ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Εδραιώνεται το καθεστώς κερδοσκοπικής ασυδοσίας

Η κυβέρνηση - σε σύσκεψη που είχε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους επιχειρηματικών φορέων και οργανώσεων για την «ομαλή» λειτουργία της αγοράς στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων - ανέθεσε στους επιχειρηματίες την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των άλλων προβλημάτων

Την πλήρη απεμπόληση του όποιου μέσου έχει απομείνει για τον έλεγχο της αγοράς και της προστασίας των καταναλωτών, δρομολογεί η κυβέρνηση της ΝΔ που ετοιμάζεται να αξιοποιήσει δεόντως και τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να ικανοποίηση τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου για την εδραίωση καθεστώτος ασυδοσίας και μονοπώλησης των αγορών. Στα πλαίσια αυτά, εντάσσεται και η απόφαση της κυβέρνησης - που πάρθηκε κατά τη διάρκεια χτεσινής σύσκεψης του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα με εκπροσώπους 23 φορέων εργαζομένων και επιχειρηματιών - να συγκροτήσει «άτυπη ομάδα παρακολούθησης της αγοράς». Επικεφαλής των 23 φορέων, που θα... φροντίζουν για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών από τους κερδοσκόπους, ορίστηκε ο ΣΕΒ! Η ομάδα αυτή, θα συνεπικουρείται από την... αφρόκρεμα των παραγόντων της αγοράς όπως το ΕΒΕΑ, η ΕΣΕΕ, τα Επιμελητήρια, το σύνδεσμο των επιχειρηματιών σούπερ μάρκετ, τη ΓΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ κλπ. Στην ουσία, όλους - πλην εξαιρέσεων - όσους αφαιμάζουν το εισόδημα του ελληνικού λαού. Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που δήθεν αποσκοπεί στην προστασία των καταναλωτών, η κυβέρνηση της ΝΔ έβαλε το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα...

Το πρόσχημα για τη συγκρότηση αυτής της επιτροπής, η οποία θα έχει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς και της διαμόρφωσης των τιμών, είναι η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και η δήθεν ομαλή λειτουργία της αγοράς. Προφανώς, η κυβέρνηση της ΝΔ, όταν μιλά για «ομαλή λειτουργία της αγοράς», δεν εννοεί την κατάργηση των υφιστάμενων νόμων και κανόνων που - στα πλαίσια της «απελευθέρωσης» και του «ελεύθερου ανταγωνισμού» - τροφοδοτούν την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια και άλλους τρόπους αφαίμαξης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και του εισοδήματος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Ο βασικός στόχος είναι άλλος. Να αξιοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σαν αφετηρία για την πλήρη ανατροπή των όσων μέχρι σήμερα γνωρίζουμε, με αιχμή του δόρατος την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Πληροφορίες, αναφέρουν ότι η άτυπη αυτή ομάδα, μετά το τέλος των Ο.Α, θα καταρτίσει και θα καταθέσει σχέδιο στην κυβέρνηση για τη λεγόμενη αναμόρφωση της λειτουργίας της αγοράς. Το πρώτο θέμα που θα τεθεί είναι η απελευθέρωση του ωραρίου. Η πρόβα τζενεράλε είναι γνωστό πως θα γίνει στη διάρκεια των Ο.Α. Ηδη με πρόσφατη υπουργική απόφαση, απελευθερώθηκε το ωράριο των πρατηρίων καυσίμων. Μάλιστα, προχτές ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης, ανακοίνωσε πως μετά τη λήξη των αγώνων, το ωράριο των πρατηρίων δε θα επιστρέψει στην προτέρα κατάσταση, αλλά θα ξεκινήσει διάλογος για την αναμόρφωσή του.

Η ελαστικότητα του ωραρίου για το συγκεκριμένο διάστημα, θα αποτελέσει τον μπούσουλα, για μονιμότερες στη συνέχεια «λύσεις». Οι ανατροπές αυτές πρωτίστως θα πλήξουν τα εργατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων - ιδιαίτερα όσων απασχολούνται σε τομείς που «βολεύει» η μερική απασχόληση - καθώς επίσης και τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς θα ενισχυθούν οι διαδικασίες συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης κεφαλαίου. Είναι προφανές ότι στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθεί το σύνολο των επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ, που ήδη εφαρμόζουν ευρέως τη μερική απασχόληση (κυρίως τετράωρη εργασία).

Η χτεσινή συσπείρωση των επιχειρηματιών, γύρω από την «άτυπη ομάδα των 23» επέρχεται σε μια περίοδο που η ακρίβεια έχει φτάσει στο «μη παρέκει», με τα πλατιά λαϊκά στρώματα να δυσκολεύονται ακόμα και για την κάλυψη βασικών αναγκών. Η συγκρότηση αυτής της ομάδας θα λειτουργήσει ως αμορτισέρ στις αντιδράσεις του ελληνικού λαού, και, όταν η κατάσταση δυσκολέψει ακόμα περισσότερο, οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να αντιδρούν ενιαία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Σ' αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση θα διατηρήσει - άλλωστε αυτό επιδιώκει το κεφάλαιο - το ρόλο του απλού παρατηρητή...


ΚΚΕ
Πολιτικό το πρόβλημα της ακρίβειας

Σφυροκόπημα από τους βουλευτές του ΚΚΕ δέχτηκε η πολιτική απελευθέρωσης των αγορών και του ελεύθερου ανταγωνισμού - που υπηρετούν εξίσου καλά και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής Επερώτησης στη Βουλή

Το σφυροκόπημα των βουλευτών του ΚΚΕ δέχτηκε η κυβέρνηση της ΝΔ, για την προσήλωσή της στην πολιτική «απελευθέρωσης» των αγορών, που εφαρμόστηκε πιστά και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και αποδείχτηκε ότι ευθύνεται για την έξαρση της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας στην αγορά.

Η συζήτηση στη Βουλή έγινε με αφορμή Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Με την Επερώτηση αυτή, οι βουλευτές του Κόμματος άσκησαν αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί σχετικά με τον έλεγχο των τιμών στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, υπηρεσίας, καθώς και στην εισοδηματική και φορολογική της πολιτική.

Στις παρεμβάσεις τους, οι ομιλητές του ΚΚΕ κατάγγειλαν ότι οι πολιτικές ανάπτυξης... υγιούς ανταγωνισμού δεν είναι παρά ένας σύγχρονος μύθος που καλλιεργεί η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στόχος αυτών των πολιτικών, σημείωσαν, είναι η συγκάλυψη ενός πολιτικού και οικονομικού πλαισίου, που γεννά και ευνοεί τα μεγάλα κύματα ανατιμήσεων σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Ανέφεραν, επίσης, ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι δομικό στοιχείο του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.

Από την άποψη αυτή η αποφασιστική αντιμετώπισή του προϋποθέτει ένα διαφορετικό τύπο λειτουργίας της οικονομίας, που δε θα υπηρετεί το καπιταλιστικό κέρδος, αλλά τα συμφέροντα των εργαζομένων, μέσα από τον κοινωνικό έλεγχο των μέσων παραγωγής. Επισήμαναν, ωστόσο, ότι και σήμερα οι εργαζόμενοι μπορούν να απαιτήσουν μέτρα προστασίας της αγοραστικής τους δύναμης, με ουσιαστικό έλεγχο της διαμόρφωσης των τιμών σε όλα τα στάδια παραγωγής του προϊόντος. Εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεσή τους στις πολιτικές καθήλωσης της τιμής της εργατικής δύναμης, προς όφελος των καπιταλιστικών κερδών, οι βουλευτές του ΚΚΕ πρότειναν - σαν άμεσα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων - την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατώτατο μισθό 1.100 ευρώ, κατώτατο μεροκάματο 44 ευρώ και κατώτατη σύνταξη 880 ευρώ.

Από τις τοποθετήσεις τόσο των υφυπουργών Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου και Γ. Σαλαγούδη όσο και του πρώην υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη διαφάνηκε η συνέχεια της πολιτικής που παρέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και οι δύο πλευρές υπεράσπισαν το κύριο (τους θεσμούς της «ελεύθερης» αγοράς, η οποία δημιουργεί τις τερατογενέσεις) για να διαφοροποιηθούν στα επιμέρους (τρόποι λειτουργίας των ρυθμιστικών αρχών, συμφωνίες κυρίων, τρόποι αντιμετώπισης της ακρίβειας στα καύσιμα κλπ.). Οσο για τον εισηγητή του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκη, αφού ξεκίνησε με αριστερές κορόνες «εάν η τιμή της εργατικής δύναμης θα είναι χαμηλή, όλα τα άλλα θα είναι ακριβά», δε βρήκε να πει το παραμικρό για το θεσμικό πλαίσιο της «ελεύθερης» αγοράς μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η ελληνική, αλλά και οι οικονομίες των χωρών της ΕΕ.

Κατά τα άλλα, οι υπουργοί της ΝΔ, αντί για μέτρα προστασίας του εισοδήματος των εργαζομένων, επανέλαβαν τις γνωστές θέσεις για αντιμετώπιση της ακρίβειας μέσω της ανάπτυξης του.... υγιούς ανταγωνισμού, ότι για να υπάρξουν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, για να δημιουργηθεί πλούτος και να στηριχτεί κοινωνική πολιτική, θα πρέπει να στηριχτεί και να αναπτυχθεί η... ιδιωτική καπιταλιστική επιχείρηση. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο βουλευτής του ΚΚΕ Ο. Κολοζώφ, για να τονίσει πως «γινόμαστε μάρτυρες μιας συζήτησης που μοιάζει με συζήτηση μεταξύ κωφών». Κατά τον βουλευτή του ΚΚΕ, για το πρόβλημα της ακρίβειας, αλλά και το ζήτημα της ανάπτυξης, υπάρχουν δύο ριζικά διαφορετικές προσεγγίσεις. Η πρώτη προσέγγιση που υποστηρίζει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ βλέπει το ζήτημα της ανάπτυξης μέσα από το πρίσμα της εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου, της δημιουργίας ενός θεσμικού πλαισίου που διευκολύνει το κεφάλαιο να αυξήσει τα κέρδη του, αδιαφορώντας για τις αρνητικές συνέπειες που αυτές οι επιλογές έχουν για τους εργαζόμενους. Η άλλη προσέγγιση είναι αυτή του Λαϊκού Κινήματος, που βλέπει το ζήτημα της ανάπτυξης μέσα από το πρίσμα της υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων. Κατά τον Ο. Κολοζώφ, δεν μπορεί να γίνει σύνθεση αυτών των δύο απόψεων, αυτών των δύο προσεγγίσεων, αυτών των δύο πολιτικών.

Ο Α. Τζέκης ανέφερε στην ομιλία του ότι «μετά την ΟΝΕ, μετά το ευρώ ως κοινό νόμισμα, είχαν δοθεί υποσχέσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση που τότε ήταν η ΝΔ, αλλά και από το Συνασπισμό ότι η ΟΝΕ και το ευρώ θα διασφάλιζαν την αγοραστική δύναμη, θα εξασφάλιζαν το εισόδημα και θα είχαμε χαμηλό πληθωρισμό», υποσχέσεις οι οποίες διαψεύστηκαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ