Μεταλλαγμένα υβρίδια καλαμποκιού είχε προωθήσει πολυεθνική εταιρία εν αγνοία των παραγωγών της περιοχής
ICON |
Ωστόσο, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φωκίδας, «η εισαγωγή επιμολυσμένων σπόρων υβριδίων καλαμποκιού έχει πάρει τη μορφή επιδημίας, αφού ανεξέλεγκτα οι πολυεθνικές έχουν ρίξει τα προϊόντα τους στην ελληνική αγορά, εν αγνοία των παραγωγών και των καταναλωτών. Είναι φανερό, συνεχίζει η ΟΑΣ, ότι έχουν πλάτες τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση, όπως είχαν και από την προηγούμενη και απαιτεί τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα μεταλλαγμένων σπόρων».
Χρόνο με το χρόνο η γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας συρρικνώνεται, όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ
Μεγάλη μείωση παρουσίασε το 2003 η παραγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στη χώρα μας σε σχέση με το 2002, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της Ετήσιας Γεωργικής Στατιστικής Ερευνας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, μείωση της παραγωγής παρουσιάστηκε σε όλα τα είδη σιτηρών. Στο μαλακό και ημίσκληρο σιτάρι η μείωση ήταν 14,9%, στο κριθάρι κατά 17,6%, στη βρώμη κατά 2,4%, στη σίκαλη κατά 9,4% και στο ρύζι κατά 6,5%. Η μείωση αυτή της παραγωγής συνοδεύεται από μείωση και των αντίστοιχων καλλιεργούμενων εκτάσεων των διαφόρων ειδών, με εξαίρεση το ρύζι, όπου οι καλλιεργούμενες εκτάσεις παρέμειναν σταθερές.
Στα βρώσιμα όσπρια η παραγωγή παρουσίασε μείωση στα κουκιά κατά 25% που συνοδεύεται από αντίστοιχη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Η παραγωγή παρέμεινε σταθερή, στα φασόλια, στις φακές και στα ρεβίθια.
Στα βιομηχανικά φυτά η μείωση της παραγωγής στο σύσπορο βαμβάκι ήταν 14,9%, στα ζαχαρότευτλα κατά 18,8% και στον ηλίανθο κατά 33,3%, συνοδευόμενη από αντίστοιχη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά είδος, ενώ η παραγωγή παρέμεινε σταθερή στον καπνό, παρά τη μικρή μείωση των αντίστοιχων καλλιεργούμενων εκτάσεων σε αυτό το προϊόν.
Στα αμπελουργικά προϊόντα, η μείωση της παραγωγής στη σουλτανίνα έφτασε το 16%, στα επιτραπέζια σταφύλια στο 9,8% και στην κορινθιακή σταφίδα το 14,7%. Αντίθετα μικρή αύξηση παρουσιάστηκε στην παραγωγή μούστου κατά 2,1%. Μεγάλη μείωση σημειώθηκε και στην παραγωγή των ελιών, η οποία για στις βρώσιμες ήταν 19,5% και στις ελαιοποιήσεως 20,4%.
Αναλόγως αρνητικά είναι και τα στοιχεία που αφορούν την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων, αφού στο γάλα η μείωση ήταν 0,3%, στο κρέας 2,6%, στα αυγά 1,4%, στο μαλακό τυρί 4,5%, στο σκληρό τυρί 2,7%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση παραγωγής σημειώθηκε στο νωπό βούτυρο η οποία έφτασε το 33,3%.
Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή
Η καθυστέρηση καταβολής αποζημιώσεων στους πατατοπαραγωγούς του Δήμου Μεσαπίων Εύβοιας είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, Τ. Τσιόγκας και Ν. Γκατζής.
Στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρεται: «Απαντώντας σε αίτημα του αγροτικού συνεταιρισμού Τριάδος του Δήμου Μεσαπίων Ευβοίας για αποζημίωση των παραγωγών που η πατατοπαραγωγή τους ζημιώθηκε από εκτεταμένη προσβολή περονόσπορου, η Διοίκηση του ΕΛΓΑ στις αρχές του χρόνου υποσχόταν σίγουρη έγκριση του σχετικού προγράμματος RAGBY από την ΕΕ το αργότερο μέχρι τα μέσα Μάρτη και καταβολή των αποζημιώσεων το αργότερο μέχρι τα μέσα Απρίλη. Παρ' όλες τις υποσχέσεις φθάσαμε στα μέσα Ιούνη και ακόμα δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους πατατοπαραγωγούς του Δήμου Μεσαπίων Εύβοιας;