ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κινητικότητα σε τρία μέτωπα

...ΗΠΑ, Βρυξέλλες, Κατεχόμενα

Καμία αμφιβολία δεν έχει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ορθότητα της απόφασής του να καλέσει το λαό να απορρίψει το «σχέδιο Ανάν». Αυτό δήλωσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, προσθέτοντας ότι η προτεινόμενη λύση θα οδηγούσε στη διαιώνιση της διαίρεσης. Την ίδια ώρα, ο «Αττίλας» επιβεβαιώνει την παρουσία του στα Κατεχόμενα, ξένοι αγοράζουν γη και οι Βρυξέλλες ψάχνουν τρόπο για να νομιμοποιήσουν το απ' ευθείας εμπόριο της ΕΕ με το ψευδοκράτος.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι κάλεσε το λαό να απορρίψει το σχέδιο, αφού περιλάμβανε αρνητικά στοιχεία και πρόνοιες που θα οδηγούσαν σε αδιέξοδα, κυβερνητική παράλυση και τελικά στη διάλυση του κράτους. Υπογράμμισε πως το προτεινόμενο σχέδιο δε θα οδηγούσε στη γνήσια επανένωση της χώρας, αλλά στη διαιώνιση της διαίρεσης με κριτήριο την εθνικότητα. Συμπλήρωσε ότι η τοποθέτηση του 76% των Ελληνοκυπρίων κατά του σχεδίου αυτού δεν αποτελεί απόρριψη της επανένωσης της Κύπρου και της λύσης του Κυπριακού.

Αύριο, Πέμπτη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για τη συνάντησή του με τον Κόφι Ανάν. Συνεργάτες του ΓΓ του ΟΗΕ, όπως ο Αλβάρο ντε Σότο, επικρίνουν έντονα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και του καταλογίζουν την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν εγκρίθηκε το σχέδιό τους στο δημοψήφισμα.

Εξάλλου, σήμερα, Τετάρτη, είναι πιθανό να εκδοθεί η έκθεση του Ανάν για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), μάλλον μέχρι τον Δεκέμβρη. Η (πιο σημαντική) έκθεση του Ανάν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ενδεχομένως να δημοσιοποιηθεί αργότερα, εντός των προσεχών ημερών.

Λίγες μέρες πριν, τη Δευτέρα, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, σημείωσε ότι ενδεχόμενη αναγνώριση του ψευδοκράτους θα αποτελέσει παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία το κράτος θα περιφρουρήσει με όλα τα μέσα τα οποία διαθέτει. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι τα μέσα που υπάρχουν είναι κυρίως νομικά.

Νέοι στρατιώτες του «Αττίλα»

Δεν υπάρχουν ανησυχητικές κινήσεις από πλευράς του κατοχικού στρατού, ωστόσο υπήρξε πληροφόρηση για μεταφορά περίπου 2.000 στρατιωτών, με κάποια οπλικά συστήματα, στα Κατεχόμενα. Αυτό δήλωσε χτες ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, προσθέτοντας πως δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν πρόκειται για αντικατάσταση άλλων στρατιωτών ή όχι. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μαυρονικόλας είπε, επίσης, πως γίνονται σκέψεις για μείωση της διάρκειας θητείας στην Εθνική Φρουρά κατά ένα μήνα. Σημείωσε, ωστόσο, πως αυτό που δυσκολεύει τη λήψη άμεσων αποφάσεων στο θέμα αυτό είναι η στάση του κατοχικού στρατού, ο οποίος «δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια και πράξη που να μας δίνει κάποια εχέγγυα για αλλαγή πολιτικής και στάσης».

Μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απρίλη, οι ξένοι επιδεικνύουν αυξημένο ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων στα Κατεχόμενα και κυρίως στην Κερύνεια. Σύμφωνα με δηλώσεις κτηματομεσιτών στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», οι ξένοι ζητούν ακίνητα με τίτλους ιδιοκτησίας που να ανήκουν σε Τουρκοκυπρίους. Ιδιαίτερα ενδιαφέρονται για την αγορά διαμερισμάτων ή σπιτιών στην Κερύνεια, ενώ η ζήτηση για αγορά ακινήτων στην κατεχόμενη Λευκωσία είναι μειωμένη.

Τέλος, στις Βρυξέλλες, γίνονται σκέψεις όπως οι έλεγχοι των τουρκοκυπριακών προϊόντων - σε περίπτωση απ' ευθείας εμπορίου, από τα κατεχόμενα κυπριακά λιμάνια, με τους Τουρκοκύπριους - πραγματοποιούνται στα κράτη - μέλη, τα οποία θα δέχονται αυτά τα προϊόντα και προφανώς όχι από τις ελεύθερες περιοχές, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι, που ασχολούνται με το θέμα, αναμένουν από τον επίτροπο για τη Διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, να λάβει την τελική πολιτική απόφαση όσον αφορά στα επόμενα βήματα που θα γίνουν για να υλοποιηθεί ο στόχος του απ' ευθείας εμπορίου.

Αμερικανοί «Ράμπο» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Μεθόδους «νομιμοποίησης» της παρουσίας τους αναζητά η κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση αναζητά «εύσχημους τρόπους» προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον για την παρουσία, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ενός τάγματος από Αμερικανούς ειδικούς στην αντιτρομοκρατία.

Το ΝΑΤΟ, όπως σημειώνουν οι γνωρίζοντες, προσφέρει τη νομιμοποιητική ομπρέλα, κάτω από την οποία θα μπορούσε να καλυφθεί η δράση των Αμερικανών πρακτόρων - και λοιπών συναφών ειδικοτήτων - που η Ουάσιγκτον θεωρεί απαραίτητους για την ασφάλεια της αμερικανικής Ολυμπιακής αποστολής. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αναζητήσει άλλους, περισσότερο διακριτικούς τρόπους για την αμερικανική παρουσία, αλλά, όπως εκτιμούν κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ, δύσκολα θα αποφύγει τελικά την υποβολή ενός ακόμη συμπληρωματικού αιτήματος προς τη Συμμαχία, το οποίο θα καλύπτει την εν λόγω δύναμη.

Αν και κυβερνητικοί παράγοντες, όπως ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ισχυρίζονταν μέχρι και χτες ότι δεν τίθεται θέμα παρουσίας ξένων δυνάμεων, κύκλοι της ελληνικής διπλωματίας υποστήριζαν ότι το θέμα είναι ανοιχτό και τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες οι οποίες τελικά θα επιτρέψουν στους Αμερικανούς «ειδικούς» να κινηθούν, κατά τη διάρκεια των Αγώνων, σε ελληνικό έδαφος.

Χτες, πάντως, ο υπουργός Τύπου όταν ρωτήθηκε αν θα έρθουν ξένοι στρατιώτες στην Αθήνα, υποστήριξε ότι «επανειλημμένα έχει υποβληθεί αυτή η ερώτηση. Πάντα έχω απαντήσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Συνδρομή έχει ζητηθεί από το ΝΑΤΟ και αφορά θέματα τεχνολογίας».

Ρ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Βλέπει «θετικές εξελίξεις» στο Αιγαίο!

«Θετικές εξελίξεις» και στο θέμα της υφαλοκρηπίδας προανήγγειλε ο Τούρκος Ρ. Ερντογάν, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για το τι πραγματικά έχει συμφωνηθεί στις μυστικές συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στο πλαίσιο των επιταγών του «Ελσίνκι». Τα ερωτήματα αυτά δε διασκεδάζονται βέβαια από την αμήχανη και θολή απάντηση του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ, που χωρίς να αντικρούσει τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, υπερθεματίζει στα περί «θετικών εξελίξεων», χωρίς διευκρινίζεται πώς και σε ποια βάση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εργασιών του 57ου Συνεδρίου της WAN (Παγκόσμια Ενωση Εφημερίδων), που διεξάγεται φέτος στην Κωνσταντινούπολη, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ότι «σημειώνονται θετικές εξελίξεις και στο θέμα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου». «Νομίζω ότι θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, αν σε αμφότερες τις πλευρές υπάρχει αμοιβαία καλή θέληση και πολιτική βούληση που να δείχνει αυτή την καλή θέληση», ανέφερε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Εύχομαι οι σχέσεις μας να μετατρέψουν σε θετικά όλα τα αρνητικά του παρελθόντος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Ο Ρ. Τ. Ερντογάν επισήμανε ότι ήδη έχουν συμφωνηθεί η αποφυγή της διπλής φορολογίας, η αύξηση των αεροδιαδρόμων από 2 σε 11, η συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα γίνονται προσπάθειες για κοινά βήματα στον τομέα του τουρισμού.

Σε δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκου τονίζονται τα εξής: «Οπως γνωρίζετε, βρίσκονται σε εξέλιξη, εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών, σε υπηρεσιακό επίπεδο. Πρόσφατα, (21/4/2004) διεξήχθη στην Αγκυρα ο 24ος γύρος των εν λόγω επαφών. Είναι διαπιστωμένη η βούληση και των δύο πλευρών για βελτίωση και εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Στο πνεύμα και στο πλαίσιο αυτό, ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις».

Το συνέδριο του «Ουράνιου Τόξου»

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης το 1ο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας - «Ουράνιο Τόξο». Μέσα από τις εργασίες, επισημοποιήθηκε η μετεξέλιξη του Ουράνιου Τόξου - όπως ανακοινώθηκε - από «μειονοτικό» κόμμα σε πολιτικό φορέα ευρωπαϊκά προσανατολισμένο στον οποία θα συμμετέχουν και άνθρωποι που δεν είναι «μειονοτικοί». Αυτή η διεύρυνση αναμένεται να εκφραστεί και μέσα από το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Οι συμμετέχοντες εκφράστηκαν υπέρ του υπό συζήτηση Ευρωπαϊκού Συντάγματος και σημείωσαν πως «δυστυχώς στην Ελλάδα είναι πλειοψηφικό και διαπερνά όλα τα κόμματα το συντηρητικό - αντιευρωπαϊκό - αντιδυτικό ρεύμα».

Στο Συνέδριο παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της μουσουλμανικής μειονότητας, όπως ο κ. Ντεντέ ο οποίος ευχήθηκε «η επόμενη συνάντησή μας να γίνει στις διαδικασίες ίδρυσης δικού μας μειονοτικού κόμματος».

Νωρίς το μεσημέρι, έγιναν μικροεπεισόδια έξω από το χώρο του ξενοδοχείου, όταν μέλη ακροδεξιών οργανώσεων που είχαν συγκεντρωθεί επιχείρησαν να σπάσουν τον ισχυρό αστυνομικό κλοιό που περιφρουρούσε το χώρο.

Στο μεταξύ, την αντίθεσή του στις εμπρηστικές δηλώσεις του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Π. Ψωμιάδη, αναφορικά με το παραπάνω συνέδριο, εξέφρασε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.00 στην εκπομπή «ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ», ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συνομιλεί με τους καλεσμένους του για τις ευρωεκλογές
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ» ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συζητά με εκπροσώπους των κομμάτων για τις ευρωεκλογές


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ