ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Ιούνη 2004
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Οι σαλτιμπάγκοι του Γιώργου Κοτανίδη

Τύχη αγαθή το ήθελε να συναντήσω τον Γιώργο Κοτανίδη, αν θυμάμαι καλά, το 1972, που ξεκινούσε τότε ως νέος ηθοποιός με την ομάδα του Ελεύθερου Θεάτρου. Ο σεβασμός μου στη συγκροτημένη καλλιτεχνική του υπόσταση παραμένει από τότε αμείωτος. Τώρα με το τρίτο βιβλίο του, πάλι βρέθηκα ενθουσιαστικά δίπλα του, σαν αναγνώστης που απολαμβάνει τη δραστική παρέμβαση του γράφοντος στα όρια της Ιστορίας. Ο συγγραφέας μεταβάλλει αυτά τα όρια με τη βοήθεια του έρωτα και με τη βοήθεια της τέχνης του θεάτρου ασκεί κοινωνική κριτική στους κρατούντες. Είναι το πρώτο θέατρο που ιδρύεται στην Αθήνα επί Οθωνα. Οι «Σαλτιμπάγκοι», που κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Καστανιώτη, ευτύχησαν να γραφτούν από έναν δημιουργό του θεάτρου. Τρεις ερωτήσεις, λοιπόν, στον Γιώργο Κοτανίδη.

- Πού εκτυλίσσεται η ιστορία;

- Βρισκόμαστε στις αρχές του 1836. Ο νεαρός βασιλιάς Οθων κυβερνά την Ελλάδα «ελέω Θεού», με αρχικαγκελάριο τον μισητό Αρμανσπεργκ και την υποστήριξη 3.000 Βαυαρών στρατιωτών. Εκατοντάδες αγωνιστές, διωγμένοι από το στρατό, λιμοκτονούν ή δραπετεύουν στα βουνά, όπου επαναστατούν, διεκδικώντας δικαιοσύνη και Σύνταγμα. Τα χρήματα του δανείου των προστάτιδων δυνάμεων σπαταλιούνται σε πολυτέλειες και ιδιοτέλειες, ενώ οι πρέσβεις τους προσπαθούν να κυβερνήσουν από το παρασκήνιο.

Η Αθήνα, που έχει ανακηρυχτεί πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους από το Δεκέμβριο του 1834, είναι μια μικρή Βαβέλ. Το κράτος έχει δύο επίσημες γλώσσες, ελληνικά και γερμανικά. Αλλά και οι Ελληνες κάτοικοί της μιλούν πολλές διαφορετικές διαλέκτους, αφού κατάγονται απ' όλα τα μέρη της μικρής Ελλάδας και της Διασποράς και συρρέουν στη νέα πρωτεύουσα για να προκόψουν μαζί της.

Ερχονται επαγγελματίες απ' όλη την Ευρώπη, που συνωστίζονται σε μια κωμόπολη 8.000 κατοίκων, γεμάτη λάσπες και χαλάσματα από τις μάχες. Δεν υπάρχουν δημόσια κτίρια, ο ίδιος ο Οθων μένει σε ένα διώροφο, δεν υπάρχουν σχολεία, νοσοκομεία και, φυσικά, δεν υπάρχει θέατρο.

Εδώ αρχίζει η δική μας ιστορία...

- Και τι συμβαίνει;

- Ο Θάνος Σκοντζόπουλος, Ελληνας της Διασποράς, Φιλικός, μεγαλωμένος με τις αρχές του Διαφωτισμού, έρχεται από το Παρίσι στην Αθήνα για να συναντήσει τον αδελφό του, που πολέμησε στην Επανάσταση και είναι αξιωματικός, και να δημιουργήσει στη νέα πρωτεύουσα το πρώτο της θέατρο. Ομως ο αδελφός του Θάνου, ο Τρελόγιαννος, έχει διωχτεί από το στρατό και βρίσκεται στα βουνά συμμετέχοντας σε μια εξέγερση. Ετσι μόλις ο Θάνος πάει να ρωτήσει γι' αυτόν συλλαμβάνεται και οδηγείται στη φυλακή.

Για καλή του τύχη ο Θάνος συναντά τη Γαλλίδα Δούκισσα Εμανουέλα ντε Μπρολί και κερδίζει τη συμπάθειά της. Ενας έρωτας αναπτύσσεται ανάμεσά τους. Με τη βοήθεια της, αλλά και με τη συμπαράσταση του καραγκιοζοπαίχτη Μίλτου και του ποιητή Ορφανίδη, βρίσκει μια ομάδα ερασιτεχνών και δημιουργεί το πρώτο θέατρο: Μια ξύλινη υπαίθρια παράγκα όπου ανεβάζει έργα του Διαφωτισμού κάτω από τον αττικό ουρανό.

- Ποια είναι η υποδοχή του θεάτρου;

- Τα έργα που ανεβάζει ο Θάνος μιλούν στις καρδιές των Αθηναίων και φουντώνουν τον πατριωτισμό τους. Οι πολίτες της αγκαλιάζουν το θέατρο και όσοι δεν έχουν χρήματα, παρακολουθούν πληρώνοντας σε είδος: λάδι, αυγά, λαχανικά, κότες, ακόμη και αρνιά.

Αν όμως οι Αθηναίοι αγάπησαν το θέατρο, δεν το αγάπησε η εξουσία, η οποία το θεώρησε από την αρχή εστία αναταραχής. Ο αρχηγός της Μυστικής Αστυνομίας Καπρέλης παρακολουθεί στενά τον Θάνο και δημιουργεί προβλήματα. Παρά τη μεγάλη του προσπάθεια, ο Θάνος χρεοκοπεί, το θέατρο κατάσχεται και ο ίδιος αρρωσταίνει. Συνέρχεται όμως και συνεχίζει δημιουργώντας νέο θέατρο.

Ομως υπάρχει πλέον ανταγωνισμός. Ενας Ιταλός αυτοσχεδιαστής και μια Ιταλίδα μπαλαρίνα αρχίζουν να δίνουν παραστάσεις. Ενας άλλος θίασος Ιταλών σαλτιμπάγκων ανεβάζει όπερα. Ολα αυτά δημιουργούν νέες δυσκολίες και ο Θάνος με τους ερασιτέχνες του δίνει αγώνα για την επιβίωση του ελληνικού θεάτρου.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


ΡΩΣΙΑ
Κυριαρχεί το Χόλιγουντ

Ο ρωσικός «Αντικίλερ» εναντίον...
Ο ρωσικός «Αντικίλερ» εναντίον...
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, για την εισβολή της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης, αποτελεί η Ρωσία. Σύμφωνα με τη ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «gazeta.ru», το 80% των συνολικών εισπράξεων από τη διανομή ταινιών με τη μορφή βίντεο στη Ρωσία το 2003, πέρασε στις «τσέπες» των μεγάλων εταιριών παραγωγής του Χόλιγουντ.

Σε πραγματικούς αριθμούς αυτό σημαίνει ότι από το σύνολο των 200 εκατομμυρίων δολαρίων που απέφερε η ενοικίαση ταινιών στη Ρωσία τον προηγούμενο χρόνο (85 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα σε σχέση με το 2002), η κινηματογραφική βιομηχανία των ΗΠΑ εισέπραξε 145,5 εκατομμύρια δολάρια, φέρνοντάς τη στην 14η θέση μεταξύ των 15 χωρών, που αποφέρουν τις μεγαλύτερες εισπράξεις των χολιγουντιανών εταιριών (βλ. σημ). Φυσικά, μεταξύ των ταινιών αυτών περιλαμβάνονται όλες οι υπερπαραγωγές, από τον «Αρχοντα των δαχτυλιδιών» μέχρι τον «Σπάιντερμαν». Είναι περιττό να αναφερθεί κανείς και στη «διαπαιδαγώγηση» που εισπράττει η σημερινή νεολαία της Ρωσίας από την κυρίαρχη αμερικανική κουλτούρα. Εστω κι αν είναι γεγονός, ότι ο ρωσικός λαός δείχνει να κάνει «στροφή» από αυτή την κουλτούρα στο σύνολό της και όχι μόνο στις ταινίες. Αυτή όμως η στάση αφορά τα πρώτα χρόνια μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, όταν η ρωσική κινηματογραφική αγορά κατακλύστηκε κυριολεκτικά από δεύτερης και τρίτης διαλογής αμερικανικές ταινίες που δύσκολα έβρισκαν κοινό ακόμη και στις ΗΠΑ. Με τις υπερπαραγωγές όμως η «παγίδα» είναι πιο «έντεχνα» στημένη και γρήγορα οι διανομείς προσαρμόστηκαν στα πρώτα δείγματα της ρωσικής «απάθειας».

...«Εξολοθρευτή». Νικητής το Χόλιγουντ
...«Εξολοθρευτή». Νικητής το Χόλιγουντ
Παρεμπιπτόντως, αυτή η γενική - αν και βέβαια καθόλου οργανωμένη - «επιστροφή» των Ρώσων στα ρωσικά προϊόντα είναι περισσότερο ευδιάκριτη στο φαγητό (οι «ουρές» χιλιομέτρων έξω από τα «Μακ Ντόναλτς» της Μόσχας είναι παρελθόν), αλλά και σε άλλα είδη μαζικής κατανάλωσης. Και εδώ όμως το κεφάλαιο αρχίζει να «προσαρμόζεται» και να χρησιμοποιεί ακόμη και παλιές - πλην όμως δημοφιλείς - ετικέτες της σοβιετικής εποχής και να παράγει και πάλι σοβιετικά προϊόντα που είχαν εξαφανιστεί για χρόνια από την αγορά. Η στάση αυτή χρήζει ανάλυσης, αλλά δεν αφορά το παρόν άρθρο. Ας ξαναγυρίσουμε, λοιπόν, στον κινηματογράφο.

Σύμφωνα με την Ενωση Κινηματογραφικών Παραγωγών των ΗΠΑ (ΜΡΑΑ, ο φορέας των μεγάλων στούντιο) τα κέρδη από τη Ρωσία θα μπορούσε να είναι ακόμη περισσότερα, αφού, σύμφωνα με δικά τους στοιχεία, οι απώλειες από την «πειρατεία» ανέρχονται μόνο για τη Ρωσία στα 250 εκατομμύρια δολάρια. Θυμίζουμε, ωστόσο, ότι η «πειρατεία» ήταν για τη ΜΡΑΑ το πρόσχημα για να στήσει πέρυσι ολόκληρη επιχείρηση αποκλεισμού των ανεξάρτητων κινηματογραφικών παραγωγών των ΗΠΑ από τις υποψηφιότητες για τα «Οσκαρ».

Τα 200 εκατομμύρια δολάρια των συνολικών κερδών από την ενοικίαση ταινιών στη Ρωσία το 2003 δείχνει και μία ακόμη ενδιαφέρουσα παράμετρο για τη ρωσική οικονομία. «Αν συγκρίνει κανείς με το 1997, όταν το αντίστοιχο κέρδος ήταν 16 φορές λιγότερο (7 εκατομμύρια δολάρια), μπορούμε να πούμε ότι ο τομέας της ενοικίασης ταινιών στη Ρωσία είναι εντυπωσιακά ανοδικός και τέτοια εξέλιξη μπορούν να ζηλέψουν άλλοι τομείς της ρωσικής οικονομίας», γράφει η «Gazeta». Αυτό σημαίνει πως αναπτύσσεται ραγδαία ο τριτογενής τομέας, με τον πρωτογενή να «παραπατά» ανάμεσα σε κλειστά ή προς ξεπούλημα εργοστάσια και απλήρωτους ή άνεργους εργάτες.

Από την άλλη, τα στοιχεία για το ρωσικό σινεμά το 2003 δεν είναι πανηγυρικά από πολλές απόψεις. Αν και τον περασμένο χρόνο μία ρωσική ταινία κατάφερε να φτάσει σε εισπράξεις τα 2 εκατομμύρια δολάρια και ακόμη μία τα 1,6 εκατομμύρια δολάρια, σε κάθε περίπτωση «κοιτούν» με δέος τις εισπράξεις του τρίτου μέρους του «Εξολοθρευτή» που στη Ρωσία «τσέπωσε» 13 εκατομμύρια δολάρια. Αλλωστε, και η ρωσική ταινία που προαναφέραμε μη φανταστείτε πως ήταν κάποιου σύγχρονου «Ταρκόφσκι» ή «Αϊζενστάιν». Πολεμική περιπέτεια στα δυτικά πρότυπα ήταν. Την ίδια χρονιά ξεκίνησαν την παραγωγή τους 120 ταινίες, ενώ 75 κατάφεραν να βρουν διανομή στις αίθουσες. Από την άποψη των αριθμών, οι αρμόδιοι στη Ρωσία μπορεί να «χαμογελούν», αλλά και πάλι το νόμισμα έχει δύο όψεις.

Ο κοινωνιολόγος και αρχισυντάκτης του ρωσικού περιοδικού «Η τέχνη του κινηματογράφου» Ντανίλ Ντοντουρέι, αναφέρει ότι η αύξηση του 80% των εισπράξεων από την ενοικίαση των ταινιών το 2003, σε σχέση με το 2002 δε σήμαινε πολλά για τις ρωσικές ταινίες, οι οποίες παρέμειναν στο 6% των συνολικών εισπράξεων που είχαν και το 2002. Αν σε αυτό προστεθεί και το γεγονός ότι το 2003 παρήχθησαν δυο φορές περισσότερες ταινίες από το 2002, τότε το ποσοστό κερδών του ρωσικού σινεμά από τη διανομή είναι ακόμη πιο αποκαρδιωτικό. Για το 2004 το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού υποσχέθηκε την παραγωγή 57 ταινιών μεγάλου μήκους, που σε ποσότητα ίσως να πλησιάσει τις καλές εποχές του σοβιετικού σινεμά. Ωστόσο, η ποσότητα δεν εγγυάται, όπως είδαμε, την ποιότητα και σίγουρα όχι τη διανομή.

Σημείωση: Στην πρώτη θέση για το 2003 είναι η Μεγάλη Βρετανία (1,4 δισεκατομμύρια δολάρια), 2η η Γαλλία (1,2 δισ. δολ.), 3η η Ιαπωνία (1 δισ. δολ.), 4η η Γερμανία (981,7 εκατομμύρια δολάρια), 5η η Ισπανία (761,2 εκ. δολ.).


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ