ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δυναμικό «Οχι» στο Ολυμπιακό ωράριο

Την αποφασιστικότητά τους να αντιπαλέψουν αγωνιστικά την ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων, που επιβάλλεται μέσα και από την απελευθέρωση του ωραρίου, την οποία προωθούν κυβέρνηση και μεγαλέμποροι, με αφορμή την Ολυμπιάδα, δήλωσαν χτες βράδυ οι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης. Με μια μαχητική συγκέντρωση που διοργάνωσε η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης και το ΠΑΜΕ στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο υποδέχτηκαν αγωνιστικά το Ολυμπιακό ωράριο, που τέθηκε χτες σε εφαρμογή και ξεκαθάρισαν πως η κινητοποίησή τους «δεν είναι μια τουφεκιά στον αέρα, αλλά μια κορυφαία στιγμή του αγώνα που θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί».

Οι εμποροϋπάλληλοι απαίτησαν να μην υπάρξει καμιά διεύρυνση στο ωράριο, καμιά υπερωρία απλήρωτη, καμιά μέρα άδειας χαμένη λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις που θα καλύπτουν τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων στο εμπόριο, 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο με 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό. Λίγες ώρες πριν από τη συγκέντρωση, προηγήθηκε πλατιά εξόρμηση ενημέρωσης των εργαζομένων στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Στη συγκέντρωση μίλησε η Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης και μέλος της Διοίκησης του ΕΚΘ, η οποία τόνισε ότι «από τη διεύρυνση και την προωθούμενη απελευθέρωση του ωραρίου θα ωφεληθούν μόνο οι ιδιοκτήτες των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων σούπερ μάρκετ, ενώ χαμένοι θα βγουν οι μικροί επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα. Το δίκαιο αγώνα των εμποροϋπαλλήλων χαιρέτισε εκ μέρους του ΠΑΜΕ και ο Χάρης Κουτσουράς, μέλος της Τοπικής Γραμματείας του Μετώπου και της διοίκησης του ΕΚΘ.

ΝΑΟΥΣΑ
Αρνούνται να γίνουν όμηροι του Λαναρά

«Εκτός των τειχών» μεταφέρουν αύριο τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της Νάουσας, που για περισσότερο από ένα μήνα βλέπουν τις μηχανές στα κλωστήρια της πόλης να μη λειτουργούν και τους φόβους, ότι ο Λαναράς μεθοδεύει το κλείσιμό των εργοστασίων, να επαληθεύονται μέρα με τη μέρα. Η αυριανή κινητοποίηση των εργαζομένων θα πραγματοποιηθεί στη Βέροια, στα πλαίσια της νέα 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει το Εργατικό Κέντρο της Νάουσας και στην οποία συμμετέχουν με στάσεις εργασίας οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες της πόλης. Το συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας αποφασίστηκε ομόφωνα από τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στην πανεργατική πανναουσαϊκή κινητοποίηση της προηγούμενης Πέμπτης και η οποία ήταν από τις μαζικότερες και μαχητικότερες που έχουν διοργανωθεί ποτέ στην πόλη.

Το αυριανό ραντεβού των εργαζομένων έχει οριστεί για τις 8:30 στις πύλες των κλωστηρίων, απ' όπου θα αναχωρήσουν για τη Βέροια. Χτες, παρά την ανακοίνωση της εργοδοσίας ότι τα κλωστήρια θα παραμείνουν κλειστά για μια ακόμη βδομάδα λόγω της έλλειψης πρώτης ύλης, οι εργαζόμενοι βρέθηκαν κανονικά στο πόστο τους, όπως και όλες τις προηγούμενες μέρες, από τις 4 Αυγούστου που τελείωσε και τυπικά η υποχρεωτική άδεια που τους επέβαλε η διοίκηση της επιχείρησης. Στην πορεία κλιμάκωσης του αγώνα τους και στην περίπτωση που τα εργοστάσια δεν εφοδιαστούν άμεσα με βαμβάκι προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία τους, οι εργαζόμενοι της Νάουσας δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους έξω από τα σύνορα της Νάουσας, με επόμενους σταθμούς τη Θεσσαλονίκη, ακόμα και την Αθήνα.

Χτες, ο Λαναράς ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι συνεχίζει τα παζάρια με τις τράπεζες και την κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει νέα θαλασσοδάνεια και επιδοτήσεις για τα «Κλωστήρια Ναούσης».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
«Δεν είμαστε τρομοκράτες και δεν τρομοκρατούμαστε»

«Η παραδοχή από την κυβέρνηση της ΝΔ ότι "αξιοποιήθηκαν" τα συστήματα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, παρακολουθώντας την πορεία των ξενοδοχοϋπαλλήλων την Τετάρτη 4 του Αυγούστου, είναι ένα ακόμα δείγμα για το πώς αντιλαμβάνονται όσοι μας κυβερνούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας να διαδηλώνουμε, να απεργούμε, να διεκδικούμε».

Τα παραπάνω σημειώνει το Συντονιστικό Σωματείων Ξενοδοχείων Αττικής σε ανακοίνωσή του και καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ ότι φέρει πλήρως την πολιτική ευθύνη για την ενέργεια αυτή. «Οι συνάδελφοι εργαζόμενοι στο ΥΠΕΧΩΔΕ, επισημαίνει ακόμα, με την άρνησή τους να εκτελέσουν την εντολή παρακολούθησης, δίνουν το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι μας. Δε θα γίνουμε χαφιέδες της τάξης μας, ακυρώνοντας στην πράξη τις θυσίες όσων αγωνίστηκαν για να απαλλαχτούμε από τέτοια φαινόμενα βαθιά αντιδημοκρατικά».

«Η συντονισμένη προσπάθεια, σημειώνει στη συνέχεια, ξενοδόχων και κυβερνήσεων, του ΠΑΣΟΚ πριν και της ΝΔ τώρα, να σπάσουν τον αγώνα που κάνουμε εδώ και ενάμιση χρόνο, αποκαλύπτεται και σ' αυτή την περίπτωση, με τον πιο επαίσχυντο τρόπο. Καταδικάζοντας έναν ολόκληρο κλάδο στη φτώχεια, στην ανεργία και στον εξευτελισμό, προχωρούν ακόμη παραπέρα, προσπαθώντας να κάμψουν κάθε αντίσταση, που εναντιώνεται στα κέρδη των ξενοδόχων και στην πολιτική που τα υπερασπίζεται».

«Ολοι οι μηχανισμοί του κράτους είναι στην υπηρεσία των μεγαλοξενοδόχων», επισημαίνει το Συντονιστικό, και τονίζει: «Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν είμαστε τρομοκράτες, πολύ περισσότερο δεν τρομοκρατούμαστε από τέτοιες μεθοδεύσεις. Αντίθετα, μεγαλώνει η οργή και η αγανάκτησή μας, χαλυβδώνεται η πίστη μας στο δίκαιο του αγώνα, αποκαλύπτουμε σ' όλη την εργατική τάξη της χώρας ποιοι είναι πραγματικά οι εχθροί του λαού και στο όνομα τίνος εφαρμόζουν τις αντεργατικές και αντιλαϊκές τους πολιτικές».

Τέλος, το Συντονιστικό δηλώνει ότι ο αγώνας των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωσή του.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στα ξενοδοχεία

Δυναμική προειδοποιητική κινητοποίηση έγινε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ στην Κέρκυρα στα ξενοδοχεία «Ακτί Μεσογγί» και «Απόλλων Παλλάς» τα χαράματα της Κυριακής (8/8/04). Η κινητοποίηση έγινε ενάντια στις άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα δύο αυτά ξενοδοχεία, αλλά και γενικότερα στο νησί. Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συναντήθηκε με το διευθυντή του «Ακτί Μεσογγί» και του διαμήνυσε πως εάν δεν καταβληθούν άμεσα από την επιχείρηση τα δεδουλευμένα που χρωστάει στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου, θα οργανώσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις και θα προτείνουν στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας να κηρύξει απεργία. Ο ίδιος δεν έδωσε καμία απολύτως απάντηση, δε μίλησε καν, ενώ η προϊσταμένη των καμαριέρων, κατά την κινητοποίηση, με ένα ιδιαίτερα εριστικό ύφος επιχείρησε να προπηλακίσει τους διαδηλωτές.

Οπως καταγγέλλει η τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ, στο «Ακτί Μεσογγί» οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι για μήνες, υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας σε μεγάλο βαθμό (π.χ. κάθε καμαριέρα υποχρεώνεται να καθαρίζει 30 δωμάτια την ημέρα!) ενώ δε λείπει και ο αυταρχισμός από την πλευρά της εργοδοσίας. Ομοια είναι η κατάσταση και στο ξενοδοχείο «Απόλλων Παλλάς» όπου -εκτός των άλλων- εδώ οι εργαζόμενοι «δεν έχουν δικαίωμα» να κάνουν διάλειμμα για φαγητό... Στα άλλα μεγάλα ξενοδοχεία αλλά και γενικότερα σε χώρους εργασίας στο νησί επικρατεί η υπέρ - εντατικοποίηση της εργασίας, μη καταβολή δεδουλευμένων, και η κατά κόρον παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Επίσχεση στο «Αγία Ολγα»

Επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών του Μάη, αλλά και τη ρητή δέσμευση του υπουργείου Υγείας, πως το πρόγραμμα εφημεριών - τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους - θα συνεχιστεί χωρίς περικοπές, πραγματοποιούν σήμερα οι γιατροί του νοσοκομείου «Αγία Ολγα». Στο νοσοκομείο θα αντιμετωπίζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ «ΔΑΝΕ»
Παρατημένοι στο λιμάνι

Με συγκέντρωση στα γραφεία της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στην Ακτή Μιαούλη, οι ναυτεργάτες των πλοίων «ΔΙΑΓΟΡΑΣ», «ΠΑΤΜΟΣ» και «ΡΟΔΟΣ» συνέχισαν και χτες τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις με το αυτονόητο αίτημα να πληρωθούν! Το εταιρικό σχήμα «ΔΑΝΕ - ΑΝΕΚ» στο οποίο ανήκουν τα τρία πλοία, με τη συνενοχή προσωπικά του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη, έχει παραβιάσει κάθε ίχνος της νομοθεσίας. Χρωστάει στους ναυτεργάτες μισθούς από τον περασμένο Φλεβάρη, περσινά επιδόματα και τα Δώρα των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Επιπλέον, έχει εγκαταλείψει τα «ΠΑΤΜΟΣ» και «ΡΟΔΟΣ» στο μόλο Δραπετσώνας, μαζί με τα πληρώματά τους κόβοντας την τροφοδοσία! Ταυτόχρονα έχει «καταληστεύσει» και το ΝΑΤ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η «ΔΑΝΕ» οφείλει στο Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων (ΚΑΕΟ) πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ (!) από το 2000. Το ποσό αυτό είναι τα χρήματα που έχει εισπράξει από τους επιβάτες και τα οχήματα και δεν τα έχει αποδώσει.

Οι ναυτεργάτες των τριών πλοίων, οι οποίοι, με τη συμπαράσταση των ταξικών ναυτεργατών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, έχουν ξεκινήσει από τις 25 Ιούνη επίσχεση εργασίας, συγκεντρώθηκαν στην ΠΝΟ. Συγκεντρώθηκαν εκεί προκειμένου, εκτός των άλλων, να καταγγείλουν την προκλητική συμβιβαστική τακτική της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας, με την οποία ουσιαστικά τροφοδοτεί την εφοπλιστική ασυδοσία. Κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες των ναυτεργατών, αποφασίστηκε τελικά σήμερα στις 10 το πρωί να γίνει νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ