Στο ψηλότερο «βάθρο» της κερδοφορίας οι επιχειρήσεις που ανέλαβαν τα Ολυμπιακά έργα, μέσα από τις τεράστιες υπερβάσεις δαπανών
Motion Team |
Αφθονο χρήμα στις τσέπες των εργολάβων και πολύ αίμα εργαζομένων για να τελειώσουν έγκαιρα τα Ολυμπιακά έργα... |
Η πορεία των υπερβάσεων αποτυπώνεται με σαφήνεια στις αναπροσαρμογές του συνολικού προϋπολογισμού των Ολυμπιακών Αγώνων, ο οποίος αυξήθηκε κατά 600% και έφτασε τα 2,3 τρισ. δραχμές το 2001, από 500 δισ. δραχμές το 1996. Σήμερα, νεότεροι υπολογισμοί κάνουν λόγο για 3,5 τρισ. δραχμές και πλέον. Η διαδρομή των αναπροσαρμογών έχει ως εξής:
Υπερβάσεις συγκεκριμένες και επίσημες, σύμφωνα με στοιχεία των υπουργείων Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ, είναι και οι εξής:
Το κόστος των έξι έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως διαμορφώνεται σήμερα έχει ως εξής:
Τέλος, στο Ολυμπιακό Χωριό, με τις τραγικές συνέπειες για τους εργάτες που δούλευαν εκεί, το κόστος διαμορφώθηκε στα 130 εκατ. ευρώ από τα 100 του αρχικού προϋπολογισμού. Κι όλες αυτές είναι ορισμένες από τις «Ολυμπιακές» υπερβάσεις.
Αλλοθι για νέα αντιλαϊκά μέτρα τα αναθεωρημένα στοιχεία που αποστέλλονται στη «Γιούροστατ» Αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού στα κονδύλια των υπουργείων για το 2005
Κλίμα λιτότητας και «αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας» καλλιεργεί από τώρα η κυβέρνηση, ενόψει της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού (για το έτος 2005). Αλλοθι είναι το ύψος των λεγόμενων ελλειμμάτων, το τεράστιο κρατικό χρέος που συσσωρεύεται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και επίσης το ολυμπιακό κόστος και τα πανωπροίκια που πήγαν στα θησαυροφυλάκια των μεγαλοκατασκευαστών.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ανεβάζει τώρα το έλλειμμα του φετινού (2004) προϋπολογισμού στο 5% του ΑΕΠ (το πλαφόν που βάζει η ΕΕ είναι στο 3%). Αναφέρουν, επίσης, πως το κρατικό χρέος τείνει στο αστρονομικό ύψος των 190 δισ. ευρώ, δηλαδή να φτάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει το 105% του ΑΕΠ! Στόχος τους είναι η συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής και πρόσχημα τα ελλείμματα που «κληρονόμησαν» από τους προκατόχους τους και τα οποία επανεκτιμώνται τώρα με τη λεγόμενη «δημοσιονομική απογραφή». Κάθε άλλο παρά τυχαίες ήταν οι επισημάνσεις που έκανε την περασμένη βδομάδα ο γγ της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Μ. Κοντοπυράκης. Ο συγκεκριμένος κυβερνητικός παράγοντας, που είναι υπεύθυνος για τη «δημοσιονομική απογραφή» και τις συνεννοήσεις με τη «Γιούροστατ», συνέστησε την εφαρμογή «αυστηρών μέτρων» για την επόμενη διετία (2005 - 2006). Είναι φανερό ότι τα αναθεωρημένα στοιχεία που θα αποσταλούν στην ΕΕ και τη Γιούροστατ θα αποτελέσουν ένα ακόμη άλλοθι για σειρά νέων αντιλαϊκών μέτρων.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, ξεκινούν οι συναντήσεις και συνεννοήσεις για τις δαπάνες των υπουργείων που θα περάσουν στο νέο προϋπολογισμό. Τα «μαντάτα» που έρχονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρουν ότι υπάρχουν αιτήματα για αυξήσεις της τάξης του 30%, τα οποία ο αρμόδιος υφυπουργός Π. Δούκας έσπευσε να χαρακτηρίσει «έξω από κάθε πραγματικότητα». Αντίθετα, διαμηνύουν ότι τα κονδύλια που θα πάρουν τα υπουργεία θα παραμείνουν καθηλωμένα στα φετινά επίπεδα, και αυτό παρά τις αυξανόμενες ανάγκες λόγω της εφαρμοζόμενης περιστολής σε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αυξήσεις δε θα ξεπεράσουν το 4%, θα κινηθούν δηλαδή στα όρια του πληθωρισμού. Σε αρκετές, μάλιστα, περιπτώσεις θα διαμορφωθούν σε επίπεδα χαμηλότερα και από τον επίσημο τιμάριθμο. Οριακά πάνω από το 4% -και σε καμία περίπτωση πάνω από το 5% -ενδέχεται να δοθούν σε «εξαιρετικές περιπτώσεις», και σαν τέτοιες αναφέρουν τα κονδύλια για τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας.
Αύξηση των καταγγελιών από καταναλωτές για ξενοδοχεία, διαπιστώνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών, το οποίο αναφέρει ότι θα περίμενε κανείς οι μειωμένες κρατήσεις να οδηγούσαν και στη βελτίωση των υπηρεσιών που «επιμένουν ελληνικά» για τις διακοπές τους. Οι κυριότερες διαμαρτυρίες έχουν να κάνουν με υπερβολικές χρεώσεις, απαίτηση μεγάλου ποσοστού προκαταβολής για κράτηση δωματίου, αναντιστοιχία στη διαφημιζόμενη κατηγορία του καταλύματος με τη χρέωση και τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τις υποδομές.
Το ΙΝΚΑ υπενθυμίζει ορισμένες υποχρεώσεις και δικαιώματα που έχουν σχέση με τις κρατήσεις και τη διαμονή σε ξενοδοχεία.
Εάν δεν είναι διαθέσιμο το δωμάτιο που έχει κλείσει κάποιος, ο ξενοδόχος οφείλει να εξασφαλίσει στον πελάτη μεταφορά σε άλλο ξενοδοχείο, ίδιας κατηγορίας, στην ίδια πόλη, καλύπτοντας τα έξοδα μεταφοράς και τυχόν διαφορά στην τιμή μεταξύ των δύο ξενοδοχείων. Αν δεν το κάνει, οφείλει να αποζημιώσει τον πελάτη του με το σύνολο της τιμής διαμονής για το χρονικό διάστημα που είχε κλείσει το δωμάτιο.
Η προκαταβολή για κράτηση μπορεί να φτάσει μέχρι το 25% της συνολικής χρέωσης. Η κράτηση είναι έγκυρη με τη λήψη της προκαταβολής. Εάν υπάρξει ακύρωση της κράτησης 21 μέρες πριν η προκαταβολή επιστρέφεται. Για κοινωνικό τουρισμό, η προκαταβολή πρέπει να στέλνεται τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την έναρξη των διακοπών.
Διακοπή ρεύματος για περίπου μισή ώρα σημειώθηκε χτες μετά τις 5.00 το απόγευμα λόγω προσωρινού προβλήματος σε τμήματα της γραμμής μέσης τάσης που τροφοδοτεί περιοχές του Παγκρατίου, του Ν.Κόσμου, του Μετς, στήλων Ολυμπίου Διός. Οπως ενημέρωσε η ΔΕΗ, η διακοπή ρεύματος σημειώθηκε σε ορισμένες μεμονωμένες κατοικίες και μέσα στα πρώτα λεπτά οι μισοί χρήστες είχαν πάρει ρεύμα.