Αιφνιδιαστική επίσκεψη-αστραπή του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη Βαγδάτη
Associated Press |
...στο χώρο του εγκλήματος |
Αιφνιδιαστική επίσκεψη-αστραπή πραγματοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, χτες, στην ιρακινή πρωτεύουσα, όπου συναντήθηκε με την ιρακινή δοτή κυβέρνηση αλλά και με τους επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων. Την ώρα που ο Πάουελ επαναδιατύπωνε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ «να επιμείνουν και να ξεπεράσουν τα προβλήματα που υπάρχουν στο Ιράκ», σφοδρές μάχες μαίνονταν, για άλλη μια φορά, στη Φαλούτζα.
Με τον δοτό Πρόεδρο Γκάζι αλ Γιαουάρ, αλλά και τον πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλάουι, συναντήθηκε, χτες, ο Κόλιν Πάουελ, που είναι ο πρώτος ξένος ανώτατος πολιτικός αξιωματούχος που μεταβαίνει στην ιρακινή πρωτεύουσα μετά τη «μεταβίβαση της εξουσίας». Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στη Βαγδάτη, εκείνη την ώρα, ακούστηκαν 5 μεγάλες εκρήξεις αλλά δεν έγινε σαφές από τι ακριβώς προκλήθηκαν.
Ο Πάουελ επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον «είναι δεσμευμένη να συνεχίσει τη συνεργασία με την προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ, που εργάζεται για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα στη βάση της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απέφυγε να κάνει εκτενή αναφορά στην κλιμάκωση των αντικατοχικών επιθέσεων και αρκέστηκε να επαινέσει το θάρρος και την αποφασιστικότητα της δοτής κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και του Προέδρου. Δεν παρέλειψε, επίσης, για άλλη μια φορά, να εκφράσει τη βαθιά ανησυχία του για τις προσπάθειες, που, όπως υποστήριξε, καταβάλλει το Ιράν να αυξήσει την επιρροή του στο Ιράκ.
Associated Press |
Κατοχικές δυνάμεις αποκλείουν περιοχή μετά από επίθεση σε αυτοκινητοπομπή |
Τελικά, όμως, η πραγματοποίηση της τριμερούς διάσκεψης αναβλήθηκε για τα μέσα Αυγούστου «για λόγους καλύτερης οργάνωσης και μεγαλύτερης ασφάλειας». Παρ' όλα αυτά, ο Αλ Γιαουάρ δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον του Ιράκ υποστηρίζοντας ότι «αυτοί οι εγκληματίες που πραγματοποιούν τις επιθέσεις είναι εμφανές ότι έχουν απελπιστεί γι' αυτό και κλιμακώνουν το αιματοκύλισμα», για να καταλήξει ότι «ο χρόνος και ο τόπος είναι με το μέρος της ιρακινής κυβέρνησης».
Τουλάχιστον 13 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια πολύωρων συγκρούσεων που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή στις νοτιοανατολικές συνοικίες της Φαλούτζα. Σύμφωνα με πηγές των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων, Ιρακινοί αντάρτες εξαπέλυσαν πρώτοι επίθεση με όλμους και ρουκέτες κατά θέσεων των αμερικανικών δυνάμεων πέριξ της πόλης. Ακολούθησαν σκληρές μάχες και αεροπορική επιδρομή των Αμερικανών.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το θρίλερ με τους διάφορους ομήρους που βρίσκονται στα χέρια πολυάριθμων οργανώσεων. Σομαλός πολέμαρχος έκανε έκκληση για άμεση απελευθέρωση άνευ όρων του Σομαλού οδηγού που απήχθη, την Πέμπτη, τονίζοντας ότι η Σομαλία δεν έχει καν μια κυβέρνηση να διαπραγματευτεί την τύχη του. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι είναι πιθανή η απελευθέρωση των 7 οδηγών που κρατούνται από την περασμένη βδομάδα με βάση την πορεία των, μέχρι στιγμής, διαπραγματεύσεων.
Στο μεταξύ, στην Ουάσιγκτον, ερχόταν στο φως της δημοσιότητας η πολυσέλιδη έκθεση που υπέβαλαν στο Κογκρέσο μετά από πολλές μέρες έρευνας ειδικοί νομικοί και εμπειρογνώμονες σχετικά με τη διαχείριση των κονδυλίων της ιρακινής ανασυγκρότησης από την κατοχική διοίκηση του Πολ Μπρέμερ, που, θεωρητικώς, έληξε στα τέλη Ιούνη. Σύμφωνα με την έκθεση, εντοπίστηκαν τουλάχιστον 69 περιπτώσεις απάτης και κατάχρησης εκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων οι 27 ερευνώνται ακόμη και δεν αποκλείεται να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη.
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--
Σώος διέφυγε απόπειρας δολοφονίας που δοκίμασε βομβιστής αυτοκτονίας χτες ο νυν υπουργός Οικονομικών και «πρωθυπουργός εν αναμονή» του Πακιστάν, Σαουκάτ Αζίζ. Ο πολιτικός, που θεωρείται προσκείμενος στον στρατηγό - «πρόεδρο» της χώρας Περβέζ Μουσάραφ, πραγματοποιούσε περιοδεία στην επαρχία Παντζάμπ, όπου αναμένεται να γίνουν ενδιάμεσες εκλογές την 18η Αυγούστου. Εβγαινε από μια συνάντηση με πολιτικά στελέχη του κόμματός του (PML) κοντά στην πόλη Ατοκ, όταν εξερράγη η βόμβα.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς, «τουλάχιστον» δύο άνθρωποι, πιθανώς ο οδηγός του Αζίζ -- το αν επρόκειτο πράγματι γι' αυτόν αμφισβητείται -- και ένας άνδρας που θεωρείται ότι ήταν ο βομβιστής αυτοκτονίας, σκοτώθηκαν. Σύμφωνα με την ελεγχόμενη από την κυβέρνηση υπό τον Μουσάραφ τηλεόραση του Πακιστάν, άλλοι τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Το κίνητρο της επίθεσης παραμένει άγνωστο. Εναντίον της κυβέρνησης υπό τον Μουσάραφ δρουν --πλέον-- πολλές ισλαμιστικές οργανώσεις, τις οποίες είχαν ενεργητικά ενισχύσει στο παρελθόν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Δεν είναι απίθανο να πρόκειται για ενέργεια σε αντίποινα για τη σύλληψη «σημαίνοντος» στελέχους της αλ Κάιντα νωρίτερα στο Πακιστάν.
Χτες βράδυ, οι αρχές του Πακιστάν είχαν ανακοινώσει πως στα χέρια τους βρίσκεται ο Αχμεντ Χάλφαν Γκαϊλίνι, «ανώτατο στέλεχος» της αλ Κάιντα που βρισκόταν στη λίστα των 10 πλέον καταζητουμένων του FBI, και θεωρείται ενεχόμενος στις δύο βομβιστικές επιθέσεις σε πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αφρική το 1998. Ο Γκαϊλίνι, υπήκοος Τανζανίας, ήταν επικηρυγμένος από τις ΗΠΑ με 25 εκατ. δολάρια. Κατά την κυβέρνηση, συνελήφθη την Τρίτη σε επιδρομή δυνάμεων ασφαλείας σε «κρησφύγετο τρομοκρατών».