Ενα από τα έργα της έκθεσης «Ο τόπος μας. Η Αυστραλία των αυτοχθόνων σήμερα» |
Το πορτρέτο της σύγχρονης Ελλάδας, μέσα από μια ποικιλία εικόνων, σκιαγραφεί η έκθεση «Περίπλους, Δώδεκα Φωτογράφοι του Magnum στη Σύγχρονη Ελλάδα». Πρόκειται για ένα φωτογραφικό ντοκιμαντέρ, που αποτελεί φόρο τιμής στον Παυσανία. Ο ιστορικός και γεωγράφος του 2ου μ.Χ. αιώνα, στο βιβλίο του «Περιήγησις της Ελλάδος» αφηγείται το ταξίδι του σε δέκα περιοχές της αρχαίας Ελλάδας. Πάνω σ' αυτό το «δρόμο» κινήθηκαν και οι δώδεκα φωτογράφοι του Μάγκνουμ, χαράζοντας τη δική τους πορεία στη σύγχρονη Ελλάδα.
Εως τις 31 Αυγούστου εκτίθενται φωτογραφίες των: Josef Koudelka, Lise Sarfati, Patrick Zachmann, Jim Goldberg, Bruce Gilden, Νίκου Οικονομόπουλου, Κωνσταντίνου Μάνου, Richard Kalvar, Miguel Rio Branco, Alex Webb, Carl de Keyzer, Mark Power. Αναγνωρισμένοι φωτογράφοι, που με το προσωπικό τους βλέμμα, ξέρουν να ξεχωρίζουν την ομορφιά, την ιδιαιτερότητα, το ενδιαφέρον στοιχείο - εικαστικό ή ενημερωτικό. Η έκθεση περιλαμβάνει ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες, ανάλογα με την επιλογή των διαφορετικών καλλιτεχνών, αλλά και μια ποικιλία στα μεγέθη των φωτογραφιών, για να αποδοθεί η ιδιαιτερότητα της κάθε ματιάς και ο ξεχωριστός χαρακτήρας της κάθε φωτογραφικής πράξης.
Η έκθεση «Πτυχώσεις: Από το αρχαίο ελληνικό ένδυμα στη μόδα του 21ου αιώνα», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα, αποτελεί την πρώτη μεγάλη διεθνή ενδυματολογική παρουσίαση στη χώρα μας με έμφαση τη μόδα. Πρόκειται για μία μοναδική ευκαιρία να προβληθεί η αισθητική ποιότητα και πλαστικότητα των πτυχωτών ενδυμάτων, πέρα από πολιτισμικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς και μέσα από μια σύγχρονη ματιά.
Οι σχεδιαστές της έκθεσης, με επικεφαλής την Ιωάννα Παπαντωνίου, την έχουν χωρίσει σε τρεις μεγάλες ενότητες. Η πρώτη έχει τίτλο «Μαρμάρινες πτυχές». Τα επτά αγάλματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που εκτίθενται, δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τη δυναμική των πτυχωτών ενδυμάτων στην κλασική αρχαιότητα. Την περίοδο αυτή υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι ενδύματος: ο χιτώνας και ο πέπλος ως περιβλήματα και το ιμάτιο και η χλαμύδα, ως επιβλήματα. Στη δεύτερη ενότητα με τίτλο «Πτυχές του κόσμου» παρουσιάζονται ενδύματα αποτελούμενα από ένα κομμάτι ύφασμα. Τα ενδύματα αυτά προέρχονται από διαφορετικά μέρη του κόσμου: Τυνησία, Βιρμινία, Ινδία, Νιγηρία κ.ά. Η μορφή αυτών των πτυχωτών ενδυμάτων καθορίζεται από τον τρόπο με τον οποίο ένα κομμάτι ύφασμα τυλίγεται γύρω από το σώμα και στερεώνεται δημιουργώντας πτυχώσεις. Στην ενότητα αυτή παρουσιάζεται επίσης μια μεγάλη ποικιλία «κομμένων και ραμμένων» ενδυμάτων, στα οποία οι πτυχώσεις είναι οργανωμένες, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με την ελληνική φουστανέλα, την κινέζικη φούστα της φυλής Μιάο ή τα φουστάνια των αλβανόφωνων γυναικών της Καλαβρίας.
Τέλος, η τρίτη ενότητα, που είναι και η πιο εκτεταμένη, με τίτλο «Πτυχές στη μόδα», παρουσιάζει μια ευρεία επιλογή από ντραπέ και πλισέ φορέματα Γάλλων, Ισπανών, Βρετανών και Βέλγων σχεδιαστών. Τέλος, παρουσιάζεται βίντεο από επιτόπια έρευνα του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος στην Κύπρο, με θέμα την τεχνική της πτύχωσης της κυπριακής βράκας.
Η πρώτη έκθεση, αφιερωμένη στη δημιουργία των Αβοριγίνων (Αμπορίτζινες), παρουσιάζεται μέχρι τις 5 του Σεπτέμβρη στο νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη. Πρόκειται για τον πολιτισμό των ιθαγενών της Αυστραλίας, οι οποίοι επί δύο και πλέον αιώνες εξοντώνονται, εκδιώκονται από την πατρογονική γη τους και γίνονται θύματα της πιο άγριας εκμετάλλευσης των Ευρωπαίων και των Αμερικανών αποίκων. Παρ' όλα αυτά τις τελευταίες δεκαετίες οι Αμπορίτζινες αγωνίζονται για τη διάσωσή τους, όπως και για τη διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος της ηπείρου τους. Η έκθεση, με τίτλο «Ο τόπος μας: Η Αυστραλία των αυτοχθόνων σήμερα», στοχεύει στην ανάδειξη του πολιτισμού τους, που είναι ένας από τους αρχαιότερους ζώντες πολιτισμούς στον κόσμο.
Περιλαμβάνει 250 ενδιαφέροντα εκθέματα από δύο σημαντικά μουσεία της μακρινής ηπείρου: το Μουσείο Πάουερχάουζ του Σίδνεϊ και το Μουσείο «Βικτόρια» της Μελβούρνης. Επίσης, αντικείμενα δάνεισαν το Ναυτικό Μουσείο του Σίδνεϊ, καθώς και ιδιώτες συλλέκτες.
Η έκθεση, που συγκεντρώνει έργα παλιότερης, αλλά και σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως πίνακες, κεραμικά, υφαντά, φωτογραφίες, χαρακτικά, αφίσες και βίντεο, επιχειρεί να αναδείξει τον πλούτο και την ιστορία των αυτοχθόνων της νησιωτικής περιοχής του Torres Strait, αλλά και ολόκληρης της Αυστραλίας. Ορισμένα εκθέματα υπογραμμίζουν τη μανία και το βίαιο τρόπο που χρησιμοποίησαν οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες για να εκτοπίσουν και να αφανίσουν τους Αβορίγινες. Η έκθεση αναπτύσσεται στο χώρο σαν μια ιστορία, μέσα από ενότητες σχετικές με τις αντιλήψεις τους για το Θείο, την καταστροφή που επέφερε ο ευρωπαϊκός αποικισμός, τον αγώνα τους να εξασφαλίσουν την ισότητά τους ως πολίτες, αλλά και τη σχετικά πρόσφατη προσπάθεια ανάκαμψης του πολιτισμού τους.