ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Το ΚΚΡΟ πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές

Γ. Ζιουγκάνοφ: Οι κομμουνιστές εξακολουθούν να έχουν ιδεολογική υπεροχή στη Ρωσία

Απο τις ώρες της καταμέτρησης

Associated Press

Απο τις ώρες της καταμέτρησης
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών για την Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή), που διεξήχθησαν την Κυριακή 19 του Δεκέμβρη, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση με 24,22%, μετά την καταμέτρηση του 84,03% των ψήφων, και ο δεξιός συνασπισμός «Ενότητα», που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο, στη δεύτερη με 23,37%. Στην τρίτη θέση έρχεται το κόμμα «Πατρίδα-Ολη η Ρωσία» των Γεβγκένι Πριμακόφ-Γιούρι Λουζκόφ με 12,64% και ακολουθεί η «Ενωση Δεξιών Δυνάμεων» των ριζοσπαστών - μεταρρυθμιστών Κιριένκο - Γκαϊντάρ - Νεμτσόφ - Τσουμπάις με 8,72%. Στην πέμπτη θέση είναι το κόμμα «Γιάμπλοκο» του Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι με 6,13% και στην έκτη θέση το «Μπλοκ Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι» με 6,08%. Το ΚΚΡΟ είναι επίσης πρώτο και στις μονοεδρικές περιφέρειες με 43 βουλευτές. Οι υπόλοιποι συνασπισμοί και συνδυασμοί δεν κατόρθωσαν να φτάσουν στο όριο του 5% για να μπουν στη Δούμα. Μεταξύ τους είναι το μπλοκ «Κομμουνιστές, εργαζόμενοι της Ρωσίας - για τη Σοβιετική Ενωση» (2,24%), το «Κίνημα για τη Στήριξη του Στρατού», «Γυναίκες της Ρωσίας», το κόμμα «Σπίτι μας - η Ρωσία» (1,21) του Βίκτορ Τσερνομίρντιν κ.ά.

Οι πάνω από 7.000.000 ψηφοφόροι εξέλεξαν 225 βουλευτές με το αναλογικό σύστημα και 224 (η έδρα της Τσετσενίας παραμένει κενή) με το σύστημα της μονοεδρικής εκλογής. Στις εκλογές συμμετείχε το 61,57% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις για τις έδρες με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα, το ΚΚΡΟ θα έχει 111 έδρες στη Δούμα σε σύνολο 450 έδρες. Η φιλοκυβερνητική «Ενότητα» 76 έδρες, ο κεντρώος συνασπισμός «Πατρίδα - Ολη η Ρωσία» των Πριμακόφ - Λουζκόφ, 61 έδρες, η «Ενωση Δεξιών Δυνάμεων» του Κιριένκο 30, το κόμμα «Γιάμπλοκο» του Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι 22 έδρες και το κόμμα του Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι 18 έδρες. Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις και ενώ η καταμέτρηση των ψήφων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, στη νέα Δούμα θα μετέχουν 111 ανεξάρτητοι βουλευτές.

Το ΚΚΡΟ επικράτησε στις εκλογές στις περιοχές: Καρατσάεβο - Κερκεσία, Βόρεια Οσετία, Αντιγκέι, Νταγκεστάν, Μπέλγκοροντ, Νίχνι - Νόβγκοροντ, Μπριάνσκ, Οριόλ, Ταμπόβ, Κουρσκ, Ριαζάν, Ουλιάνοφσκ, Βλαντίμιρ, Αλτάι, Σταυρούπολη, Κρασνοντάρ κ.ά.

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, δήλωσε χτες ότι το ΚΚΡΟ επιβεβαίωσε τον ηγετικό του ρόλο στην κοινωνία, αντιμετώπισε μια βρώμικη εκστρατεία και βγήκε νικητής των εκλογών. «Το κόμμα μας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, διαδραμάτισε και θα διαδραματίσει ρόλο - κλειδί στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας μας. Οι αντικομμουνιστικές δυνάμεις στη χώρα δεν υποστηρίχτηκαν παρά τη μεγάλη δημοκοπία», τόνισε. Παρατήρησε επίσης ότι οι κομμουνιστές εξακολουθούν να έχουν ιδεολογική υπεροχή στη Ρωσία, παρά την εκλογική επιτυχία των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, επειδή κανένα από τα άλλα μεγάλα κόμματα δεν είχε κάποιο μήνυμα για τους ψηφοφόρους. Οι κομμουνιστές, είπε, θα είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με οποιοδήποτε κόμμα εκτός από τις δεξιές δυνάμεις και τον Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι και πρόσθεσε ότι το κόμμα του υποστηρίζει μειώσεις στους φόρους και καλύτερους όρους για επενδύσεις. Αναφερόμενος στο δεξιό μπλοκ «Ενότητα», το οποίο στηρίχτηκε ανοιχτά από τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν και το Κρεμλίνο, ο Ζιουγκάνοφ επισήμανε ότι αυτός ο φιλοκυβερνητικός συνασπισμός που σκαρώθηκε στα γρήγορα, χρησιμοποίησε στην προεκλογική εκστρατεία πρωτοφανή οικονομικά, χρηματικά και διοικητικά μέσα, χρησιμοποίησε όλους τους μηχανισμούς πίεσης, τον πληροφοριακό πόλεμο. Τέλος, οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ αναφέρουν στη δήλωσή τους πριπτώσεις παραβιάσεις του νόμου από αξιωματούχους, οι οποίοι παρενόχλησαν οπαδούς της αντιπολίτευσης, απολύοντάς τους από τις δουλιές τους ή αποφασίζοντας να τους γίνουν έκτακτοι φορολογικοί έλεγχοι, να τους επιβληθούν διοικητικά πρόστιμα ή να ελεγχθούν στο πλαίσιο «ποινικών ερευνών που στη συνέχεια αποδείχτηκαν αβάσιμες».

ΙΤΑΛΙΑ
«Χαλίφης στη θέση του xαλίφη» ο Ντ'Αλέμα
ΡΩΜΗ.-

Το είπε και το έκανε. Προκειμένου ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα να αποφύγει την τρικλοποδιά που του έθεταν κάποιοι από τον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται, πραγματοποίησε αυτό που είχε αφήσει να αιωρείται ως απειλή και την Κυριακή μετέβη στο Κιρινάλειο Μέγαρο όπου υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της χώρας, Κάρλο Αζέλιο Τσιάμπι, σηματοδοτώντας έτσι την κατάρρευση της 56ης ιταλικής κυβέρνησης μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εξάλλου η κίνηση αυτή αναμενόταν και μάλιστα ακόμη και ο χρόνος ήταν προκαθορισμένος καθώς μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κοινοβουλίου είχε ζητήσει σύνοδο του Υπουργικού Συμβουλίου όπου και θα ανακοίνωνε την πρόθεσή του να παραιτηθεί.

Πάντως ο Τσιάμπι φαίνεται αποφασισμένος να λήξει το θέμα όσο το δυνατόν πιο σύντομα γίνεται και «σήκωσε αμέσως τα μανίκια» αρχίζοντας από χτες το βράδυ διαβουλεύσεις με πολιτικούς παράγοντες, πρώην Προέδρους και πολιτικά κόμματα για να δει αν μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση για μια νέα κυβέρνηση. Παράλληλα, ο Τσιάμπι ζήτησε από τον ντ' Αλέμα να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός για να χειριστεί θέματα ρουτίνας μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Επί της ουσίας η βιάση του Τσιάμπι έχει βάση καθώς αναμένεται ότι ο Τσιάμπι θα ζητήσει από τον ντ' Αλέμα να σχηματίσει αμέσως την 57η μεταπολεμική κυβέρνηση της Ιταλίας.

Ακόμη και ο ίδιος ο Ντ' Αλέμα θεωρεί και μάλλον έχει σιγουρέψει ότι μπορεί να επιτύχει τη σύνθεση μίας νέας κυβέρνησης χωρίς τους «ταραξίες», με τον ίδιο φυσικά επικεφαλής και πρωθυπουργό. Γι' αυτό και η κίνηση της παραίτησης. Εκτός αυτών σχεδόν αμέσως επτά κόμματα του απερχόμενου συνασπισμού της κεντρο-αριστεράς ζήτησαν να αναλάβει και πάλι το αξίωμα του πρωθυπουργού ο Μάσιμο ντ' Αλέμα, όπως έγινε γνωστό χτες κατά το τέλος μιας διάσκεψης των πολιτικών αυτών σχηματισμών.

Οι «Δημοκράτες της Αριστεράς» (DS-το κόμμα του ντ' Αλέμα), οι Δημοκρατικοί (του Ρομάνο Πρόντι), το Ppi και το UDEUR (χριστιανοδημοκράτες) και RI (του Λαμπέρτο Ντίνι), οι Πράσινοι και το Pdci (Ιταλοί κομμουνιστές), αποφάσισαν επίσης να στείλουν μια κοινή αντιπροσωπεία τους στο προεδρικό μέγαρο στο Κιρινάλειο.

Στον κυβερνητικό συνασπισμό δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φραντζέσκο Κοσίγκα, οι σοσιαλιστές του Ενρίκο Μποσέλι και οι ρεπουμπλικάνοι του Λα Μάλφα που συνέστησαν την ομάδα το «Το τριφύλλι? και συγκεντρώνουν 18 βουλευτές. Αν κατά την ψηφοφορία καταψηφίσουν την κυβέρνηση αυτή δε θα διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία αφού επί συνόλου 630 βουλευτών ο Ντ' Αλέμα θα συγκεντρώσει 315 ψήφους.

Ομως Κοσίγκα - Μποσέλι και Λα Μάλφα δεν είναι διατεθειμένοι να πραγματοποιήσουν τις απειλές τους φοβούμενοι ότι θα χρεωθούν την πτώση της κυβέρνησης. Ετσι αφήνουν ακόμη αρκετές ελπίδες και θα κινηθούν ανάλογα με τη στάση του Ντ' Αλέμα, προσφέροντας αποχή ή εξωτερική υποστήριξη. Αλλά η τελική τους στάση θα καθοριστεί τις προσεχείς ώρες και θα ανακοινωθεί αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο.

Ιδιαιτέρως υψηλό το ποσοστό παιδικής φτώχειας στην Αυστραλία...
ΚΑΜΠΕΡΑ.-

Η Αυστραλία είναι η πέμπτη χειρότερη χώρα στο βιομηχανοποιημένο κόσμο όσον αφορά το επίπεδο παιδικής φτώχειας, καθώς ένα στα πέντε παιδιά ζουν κάτω από το επίπεδο ανέχειας. Αυτό σημειώνεται σε πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία κατατάσσει την Αυστραλία στην 20ή θέση ανάμεσα σε άλλα 24 ανεπτυγμένα οικονομικά κράτη, όπου ένα ποσοστό παιδιών της τάξης του 17% ζουν σε επίπεδο φτώχειας.

Η έκθεση του ΟΗΕ με τίτλο «Η κατάσταση των παιδιών του Κόσμου το 2000» αναφέρει ότι η Αυστραλία ήταν πολύ πιο κάτω από χώρες όπως η Σλοβακία (2,2%) και Ουγγαρία (11,5%). Ωστόσο, η Αυστραλία έχει συγκριτικά... καλύτερες επιδόσεις σ' αυτά τα θλιβερά ποσοστά όσον αφορά τα ποσοστά των φτωχών παιδιών στη Ρωσία (26,6%), στις ΗΠΑ (26,3%), στη Μ.Βρετανία (21,3%) και στην Ιταλία (21,3%).

Τα στοιχεία του ΟΗΕ για την παιδική φτώχεια στην Αυστραλία ελήφθησαν από πρόσφατη μελέτη που έκανε ο Δρ Bruce Bradbury από το ερευνητικό κέντρο κοινωνικής πολιτικής του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας. Χρησιμοποιώντας στοιχεία του 1994, ο Δρ Bradbury ορίζει ως φτωχό νοικοκυριό εκείνο που έχει εισόδημα λιγότερο από το μισό από το συνολικό μέσο όρο της χώρας.

Εντούτοις, η μελέτη του καθηγητή Bradbury προκάλεσε τις επικρίσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αυστραλίας με το επιχείρημα ότι στα στοιχεία αυτά δε συμπεριλαμβάνεται η μείωση της ανεργίας τα τελευταία λίγα χρόνια... Ο Δρ Bradbury συμφώνησε ότι η συνεχής μείωση της ανεργίας μπορεί να βελτίωσε την κατάσταση. Υπογράμμισε εντούτοις πως η αυξανόμενη τάση προς ανισότητα στη μισθοδοσία θα είχε επιπλέον αρνητική επίδραση στην παιδική φτώχεια.

Επίσημη αντιπρόσωπος της UNICEF Αυστραλίας «αντεπιτέθηκε» στις επικρίσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης λέγοντας ότι εκτός της μελέτης του Δρ. Bradbury υπήρχαν και άλλες έρευνες που τοποθετούσαν την Αυστραλία μεταξύ πέμπτης και δέκατης θέσης, όσον αφορά στην παιδική φτώχεια σε σύγκριση με άλλες προηγμένες χώρες. Δήλωσε δε ότι ούτως ή άλλως το υψηλό ποσοστό παιδικής φτώχειας είναι απαράδεκτο ιδιαίτερα «για μία χώρα προηγμένη που έχει και τις δυνατότητες και τους φυσικούς πόρους».

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Ετοιμασίες για κατάληψη του Γκρόζνι
ΜΟΣΧΑ.-

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν χτες νέες επιθέσεις με την αεροπορία και το πυροβολικό κατά θέσεων Τσετσένων ισλαμιστών γύρω από την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, που επικαλείται πληροφορίες των ομοσπονδιακών δυνάμεων στο Μόζντοκ, πρωτεύουσα της Βόρειας Οσετίας, οι Ρώσοι ενεπλάκησαν και σε χερσαίες συγκρούσεις με τους Τσετσένους στα περίχωρα του Γκρόζνι. Παράλληλα οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται για νέα επίθεση εναντίον των Τσετσένων στις ορεινές περιοχές στη Νότια Τσετσενία. Μονάδες των ειδικών δυνάμεων κατέλαβαν το Σαββατοκύριακο στρατηγικής σημασίας δρόμους που συνδέουν την Τσετσενία με τη γειτονική Γεωργία. Στο μεταξύ, οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις ετοιμάζονται πάρουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πρωτεύουσα το Γκρόζνι στη διάρκεια επίθεσης που πρόκειται να γίνει στις 22 Δεκέμβρη, σύμφωνα με ρωσικές στρατιωτικές πηγές που επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο ΟΡΤ. Η εν λόγω επιχείρηση θα γίνει από τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις με τη βοήθεια και εθελοντών Τσετσένων του πρώην δημάρχου του Γκρόζνι, Μπισλάν Γκανταμίροφ. Οι στρατιωτικές ρωσικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει πως θα καταλάβουν το Γκρόζνι με σφοδρή επίθεση, αν και συνεχίζουν την προέλασή τους στο κέντρο της πόλης, τις παρυφές της οποίας ελέγχουν ήδη πλήρως. Χτες κατέλαβαν μια ακόμα περιφέρεια στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας, το προάστιο Τσερνορέτσιε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ