινότητας του προγράμματος (Σταυροπούλου 15, πλατεία Αμερικής).

Καλεσμένοι είμαστε όλοι, αφού, τα παιδιά της «Διάβασης» έχουν έναν απλό μεν, αλλά ουσιαστικό λόγο και σκοπό για την πολιτιστική τους προσφορά: «Θελήσαμε και αυτό το φθινόπωρο να μοιραστούμε τη δροσερή αυλή της Βραδινής Κοινότητας και να παρακολουθήσουμε μαζί με ανθρώπους της γειτονιάς μας και της πόλης μας ταινίες γνωστών σκηνοθετών, στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να αναβιώσουμε τον κινηματογράφο στη γειτονιά».

Θα προβληθούν οι ταινίες: Σήμερα: «Πολίτικη κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη. 24/9: «Ο ταχυδρόμος» του Μάικλ Ράντφορντ. 1/10: «Τα πέτρινα χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη. 8/10: «Αμελί» του Πιερ Ζαν Ζενέ. Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι προβολές αρχίζουν στις 8.30 μ.μ.

Τρία έργα στο «Σημείο»

Το «Σημείο» θα παρουσιάσει το χειμώνα 2004-2005 τρεις καινούριες παραγωγές: Το έργο του Χ. Πίντερ «Προδοσία». Το έργο ένα σύγχρονο ερωτικό τρίγωνο με ανομολόγητα πάθη, κρυμμένες επιδιώξεις και ερωτισμό, θα παρουσιαστεί σε μια διαφορετική προσέγγιση του Πίντερ από το σκηνοθέτη Νίκο Διαμαντή σε καινούρια μετάφραση της Εύας Γεωργουσοπούλου. Το έργο θα παρουσιαστεί το Δεκέμβρη του 2004.

Εναν καινούριο συγγραφέα παρουσιάζει φέτος το «Σημείο». Τον Κώστα Κατσουλάρη, ένα συγγραφέα που έρχεται από το χώρο της λογοτεχνίας και το πρώτο του θεατρικό έργο με τίτλο «Οταν ο λύκος είναι εδώ», σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή. Το έργο, μία παρωδία των ανθρώπινων ονείρων και επιδιώξεων, θα παρουσιαστεί το Μάρτη του 2005.

Τέλος, το Θέατρο «Σημείο» θα παρουσιάσει μία θεατρική εγκατάσταση με τίτλο «Γραμματέας του αόρατου». Η εγκατάσταση/θέατρο θα παρουσιαστεί σε μη συμβατικούς θεατρικούς χώρους, σε μη συμβατικές ώρες, μπροστά σε επιλεγμένο αριθμό θεατών, προτείνοντας μια διαφορετική σχέση ανάμεσα στο κοινό και στο θέαμα. Το έργο στηρίζεται στο μυθιστόρημα «Ελίζαμπεθ Κοστέλο» του Τζ. Κούτσι - βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2003.

  • Μια ξεχωριστή συναυλία πραγματοποιεί η Μαρία Φαραντούρη, στην Ακράτα. Αύριο στις 8.30 μ.μ., συμπράττει με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ιδρύματος «Μ. Χατζιδάκις - Ν. Γκάτσος» της Ακράτας, με έργα του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ακράτας. Διευθύνει ο Γιώργος Γκολφίνος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ