ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΒΡΟΥ
Απαντούν στην εργοδοτική επίθεση

Πανεργατική απεργία σε όλο το νομό. Στο Δημαρχείο Φερών, στις 11 π.μ., η απεργιακή συγκέντρωση

Οι εγκαταστάσεις της «ΑΝΚΕΡ», η οποία από προχτές έθεσε σε τρίμηνη αναγκαστική διαθεσιμότητα 80 εργάτες
Οι εγκαταστάσεις της «ΑΝΚΕΡ», η οποία από προχτές έθεσε σε τρίμηνη αναγκαστική διαθεσιμότητα 80 εργάτες
Στο δρόμο του αγώνα για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά βγαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι του Εβρου, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την εργοδοτική αυθαιρεσία και τη δίψα του κεφαλαίου για περισσότερα προνόμια και κέρδη. Με τη μαζική συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία σε όλο το Νομό Εβρου και το συλλαλητήριο στις 11 το πρωί έξω από το Δημαρχείο Φερών, θα απαιτήσουν να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να μην κλείσει ή μεταφερθεί κανένα εργοστάσιο, να ανακληθούν οι διαθεσιμότητες στην ΑΝΚΕΡ, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις.

Οι εργαζόμενοι στην «ΑΝΚΕΡ» (Αλουμίνιο), στην αλλαντοποιία «Θράκη» και την κλωστοϋφαντουργία «ΟΤΤΟ Εβρος», που βρίσκονται αντιμέτωποι με την εργοδοτική επίθεση (διαθεσιμότητες, αναγκαστικές άδειες, απλήρωτη εργασία), δείχνουν το δρόμο της διεκδίκησης και του ανυπότακτου αγώνα, έξω από τα παιχνίδια των εργοδοτών, που θέλουν να τους χρησιμοποιήσουν ως πολιορκητικό κριό για να εκβιάσουν και άλλο ζεστό χρήμα, κι άλλα κίνητρα και προνόμια, κι άλλες υποχωρήσεις στα εργασιακά κεκτημένα.

Είναι βέβαιο πως, αν κλείσουν τα τρία εργοστάσια, το πλήγμα για το νομό θα είναι τεράστιο. Θα αρχίσει η μετανάστευση, ο νέος σε ηλικία πληθυσμός θα φύγει, οι έμποροι θα μαραζώσουν οικονομικά. Γι' αυτό στο πλευρό των εργατών στα παραπάνω εργοστάσια παίρνουν τη θέση τους και άλλοι φορείς της περιοχής. Με ανακοινώσεις τους, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους μια σειρά εργατικά σωματεία, όπως των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, των Εκπαιδευτικών στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εβρου κλπ.

Το ΠΑΜΕ

Η τοπική Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ, εδώ και μέρες, δουλεύει για την επιτυχία της απεργίας και τη μαζική παρουσία των εργαζομένων στο συλλαλητήριο. Το βράδυ της Δευτέρας, πραγματοποίησε σύσκεψη για την προετοιμασία της κινητοποίησης και παλεύει, μέσα από τους εκπροσώπους του στα σωματεία, για την κλιμάκωση του αγώνα. Μάλιστα, στη σύσκεψη που έκανε το Εργατικό Κέντρο Εβρου, πρότεινε συνέχιση των κινητοποιήσεων και την επόμενη βδομάδα. Πρόταση, που απέρριψε η πλειοψηφία του ΕΚΕ.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στους εκφραστές του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που επέτρεψαν να φτάσει εδώ η κατάσταση. Οπως αναφέρει, «η 24ωρη απεργία που κήρυξε το ΕΚ Εβρου δεν απαλλάσσει την πλειοψηφία από τις ευθύνες για τη δραματική επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων στο νομό».

Καλεί σε ενίσχυση και συμπαράταξη με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ. «Μόνο τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση των προβλημάτων: Για να μπει φρένο στις απολύσεις και την ανεργία, στα προγράμματα "απασχολησιμότητας", στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, σε όλες τις μορφές της εργασιακής ευελιξίας. Για μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», σημειώνει.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΦΛΩΡΙΝΑ - ΧΩΝΑΙΟΣ»
Διεκδικούν τον ιδρώτα τους

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την περιφερειακή διεύθυνση Βορείου Ελλάδας της Alpha Bank, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν χτες το πρωί δεκάδες εργαζόμενοι στη «ΦΛΩΡΙΝΑ - ΧΩΝΑΙΟΣ», συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους για την ικανοποίηση αιτημάτων τους. Αντίστοιχη κινητοποίηση θα πραγματοποιήσουν και αύριο το πρωί στον ίδιο χώρο.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα 22 μηνών που τους οφείλει η εταιρία, αλλά και διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Η «Φλώρινα - Χωναίος» βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, εξαιτίας χρεών προς την Alpha Bank, ενώ η εκκαθαρίστρια Alpha Αστικά Ακίνητα έχει ήδη δημοσιεύσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά του ενεργητικού της «Φλώρινα - Χωναίος» από ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Στο μεταξύ αβέβαιο παραμένει το μέλλον για τους 1.200 εργαζόμενους στις επιχειρήσεις («Καματάκης», ΗΛΤΕΞ, ΑΒΕΖ, ΒΑΛΚΑΝ κλπ.) της πόλης, που αυτή την περίοδο εμφανίζονται να αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς οι εργοδότες παίζουν τα δικά τους επιχειρηματικά παιχνίδια ή διεκδικούν νέα κίνητρα και προνόμια από την κυβέρνηση. Σήμερα συζητείται στο Εφετείο Θεσσαλονίκης η αίτηση του Καματάκη - κατασκευαστική που έχει πάρει μεγάλο μερίδιο από το φιλέτο των δημοσίων έργων στην περιοχή - να υπαχθεί η εταιρία του στο άρθρο 44, προκειμένου, όπως δηλώνει, να αποφύγει την πτώχευση.

Εξάλλου, χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΕΚΘ στη Θεσσαλονίκη έσκασε σαν βόμβα η πληροφορία αναφορικά με αναμενόμενες εξελίξεις στην ΕΛΒΟ. Οπως ανέφερε ο Σάκης Ελευθερίου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΘ (στέλεχος της ΔΑΚΕ), ο κύριος μέτοχος της ΕΛΒΟ, κ. Μυτιληναίος ετοιμάζεται να στείλει στην ανεργία 300-400 εργαζόμενους. Πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί, όμως δεν αποκλείεται να είναι αληθινή, αν αναλογιστεί κανείς πως με βάση τις μέχρι τώρα παραγγελίες που έχει να εκτελέσει η ΕΛΒΟ, ουσιαστικά την 1η Γενάρη του 2005 θα μείνει χωρίς έργο.

ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ
Απεργιακός αναβρασμός

Σε απεργιακό αναβρασμό συνεχίζουν να βρίσκονται οι εργαζόμενοι, μεταλλεργάτες, ξυλουργοί, ηλεκτρολόγοι, αμμοβολιστές και καθαριστές, σε εργολάβους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (στον τομέα των τρένων) και στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου. Σήμερα βρίσκονται στην τρίτη ημέρα της απεργίας οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και όπως δήλωναν χτες δε θα επιστρέψουν στη δουλιά, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου μετά την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στη χτεσινή απεργία αποφάσισαν τη συνέχιση του αγώνα τους με 48ωρη απεργία την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την εφαρμογή των τοπικών συμβάσεων εργασίας, αφού το τελευταίο διάστημα η καταστρατήγηση μετέτρεψε τους χώρους δουλιάς σε κάτεργα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η συνεχιζόμενη πίεση των διοικήσεων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των διυλιστηρίων προς τους εργολάβους να μειώσουν το κόστος, αλλά και η προσπάθεια των ίδιων των εργολάβων να αυξήσουν τα κέρδη τους έχει οδηγήσει στην παντελή έλλειψη μέτρων ασφάλειας, στη μη καταβολή ούτε του ενός τρίτου του προβλεπόμενου ημερομισθίου και στο πετσόκομμα των ενσήμων.

Οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι γύρω από τα ταξικά συνδικάτα, είναι αποφασισμένοι να επιβάλουν με τον αγώνα τους την εφαρμογή των τοπικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Στην τρίτη βδομάδα κινητοποιήσεων μπαίνουν οι εργαζόμενοι στα σωληνουργεία «ΒΕΤ ΑΕ» (πρώην ΙΒΣ) του ομίλου του μεγαλοβιομήχανου Στασινόπουλου, στη Χαλκίδα, αφού η διοίκηση της επιχείρησης αρνείται την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2004, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και να διασφαλίζει το επίπεδο του εισοδήματός τους. Χτες οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν 3ωρη στάση εργασίας (12.30 μμ - 3.30 μμ) και γενική συνέλευση για τις μέχρι σήμερα εξελίξεις. Αύριο, Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν 4ωρες στάσεις εργασίας και στις δυο βάρδιες, οι οποίες θα συνεχιστούν και την επόμενη βδομάδα αν η εργοδοτική πλευρά παραμείνει αδιάλλακτη.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΠΑΤΡΑΣ
Απαιτούν αποζημίωση

Την αποζημίωση όλων των οικοδόμων στην Πάτρα και σε όλο το νομό για όσο χρονικό διάστημα δε θα τους επιτραπεί να δουλέψουν, εξαιτίας της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, απαιτεί το Συνδικάτο Πάτρας.

Το δίκαιο αυτό αίτημα παρουσίασε χτες, σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Δημήτρης Αγγελόπουλος, με αφορμή την απόφαση τόσο της κυβέρνησης όσο και της Νομαρχίας Αχαΐας και του Δήμου Πάτρας για παύση των οικοδομικών εργασιών κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, με πρόσχημα την ασφάλεια.

«Εμείς δε θα μείνουμε - τόνισε ο Δ. Αγγελόπουλος - χωρίς μεροκάματο επειδή κάποιοι θεωρούν ότι με τη δουλιά μας εμποδίζουμε την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Αν πράγματι θέλουν ο κλάδος να μη δουλέψει θα πρέπει να αποζημιώσουν τον κάθε οικοδόμο με το διπλάσιο ποσό που δίνει το ταμείο ανεργίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ