ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούλη 2004
Σελ. /32
Η εποχή των εκβιασμών

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»
Ενας πολύμορφος και πολυεπίπεδος και, ταυτόχρονα, ωμός και απάνθρωπος εκβιασμός χαρακτηρίζει πλέον, όλο και περισσότερο, τόσο τη δημόσια ζωή, όσο και την καθημερινότητα των εργαζομένων και των απλών ανθρώπων. Κι όχι μόνο στη χώρα μας...

Στην κορυφή του παγόβουνου βρίσκεται το παγκοσμιοποιημένο εμπόριο «τρομο-υστερίας» και «τρομο-ασφάλειας». Χέρι χέρι πορεύονται η καλλιέργεια του «τρομοφόβου» και τα κάθε λογής ...αντίδοτα, από τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα «ειρήνευσης», μέχρι τις πολυεθνικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών ...ασφάλειας και τα κάθε λογής ηλεκτρονικά συστήματα. Και μπροστά στους λαούς - μαζί και το δικό μας - ορθώνονται τα εκβιαστικά διλήμματα: Θέλεις ασφάλεια, τότε σκύψε το κεφάλι και υποτάξου. Ξέχασε τα όποια δημοκρατικά και εργασιακά σου δικαιώματα. Μην ονειρεύεσαι, μην ελπίζεις σ' ένα διαφορετικό κόσμο και, προπάντων, μην αντιστέκεσαι. Κι όχι μόνο. Επειδή όλ' αυτά κοστίζουν, πλήρωνε και το λογαριασμό...

Θέλετε να αποφευχθεί η επανάληψη του εφιαλτικού σεναρίου των «προβληματικών επιχειρήσεων», τα λουκέτα, οι μαζικές απολύσεις και η έκρηξη της ανεργίας και, μάλιστα, από επιχειρηματίες, που πρωταγωνίστησαν στην αλματώδη άνοδο του χρηματιστηριακού τζόγου το 1999 - 2000, αποκομίζοντας αμύθητα κέρδη; Τότε, υποταχθείτε στην ακόμη μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στην παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης, στη μεγαλύτερη ακρίβεια, στις εξευτελιστικές αυξήσεις στα μεροκάματα, κλπ., κλπ.

Θέλετε να διασωθούν οι θέσεις εργασίας στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία; Τότε, πληρώστε τις τσουχτερές αυξήσεις τιμών. Βλέπετε, δεν μπορεί να κερδίζουν λιγότερα οι ντόπιοι φαρμακοβιομήχανοι από τις πολυεθνικές και τους εγχώριους πλασιέδες τους. Δεν αστειεύεται ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός...

Πολλά και καθημερινά τα σχετικά παραδείγματα. Και θα πληθαίνουν συνεχώς. Θα γίνονται όλο και πιο έντονα, καταπιεστικότερα και καταθλιπτικότερα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Δ. Τ.


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ...

ΤΙ 'ΧΕΣ ΓΙΑΝΝΗ...: «Το εφιαλτικό σενάριο ενδεχόμενης αναβίωσης των προβληματικών επιχειρήσεων εισβάλλει δυναμικά στο προσκήνιο, προκαλώντας έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση. Μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις, από εκείνες που πρωταγωνίστησαν στις ημέρες της χρηματιστηριακής αφροσύνης, αντιμετωπίζουν τώρα σοβαρά χρηματοοικονομικά προβλήματα και βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις εμπορικές τράπεζες» (Το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

...ΤΙ 'ΧΑ ΠΑΝΤΑ: «Δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη αναδείχτηκε η Ελλάδα στα είδη σούπερ μάρκετ σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη βδομάδα...

...Κυρίως, όμως, αυτό που μας σώζει, τουλάχιστον ορισμένους από μας, αυτό που δίνει την εντύπωση μιας σχετικής ευημερίας σε αυτό το περιβάλλον της ακρίβειας και των χαμηλών μισθών, είναι η μεγάλη - πολύ μεγάλη - έκταση της παραοικονομίας. Χωρίς αυτήν δε θα ήταν πολλοί αυτοί που θα μπορούσαν να πληρώσουν αυτές τις τιμές» (Η Ειρ. Χρυσολωρά στα «ΝΕΑ»).

ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΑΙ...: «Η υπόθεση της αποπομπής του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υφυπουργού Τουρισμού, Αναστασίου Λιάσκου, από τον ίδιο τον υφυπουργό και η παραπομπή της υπόθεσης στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών κ. Παπαγγελόπουλο για τη διερεύνηση της καταγγελίας για υπόνοιες συναλλαγής μπορεί να ενταχθεί στη στρατηγική της διαφάνειας και στην πολιτική απόφαση του Κ. Καραμανλή να μην ανεχθεί "γκρίζες ζώνες" στη νέα διακυβέρνηση» (Το κύριο άρθρο στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

...Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Τώρα γιατί ο Λιάσκος κατάπετε τον Κεραμιδά όπως το κήτος τον Ιωνά; Είχε απλά υποψίες; Τότε - κατά τη ΝΔ - έσφαλε αλά Παπανδρέου. Ηταν βέβαιος για σκάνδαλο; Τότε οι πύρινοι υφυπουργικοί λόγοι στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου προσεγγίζουν σε βαρύτητα τα διαγγέλματα Κανελλόπουλου περί καθαρού ποδοσφαίρου στις συνελεύσεις - παρωδία της ΕΠΑΕ. Διότι εδώ έχουμε να κάνουμε με στενό συνεργάτη - άρα άνθρωπο εμπιστοσύνης - κι όχι με κάποιον περαστικό που είδε το φως και μπήκε» (Ο Χρ. Κυριαζής στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Εσκασε» το πρώτο κρούσμα διαφθοράς

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το τραμ ξεκίνησε με ατέλειες

ΤΑ ΝΕΑ: Βάσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ από 2.500 έως 21.200 μόρια

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΦΑΓΩΘΗΚΕ για το καζίνο το δεξί χέρι υπουργού

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΕΡΑΜΙΔΑ το 1ο κρούσμα διαφθοράς

ΕΘΝΟΣ: ΑΝΟΙΧΤΕΣ 1.710 ΘΕΣΕΙΣ σε Δημόσιο - Οργανισμούς

Η ΑΥΓΗ: Οι δύο όψεις των Ολυμπιακών

Η ΧΩΡΑ: ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 2.436 νέες θέσεις σε υπουργεία - ΔΕΚΟ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Τον Διευθυντή του πολιτικού του γραφείου

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): ΜΕΤΡΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ στο ποδόσφαιρο

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ Νέες θέσεις το καλοκαίρι

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΖΕΠΕΛΙΝ κ.ά. θα ερευνούν μέχρι και τα... αχαμνά μας

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η «νέα τάξη»...

«Οι αναγνώστες των "Times" του Λονδίνου το περασμένο Σάββατο θα διερωτήθηκαν, αν έχουν τρελαθεί πραγματικά οι άνθρωποι που παίρνουν τις αποφάσεις στην Ουάσιγκτον. Η εφημερίδα απεκάλυπτε στην πρώτη σελίδα της ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξαπολύσουν μια συντονισμένη επιχείρηση για να ανατρέψουν το καθεστώς στο Ιράν, αν ο πρόεδρος Μπους επανεκλεγεί"... Οι "Times" θεωρούν την πληροφορία σοβαρή και προεξοφλούν ότι αυτή "ασφαλώς θα προκαλέσει συναγερμό στην Ευρώπη"» (Ο Στ. Ευσταθιάδης στο «ΒΗΜΑ»).

Το ...δίλημμα

«Τσεχία ή 35ωρο; Εχοντας μπροστά τους το εκβιαστικό αυτό δίλημμα, οι 820 εργαζόμενοι στη γερμανική βιομηχανία ανταλλακτικών αυτοκινήτου Robert Bosch στη νότια Γαλλία, κοντά στη Λιόν, αποφάσισαν με σημαντική πλειοψηφία να καταργήσουν το 35ωρο!

Η ψηφοφορία, μάλιστα, είχε γίνει ήδη από τις 13 Ιούλη, αλλά το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε μόλις χτες. Οι εργαζόμενοι στην Bosch αποφάσισαν να εργάζονται 36 αντί 35 ώρες την εβδομάδα χωρίς επιπλέον αμοιβή, όπως προβλέπει η γαλλική νομοθεσία περί 35ώρου» (Οικονομική «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Η φορολεηλασία

«Στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμούν ότι ο τελευταίος τρόπος που επελέγη για το κλείσιμο των εκκρεμών και ανέλεγκτων φορολογικών δηλώσεων, αλλά και οι δυνατότητες πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο αναμένεται να αποφέρουν σημαντικά έσοδα στο δημόσιο ταμείο. Και τούτο, όπως λένε, θεωρείται βέβαιο ότι θα συμβεί, γιατί εκτιμούν ότι η ρύθμιση αυτή θα λειτουργήσει με βάση την παλιά συνταγή ..."η φτήνια τρώει τον παρά"! Εν αναμονή λοιπόν...» (Ο Σ. Α. στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ