Τετάρτη 26 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για μια άλλη Ευρώπη

Ελάχιστες μέρες πριν τις ευρωεκλογές, οι δύο συνεταίροι του δικομματισμού αποφάσισαν να μιλήσουν γι' αυτές. Με αφορμή την παρουσίαση των ψηφοδελτίων τους, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν να οριοθετήσουν το περιεχόμενο αυτών των εκλογών. Ουσιαστικά επαναφέρουν, στην κατά τα άλλα ανύπαρκτη προεκλογική συζήτηση, τη μεταξύ τους άγονη, ψευδεπίγραφη αναμέτρηση. Προσπαθούν μόνο να την επενδύσουν με κάποιο ευρωπαϊκό προφίλ.

Θέλουν να πουν, δηλαδή, ότι στις ευρωεκλογές κρίνεται η κατεύθυνση των εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση: Φιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατική;

Οι εργαζόμενοι όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλες τις χώρες - μέλη έμαθαν την τελευταία δεκαπενταετία ότι η φιλελεύθερη πολιτική βρήκε την καλύτερη εφαρμογή της από τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Εμαθαν, επίσης, ότι σε καμιά περίπτωση η εναλλαγή των κομμάτων, αυτών των δύο ρευμάτων, στην κυβερνητική εξουσία, δεν έφερε αλλαγή πολιτικής. Πολύ περισσότερο, δεν έφεραν αλλαγή υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Ουσιαστικά είχαμε, σε κοινοτικό επίπεδο, το φαινόμενο του δικομματισμού και με όλα τα χαρακτηριστικά της συνδιαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος και των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι Ελληνες εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, η νεολαία μέτρησαν και συνεχίζουν να μετρούν τις συνέπειες από την ένταξη στην ΕΕ και τη συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτήν. Τα αποτελέσματα αυτής της εικοσιτετράχρονης πορείας, με την ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και των υπόλοιπων θιασωτών του «Μάαστριχτ», είναι οι δείκτες της ανεργίας, της πτώσης της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών στρωμάτων, της ιδιωτικοποίησης -εμπορευματοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών, της μείωσης του αγροτικού εισοδήματος, της «ασφυξίας» των μικρομεσαίων, της ανέχειας των συνταξιούχων, της αδυναμίας ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών.

Το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που εξαρχής τάχθηκε κατά της ένταξης, επισημαίνοντας όλες τις συνέπειες που ακολούθησαν, πρωτοστατώντας στην ανάπτυξη των αγώνων για την αντιμετώπισή τους, δικαιολογημένα μπορεί να υποστηρίζει ότι επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις. Καθαρά, χωρίς περιστροφές, κατέδειξε και συνεχίζει να καταδεικνύει πού οδηγεί ο «ευρωμονόδρομος»: Στην υποταγή των λαϊκών συμφερόντων στην Ευρώπη των πολυεθνικών, των τραπεζιτών, του πολέμου, της καταστολής.

Για κάθε έναν απ' αυτούς τους λόγους, και για όλους μαζί, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα έχουν κάθε συμφέρον, ψηφίζοντας το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση να αντιπαραθέσουν την Ευρώπη της ειρήνης, της αλληλεγγύης των λαών, της ισότιμης συνεργασίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σ' αυτές τις ευρωεκλογές μπαίνει αντικειμενικά από την ίδια την πορεία των εξελίξεων το δίλημμα: «Με τους λαούς κατά της ΕΕ ή με την ΕΕ κατά των λαών». Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ενίσχυση της «αξιωματικής αντιπολίτευσης» στην ευρωλαγνική ομοφωνία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ που είναι με την ΕΕ κατά των λαών. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ενίσχυση μιας προοπτικής που φωτίζεται απ' τους αγώνες εκατομμυρίων εργαζόμενων στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι ψήφος για συσπείρωση, αποτελεσματική πολιτική συμμαχιών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Δύναμη στο κίνημα σήμερα, ενίσχυση των προϋποθέσεων για το κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία αύριο, για μια Ελλάδα του λαού της σε μια Ευρώπη σοσιαλιστική.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ