ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΑΘΗΝΑ
Χιλιάδες διαδηλωτές «δικαίωσαν» την ακύρωση

Ανεπιθύμητο είναι στην Ελλάδα το γεράκι του πολέμου, βροντοφώναξαν, χτες, χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι της Αθήνας, δίνοντας το «παρών» στη συγκέντρωση και πορεία που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ και «δικαιώνοντας» τους πραγματικούς λόγους που ώθησαν τον Κ. Πάουελ να ακυρώσει, την τελευταία στιγμή, την προγραμματισμένη του επίσκεψη.

Η συγκέντρωση άνοιξε με ένα σύντομο χαιρετισμό από τον Π. Σοφό, μέλος του Γραφείου της ΚΟΑ: «Ο Κ. Πάουελ είναι φορέας και εκφραστής της πολιτικής των ΗΠΑ στη χώρα μας, στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Εκφράζουμε, με αυτή την κινητοποίηση, την αλληλεγγύη μας στους λαούς της Παλαιστίνης και του Ιράκ, που μάχονται για την ελευθερία τους. Καταγγέλλουμε την πολιτική της ΝΔ, για τη δουλική της υποταγή στα κελεύσματα των ΗΠΑ. Καταγγέλλουμε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, που άνοιξε το δρόμο σε αυτή την πολιτική», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ο Π. Σοφός.

Ξεχωριστή στιγμή στη χτεσινή συγκέντρωση, όταν από τα μεγάφωνα ανακοινώθηκε η έλευση στη συγκέντρωση των συντρόφων που κρέμασαν στην Ακρόπολη το μήνυμα των κομμουνιστών: «Powell Killer Go Home».

Η πορεία ξεκινάει. Τα συνθήματα δίνουν το στίγμα: «Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί, είναι το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί». «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Ανάμεσα στους προπορευόμενους πολυμελείς αντιπροσωπείες της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τους Δ. Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ και γραμματέα της ΕΠ της ΚΟΑ και τον Θ. Γκιώνη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ. Από τη Σταδίου η πορεία κατευθύνεται στο Σύνταγμα, μέσω της οδού Φιλελλήνων στη Βουλή και από εκεί στην Ομόνοια, όπου και διαλύεται.

Την ίδια στιγμή, το κέντρο της πρωτεύουσας είχε χτες ακόμη περισσότερο έντονα τα στοιχεία ενός μεγάλου στρατοπέδου συγκέντρωσης. Χιλιάδες αστυνομικές δυνάμεις έκαναν παντού έντονη την παρουσία τους. Η «Μεγάλη Βρετάνια», αποκλεισμένη. Στη Φιλελλήνων δεκάδες αστυνομικοί. Μπροστά από τη Βουλή, οι διμοιρίες της ΕΛ.ΑΣ. ήταν «ετοιμοπόλεμες». Η ...«Ολυμπιακή εικόνα» της πρωτεύουσας πρέπει να μείνει «άθικτη», ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να μην επιτραπεί στους διαδηλωτές να ασκήσουν τα συνταγματικά τους δικαιώματα. Η πορεία παρακολουθούνταν διαρκώς από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και, βέβαια, η ΕΛ.ΑΣ. - μετά από κυβερνητική εντολή - δεν επέτρεψε στους διαδηλωτές να κατευθυνθούν στην αμερικάνικη πρεσβεία, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί...

«Γύρνα σπίτι σου δολοφόνε Πάουελ»!

Δυναμική κινητοποίηση μελών του ΚΚΕ με κρέμασμα γιγαντοπανό στην Ακρόπολη

«ΜΗ ΞΕΧΝΑΣ: Στη Νατζάφ σφάζουν αμάχους,

στην Παλαιστίνη χτίζουν τείχος

PAWEL KILLER GO HOME»

Ενα γιγάντιο πανό με την υπογραφή του ΚΚΕ απλώθηκε χτες τα χαράματα στο Βράχο της Ακρόπολης, στη νοτιοδυτική πλευρά του Παρθενώνα. Τόσο μεγάλο που να είναι ορατό ως και κάτω απ' το λιμάνι, ειδικά από τα ψηλά πατώματα του υπερ-κρουαζιερόπλοιου «Κουίν Μέρι 2», όπου και διαμένει η αμερικανική αντιπροσωπεία.

Λίγο μετά τις 7 το πρωί το ένα μετά το άλλο τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν την είδηση για τη δυναμική ενέργεια των δυνάμεων του ΚΚΕ στην Ακρόπολη, διατυπώνοντας ταυτόχρονα την απορία για το πώς συνέβη αυτό σε μια πόλη που κυριολεκτικά θυμίζει στρατόπεδο συγκέντρωσης, με δεκάδες χιλιάδες αστυνομικούς και στρατιώτες, ελικόπτερα και το διαβόητο «Ζέπελιν».

Την ίδια ώρα γύρω από την Ακρόπολη, εκατοντάδες μέλη του ΚΚΕ άρχισαν να μοιράζουν δίγλωσση ανακοίνωση, στην οποία ανάμεσα στα άλλα σημειωνόταν: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις κουρέλιασαν και τη λεγόμενη ολυμπιακή εκεχειρία. Στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ σφαγιάζουν τους λαούς. Αποτελεί πρόκληση για τον ελληνικό λαό η παρουσία του Κόλιν Πάουελ στην Ελλάδα. Πρέπει να νιώσει ο υπουργός των πολέμων ότι η πολιτική των ΗΠΑ είναι ανεπιθύμητη για τους λαούς».

Η πρωτοβουλία έγινε δεκτή με ευμενή σχόλια από τους τουρίστες που έφταναν για επίσκεψη στο χώρο από τις 8.30 το πρωί. Η κυβέρνηση επιχείρησε να δημιουργήσει ένταση κλείνοντας τις πύλες και οι φύλακες ανακοίνωναν πως αυτό γίνεται γιατί δήθεν υπάρχει κατάληψη του χώρου. Οι διαδηλωτές έκαναν καθαρό στους επισκέπτες ότι η Ακρόπολη είναι ανοιχτή στον καθένα και επαναλάμβαναν το σημείο της προκήρυξης που εκφράζει την αντίθεση στην πολιτική των ΗΠΑ, που είναι ανεπιθύμητη για τους λαούς.

ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ
«Απέφυγε» την επίσκεψη στην Αθήνα

Το «βαρύ κλίμα» της Αθήνας φαίνεται να ήταν ο λόγος που οδήγησε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ να αναβάλει την τελευταία στιγμή την επίσκεψή του. Επισήμως, τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όσο και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προβάλλουν ως λόγο της αναβολής το «φόρτο εργασίας».

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, ο Κ. Πάουελ επικαλείται, για την αναβολή, τα προβλήματα στη Νατζάφ και το Σουδάν. Ωστόσο, σημειώνεται ότι και τα δύο προβλήματα ήταν σε πολύ μεγαλύτερη όξυνση, όταν ανακοινώθηκε η επίσκεψη του Πάουελ στην Αθήνα, παρά τη στιγμή που ανακοινώθηκε η αναβολή της.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης συσχετίζουν πάντως την αναβολή της επίσκεψης Πάουελ με τις διαδηλώσεις που προγραμματίστηκαν στην Αθήνα κατά της πολιτικής των ΗΠΑ. Ο φόβος, επίσης, κάποιων αντιαμερικανικών εκδηλώσεων στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, την οποία θα παρακολουθούσε ο Πάουελ, φαίνεται πως έπαιξε ρόλο στην τελική του απόφαση.

Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Αθήνα θα γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη.

Στην επιστολή του, ο Πάουελ συγχαίρει την ελληνική κυβέρνηση για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και προσδιορίζει την ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει στην Αθήνα τον Οκτώβρη: Ευρωτουρκικές σχέσεις, Κυπριακό, Ιράκ, τρομοκρατία.

Συνέντευξη Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Συνέντευξη Τύπου διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ την Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη, στις 12.30 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (ημιώροφος).

Θέμα της συνέντευξης είναι: «Οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και η δράση του Κόμματος για τα λαϊκά δικαιώματα το επόμενο διάστημα».

Τις θέσεις του ΚΚΕ θα παρουσιάσει στη συνέντευξη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ