Σχετικά με τον «τρομονόμο» που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε πως η μήτρα του είναι η γενικότερη πολιτική της «νέας τάξης πραγμάτων», είναι οι «τρομονόμοι» που πρώτες εγκαινίασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στη συνέχεια υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ενωση και σε εθνικό επίπεδο η μήτρα του συγκεκριμένου «τρομονόμου» είναι ο νόμος που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.
«Βεβαίως - σημείωσε - ξέρουμε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορεί ένας νόμος να τα λύνει όλα. Ερχονται σταδιακά για να εξοικειωθεί και να παραπλανηθεί η κοινή γνώμη.
Εχουμε αναπτύξει τις θέσεις μας για το θέμα του "τρομονόμου" και έχουμε αναδείξει ότι έρχεται σε αντίθεση και με άρθρα του Συντάγματος, που σημαίνει ότι υπήρχε δυνατότητα και στην κυβέρνηση να μην υλοποιήσει αυτό το συγκεκριμένο νόμο, από τη στιγμή που έρχεται σε αντίθεση με άρθρα του Συντάγματος.
Δεν το έκανε γιατί συνειδητά έκανε την επιλογή να τον χειροτερέψει. Θέλουμε να σταθούμε σε ένα ζήτημα, που κατά τη γνώμη μας πρέπει να απασχολήσει ολόκληρο το λαό.
Ο "τρομονόμος" έχει ένα άρθρο που υπερασπίζεται το δικαίωμα του λαού και τον εξαιρεί από την εφαρμογή του "τρομονόμου", υπερασπίζεται το δικαίωμα του λαού να παλεύει για την τήρηση της δημοκρατικής νομιμότητας.
Θα μου πείτε, σας πειράζει εσάς ένα τέτοιο άρθρο; Δεν είμαστε υπέρ της δημοκρατικής νομιμότητας; Θα μπορούσε να πει κανείς, γενικά και αφηρημένα, ναι.
Ομως, προσδιορίζει ποια είναι η δημοκρατική νομιμότητα. Η δημοκρατική νομιμότητα είναι τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα των επιχειρηματιών. Αυτό το λέει καθαρά, πέρα από το ότι αναφέρεται σε άρθρα του Συντάγματος και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σε αρχές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην ουσία καθαρά προσδιορίζει ότι δεν μπορεί να διανοηθεί ένας λαός, μια πλειοψηφία, με τον αγώνα του και με τη θέληση της πλειοψηφίας, με τον αγώνα του και με τη θέληση της πλειοψηφίας, ξαναλέω, να αλλάξει τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές δομές της χώρας.
Εμείς λέμε το εξής πράγμα. Ενα κίνημα για ποιο λόγο γίνεται; Ενα κίνημα μπορεί να γίνεται και γύρω από άμεσα ζητήματα, αλλά ένα λαϊκό κίνημα μπορεί να βάλει και στόχο, εμείς στο καταστατικό μας το έχουμε διακηρύξει, να βάλει στόχο και την αλλαγή των κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών δομών.
Αυτό βεβαίως θα γίνει όταν η πλειοψηφία του λαού το επιλέξει. Ποιος θα αποφασίσει, ο "τρομονόμος" ή μια λαϊκή πλειοψηφία; Εδώ πρόκειται για έναν "τρομονόμο", ο οποίος ποινικοποιεί την πολιτική δράση.
Βεβαίως, κάθε φορά ο συσχετισμός δύναμης είναι εκείνος που αποφασίζει ποια πολιτική θα κυριαρχήσει, αυτό το ξέρει και το παιδί. Αλλά εδώ αποφασίζει ο "τρομονόμος".
Με αυτή την έννοια εγκαινιάζεται επίσημα η ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης, όχι μόνο για την επίλυση των προβλημάτων, αλλά και για ουσιαστικές αλλαγές στον τόπο μας.
Βέβαια, η ζωή έχει δείξει ότι και ο πιο αντιδραστικός νόμος μπορεί να μείνει ανενεργός όταν ένας λαός με τη δράση του παρεμποδίζει την εφαρμογή του. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό, για τον εξής λόγο.
Γιατί η πάλη σήμερα για βαθιές αλλαγές δεν είναι ένα σύνθημα αφηρημένο και ιδεολογικό. Σήμερα η επίλυση βασικών προβλημάτων του λαού μας, όπως είναι η ανεργία, η δωρεάν Παιδεία, η Υγεία, το αίσθημα ασφάλειας σε μια ειρηνική ζωή, αυτά τα αιτήματα δεν μπορούν να υλοποιηθούν μέσα στις υπάρχουσες δομές, αλλά με την αλλαγή τους.
Επομένως, αυτός που θα κρίνει την εξέλιξη δε θα είναι ο "τρομονόμος", αλλά ο συσχετισμός δύναμης, κι εμείς σε αυτή την κατεύθυνση παλεύουμε».
«Ανακεφαλαιώνοντας, θεωρούμε ότι αυτό που λέγαμε πριν τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ σημαντικά και από την αρνητική και από τη θετική πλευρά, αυτό επιβεβαιώνεται λίγες μέρες μετά τις εκλογές», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
«Εμείς καλούμε, και από αυτό το βήμα, τις ριζοσπαστικές δυνάμεις που υπάρχουν μέσα στο λαό, αλλά και τους απλούς ανθρώπους, που είναι πονηρεμένοι και υποψιασμένοι, να συναντηθούμε σε ένα πεδίο κοινής δράσης, σε ένα πεδίο πολιτικοποιημένης ενωτικής δράσης, που βεβαίως περιλαμβάνει και εμπλουτίζεται με τα καθημερινά προβλήματα, αλλά οπωσδήποτε διατυπώνει μια συνεπή γραμμή αντίθεσης και προς τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ και βεβαίως προς τις επιλογές που ακολουθούνται σήμερα στον τόπο μας και που συνιστούν μια ακόμα πιο συντονισμένη και επιτελική επίθεση σε όλα τα μέτωπα της πάλης.
Προβλήματα, δηλαδή, που έχουν σχέση με το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τους "τρομονόμους", τα "ευρωσυντάγματα", συνδεδεμένα με τις επιπτώσεις τους στην Ελλάδα. Αυτά τα προβλήματα πρέπει να απασχολήσουν όλους, ανεξάρτητα αν κάποιος έχει πρόβλημα, ανεξάρτητα από το προσωπικό πρόβλημα που έχει ο καθένας.
Με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι στο επόμενο διάστημα πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες απέναντι σε αυτή την ενωμένη, "αγία" οικογένεια, που καλύπτει και συγκαλύπτει τις αντιπαραθέσεις της, να αντιπαρατεθεί ένα πολιτικοποιημένο, ενωτικό κίνημα, για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα και κυρίως να αντιστοιχίσουμε τη δυσαρέσκειά μας και τα αιτήματά μας με την πραγματικότητα.
Ακούμε πάρα πολλές φορές ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή κλπ. Ωραία συνθήματα, για το μαξιλάρι. Ούτε ο άλλος κόσμος είναι εφικτός, ούτε η άλλη Ευρώπη είναι εφικτή, ούτε η άλλη Ελλάδα είναι εφικτή, αν δε διαμορφωθεί μια ενωτική λαϊκή πλειοψηφία σε ριζική αντίθεση με την κυρίαρχη πολιτική, σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.
Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ξαναλέω, κάποια νομοσχέδια, στα οποία κι εμείς παρεμβαίνουμε να βελτιώσουμε τα άρθρα τους. Αυτές οι στρατηγικές, οι οποίες έχουν ενιαίο χαρακτήρα και επεξεργασμένο, απαντιούνται από μια διαφορετική στρατηγική και σε ριζική εναντίωση.
Δεν επιδέχονται διορθώσεις. Και το επόμενο βέβαια διάστημα, πιστεύουμε ότι μέσα από αυτό το διάλογο και την κοινή δράση που θα αναπτύσσεται, θα ωριμάσουν πολύ περισσότερο οι ιδέες και οι προτάσεις που έχει ρίξει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας τα τελευταία χρόνια και οι οποίες νομίζουμε ότι τώρα πέφτουν σε πιο καλλιεργημένο έδαφος».