Με την ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη το Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Με τη δέσμευση του Ελληνα πρωθυπουργού προς τους εκπροσώπους του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνουν πραγματικότητα οι στόχοι που έθεσε το Φόρουμ, στόχοι που, όπως είπε, είναι απόλυτα ταυτισμένοι με καίριες πτυχές της οικονομικής και της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, ολοκληρώθηκαν χτες βράδυ στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Προηγούμενα, οι επιχειρηματίες και οι άλλοι συμμετέχοντες στο Φόρουμ απηύθυναν έκκληση συνεργασίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, προκειμένου στα Βαλκάνια να μπορέσει να δράσει το πολυεθνικό κεφάλαιο και να αναπτυχθεί σε συνθήκες ασφάλειας. Μάλιστα, ζήτησαν τη διαμόρφωση προενταξιακού καθεστώτος για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που να επιβάλλει αυστηρότητα, σαφή χρονοδιαγράμματα, αποφασιστικότητα σε περιπτώσεις ανάφλεξης κρίσεων, πολιτικά, χρηματοδοτικά κίνητρα για όσες χώρες επιταχύνουν τους ρυθμούς για την ενσωμάτωσή τους στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Το ρόλο που επιμερίζεται στη χώρα μας έσπευσε να υιοθετήσει ευθύς αμέσως ο Κ. Καραμανλής λέγοντας: «Η Ελλάδα είναι σε θέση - θέλει και μπορεί - να λειτουργήσει ως γέφυρα των γειτόνων της για τη νέα εποχή και τη νέα μεγάλη Ευρώπη». Και έσπευσε να μοιράσει όνειρα ευημερίας, προσθέτοντας πως «ο δρόμος της Ευρώπης αλλάζει, βελτιώνει, αναβαθμίζει την άλλοτε (;) πολυτάραχη αυτή γειτονιά του κόσμου». Προφανώς εννοούσε το δρόμο που άνοιξε με τις βόμβες των Ευρωαμερικάνων «συμμάχων».
Στη συνέχεια υποσχέθηκε την επιτάχυνση της εφαρμογής του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ) (πρόγραμμα συνολικού ύψους 550 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων, σε Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Σερβία-Μαυροβούνιο, Ρουμανία). Ικανοποίησε έτσι το αίτημα που υπέβαλαν οι βιομήχανοι και αφορούσε στην ενεργοποίηση του ΕΣΟΑΒ, από το οποίο μέχρι στιγμής έχει εκταμιευτεί ποσοστό 1%. Και σημείωσε πως κύριο μέλημα της κυβέρνησης «είναι να προστατέψουμε την αξιοπιστία της χώρας μας», καθώς επίσης «να ενισχύσουμε την παρουσία και να κεφαλαιοποιήσουμε το ρόλο της Ελλάδας ως χώρας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή».
Τέλος, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ σε θέματα «διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος», αλλά και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, και σημείωσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη διεύρυνση της συνεργασίας με τη Ρωσία και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και του Καυκάσου.
Λίγο νωρίτερα, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην προσπάθεια παραπέρα ενδυνάμωσης της συνεργασίας των δύο χωρών στο εμπόριο και στις επενδύσεις, ενώ χαιρέτισε ως σημαντικές τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται αυτή την περίοδο στη Σερβία και στόχο έχουν την προσαρμογή της χώρας στις ευρωπαϊκές δομές.
Από την πλευρά του ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα, στη διάρκεια της ομιλίας του στο Φόρουμ, χαρακτήρισε απαραίτητη την παρουσία των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στα Βαλκάνια. Αναφερόμενος στα επεισόδια του Μάρτη στο Κόσσοβο, σημείωσε πως οι εθνοτικές συγκρούσεις εμποδίζουν την προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, και άφησε αιχμές για το κατά πόσο η ΕΕ θέλει κατακερματισμένη τη Σερβία με απόσχιση του Κοσσόβου ή όχι.
Να κρατήσει αποστάσεις από τη «διαμάχη επιχειρηματικών συμφερόντων» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, δυόμισι μήνες μετά τις εκλογές, επιχειρεί η κυβέρνηση, αλλά είναι αμφίβολο αν της «επιτραπεί» να παίξει ένα ρόλο «διαιτητή» στη νέα σύγκρουση για τη μοιρασιά (ξανά) της πίτας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει το αίτημα δικαστικής συνδρομής για το άνοιγμα λογαριασμού του επιχειρηματία Σωκρ. Κόκκαλη παρέπεμψε στην «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη, αλλά την ίδια στιγμή παραδέχτηκε, έμμεσα πλην σαφώς, ότι μπορεί η όλη υπόθεση να έχει αντίκτυπο στον «επιχειρηματικό ανταγωνισμό»!
Ο Θ. Ρουσόπουλος κλήθηκε χτες να απαντήσει στο ερώτημα «πώς βλέπει η κυβέρνηση το αίτημα για δικαστική συνδρομή για το άνοιγμα των λογαριασμών του Σωκράτη Κόκκαλη στο εξωτερικό; Θεωρεί πως όλη αυτή η υπόθεση και ο θόρυβος μπορεί να επηρεάσουν τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό στην Ελλάδα;». Και ιδού η απάντηση: «Δε γνωρίζω αν θα επηρεαστεί ο επιχειρηματικός ανταγωνισμός στην Ελλάδα. Αυτό που γνωρίζω είναι η σταθερή θέση της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης, να υπάρξει άπλετο φως και η Δικαιοσύνη να μπορεί να κάνει τη δουλιά της ανεπηρέαστη, για οποιαδήποτε υπόθεση η οποία έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη, την ελληνική Πολιτεία».
Σημειώνεται ότι το αίτημα δικαστικής συνδρομής για το άνοιγμα του λογαριασμού του Σωκρ. Κόκκαλη διαβιβάστηκε αρμοδίως από τις ελληνικές προς τις γερμανικές αρχές. Συγκεκριμένα, το αίτημα υπέβαλε ο 4ος ειδικός ανακριτής Δημ. Βλάχος, ο οποίος διενεργεί ανάκριση προκειμένου να διερευνήσει αν υπάρχουν στοιχεία που να στοιχειοθετούν την τέλεση του αδικήματος της δωροδοκίας εκ μέρους του μεγαλοεπιχειρηματία. Αίσθηση την ίδια στιγμή προκαλεί η προαναγγελία, εκ μέρους της «Καθημερινής», ότι «προσεχώς ανάλογο αίτημα θα υποβληθεί και στην Ελβετία, προκειμένου να ελεγχθούν οι περιβόητοι λογαριασμοί, που είναι γνωστοί αλλά ανέγγιχτοι εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια». Οπως είναι γνωστό, μεταξύ του ιδιοκτήτη της εφημερίδας Αρ. Αλαφούζου και του προέδρου της «Ιντρακόμ» υπάρχει πολύχρονη διαμάχη, που έχει εξελιχθεί σε γενικότερη σύγκρουση αντίπαλων επιχειρηματικών στρατοπέδων, για τον έλεγχο της πολιτικοοικονομικής εξουσίας.
«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Θα ακολουθηθεί η διαδικασία που έχουμε συμφωνήσει και με τους δύο προκαθήμενους», δήλωσε χτες το πρωί η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Μ. Γιαννάκου, απαντώντας σε ερώτηση για «νέα σύννεφα» στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών. Και επανέλαβε ότι «υπήρξε ένα μεγάλο διάστημα αμφιβολιών της μιας πλευράς για την άλλη κι αυτό προσπαθούμε να κλείσουμε. Τα πράγματα δε λύνονται ποτέ μέσα σε μια μέρα. Ομως υπάρχει καλή διάθεση κι απ' τις δυο πλευρές».
Χτες, συνεδρίασε για τελευταία μέρα, η Σύνοδος του Πατριαρχείου, χωρίς να υπάρξει καμία ανακοίνωση για το αποτέλεσμα της διαμεσολαβητικής προσπάθειας της κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο οι νέοι μητροπολίτες Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος, Σερβίων και Κοζάνης Παύλος και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, δίνουν σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, τις διαβεβαιώσεις περί της εκπληρώσεως των αρχιερατικών καθηκόντων τους. Παρόντες θα είναι ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων. Να σημειωθεί ότι ο νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος έχει ήδη δώσει διαβεβαίωση όταν έγινε Αλεξανδρουπόλεως.