ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πιέσεις, εκκλήσεις και... σιωπή

Εντείνονται οι πιέσεις από όλο τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο για απελευθέρωση των 2 Γάλλων δημοσιογράφων

Οι Κατοχικοί έχουν καταφτάσει μετά από έκρηξη στη Βαγδάτη

Associated Press

Οι Κατοχικοί έχουν καταφτάσει μετά από έκρηξη στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Συνεχίζεται το θρίλερ με την απαγωγή των δύο Γάλλων δημοσιογράφων, ενώ πληθαίνουν, ώρα με την ώρα, οι εκκλήσεις από θρησκευτικούς ηγέτες όλων των δογμάτων του μουσουλμανικού φάσματος, αλλά και όλες τις αραβικές ηγεσίες για άμεση απελευθέρωσή τους. Η σύσσωμη κινητοποίηση του αραβικού μουσουλμανικού κόσμου, μετά και από τις εντατικές διπλωματικές διαβουλεύσεις της γαλλικής ηγεσίας, έχει, πλέον, θέσει πλήθος ερωτημάτων για τους πραγματικούς στόχους και την ταυτότητα των δραστών. Αλλωστε είναι η πρώτη φορά που οι απαγωγείς θέτουν αίτημα που δεν άπτεται των εξελίξεων στο Ιράκ, ζητώντας την άρση του νομοσχεδίου που απαγορεύει τα θρησκευτικά σύμβολα στα δημόσια σχολεία στη Γαλλία.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ μετέβη, χτες, στο Κατάρ, συνεχίζοντας τις επισκέψεις του σε σειρά αραβικών χωρών προκειμένου να ασκήσει πιέσεις για ανάληψη πρωτοβουλιών υπέρ της απελευθέρωσης των 2 δημοσιογράφων. Ο Μισέλ Μπαρνιέ, σε ολιγόλεπτη συνέντευξη στο «αλ Τζαζίρα», δήλωσε ότι «έχει ελπίδες». Εκκληση για απελευθέρωση των 2 απηύθυνε, με τη σειρά του, και ο Σεΐχης του Κατάρ, υπογραμμίζοντας ότι «είτε συμφωνεί κανείς με την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης για τα θρησκευτικά σύμβολα, ή όχι, οφείλει να τη σεβαστεί».

Στο θέμα επανήλθε, χτες, και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, υπογραμμίζοντας ότι «δε φταίνε οι Γάλλοι δημοσιογράφοι και όλοι οι άλλοι όμηροι για την κατάσταση στο Ιράκ». Ανάλογη τοποθέτηση έκανε και η λιβανική ηγεσία, επισημαίνοντας ότι «όσα εμείς οι Αραβες κατηγορούμε το Ισραήλ ότι κάνει στους Παλαιστινίους και τις ΗΠΑ στο Ιράκ, δεν μπορούμε να τα μιμούμαστε».

Εκκληση, χτες, απηύθυνε και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄. Από την πλευρά της, η γαλλική κυβέρνηση, σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, εξέτασε τις κινήσεις που έχουν γίνει και ευχαρίστησε την κινητοποίηση όλων των πολιτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων και ιδιαίτερα της γαλλικής μουσουλμανικής κοινότητας, η οποία προχώρησε και σε διαδηλώσεις, ζητώντας την απελευθέρωση των 2 δημοσιογράφων.

Χαρμόσυνες, πάντως, ήταν οι ειδήσεις για 7 άλλους ομήρους, τους οδηγούς μιας κουβεϊτιανής εταιρίας που κρατούνταν από τις 20 Ιουλίου. Χτες, αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς ικανοποιήθηκε το αίτημα των απαγωγέων τους που ήταν να διακοπεί η συνεργασία της εταιρίας με τις κατοχικές δυνάμεις.

Ορκωμοσία και... σιωπή

Ο μόνος που δεν αναφέρθηκε, χτες, στο θέμα των Γάλλων ομήρων ήταν ο δοτός πρωθυπουργός του Ιράκ, που παρευρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας του «μεταβατικού Κοινοβουλίου» που εκλέχτηκε κατά την πρόσφατη Εθνική Συνδιάσκεψη. Το 100μελές όργανο (που αποτελείται από 81 προσφάτως εκλεγμένους και 19 πρώην μέλη του διορισμένου από την κατοχική διοίκηση «προσωρινού συμβουλίου) θα επιβλέψει τον προϋπολογισμό, την εφαρμογή της νομοθεσίας και την εκλογική διαδικασία, ενώ έχει δικαίωμα βέτο σε κυβερνητικά διατάγματα.

Την ώρα της ορκωμοσίας ισχυρές εκρήξεις, που οφείλονταν σε επίθεση με όλμους, συγκλόνισαν την «Πράσινη Ζώνη» της Βαγδάτης. Είχε προηγηθεί επίθεση αγνώστων κατά της αυτοκινητοπομπής του Αχμάντ Τσαλαμπί, ηγέτη του Ιρακινού Εθνικού Συμβουλίου και πρώην εμπίστου του Πενταγώνου, ο οποίος, επίσης, συμμετέχει στο νέο Κοινοβούλιο. Ο Τσαλαμπί δεν έπαθε τίποτε και δήλωσε, επίσης, ότι, όπως ενημερώθηκε, απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες απάτης που του είχαν αποδοθεί.

Στο μεταξύ, στη Μοσούλη 1 Ιρακινός αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλα 18 άτομα τραυματίστηκαν από επίθεση με όλμους που σημειώθηκε στο κυβερνείο της Μοσούλης. Στο Βόρειο Ιράκ, πάλι, στην περιοχή Χαντάρ κοντά στο Κιρκούκ έγινε γνωστό ότι φλέγεται ένας από τους κεντρικούς πετρελαιαγωγούς που μεταφέρει πετρέλαιο προς το τουρκικό λιμάνι του Τσεϊχάν, χωρίς, όμως, να διευκρινιστεί αν πρόκειται για δολιοφθορά.


ΗΠΑ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΩΝ
Με επεισόδια και συλλήψεις

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Χιλιάδες διαδηλωτές στο «σημείο μηδέν» στη Νέα Υόρκη αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν όπου ελάμβανε χώρα το Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, κατηγορώντας την αμερικανική κυβέρνηση ότι με την πολιτική που ακολουθεί έχει δημιουργήσει δεκάδες «σημεία μηδέν» σε όλο τον κόσμο.

Οι διαδηλωτές συνέχισαν τη διαμαρτυρία πορευόμενοι προς το κέντρο του Μανχάταν, τη στιγμή που η πορεία έφτασε την πλατεία Γιούνιον, ενώ άλλοι κινήθηκαν προς το Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν. Την πορεία, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν νέοι, παρακολουθούσαν στενά χιλιάδες αστυνομικοί, πολλοί από αυτούς επέβαιναν σε μοτοσικλέτες. Οταν πλησίαζαν προς το χώρο του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών, δεκάδες διαδηλωτές έβαλαν μαύρες κουκούλες και γονάτισαν στο έδαφος σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η αστυνομία προσπάθησε να αποτρέψει την πορεία να συνεχίσει και τότε άρχισε μία διελκυστίνδα σπρωξιμάτων με τον αστυνομικό κλοιό. Αποτέλεσμα ...η αστυνομία φόρεσε χειροπέδες σε τουλάχιστον 260 άτομα.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Μπους έλαβε και τυπικώς το χρίσμα του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές της 2ας Νοεμβρίου, αν και ο ίδιος αναμενόταν να φτάσει στην αμερικανική μεγαλούπολη χτες το βράδυ. Εντούτοις, από το βήμα του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών ήδη έχει περάσει όλη η οικογένεια του Προέδρου - αδέλφια, ανίψια, γονείς όλοι υψηλά πολιτικά πρόσωπα εννοείται και φυσικά η γυναίκα του και οι κόρες του - αλλά και «αστέρες» όπως ο νυν κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, που κάνοντας χρήση των υψηλών διανοημάτων αποσπασμάτων από την ταινία ο «Εξολοθρευτής», είπε: «Κυρίες και κύριοι η Αμερική επέστρεψε. Επέστρεψε από την επίθεση στα πάτρια εδάφη, από την επίθεση στην οικονομία μας, από την επίθεση στον τρόπο ζωής μας. Επιστρέψαμε με την επιμονή, το χαρακτήρα και τα ηγετικά χαρίσματα του 43ου προέδρου των ΗΠΑ, του Τζορτζ Ο. Μπους».

Χτες, ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζον Φ. Κέρι και απάντησε στις επικρίσεις του περί των παλινδρομήσεων του Αμερικανού Προέδρου που αρχικά δήλωσε ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να κερδηθεί, για να διευκρινίσει αργότερα: «Είναι ένας διαφορετικός τύπος πολέμου. Μπορεί ποτέ να μην κάτσουμε σε ένα τραπέζι για ειρηνευτική επίλυση του ζητήματος, ωστόσο μην αμφιβάλλετε ότι νικάμε και θα νικήσουμε».

Την υποστήριξή τους στον Τζορτζ Ο. Μπους έδωσαν δύο από τους πλέον γνωστούς πολιτικούς των ΗΠΑ, ο γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν - πρώην εσωκομματικός του αντίπαλος στις προκριματικές εκλογές του 2000 - και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι. Ωστόσο, την παράσταση έκλεψε ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ, γιατί αποδοκιμάστηκε εντόνως από τους συνέδρους.


ΣΟΥΔΑΝ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Χιλιάδες στρατιώτες στο Νταρφούρ θέλει ο Ανάν...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Την σημαντική αύξηση του αριθμού αφρικανικής (ίσως και πολυεθνικής;) στρατιωτικής δύναμης στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν και την αποστολή της στην περιοχή το «ταχύτερο δυνατόν» για την «προστασία των αυτοχθόνων» και την ειρήνευση στην περιοχή, προτείνει στη νέα έκθεση που απέστειλε χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο ΓΓ του Οργανισμού Κόφι Ανάν. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «ανεπαρκείς» τους (έως τώρα) χειρισμούς της σουδανικής κυβέρνησης του Ομάρ Αλ Μπασίρ στο Νταρφούρ, σημειώνοντας: «Η σουδανική κυβέρνηση δε στάθηκε ικανή να αφοπλίσει τη μεγάλη πλειοψηφία των αραβικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, ούτε να σταματήσει τις επιθέσεις κατά των πολιτών του Νταρφούρ... Επιπλέον, η σουδανική κυβέρνηση δεν έχει διεκπεραιώσει τις βασικές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει έναντι της διμερούς συμφωνίας» που είχε συνάψει με τον ΟΗΕ τον τελευταίο Ιούλη.

3.000 στρατιώτες στο Νταρφούρ;

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον ΓΓ του ΟΗΕ, που επικαλέστηκαν χτες τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ φέρεται να συνεργάζονται ήδη με εκείνους της Αφρικανικής Ενωσης και να μελετούν σχέδιο για αύξηση ή μετασχηματισμό της σημερινής δύναμης των 80 στρατιωτικών παρατηρητών της Αφρικανικής Ενωσης που έχουν σταλεί στο Νταρφούρ υπό την «προστασία» 150 στρατιωτών από τη Ρουάντα και άλλων 155 από τη Νιγηρία. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ προτείνουν η αποστολή να συγκροτείται από 3.000 στρατιώτες και άλλους 1.000 αστυνομικούς.

Ωστόσο, η σουδανική κυβέρνηση έχει επίμονα αντιταχθεί σε ένα σχέδιο αύξησης της στρατιωτικής αποστολής (είτε της Αφρικανικής Ενωσης, είτε του ΟΗΕ) στο Νταρφούρ δίχως τη συναίνεσή της (πολύ περισσότερο εάν το ζήτημα τεθεί επιτακτικά - με την έννοια «αναπόφευκτων» διεθνών απειλών για την επιβολή κυρώσεων»)...

Η πρώτη αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να καταγραφεί σήμερα κατά την αναμενόμενη συνεδρίαση του σώματος αναφορικά με το Σουδάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ