ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΕΓΑΣ
Εξακολουθεί την τακτική της ... συγκάλυψης

Για τα πρόσφατα αρνητικά φαινόμενα στον ελληνικό στίβο

Η εμμονή της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ, να μη συζητήσει επί της ουσίας για το φαινόμενο του ντόπινγκ και τη σήψη του αθλητισμού, που αναδείχτηκε με τα πρόσφατα γεγονότα και την υπόθεση Τζέκου, Κεντέρη και Θάνου, καταγράφτηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του συγκεκριμένου οργάνου. Την αντίθεσή της να συναινέσει σ' αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, δήλωσε κατηγορηματικά η Λούλα Καρατζά, μέλος του ΔΣ, που χαρακτήρισε αυτήν την τακτική τρόπο συγκάλυψης και κουκουλώματος της όλης υπόθεσης.

Η Λ. Καρατζά, σε δήλωσή της στο «Ρ», σημείωσε: «Μετά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της σύγκλησης του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ, παρά το μέγεθος των γεγονότων που διαδραματίστηκαν πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, και στη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) του συνεδρίαση υπήρξε άρνηση να συζητηθούν τα ουσιαστικά προβλήματα και να αναζητηθούν οι αιτίες και, βέβαια, να ληφθούν αποφάσεις. Η πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ παρέπεμψε στις καλένδες σοβαρά ζητήματα, που άπτονται της ουσίας και της ηθικής του αθλητισμού. Διαφωνώντας κατηγορηματικά με αυτήν τη διαδικασία, την οποία θεωρώ έναν τρόπο συγκάλυψης σοβαρών ζητημάτων, την καταψήφισα και ζήτησα να γίνει διεξοδική συζήτηση και να παρθούν γενναίες αποφάσεις. Δυστυχώς, ενώ τώρα είναι η ώρα να συγκρουστούμε με ό,τι κρεμάει βαρίδια στο σώμα του αθλητισμού, την εμπορευματοποίηση, τα συμβόλαια των χορηγών που αλωνίζουν, τη σήψη και την παρακμή, η πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ προτίμησε επί της ουσίας να κουκουλωθούν όπως όπως τα πράγματα, γι' αυτό και έχει σοβαρές ευθύνες.

Οσοι πονάνε τον αθλητισμό, μέλη σωματείων, αθλητές, προπονητές φίλαθλοι πρέπει να σηκώσουν φωνή διαμαρτυρίας σε όσους επιχειρούν να χειραγωγήσουν τα όργανα που τον διοικούν, να μην επιτρέψουν σε κανέναν να στήνει παιχνίδια, η κατάληξη των οποίων, όπως έδειξαν τα πρόσφατα γεγονότα, είναι ιδιαίτερα οδυνηρή».

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βασίλης Σεβαστής, στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, αναφέρθηκε στην παρουσία του ελληνικού στίβου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, κάνοντας λόγο για την πιο επιτυχή εμφάνιση στην ιστορία. Το ΔΣ έκανε αποδεκτή την παραίτηση που είχε υποβάλει ο ομοσπονδιακός προπονητής Οδυσσέας Παπατώλης, ενώ αποφάσισε την προκήρυξη εκλογών για ανάδειξη νέου ΔΣ το Σάββατο, 25 Σεπτέμβρη.

ΓΓΑ - ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αρχισε ο πόλεμος συμφερόντων

Μετά τις επιτυχίες ήρθε ο πόλεμος συμφερόντων για να αποκαλύψει την πραγματικότητα του ελληνικού αθλητισμού

Sportidea

Μετά τις επιτυχίες ήρθε ο πόλεμος συμφερόντων για να αποκαλύψει την πραγματικότητα του ελληνικού αθλητισμού
Τα χαμόγελα και οι φωτογραφίσεις των αρμοδίων στις επιτυχίες που πρόσφεραν οι Ελληνες αθλητές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων φαίνεται να δίνουν τη σκυτάλη στις διαφωνίες και στον «πόλεμο συμφερόντων». Ο λόγος για το υφυπουργείο Αθλητισμού και μια σειρά Ομοσπονδιών που λίγο μετά τη λήξη των Αγώνων έχουν αρχίσει έναν «πόλεμο», διεκδικώντας κυρίαρχο ρόλο στα πράγματα ο καθένας για την πλευρά του, πράγμα που προετοιμάζει το κλίμα μπροστά στην ανάδειξη νέων ΔΣ στις Ομοσπονδίες που θα γίνει το επόμενο διάστημα.

Ιδιαίτερα... φουρτουνιασμένα δείχνουν να είναι τα νερά στην Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΚΟΕ) όπου ο πρόεδρός της Δημήτρης Διαθεσόπουλος φέρεται να οδεύει σε ανοιχτή σύγκρουση με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό. Αφορμή στάθηκε η απόλυση περίπου 44 προπονητών που εργάζονταν στην Κολυμβητική Ομοσπονδία γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθούν. Ανάμεσα στους απολυθέντες και ο προπονητής των καταδύσεων που οδήγησε τους Μπίμη και Συρανίδη στο χρυσό μετάλλιο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Διαθεσόπουλος, κατηγόρησε τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και έμμεσα τον Υφυπουργό Αθλητισμού πως δεν έχουν καταβληθεί εξ ολοκλήρου οι επιχορηγήσεις και για αυτό το λόγο η Ομοσπονδία υπολειτουργεί και αναγκάστηκε να προχωρήσει σε όλες αυτές τις απολύσεις. Επίσης επιδίωξε συνάντηση με τον κύριο Ορφανό αλλά αυτός προσπαθούσε συστηματικά να τον αποφύγει.

Η απάντηση του υφυπουργού ήρθε άμεσα καθώς με δηλώσεις στο ραδιοφωνικό σταθμό «Antenna FM» δήλωσε: «Ο κύριος Διαθεσόπουλος είναι ψεύτης καθώς έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες επιχορηγήσεις για να λειτουργεί σωστά η Ομοσπονδία», ενώ πρόσθεσε πως ποτέ δεν υπήρξε επαφή του Διαθεσόπουλου για συνάντηση μαζί του. Μάλιστα, το απόγευμα η ΓΓΑ εξέδωσε Δελτίο Τύπου με το οποίο αναφέρει ότι η ΚΟΕ το χρονικό διάστημα 1/01/03 έως 31/08/03 είχε λάβει ως τακτική επιχορήγηση 3.017.000 ευρώ ενώ έδωσε στη δημοσιότητα και πίνακα με αναλυτικά τα ποσά που εισέπραξε η Ομοσπονδία.

Αναγγελία έρευνας για τα κονδύλια των Ομοσπονδιών

Μετά το τέλος της συνεδρίασης της Βουλής που αφορούσε και την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για τον αθλητισμό, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, έκανε δηλώσεις που αφορούν γενικότερα τις Ομοσπονδίες που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για τα χρήματα που τους οφείλονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Παράλληλα, έδωσε και το στίγμα της κόντρας που δεν είναι άλλο από τα πολιτικά συμφέροντα.

«Σχετικά με τις Ομοσπονδίες που αφήνουν εντυπώσεις με δηλώσεις των μελών τους, θέλω να πω πως αυτοί οι άνθρωποι συνεχίζουν να προβάλλουν τον κομματικό τους ρόλο και δεν αποσκοπούν στο καλό του σκοπού που θα έπρεπε να εξυπηρετούν. Η πολιτεία έχει δώσει για προολυμπιακές προετοιμασίες 250 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά είναι υπεραρκετά και θα ήθελα να μας πουν αυτοί που φωνάζουν, πού πήγαν αυτά τα χρήματα».

Παιδιά και... αποπαίδια

Ακουσον άκουσον. Οι διεθνείς παίκτες του ποδοσφαίρου... νευρίασαν με το μικρό πριμ των μόλις 4 εκατομμυρίων ευρώ που τους δίνει η πολιτεία συν τα 10 εκατομμύρια που θα τους δώσει η ΕΠΟ. Μιλάμε για το θέατρο του παραλόγου. Αυτοί οι λεβέντες ξέρετε τι ποσό θέλουν για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στα γήπεδα της Πορτογαλίας; Το... ευτελές ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ για τον καθένα! Μιλάμε για απίστευτα πράγματα. Η αμετροέπεια σε όλο της το μεγαλείο. Αυτός είναι ο επαγγελματικός αθλητισμός. Δημιουργεί ανθρώπους - «αθλητές» που το μόνο που έχουν στο μυαλό τους είναι το κέρδος και τίποτα άλλο. Πουλάνε εθνική περηφάνια για λίγες μέρες και μετά η συμπεριφορά τους είναι θλιβερή.

Αν είναι δυνατόν 1 εκατομμύριο ευρώ για κάποιον που κλοτσάει καλά μια μπάλα! Τότε ο μεροκαματιάρης που παίζει πολλές φορές κορόνα - γράμματα τη ζωή του, στην οικοδομή, στο ναυπηγείο, στο χωράφι πόσο πρέπει να αμείβεται; Ασφαλώς με ψίχουλα για να εισπράττουν οι «εκλεκτοί» αθλητές μια περιουσία. Παιδιά και αποπαίδια, δηλαδή. Να, ποιος είναι, λοιπόν, ο επαγγελματικός αθλητισμός. Να τον χαίρεστε. Εμείς πάντως δε θα πάρουμε.


Α. ΠΑΓ.

ΠΑΟ
Επίσημη παρουσίαση

Την επίσημη παρουσίαση των μεταγραφικών του αποκτημάτων πραγματοποίησε χτες ο Παναθηναϊκός. Στις εγκαταστάσεις της Παιανίας έδωσαν το «παρών» μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΑΕ Αργύρης Μήτσου, ο τεχνικός διευθυντής Βέλιμιρ Ζάετς και φυσικά ο προπονητής Γιτζάκ Σουμ. Πέραν των κλασικών δηλώσεων που έγιναν, ξεχωρίζουν οι κουβέντες του Αργ. Μήτσου σε πηγαδάκι με τους δημοσιογράφους για την κατάσταση της υγείας του Εμάνουελ Ολισαντέμπε. Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού ξεκαθάρισε ότι ο Πολωνός είναι υγιής, εξέφρασε παράπονα για τα δημοσιεύματα που θέλουν τον «Μανώλη» να αντιμετωπίζει πρόβλημα και υποστήριξε ότι ο παίκτης βρίσκεται στη διάθεση του προπονητή του. Παρουσιάστηκαν ο Αντριτς, ο Μίτου, ο Γκαλίνοβιτς, ο Ραγκουέλ. Σήμερα ο ΠΑΟ δίνει φιλικό αγώνα με τη Χάιντουκ στη Λεωφόρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ