ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δικαίωμα στον αθλητισμό για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες

Από παλαιότερη κινητοποίηση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, που διεκδικούν τα δικαιώματά τους και στον αθλητισμό

Eurokinissi

Από παλαιότερη κινητοποίηση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, που διεκδικούν τα δικαιώματά τους και στον αθλητισμό
Στην ανάπτυξη γνήσιου μαζικού ειδικού αθλητισμού για αναπήρους και χρονίως πάσχοντες και για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, καθώς και στη δυνατότητα αξιοποίησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων μετά τη λήξη της Παραολυμπιάδας αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, Γιώργος Χουρμουζιάδης και Νίκος Γκατζής, προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Κ. Καραμανλή, και Παιδείας, Μ. Γιαννάκου.

«Ο αθλητισμός για τους ανάπηρους, τους χρονίως πάσχοντες και τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), έχει πολλαπλάσιες θετικές επιδράσεις σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ο αθλητισμός ιδιαίτερα για τους ανάπηρους είναι συνάρτηση της θεραπευτικής αγωγής, αλλά ταυτόχρονα συμβάλλει στην αυτοπεποίθηση του ανάπηρου, στη χειραφέτησή του, στην αγάπη προς τη ζωή.

Θα περίμενε κανένας, μετά την ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων από τη χώρα μας, να γίνουν κάποια ουσιαστικά έργα υποδομής στον τομέα του ειδικού μαζικού αθλητισμού, και την ενίσχυσή του, κύρια μέσα στα ειδικά σχολεία, κέντρα αποκατάστασης, φορείς αναπήρων.

Ομως, σαν κακέκτυπο, και σ' αυτόν τον ευαίσθητο τομέα αυτό που κυριάρχησε ήταν ο παραγοντισμός, η διαπάλη διαφόρων ομάδων για τη νομή των κονδυλίων και η καλλιέργεια του κακώς εννοούμενου πρωταθλητισμού», επισημαίνεται στην Ερώτηση.

Και συνεχίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ: «Οι πραγματικοί αθλητικοί σύλλογοι αναπήρων φυτοζωούν μετατρέποντάς τους οι διάφορες κυβερνήσεις σε επαίτες, να τρέχουν από γραφείο σε γραφείο για την εξασφάλιση ακόμα και των άκρως απαραίτητων επιχορηγήσεων, για στολές, ενοίκια, έξοδα μετακίνησης, για διεθνείς συναντήσεις, ακόμα και Ολυμπιονικών.

Οι περισσότεροι αθλητικοί σύλλογοι αναπήρων έχουν να πάρουν την τακτική επιχορήγηση εδώ και 3 χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή, σύλλογοι που φτιάχτηκαν από τους διάφορους μεγαλοπαράγοντες της λεγόμενης Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) εξασφάλισαν παχυλές επιχορηγήσεις, ακόμα και παραμονές των εκλογών, σαν αποζημίωση των υπηρεσιών τους για τη στήριξη που παρείχαν χρόνια τώρα στην αντιαναπηρική πολιτική των διαφόρων κυβερνήσεων.

Την ίδια στιγμή, μένουν απλήρωτοι για χρόνια προπονητές και άλλοι ειδικοί, που είχαν δώσει κατάθεση ψυχής με προσφορά πολλών χρόνων και οδηγούνται πολλές φορές σε παραίτηση.

Οι ίδιοι οι αθλητές εξαναγκάζονται για τις ανάγκες της προπόνησής τους, όταν έχουν, να πληρώσουν από την τσέπη τους, ή εξαναγκάζονται να προσφύγουν σε χορηγούς, όταν δεν έχουν να πληρώσουν από την τσέπη τους».

Και συνεχίζουν: «Τα ειδικά σχολεία είναι σε διάλυση ως αποτέλεσμα της αντιαναπηρικής πολιτικής, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης του ειδικού σχολικού αθλητισμού.

Το μοναδικό έργο που είχε να κάνει με τον ειδικό αθλητισμό στο χώρο του, το Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ), και ήταν ενταγμένο στα έργα για την Παραολυμπιάδα, έμεινε στα χαρτιά αφού ποτέ δε δημοπρατήθηκε.

Ως αποτέλεσμα της στήριξης από τις τελευταίες κυβερνήσεις της ΕΣΑΕΑ, που έχει νομιμοποιήσει στις γραμμές της οργανώσεις των αναπήρων-μαϊμού, έχουμε και στο χώρο του ειδικού αθλητισμού την εμφάνιση συλλόγων αθλητών αναπήρων (αλλά χωρίς αναπήρους), με σκοπό τη χειραγώγηση και εκμετάλλευση της ανάγκης άθλησης των αναπήρων, αλλά και το ροκάνισμα των διαφόρων κονδυλίων», καταλήγει η Ερώτηση.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη γνήσιου μαζικού ειδικού αθλητισμού για αναπήρους και χρονίως πάσχοντες απαλλαγμένου από τους χορηγούς και την εκμετάλλευση των διαφόρων μεγαλοπαραγόντων και τον κακώς εννοούμενο πρωταθλητισμό;
  • Ποιες θα είναι οι πιστώσεις για έργα αλλά και για τη χρηματοδότηση του μαζικού ειδικού αθλητισμού και των γνήσιων φορέων, στον Προϋπολογισμό του 2005;
  • Προτίθεται η κυβέρνηση μέσα στο 2004 να αποδώσει τα ποσά που παρακράτησε η προηγούμενη κυβέρνηση των τελευταίων τριών χρόνων από τις τακτικές επιχορηγήσεις των γνήσιων αθλητικών συλλόγων των αναπήρων;
  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε οι ανάπηροι και οι χρονίως πάσχοντες με συγκεκριμένο τρόπο, με μέριμνα για υποδομές και στελέχωση, να έχουν δικαίωμα αξιοποίησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων μετά τη λήξη της Παραολυμπιάδας;
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την εξυγίανση και εκδημοκρατισμό των αθλητικών φορέων των αναπήρων;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Ρυθμίσεις χρεών, αστυνομοκρατία και συμφέροντα

Από και για το κεφάλαιο, χωρίς καμιά σχέση με το καλό του αθλητισμού και τις ανάγκες της νεολαίας και του λαού για άθληση, είναι και το νέο νομοσχέδιο, που συζητιέται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Χτες, στον «902 Αριστερά στα FM», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, έκανε έναν πρώτο σχολιασμό σε κάποια από τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου.

Αναφερόμενος στη νέα ρύθμιση χρεών, των επιχειρηματιών του αθλητισμού, είπε: «Είναι μία από τις επαναλαμβανόμενες ευνοϊκές, χαριστικές μπορώ να πω, ρυθμίσεις για τις ΠΑΕ. Αν πάρουμε υπόψη μας και τη γενικότερη χρηματοδότηση, είτε με το να τους δίνονται, για 50 χρόνια, γήπεδα που είναι περιουσία του δημοσίου, είτε με διάφορες άλλες μορφές χρηματοδότησης, τότε είναι προκλητική η μεταχείριση που έχουν αυτές οι ανώνυμες εταιρίες.

Η ρύθμιση, για να "χρυσωθεί το χάπι", να μην είναι τόσο προκλητική, περιλαμβάνει ΠΑΕ, ΚΑΕ, δηλαδή τα επαγγελματικά σωματεία, και βάζει μέσα και τα ερασιτεχνικά. Βεβαίως, τα ερασιτεχνικά δεν μπορούν να ζήσουν, γιατί είναι πολύ μικρή η χρηματοδότηση, αλλά κάποια μπορεί να έχουν και κάποια μικρά χρέη. Τα αναμειγνύουν λοιπόν όλα μαζί, για να δικαιολογήσουν τη χαριστική ρύθμιση υπέρ των ΠΑΕ. Γι' αυτό εμείς είπαμε: Αν χρειάζεται ρύθμιση για τα ερασιτεχνικά σωματεία, αυτό να ξεχωριστεί. Είμαστε εντελώς αντίθετοι να ρυθμιστούν χρέη, και μάλιστα με χαριστικό τρόπο, των ΠΑΕ. Είπαμε, επίσης, γιατί ορισμένοι επικαλούνται ότι είναι η τελευταία φορά και δε θα ξαναγίνει, ότι αυτά τα έχουμε ξανακούσει πολλές φορές. Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η θέληση η πολιτική να 'ναι η τελευταία φορά, το 'χει αποδείξει η ζωή».

Οι αθλητές δεν είναι εμπορεύματα

Η ΝΔ ξαναθέτει σε ισχύ την αποτίμηση των αθλητών. Δε διστάζει να αντιμετωπίσει τους ανθρώπους σαν εμπορεύματα, ώστε να εξυπηρετήσει τις επιταγές των κεφαλαιοκρατών. Σχετικά με αυτό ο Αντ. Σκυλλάκος σημείωσε: «Είναι απαράδεκτο. Πρόκειται για προσβολή της προσωπικότητας του αθλητή, ο οποίος δεν είναι εμπόρευμα. Πέρα όμως από το ηθικό μέρος, υπάρχει και το εργασιακό. Οι παίχτες δεν είναι όλοι μεγαλοποδοσφαιριστές. Η μεγάλη πλειοψηφία έχει χαμηλά συμβόλαια και δεν παίρνουν και ποτέ όλα τα λεφτά τους, παρά τις υποσχέσεις και παρά τα συμβόλαια. Τους τα παρακρατούν οι ΠΑΕ. Σκεφθείτε τώρα να αποτιμάται η αξία ενός εργαζομένου, πρόκειται για σχέση εργασίας. Είναι σαν να λέμε ότι αντί να βάλει το 10% του κεφαλαίου που προβλέπει ο νόμος για τις ανώνυμες εταιρίες κάποιος ως ίδιο κεφάλαιο, για να ιδρύσει εταιρία, να λέμε ότι θα μετράει πόσο θ' αξίζει η εργασία των 100 εργαζομένων που έχει στην επιχείρηση. Είναι κάτι ανάλογο. Οσο παράξενο και προκλητικό φαίνεται στον ιδιωτικό τομέα, ανάλογα προκλητικό πρέπει να το βλέπουμε και στον τομέα του ποδοσφαίρου. Είναι απαράδεκτη αυτή η ρύθμιση. Και ουσιαστικά παρακάμπτει το νόμο για τις ΠΑΕ. Επειδή δε θέλουν να βάλουν λεφτά, με πλασματικό τρόπο θα δείχνουν ότι τάχα έβαλαν λεφτά στην επιχείρηση».

ΟΧΙ στο «Μεγάλο Αδελφό» και στην αύξηση των μέτρων αστυνόμευσης

Οσο για τη φιλοσοφία και τα μέτρα που αφορούν στη βία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ επισήμανε: «Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τα φαινόμενα στη βάση αυστηρότερων ποινών και στη βάση της μεγαλύτερης αστυνόμευσης, όπως την καταλαβαίνουν οι συντάκτες του νομοσχεδίου. Μεταξύ των μέτρων για "καλύτερη" αστυνόμευση είναι η ύπαρξη ιδιωτικής αστυνομίας, που θ' ανήκει στις ΠΑΕ. Επίσης θ' αξιοποιήσουν τις κάμερες που τους περισσεύουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και σκοπεύουν να τις βάλουν στα γήπεδα. Πλέον τείνουν να γενικευτούν σαν τον "Μεγάλο Αδελφό" που παρακολουθεί όλες μας τις κινήσεις. Στους δρόμους, στα γήπεδα, παντού. Πρέπει να σταματήσει αυτό το κακό. Μέτρα τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα γιατί διευρύνουν τον τομέα της καταστολής και μάλιστα τον μεταθέτουν σε ιδιώτες. Στη χώρα μας γνωρίζαμε τα μέτρα τάξης να τα έχει η αστυνομία. Και μάλιστα είμαστε μια χώρα που ανάλογα με τον πληθυσμό έχουμε τους περισσότερους αστυνομικούς, δε χρειάζονται άλλοι. Εδώ λοιπόν μεταθέτουν το πρόβλημα και εκτός από τους ιδιωτικούς "στρατούς" των χούλιγκαν θα έχουμε και ιδιωτική αστυνομία στην υπηρεσία των προέδρων των ΠΑΕ. Είναι μεγάλο βήμα. Ανοίγει ο δρόμος για ιδιωτικοποίηση της δημόσιας τάξης και δεν ξέρω με τι συνέπειες, πού θα οδηγηθεί η κατάσταση.

Ακόμα, μεταξύ των άλλων μέτρων που παίρνονται, είναι ότι αυτοί που θα κάνουν κάποιο παράπτωμα - και μιλάμε κυρίως για τους φιλάθλους - θα τιμωρούνται από το δικαστήριο (εάν θεωρηθούν ένοχοι) αλλά δε θα μπορούν να πληρώσουν την ποινή. Θα μπαίνουν φυλακή για 10 μέρες, 2 ή 5 μήνες. Πού είναι η ανησυχία μας; Οτι πρόκειται για παιδιά τα οποία παρασέρνονται από τους επαγγελματίες χούλιγκαν, οι οποίοι είναι άνθρωποι των προέδρων. Θα πληρώσουν λοιπόν αυτοί τη "νύφη", θα μπουν φυλακή, δηλαδή θα έχουμε ιδιώνυμο. Θα έχουμε τέτοιου είδους μεταχείριση σε κόσμο που ναι μεν κάνει παράπτωμα αλλά ηθικοί αυτουργοί είναι άλλοι, πολύ ψηλότερα από αυτούς και μένουν στο απυρόβλητο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ