Eurokinissi |
Κλιμάκωση της επίθεσης κατά των λαών σε όλα τα μέτωπα, συνιστούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ενισχύοντας παραπέρα το ρόλο του ως παγκόσμιου χωροφύλακα της νέας τάξης.
Οι ηγέτες των 25 κρατών - μελών, που συγκεντρώθηκαν στο σιδηρόφραχτο φρούριο της Κωνσταντινούπολης, αποφάσισαν ομόφωνα και συλλογικά να «νομιμοποιήσουν» πολιτικά την κατοχή του Ιράκ, κάνοντας το πρώτο βήμα στρατιωτικής εμπλοκής της «συμμαχίας» με την ανάληψη της «εκπαίδευσης» των «δυνάμεων ασφαλείας» των «Κουίσλινγκ». Ταυτόχρονα, αποφάσισαν να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.
Επίσης, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ πρόσφεραν στρατιωτικές δυνάμεις και «πόρους» προκειμένου το ΝΑΤΟ να ανταποκριθεί στην «αντιτρομοκρατική αποστολή» του. Στο πλαίσιο αυτό επικυρώθηκε το σχέδιο - που πρώτος αποκάλυψε ο «Ρ» - κάθε κράτος μέλος να διαθέσει το 40% των στρατευμάτων του στη διάθεση του ΝΑΤΟ, ενώ το 8-10% θα συμμετέχει στις ανά το κόσμο επεμβάσεις.
Ειδικότερα, η απόφαση για το Ιράκ επικαλείται την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την επιστολή που έστειλε ο «πρωθυπουργός» του Ιράκ Α. Αλάουι, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη ΝΑΤΟική εμπλοκή.
«Ολα τα κράτη μέλη αποφάσισαν να προσφέρουν τη βοήθεια του ΝΑΤΟ στην κυβέρνηση του Ιράκ όσον αφορά την εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας» αναφέρεται στο κείμενο, ενώ προστίθεται ότι «ενθαρρύνουμε επίσης τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν στην εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων».
Παράλληλα, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο και αναλαμβάνει δέσμευση για παραπέρα εμπλοκή του ΝΑΤΟ, στη βάση προτάσεων που θα κάνει ο ΓΓ της «συμμαχίας». Οι διατυπώσεις αυτές αποτέλεσαν αφορμή για ένα γύρο φραστικής αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το αν η «εκπαίδευση» θα γίνει επιτόπου (στο Ιράκ) ή θα γίνει εκτός (στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ).
Πάντως, ο Πρόεδρος Μπους, δίνοντας και το μέγεθος της «αλλαγής» που γίνεται στο Ιράκ, δήλωσε ωμά ότι «οι αμερικανικές δυνάμεις θα μείνουν στο Ιράκ για όσο χρόνο χρειάζεται».
Επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, αλλά και να αυξήσουν τη «διαπραγματευτική ισχύ» τους στη μοιρασιά της λείας του πολέμου, οι Σρέντερ και Σιράκ δήλωσαν ότι δε θα στείλουν στρατεύματα για την «εκπαίδευση» στο Ιράκ, αλλά θα αναλάβουν την «εκπαίδευσή» τους στις χώρες τους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χ. Θαπατέρο.
Παράλληλα, οι ηγέτες των 26 κρατών μελών του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να καταστήσουν περισσότερο ετοιμοπόλεμη τη μηχανή του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό καλούνται τα κράτη - μέλη «να αποδεσμεύσουν» δυνάμεις και μέσα από τους εθνικούς στρατούς, προκειμένου να στηριχτούν οι ιμπεριαλιστικές «επιχειρήσεις» του ΝΑΤΟ ανά τον κόσμο.
Στο κείμενο της απόφασης δεν αναφέρονται συγκεκριμένα ποσοστά, αλλά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΝΑΤΟ σε συνέντευξή του έκανε λόγο για το 40% των δυνάμεων κάθε «εθνικού στρατού» που πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ.
Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ εγκρίθηκε ακόμα το αμερικανικό σχέδιο για την «ευρύτερη Μέση Ανατολή» με στόχο τη «δορυφοροποίηση» και καθυπόταξη στη νέα τάξη των λαών της περιοχής. Επίσης, αποφασίστηκε «η εμβάθυνση του μεσογειακού διαλόγου με επτά κράτη, δηλαδή την Ιορδανία, τη Μαυριτανία, την Αλγερία, το Μαρόκο, την Τυνησία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ». Τέλος, θα συνεχιστούν οι ναυτικές περιπολίες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σήμερα στις 8 μ.μ. στα Προπύλαια η συγκέντρωση που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ. Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή από το ΠΑΜΕ
Αγωνιστική απάντηση στα «γεράκια» του ΝΑΤΟ που συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, για να αποφασίσουν νέες επεμβάσεις και ιμπεριαλιστικά δεσμά για τους λαούς όλου του κόσμου, δίνει το αντιπολεμικό κίνημα στη χώρα μας.
Σήμερα Τρίτη στην Αθήνα, το αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί, στις 8 μ.μ., στα Προπύλαια, μετά από κάλεσμα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).
Η ΕΕΔΥΕ με κεντρικό σύνθημα «ΕΞΩ TO NATO ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ! ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ! ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ! Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ!», καλεί τους εργαζόμενους και όλο τον ελληνικό λαό «να μπουν εμπόδιο στα σχέδια για εμπλοκή του NATO στο Ιράκ και σε οποιαδήποτε συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών». Η ΕΕΔΥΕ, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «συμπαραστέκεται ενεργά στο τουρκικό λαϊκό και φιλειρηνικό κίνημα, το οποίο κινητοποιείται εδώ και μήνες ενάντια στη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής του NATO στη χώρα τους».
Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στη σημερινή αγωνιστική κινητοποίηση στην Αθήνα ενάντια στα «γεράκια» του ΝΑΤΟ που μαζεύονται στην Κωνσταντινούπολη για να αποφασίσουν νέες επεμβάσεις, στα Προπύλαια και ώρα 8 μ.μ., απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ). Στην ανακοίνωση - κάλεσμα, το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι η εργατική τάξη και ολόκληρος ο ελληνικός λαός, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ, θα δώσει τη δική του απάντηση στους φονιάδες και τους αρχιτρομοκράτες των λαών, για να καταλήξει: «Τα εγκληματικά τους σχέδια ενάντια στους λαούς και τα κινήματα δε θα περάσουν». Ανάλογο κάλεσμα στους συνταξιούχους απευθύνει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ.
«Ναι» στη συμμετοχή στις επεμβάσεις σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Μέση Ανατολή
Στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης του νέου ρόλου του ΝΑΤΟ βρέθηκε ο Κ. Καραμανλής, «εξαγνίζοντας» και «νομιμοποιώντας» τις τρομοκρατικές και δολοφονικές επεμβάσεις του.
Παράλληλα, εμφανίστηκε πρόθυμος για συμμετοχή στις «αποστολές» της μηχανής του θανάτου σε Ιράκ και Αφγανιστάν και την «ευρύτερη Μέση Ανατολή», αν και προσπάθησε να περιορίσει την ελληνική συμμετοχή, αναλογιζόμενος προφανώς το πολιτικό κόστος.
Ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής, άφησε ανοιχτή τη «μορφή» παροχής βοήθειας στην εκπαίδευση των ιρακινών «δυνάμεων ασφαλείας», ενώ παρέπεμψε για μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες την αποστολή επιπλέον δυνάμεων στο Αφγανιστάν.
«Δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω» είπε όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα συνδράμει στην εκπαίδευση των «ταγματασφαλιτών» του Ιράκ. Δήλωσε, όμως, ότι θεωρεί σημαντικό πως η απόφαση του ΝΑΤΟ παρέχει την ευχέρεια στα κράτη - μέλη να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα εφαρμόσουν την απόφαση για την «εκπαίδευση». Αποσαφήνισε όμως ότι είναι απόφαση «η οποία αφορά ολόκληρη τη συμμαχία».
Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, ισχυρίστηκε ότι «άλλο πράγμα είναι η στρατιωτική επέμβαση και άλλο η προτεραιότητα η χώρα αυτή να βρει το δρόμο της στην ειρήνη, τη σταθερότητα και τη δημοκρατία» (!).
Αναφερόμενος στην επέκταση της δράσης του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή τη χαρακτήρισε θετικό βήμα, επισημαίνοντας την ανάγκη μιας «αποτελεσματικότερης και εποικοδομητικής παρέμβασης στην κρίση του Μεσανατολικού».
«Εχετε την τύχη να ζείτε στην ευρω-ατλαντική κοινωνία, η οποία σταθερά τα τελευταία 50 χρόνια ακολουθεί το δρόμο της ευημερίας», αποφάνθηκε, ενώ υπερασπίστηκε και το ρόλο του ΝΑΤΟ στην εποχή του ψυχρού πολέμου, λέγοντας ότι «το ΝΑΤΟ ήταν η εγγύησή μας έναντι του Συμφώνου της Βαρσοβίας».