ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στόχος κατακτητές και πετρελαιαγωγοί

Πυροσβέστες σε πετρελαιαγωγό μετά από επίθεση από την ιρακινή αντίσταση

Associated Press

Πυροσβέστες σε πετρελαιαγωγό μετά από επίθεση από την ιρακινή αντίσταση
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

«Στο Ιράκ γεννιέται η δημοκρατία, παρά τις δολοφονίες αξιωματούχων και την κλιμάκωση της βίας, που μπορεί να παρατηρηθεί μέχρι τη μεταβίβαση της εξουσίας... Το έργο σας είναι δύσκολο, αλλά δεν είμαστε κατακτητές... Θα αποχωρήσουμε μόλις υπάρξει ασφάλεια... Επαναφέρουμε στη ζωή έναν πολιτισμό 5.000 χρόνων». Αυτά υποστήριξε, χτες, μιλώντας σε στρατιωτική βάση στη Φλόριντα, ο Αμερικανός Πρόεδρος σε μια προσπάθεια να ανυψώσει το ηθικό τόσο των ψηφοφόρων όσο και των αμερικανικών στρατευμάτων, των οποίων η παρουσία στο Ιράκ παρατάθηκε λόγω του χάους που επικρατεί στη χώρα.

Παράλληλα, με τις δηλώσεις Μπους, στη Βαγδάτη έφτασε, χτες, αιφνιδιαστικώς, ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, ο οποίος απέφυγε να κάνει δηλώσεις. Συναντήθηκε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Ιγιάντ Αλάουι, και με αξιωματούχους της κατοχικής διοίκησης, χωρίς να γίνει γνωστό αν πρόκειται να μεταβεί σε κάποιο άλλο σημείο.

Πετρελαϊκό πλήγμα

Οι προσπάθειες της αμερικανικής ηγεσίας, όμως, δεν έχουν πρακτικό αντίκτυπο στην κατεχόμενη χώρα, όπου παρατηρείται κλιμάκωση των ανταρτικών επιθέσεων, όλων των ειδών. Χτες τα ξημερώματα, ανατινάχτηκε, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, και ο δεύτερος πετρελαιαγωγός, ο οποίος μεταφέρει πετρέλαιο από τη Βασόρα και τη Χορ αλ Αμάγια στον τερματικό σταθμό της Βασόρα. Οι δύο κατεστραμμένοι πετρελαιαγωγοί είχαν δυνατότητα μεταφοράς, ημερησίως, 1,7 εκατομμυρίων βαρελιών. Οπως ανακοινώθηκε, οι εξαγωγές πετρελαίου από το Νότιο Ιράκ διεκόπησαν εντελώς και παρέμενε, μέχρι χτες βράδυ, άγνωστο πότε θα ξαναρχίσουν.

Την ίδια, περίπου, ώρα, νεκρός έπεφτε από σφαίρες αγνώστων ενόπλων ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας των πετρελαιοπηγών του Κιρκούκ, Γκάζι αλ Ταλαμπάνι. Μετά από τις δύο αυτές εξελίξεις, θεωρούνταν εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει νέα άνοδος στις τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως.

Πολύνεκρες επιθέσεις

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη, χτες το πρωί, στο κέντρο της πόλης Ραμάντι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 10. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται 4 αλλοδαποί εργαζόμενοι σε αμερικανικές εταιρίες.

Επίσης, στο Μπάλαντ, αργά το απόγευμα, επίθεση με ρουκέτες σημειώθηκε κατά αμερικανικής στρατιωτικής βάσης επιμελητείας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Αμερικανοί στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι 27. Στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Βαγδάτης, αυτοκινητοπομπή που μετέφερε αλλοδαπούς εργαζομένους σε αμερικανικές εταιρίες ανοικοδόμησης, δέχτηκε επίθεση από ενόπλους, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Ιρακινός και να τραυματιστούν 2 αλλοδαποί, των οποίων η εθνικότητα δε διευκρινίστηκε.

Στη Νατζάφ ο σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ κάλεσε τα μέλη της πολιτοφυλακής του, που δεν κατοικούν στην πόλη, να την εγκαταλείψουν, αφήνοντας τον οπλισμό τους.

Τέλος, η κατοχική διοίκηση ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν 6 Ιρακινοί, μέλη του Σώματος Πολιτικής Αμυνας, που εκπαιδεύτηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις. Θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε βομβιστική επίθεση κατά κατοχικών δυνάμεων στο Ραμάντι.

ΗΠΑ
Νέα στοιχεία για την 11η Σεπτεμβρίου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών ζουν μονίμως με το φόβο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος... το οποίο όμως δεν έρχεται ποτέ, παρά τις όσες προειδοποιήσεις ή απειλές.

Παρ' όλα αυτά, η αμερικανική κυβέρνηση εμμένει, για δικούς της λόγους και ενίοτε κάποιος αξιωματούχος έχει «πληροφορίες για τις απειλές». «Η Αλ Κάιντα δεν έχει νικηθεί και αν και έχει αποδυναμωθεί, συνεχίζει να προετοιμάζει μεθοδικά τις προσεχείς της επιθέσεις. Ενδέχεται να χτυπήσει την ερχόμενη εβδομάδα, τον ερχόμενο μήνα ή το προσεχές έτος, αλλά είναι σίγουρο ότι θα χτυπήσει», τόνισε κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην ειδική ανεξάρτητη επιτροπή του Κογκρέσου για τη διερεύνηση των γεγονότων της 11η Σεπτεμβρίου, ο ειδικός της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), Ντέιβιντ Κέι.

Στο μεταξύ, η ανεξάρτητη επιτροπή που αποτελείται από πέντε Ρεπουμπλικάνους και πέντε Δημοκρατικούς έδωσε χτες στη δημοσιότητα την προκαταρκτική της έκθεση, ενώ η τελική θα δημοσιοποιηθεί στα τέλη του Ιουλίου.

Βάσει λοιπόν των πρώτων εκτιμήσεων που αποτυπώνονται στην προκαταρκτική έκθεση, ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης, Οσάμα Μπιν Λάντεν, είχε την προστασία του καθεστώτος των Ταλιμπάν, καθώς και την υποστήριξη του Πακιστάν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, «το Πακιστάν επωφελήθηκε από τη σχέση ανάμεσα στους Ταλιμπάν και στην Αλ Κάιντα, καθώς στα στρατόπεδα του Μπιν Λάντεν εκπαιδεύονταν και εξοπλίζονταν μαχητές για τη μάχη που διεξαγόταν από το Πακιστάν κατά της Ινδίας στο Κασμίρ».

Αναφορικά με τις σχέσεις του Ιράκ με την Αλ Κάιντα, η έκθεση αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν είχε συνεργαστεί με την τρομοκρατική οργάνωση στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Στην έκθεση, ωστόσο, προστίθεται ότι υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για επαφές μεταξύ του Ιράκ και της Αλ Κάιντα.

Σε διαφορετικό επίπεδο οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν χτες και επισήμως τη μείωση των χερσαίων δυνάμεών τους στη Γερμανία στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάταξης των στρατευμάτων τους ανά τον κόσμο. Οσον αφορά στη μείωση των μεραρχιών στη Γερμανία, ο στρατηγός Σουμέικερ δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένους αριθμούς, ούτε κάποιο χρονοδιάγραμμα. Η δήλωσή του είναι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση μιας προσεχούς μείωσης των αμερικανικών στρατευμάτων στη Γερμανία, ενδεχόμενο το οποίο εξέταζε εδώ και πολλούς μήνες το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, κατόπιν αιτήματος του υπουργού Ντόναλντ Ράμσφελντ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Τουλάχιστον 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Σάντα Τσικίτα μετά από επίθεση σε φυτεία κόκας, που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ανήκε σε ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς. Οι αρχές της Κολομβίας θεωρούν ότι βάσει των ενδείξεων «πίσω» από την επίθεση κρύβονται οι FARC.

ΠΕΣΑΒΑΡ.-- Δυνάμεις του στρατού του Πακιστάν ενεπλάκησαν χτες σε μάχες με «αντάρτες» που επιτέθηκαν σε φυλάκιο κοντά στη μεθόριο με το Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άνθρωπος να σκοτωθεί και άλλοι τρεις να τραυματιστούν - η ταυτότητα των θυμάτων δε διευκρινίστηκε.

ΒΟΜΒΑΗ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Οδικά δυστυχήματα χτες σημειώθηκαν στην Ινδία, στο κρατίδιο Μαχαράστρα, της οποίας σημειώθηκε εκτροχιασμός τρένου με 20 νεκρούς κι εκατό τραυματίες, στο Πακιστάν, όπου σε αυτοκινητικό δυστύχημα με λεωφορείο σκοτώθηκαν 36 άνθρωποι, και στο Νεπάλ, όπου δυστύχημα επίσης με λεωφορείο κόστισε τις ζωές άλλων 12 ανθρώπων.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Εκρηξη σε ανθρακωρυχείο της Κίνας κόστισε χτες τις ζωές 15 ανθρακωρύχων, ενώ άλλοι 15 παρέμεναν παγιδευμένοι, σύμφωνα με στοιχεία που μετέδιδε χτες το πρακτορείο Νέα Κίνα.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Στην αλβανική αστυνομία παρέδωσαν χτες οι γερμανικές αρχές τον πολιτικό ηγέτη του Αλβανικού Εθνικού Στρατού που δρούσε στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ινταέτ Μπεκίρι. Ο Μπεκίρι κατηγορείται για προώθηση μίσους μεταξύ εθνοτήτων με διαφορετικές θρησκείες.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Οι σουηδικές αρχές συνέλαβαν χτες τρία ηγετικά στελέχη του Κινήματος για ένα Ελεύθερο Ατσέχ, που μάχεται για την ανεξαρτησία της πλούσιας σε πετρέλαιο περιοχής από την Ινδονησία. Οι τρεις είναι ύποπτοι για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ανακοίνωσαν οι σουηδικές αρχές.

ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
Επιμονή από τους δικαστές

ΧΑΓΗ.- Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία αποφάσισε χτες να διατηρήσει την κατηγορία της γενοκτονίας εναντίον του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, απορρίπτοντας αίτημα για αφαίρεσή της, που είχαν καταθέσει οι δικηγόροι οι οποίοι επιβλέπουν την εξέλιξη της ακροαματικής διαδικασίας για λογαριασμό του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας. Οι δικαστές χαρακτηριστικά, στην απόφασή τους, υποστήριξαν ότι ο εισαγγελέας κατάφερε να προσκομίσει αρκετά στοιχεία που να συνδέουν τον Μιλόσεβιτς με την κατηγορία της ...γενοκτονίας.

ΡΩΣΙΑ
Ξεκίνησε η δίκη Χοντορκόφσκι

ΜΟΣΧΑ.- Ξεκίνησε χτες η δίκη του πρώην προέδρου και ιδιοκτήτη του πετρελαϊκού γίγαντα YUKOS, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, που κατηγορείται για απάτη και φοροδιαφυγή. Μαζί με τον Χοντορκόφσκι, δικάζεται και ο πιο σημαντικός μέτοχος της εταιρίας Πλάτον Λεμπέντεφ, που αντιμετωπίζει παρόμοιες κατηγορίες.

Χτες η δίκη κράτησε περισσότερες από 9 ώρες και οι δικαστές αρνήθηκαν να αφήσουν ελεύθερους με εγγύηση τους δύο κατηγορούμενους. Οι εργασίες της δίκης θα συνεχιστούν στις 23 Ιούνη.

Δικαστήριο της Μόσχας θα κρίνει επίσης την Παρασκευή, αν η YUKOS θα πρέπει να καταβάλει άμεσα 3.4 δισεκατομμύρια - σε φόρους που χρωστά από το 2000. Στην περίπτωση που η εταιρία κληθεί να πληρώσει άμεσα, κινδυνεύει με χρεοκοπία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ