ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Σε χιλιάδες θα ανέλθει ο αριθμός των νεκρών κατακτητών»

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη...

Associated Press

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι ελπίδες των Αμερικανών ότι η «παράδοση της εξουσίας» θα σήμαινε και λιγότερες επιθέσεις, συνεπώς και απώλειες ανθρώπινων ζωών μεταξύ των κατοχικών στρατευμάτων, διαψεύδονται. Το δημοσίευμα της Boston Globe είναι αποκαλυπτικό: Από τις 28 Ιούνη, τουλάχιστον δύο μέλη των κατοχικών δυνάμεων χάνουν καθημερινά τη ζωή τους.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλη έχουν χάσει τη ζωή τους 36 μέλη των κατοχικών δυνάμεων, σε σύγκριση με τον επίσημο αριθμό των 42 νεκρών για το μήνα Ιούνη, ποσοστό από τα υψηλότερα από την πρώτη μέρα έναρξης του πολέμου, 16 μήνες πριν, και διπλάσιο από αυτό που ήταν το μήνα Ιούνη, δηλαδή πριν από την παράδοση της εξουσίας. Και αυτό, παρά το γεγονός - σύμφωνα με Αμερικανούς στρατιωτικούς αναλυτές - ότι η ιρακινή αντίσταση έχει κυρίως στο επίκεντρο τους συνεργούς των κατακτητών, δηλαδή την αστυνομία, τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και τους δοτούς επικεφαλής της εξουσίας. Γεγονός, που ανησυχεί ιδιαίτερα τους αξιωματούχους του Πενταγώνου, υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα, αφού οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το αντάρτικο μπορεί να διαρκέσει χρόνια και ο αριθμός των νεκρών κατακτητών θα μετριέται σε χιλιάδες.

Προς επιβεβαίωση των φόβων των Αμερικανών αξιωματούχων, ένας ακόμη στρατιώτης σκοτώθηκε χθες στη διάρκεια επιχειρήσεων του στρατού στην επαρχία Αλ-Ανμπάρ στο κεντρικό Ιράκ, έγινε γνωστό από τον αμερικανικό στρατό. Στην Μπακούμπα, βόρεια της Βαγδάτης, 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης σε μικρό λεωφορείο, σύμφωνα με το NBC. Επίσης, ένας ακόμα Ιρακινός αξιωματούχος έχασε τη ζωή του από σφαίρες Ιρακινών ανταρτών. Πρόκειται για τον προσωρινό κυβερνήτη της επαρχίας της Βασόρας Χάζεμ Ταουφίκ Αϊνάσι, ο οποίος δολοφονήθηκε από ενόπλους την ώρα που έβγαινε από το σπίτι του, δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού στρατού. Κατά την επίθεση, η οποία σημειώθηκε κοντά σε φυλάκιο, σκοτώθηκαν και δύο σωματοφύλακες του Αϊνάσι.

Παράλληλα, μετά τον Αιγύπτιο οδηγό φορτηγού που κρατούνταν όμηρος και απελευθερώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, χθες απελευθερώθηκε και ο Φιλιππινέζος όμηρος, Αντελο ντε λα Κρουζ και παραδόθηκε στην πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Βαγδάτη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του κόμματος Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο. Η απελευθέρωσή του έγινε μετά την αποχώρηση των στρατιωτών των Φιλιππίνων που έγινε τη Δευτέρα, απόφαση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού δόθηκε η εντύπωση ότι η χώρα υπέκυψε στις απειλές των Ιρακινών εξτρεμιστών που απειλούσαν να αποκεφαλίσουν τον όμηρο.

Τέλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο άνθρωπος - φάντασμα, που επισήμως οι κατοχικές δυνάμεις είχαν ανακοινώσει ότι σκότωσαν κατά τη διάρκεια ενός εκ των πολλών βομβαρδισμών στη Φαλούτζα τον περασμένο Μάρτη, ο Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι απειλεί τώρα και την Ιαπωνία με επιθέσεις, εάν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα.

«Αψιμαχίες» άνευ ουσίας

Στο μεταξύ, στο Λονδίνο, ο Τόνι Μπλερ, που «καθάρισε» από την έκθεση Μπάτλερ, με πολύ μεγαλύτερη άνεση αντιμετώπισε χθες τα βέλη της κριτικής κατά τη διάρκεια της πολύωρης ειδικής συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι η στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ ήταν «μια σωστή απόφαση» και ότι «έπρεπε να γίνει», υπογράμμισε πως οι πληροφορίες που είχαν οι μυστικές υπηρεσίες, πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ, άφηναν ελάχιστες αμφιβολίες για το γεγονός ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής.

Ωστόσο, ο ηγέτης των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, κατηγόρησε εκ νέου τον πρωθυπουργό, επειδή δεν εξήγησε στο λαό γιατί τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών δε συνάδουν με την απόφαση που έλαβε η χώρα να «μπει» στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Πιο καυστικός στις δηλώσεις του ήταν ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τσαρλς Κένεντι, ο οποίος τόνισε ότι ο Μπλερ «θα πρέπει να ντρέπεται» για τον πόλεμο.

Πάντως, λίγο πριν από την έναρξη της συζήτησης, ο πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Πυρηνικών, Χημικών και Βιολογικών Οπλων των υπηρεσιών πληροφοριών του βρετανικού υπουργείου Αμύνης, Μπράιαν Τζόουνς, κατήγγειλε «βασικά λάθη», όπως είπε, στη διαμόρφωση των επιχειρημάτων υπέρ του πολέμου. Σύμφωνα με τον Τζόουνς, τα στοιχεία πριν από τον πόλεμο δε δικαιολογούσαν τη θεώρηση του Ιράκ ως «μεγάλης απειλής» και ότι το προσωπικό που είχε στη διάθεσή του δεν είχε πρόσβαση στο συγκεντρωθέν υλικό, καθώς προερχόταν από αναξιόπιστη πηγή.

ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Αναζητώντας τον επόμενο στόχο;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αξαφνα(;) ο υπουργός Αμυνας Χαζίμ αλ Σαλάμ του Ιράκ απέστειλε «σκληρό μήνυμα», έναντι όποιας χώρας υποστηρίζει τη δράση των ανταρτών: «Είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στην αντεπίθεση για την τιμή και τα δικαιώματα του Ιράκ», είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας κυρίως το γειτονικό Ιράν...

Τι προηγήθηκε; Οι δηλώσεις του επικεφαλής της CIA Τζον ΜακΛόλιν ότι τουλάχιστον οκτώ από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτέμβρη 2001 είχαν περάσει «τράνζιτ» από το Ιράν, αποκάλυψε τη Δευτέρα ο επικεφαλής, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν την Τεχεράνη με το συγκεκριμένο χτύπημα.

Η Τεχεράνη δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο να πέρασαν από τη χώρα οι αεροπειρατές, ωστόσο, αυτό έγινε παράνομα και ασφαλώς εν αγνοία της. Μάλιστα, η ιρανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι από το 2002 έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας στις εισόδους της χώρας και έκανε λόγο για προπαγάνδα των ΗΠΑ για τις ανάγκες των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Νοέμβρη.

Την ίδια στιγμή, η συζήτηση στην Ουάσιγκτον, όσον αφορά στο Ιράν, είχε ανάψει πάλι εξαιτίας της δημοσιοποίησης της έκθεσης «Ιράν: Καιρός για μία νέα προσέγγιση»» από την Ειδική 21μελή Ομάδα της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων - μεταξύ αυτών και ο πρώην ΥΠΕΞ επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι. Η συζήτηση παρουσιάζεται από τα διεθνή ΜΜΕ ως μια ακόμη μάχη μεταξύ των «ρεαλιστών» και των «γερακιών» στην Ουάσιγκτον, αναφορικά με την πολιτική έναντι στο Ιράν. Δηλαδή, είτε επίθεση για «αλλαγή καθεστώτος», είτε για προσέγγιση βήμα - βήμα, καθώς όσοι υποστηρίζουν την «αλλαγή καθεστώτος υποτιμούν τη δυνατότητα αντίστασης και παραμονής στην εξουσία της παρούσας κυβέρνησης»...

Πάντως, για τον Πρόεδρο Μπους, το θέμα των σχέσεων του Ιράν με τρομοκράτες της «Αλ Κάιντα» παραμένει ανοιχτό, και υποσχέθηκε έρευνα σε βάθος. «Θέλουμε να μάθουμε όλα τα στοιχεία», ξεκαθάρισε ο Αμερικανός πρόεδρος, για το Ιράν που ανήκει στον «άξονα του κακού»...«Αν οι Ιρανοί επιθυμούν καλύτερες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τότε υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να κάνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, όσοι υποστηρίζουν ότι «οποιοσδήποτε είναι καλύτερος από τον Μπους», ας ακούσουν τι είχε να δηλώσει στο Defense News ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζον Φ. Κέρι: «Αναπόφευκτα, οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται»...

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ - ΜΑΛΑΙΣΙΑ - ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ
Κοινές περιπολίες στα στενά Μάλακα...

Αιχμές Ινδονήσιου ναυάρχου για τις «ανησυχίες» (και τις φιλοδοξίες) των ΗΠΑ στη στρατηγική περιοχή...

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-Συντονισμένες περιπολίες στα στενά Μάλακα άρχισαν από χτες 17 σκάφη του πολεμικού ναυτικού Ινδονησίας, Μαλαισίας και Σιγκαπούρης, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν τις πιέσεις των ΗΠΑ για στρατιωτική παρουσία στη στρατηγική περιοχή με πρόσχημα τις επιθέσεις πειρατών κατά εμπορικών πλοίων.

Πάντως, την ίδια μέρα, ο αρχηγός του ινδονησιακού πολεμικού ναυτικού, ναύαρχος Μπερνάρντ Κεντ Σοντάκ, εξέφρασε (για πολλοστή φορά) την έντονη αντίδραση της Τζακάρτα στις πιέσεις των ΗΠΑ για «λήψη μέτρων έναντι πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων» στα στενά της Μάλακα, δηλώνοντας πως οι λεγόμενοι «φόβοι» των ΗΠΑ δεν είναι παρά «παραφουσκωμένες ανησυχίες» που αποβλέπουν στην ανάληψη ελέγχου μιας στρατηγικής περιοχής ύψιστης οικονομικής και εμπορικής σημασίας.

Οι ξένες κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένης και εκείνης των ΗΠΑ, είπε ο Ινδονήσιος ναύαρχος σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Τέμπο», ενδιαφέρονται περισσότερο για τον έλεγχο των στενών για λόγους οικονομικής στρατηγικής σημασίας και όχι λόγω των φόβων για τρομοκρατικές επιθέσεις. Και κατέληξε: «Η διεθνής οικονομία κινείται στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Οποιος ελέγχει τα Στενά Μάλακα, Σούνδα και Μακασάρ, ελέγχει την οικονομία»...

Την περασμένη άνοιξη, Αμερικανοί στρατηγοί πίεζαν τις αρχές της Ινδονησίας και της Μαλαισίας για την παρουσία επίλεκτων δυνάμεων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού (έως και αεροπλανοφόρων), με πρόσχημα τις επιθέσεις πειρατών στην περιοχή. Το αίτημα απερρίφθη από την Ινδονησία και τη Μαλαισία, οι οποίες τελικώς (τέσσερις μήνες μετά τις επίσημες πιέσεις των ΗΠΑ), σε συνεργασία με τη Σιγκαπούρη, συγκρότησαν κοινή δύναμη «περιφρούρησης» των Στενών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ