Σε ένα επικίνδυνο παραλήρημα εναντίον του ΚΚΕ ξέπεσε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της 69ης ΔΕΘ. Προσπαθώντας να εμφανίσει ως εκτός πραγματικότητας την καθαρή θέση του ΚΚΕ για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, έφτασε να κατηγορεί την ηγεσία του Κόμματος πως με την ορολογία που χρησιμοποιεί παραπέμπει στην εποχή της Ιεράς Εξέτασης. Επίσης, αναρωτήθηκε μήπως «η ηγεσία του ΚΚΕ θέλει να καταργήσουμε και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας». Ολα αυτά στην προσπάθεια να καλύψει την απόφαση της ηγεσίας του κόμματός του να παραμείνει στο παιχνίδι ενεργού στήριξης και διαχείρισης του συστήματος και κυρίως να συνεχίσει να σπέρνει αυταπάτες στο λαό, ενοχοποιώντας κάθε πολιτική φωνή που θέτει σε αμφισβήτηση την κυριαρχία του κεφαλαίου, της ΕΕ και των εκφραστών του.
Τι μας είπε, λοιπόν, ο Ν. Κωνσταντόπουλος: «Είναι ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή η υιοθέτηση θρησκευτικών όρων από την ηγεσία του ΚΚΕ. Κόλαση, Παράδεισος, αμαρτία, σωτηρία και άλλα πολλά που ακούγονται κατά καιρούς. Εμείς πιστεύουμε ότι στον 21ο αιώνα και η πολιτική και η αριστερά δε χρειάζονται ούτε δογματικούς αφορισμούς ούτε φύλακες αγγέλους που θα τους κρατάνε μακριά από την κόλαση. Γιατί τέτοιες νοοτροπίες, τέτοιοι αφορισμοί τελικά βλέπουν αιρετικούς και εχθρούς και παραπέμπουν σε ιερές εξετάσεις και στην πυρά. Και δεν είμαστε εκεί. Είμαστε σε άλλη εποχή». Επιχείρησε, δηλαδή, να ταυτίσει το ΚΚΕ με εποχές και πρακτικές σκοταδισμού.
Μάλιστα, απέδωσε, στο όνομα της «αδιαλλαξίας» και της «καθαρότητας», την άρνηση του ΚΚΕ να μπει στο αποπροσανατολιστικό παιγνίδι της προεδρολογίας. «Δε μετέχει βέβαια το ΚΚΕ στο Κοινωνικό Φόρουμ, δε μετέχει στις διαδικασίες του κόμματος της Ευρωπαϊκής αριστεράς, δε μετέχει σε συζητήσεις για ενότητα και κοινή δράση της αριστεράς. Λογικό είναι γιατί να μετέχει στη διαδικασία Προέδρου της Δημοκρατίας. Ετσι όμως στο όνομα της καθαρότητας και της αδιαλλαξίας βγαίνει έξω από την πολιτική, έξω από την πραγματικότητα. Και φοβάμαι ότι το μόνο που αποδέχεται η ηγεσία του ΚΚΕ είναι να βλέπει τον εαυτό της στον καθρέφτη και να μιλάει με τον εαυτό της. Και φοβούμαι ότι και αυτό σε λίγο δε θα το αντέχει γιατί τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα και απαιτούν συγκεκριμένες τοποθετήσεις και όχι αφορισμούς που σε βγάζουνε έξω από την ιστορία, έξω από την πραγματικότητα, έξω από την πολιτική και έξω από τη ζωή».
Φαίνεται πως ο κ. Κωνσταντόπουλος, αν και μελέτησε προσεκτικά τα πολύ πρόσφατα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, αρνείται να κατανοήσει γιατί οι θέσεις του ΚΚΕ βρίσκουν απήχηση στο λαό. Τον εμποδίζει η προσήλωσή του στον παραμορφωτικό καθρέφτη της ευρωυποταγής. Αν καταφέρει να γυρίσει το βλέμμα του στην κοινωνία, τότε θα καταλάβει ποιος είναι εκτός της πραγματικότητας και μακριά από τη ζωή που καθημερινά βιώνει ο εργαζόμενος λαός του τόπου και ποιος με τις θέσεις του και τις προτάσεις τους, ποιος με την καθημερινή του πρακτική και δράση παλεύει για τις σύγχρονες ανάγκες του.
Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε κωμική την αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας -ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το τραγικό ατύχημα με το στρατιωτικό ελικόπτερο, και κάλεσε την κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι υπάρχει πολιτικό πρόβλημα. Επίσης, κατήγγειλε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, πως «αναιρεί και μεταθέτει υποσχέσεις, εκδίδοντας μεταχρονολογημένες επιταγές, με παρελθοντολογίες και μελλοντολογίες προσπαθεί να προσαρμόσει και να εξωραΐσει την πραγματικότητα».
Αναφορικά με το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΝ είπε πως «είναι διαφορετικό από των άλλων κομμάτων. Ολα τα θέματα είναι ανοιχτά και τίποτε στο παρασκήνιο και κρυφό. Αντιμετωπίζονται με πολιτικούς όρους και όχι με παραπολιτικούς, ούτε με διαρροές, ούτε με φημολογίες, ούτε με διαδρομικές συζητήσεις». Και έκανε έκκληση «σε όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΝ να επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα, διορατικότητα και αποφασιστικότητα».
Σχετικά με τις προτάσεις για συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά, που καταθέτουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου σημείωσε ότι δε θέλει να κάνει βιαστικές κρίσεις. Πρόσθεσε πως παρακολουθούν με προσοχή τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και πως «το κριτήριο αξιοπιστίας αυτών που λέγονται και γίνονται, θα είναι οι πολιτικές επιλογές». Και κατέληξε δηλώνοντας πως «εμάς μας ενδιαφέρει η ευρύτερη αριστερά, που αρχίζει από την αριστερά της αριστεράς και φτάνει μέχρι τους αριστερούς πολίτες του ΠΑΣΟΚ, που δεν αποδέχονται τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και επιλογές».
Συγκεχυμένη παραμένει η απάντηση στο ερώτημα, αφού ο πρόεδρος του ΣΥΝ τη μία δήλωνε όχι και την άλλη πως θα απαντήσει όταν έρθει η ώρα.
«Εμείς έχουμε εγκαίρως πει ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να γίνουν εκλογές το Μάρτιο, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου. Είναι νωπή η θέληση του ελληνικού λαού από τις τελευταίες εκλογές», είπε απαντώντας στη σχετική ερώτηση ο Ν. Κωνσταντόπουλος.
Μάλιστα, προειδοποίησε πως «όποιος προκαλέσει εκλογές τον Μάρτιο θα αναλάβει ένα πολύ μεγάλο κόστος». Και κάλεσε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν: «Θέλει εκλογές η Νέα Δημοκρατία, θέλει εκλογές το ΠΑΣΟΚ, θέλει εκλογές το ΚΚΕ;». Λίγο αργότερα όμως σε άλλη ερώτηση περί του θέματος, δήλωνε: «Στην ώρα τους θα πούμε την άποψή μας και για το αν πρέπει να γίνουν ή όχι εκλογές».
«Γιατί όχι Πρόεδρος δηλαδή από την αριστερά και άβατο η προεδρία για την αριστερά;», αναρωτήθηκε ο Ν. Κωνσταντόπουλος, απαντώντας αν ο Συνασπισμός θεωρεί ότι στην υπάρχουσα συγκυρία μπορεί να υπάρξει αριστερός Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Και όταν κλήθηκε να απαντήσει ποιες δυνατότητες πολιτικής παρέμβασης μπορεί να έχει ένας αριστερός Πρόεδρος Δημοκρατίας με κυβέρνηση της ΝΔ, δήλωσε: «Οπως σας είπα εμείς από την πλευρά του Συνασπισμού και εγώ προσωπικά, δε μετέχουμε σε αυτές τις συζητήσεις τώρα. Στην ώρα τους θα πούμε την άποψή μας και θα έχουμε και γνώμη και για τις συναινετικές διαδικασίες και για το αν πρέπει να γίνουν ή όχι εκλογές και για τα πρόσωπα τα οποία θα κριθούν τότε. Τότε θα κάνουμε τη συζήτηση. Οχι τώρα.
Και οφείλω να σας πω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκλέγεται σήμερα για πρώτη φορά, το 2005, αλλά υπάρχει από το 1975. Είναι θεσμός της Ελληνικής Δημοκρατίας. Δεν ξέρω αν η ηγεσία του ΚΚΕ θέλει να τον καταργήσουμε ως θεσμό».
Αν καταλάβαμε καλά η μόνη απάντηση που δόθηκε, ήταν πως στο όνομα της διαφύλαξης των θεσμών το ΚΚΕ πρέπει σώνει και καλά να ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας και να γίνει συνεργός στα όσα αντιλαϊκά μέτρα θα καλείται να υπογράφει (ο Πρόεδρος).