ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
Βούρκος, αλλά χρυσός...

Του Ανδρέα Πετρουλάκη, από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη, από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Είναι απίθανοι!

Τόσο, που δεν κρύβουν λόγια.

Τη δουλιά τους κάνουν.

Εμείς, γιατί καθόμαστε και τους χαζεύουμε;

Αυτοί μαζί τρώνε και πίνουν. Μαζί συμφωνούν ό,τι συμφωνούν.

Και βγαίνουν μετά στα εξάστηλα και στα κανάλια τους και παριστάνουν τους αντίπαλους ζητώντας ο καθένας για την πάρτι του την αναγκαία λαϊκή στήριξη.

Οχι πως δεν έχουν αντιθέσεις. Οχι πως δεν είναι άγριος ο ανταγωνισμός μεταξύ τους. Εχει όμως και τους κανόνες του το παιχνίδι. Να μη διαταραχτεί η ασφάλεια του συστήματος.

Κι αυτή μπορεί να διαταραχτεί πραγματικά μόνο όταν αυτοί που παράγουν τον πλούτο δουν τον εχθρό σαν έναν και αδιαίρετο. Μόνο όταν δουν πως το πάθημα του καθενός εργάτη ξεχωριστά (πχ οι απολύσεις στη «Φάνκο») δεν είναι τίποτα άλλο παρά το πάθημα μιας τάξης ολόκληρης. Που μπορεί να ζήσει χωρίς αφεντικά και αυλικούς. Που δεν πρέπει να περιμένει τις επόμενες απολύσεις για να καταλάβει ότι το παιχνίδι είναι στημένο.

Ναι, να αναλύουμε τις μεταξύ τους αντιθέσεις για να ξέρουμε από πού θα μας έρθει η σφαλιάρα, αλλά να μην ξεχνάμε αυτό που και οι ίδιοι δεν αφήνουν ο ένας τον άλλο να ξεχνάει.

Οτι αυτοί μαζί τρώνε και πίνουν. Μαζί αποφασίζουν για τύχες λαών. Μαζί μοιράζονται την πίτα. Και την οικονομική και την πολιτική.

Ας κάνουμε κι εμείς τα κουμάντα μας.

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΕ ΠΟΛΕΜΟΥΝ για τις μίζες που χάνουν

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ψεύδη και αντιφάσεις για την υπόθεση του Σινούκ

ΤΑ ΝΕΑ: Πότε έμαθε ο Καραμανλής για το Σινούκ;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ σε 3 μέτωπα

ΕΘΝΟΣ: ΞΕΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΤΟ ΡΟΛΟΪ της κυβέρνησης!

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανασυγκρότηση της διοίκησης το στοίχημα του Καραμανλή

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ το... ακατάλληλο σε μια εβδομάδα!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): Ο ΚΥΚΛΟΣ των χαμένων ευθυνών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ Η ΑΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΜΕ... ΜΠΙΝΕΛΙΚΙΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΣΕ ΠΑΝΤΑ αυτός ο τόπος

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΦΕΡΕΤΡΟ και το πρωθυπουργικό αεροπλάνο

ΕΣΤΙΑ: Πότε ευθύνονται οι υπουργοί

Η ΝΙΚΗ: Σε ελεύθερη πτώση

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ για το δυστύχημα

Η ΧΩΡΑ: ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;

Η ΑΥΓΗ: Κλείνουν βιομηχανίες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 4.200 νοσηλευτικού προσωπικού

Η ΒΡΑΔΥΝΗ:4.200 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ νοσηλευτών χωρίς ΑΣΕΠ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σαφάρι της Εφορίας, πρόστιμα και αναδρομικά!

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σκληρή «ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ» στην πραγματικότητα...


ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ

ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ: «αυτό που έχει σημασία είναι πως η "τρομοκρατία" που κατά κάποιον τρόπο ασκεί το ΔΝΤ λειτουργεί υποβοηθητικά στην κάθε κυβέρνηση η οποία σκοπεύει να ανοίξει το θέμα. Μαζί με τους πολιτικούς - λάτρεις της περιοριστικής πολιτικής και τους εκπροσώπους βιομηχάνων και άλλων εργοδοτικών φορέων ασκούν πιέσεις, ώστε να δικαιολογηθεί το κατάλληλο κινδυνολογικό κλίμα. Και άλλο που δεν επιθυμούν οι κυβερνήσεις» (ο Γ. Παντελάκης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

GET STEP! «Οι εταιρίες πληροφορικής αναμένουν ουσιαστικά αποτελέσματα, δηλαδή κατακυρώσεις διαγωνισμών (...) πρόκειται να προκηρυχτούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 39 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 92 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ εντός του επόμενου μήνα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την υπογραφή συμβάσεων σε έργα ύψους 95 εκατομμυρίων ευρώ» (το ρεπορτάζ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΧΡΗΜΑ: «Η εταιρία "Κοινωνία της Πληροφορίας" διαχειρίζεται το ποσό των 946 εκατομμυρίων ευρώ» (ο διαχειριστής του ποσού υπουργός Εσωτερικών /στο ΒΗΜΑ).

ΠΟΙΑ ΣΗΜΑΙΑ... «Πολλά στελέχη του στρατεύματος έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους προς το καθήκον, τη σημαία και το χρέος έναντι των ανθρώπων που έχουν υπό τη διοίκησή τους - και έχουν μάλλον στραφεί προς την κερδοφόρο εμπλοκή σε διαδικασίες προμηθειών στις οποίες βασιλεύουν οι άδηλες συναλλαγές. Δεν κατηγορεί ασφαλώς κανείς το σύνολο των αξιωματικών επί διαφθορά, οφείλει όμως να παραδεχτεί ότι δυστυχώς στις προμήθειες η διαφθορά δεν αποτελεί περιθωριακό σύμπτωμα, αλλά δίνει τον τόνο» (το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Αφού ξέρει... γιατί μιλάει;

«θα περίμενε κανείς ότι τουλάχιστον ο Γιώργος Παπανδρέου που έχει χειριστεί προσωπικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και έχει το δικό του μερίδιο συμβολής στη βελτίωσή τους, θα είχε τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα, ώστε να μη συμπεριλάβει αυτό το ζήτημα στην αντιπολιτευτική του ατζέντα. Ως πρώην υπουργός Εξωτερικών ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει καλά ότι συνεννοήσεις και άτυπες αλλά ουσιαστικές συμφωνίες σε ανώτατο επίπεδο γίνονται κατά κανόνα προφορικά πολύ πριν υπογραφούν κείμενα» (ο Γιώργος Κουβαράς στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Μέρος της συμφωνίας

«Λουκέτο στη Fanco, μετά τη ρύθμιση των χρεών Λαναρά! Μεγάλα ερωτήματα προκύπτουν για το τι μπορεί να περιέχει ακόμη το επιχειρηματικό σχέδιο αναδιοργάνωσης του ομίλου Κλωνατέξ» (η επισήμανση στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Και πρωτοσέλιδο το παράπονο

«...όχι μόνο δεν άλλαξε τίποτε, κύριε πρωθυπουργέ, αλλά οι ίδιοι κρατικοδίαιτοι ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΕΣ εξακολουθούν να παίρνουν από τη δική σας κυβέρνηση πακτωλό δισεκατομμυρίων!» (ο εκδότης Δ. Ρίζος στην πρώτη σελίδα του ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ).

Κι αυτά μαζί πάνε

«Η απελευθέρωση της πρόσβασης ξένων κεφαλαίων στην Gazprom είναι ένα κλασικό παράδειγμα της τακτικής της κυβέρνησης του κ. Πούτιν. Δείχνει πως ο Ρώσος πρωθυπουργός συχνά "εξωραΐζει" τις πιο αυταρχικές τάσεις του στη σφαίρα της πολιτικής - όπως η απόφαση της Δευτέρας να καταργήσει την εκλογή των περιφερειακών κυβερνητών - με φιλελεύθερες "εκσυγχρονιστικές" επιλογές στην οικονομική πολιτική» (το άρθρο σε FT/ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Δηλαδή;

«...η μεγάλη εφημερίδα της Μόσχας "Μασκόφσκι Κομσομόλετς" κυκλοφόρησε με τον εξής τίτλο - ερώτημα: "Στην Ελλάδα ετοιμαζόταν απόπειρα κατά του Πούτιν;"» (η αναδημοσίευση στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ