ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Βοήθεια» 10 εκατ. δολ. στους μακελάρηδες του Ιράκ!
  • Ο Κ. Καραμανλής παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα διαθέτει 10 εκατ. δολάρια στις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις
  • Ετοιμος και για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων υπό την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ ή του ΟΗΕ!

Πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια έχει διαθέσει ή πρόκειται να το κάνει στο άμεσο μέλλον η ελληνική κυβέρνηση στις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ, «συνδράμοντας» στη σφαγή και το ματοκύλισμα του ιρακινού λαού. Ταυτόχρονα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να συμμετάσχει και με αποστολή στρατευμάτων στην «ανοικοδόμηση του Ιράκ», αν εξασφαλιστεί ομπρέλα του ΟΗΕ ή ακόμα και του ΝΑΤΟ, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η συμμετοχή της κυβέρνησης στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και ειδικότερα στο Ιράκ ήταν, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, το βασικό αίτημα που έθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο πρόσφατο ταξίδι του Κ. Καραμανλή στο Λευκό Οίκο.

Αυτό άλλωστε ήταν και ένα από τα βασικά ερωτήματα που έθεταν ξανά και ξανά τα «στρατευμένα» αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα στον Κ. Καραμανλή, στη διάρκεια των συνεντεύξεων που έδωσε ευρισκόμενος στις ΗΠΑ. Σε μία τέτοια συνέντευξή του στο CNN ο Κ. Καραμανλής ερωτηθείς για τη θέση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ στις 30 Ιούνη και εάν συζήτησε το θέμα με τον πρόεδρο Μπους, απάντησε: «Πράγματι, το συζητήσαμε. Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά την τήρηση του χρονοδιαγράμματος μεταβίβασης της εξουσίας, κάθε προσπάθεια εκδημοκρατισμού και εξομάλυνσης του Ιράκ και συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια ανοικοδόμησης του Ιράκ, αφού έχει ήδη διαθέσει ή προορίζει προς διάθεση περίπου 10 εκατ. δολ. για το Ιράκ»!

Στην επόμενη ερώτηση αν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποστηρίξει την άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, κατά τον ίδιο τρόπο που αυτό δρα στο Αφγανιστάν, ο Ελληνας πρωθυπουργός, εξέφρασε τη βούλησή του για παρόμοια συμμετοχή, αρκεί να υπάρχει «κάλυψη» από τον ΟΗΕ. Είπε συγκεκριμένα: «Θέλουμε να δούμε την ταχύτερη δυνατή διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας, του εκδημοκρατισμού και της ανοικοδόμησης του Ιράκ (σ.σ. αυτό λένε ότι θέλουν και οι ΗΠΑ). Αυτό -συνέχισε- που εμείς πάνω απ' όλα υποστηρίζουμε, είναι κάθε προσπάθεια, που θα καταβάλλεται εφεξής, να εντάσσεται όσο περισσότερο γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Τώρα, εφόσον γίνει αυτό, είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι απαντήσεις που έδωσε ο Κ. Καραμανλής στον τηλεοπτικό σταθμό PBS, επιβεβαιώνοντας ότι η πολιτική του είναι συνέχεια της -αμερικανόδουλης- πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη. Στην ερώτηση αν θα αλλάξει η πολιτική της Ελλάδας στο Ιράκ, τώρα που είναι η ΝΔ στην εξουσία και αν έδωσε κάποιο μήνυμα στον πρόεδρο Μπους επ' αυτού, ο Κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι «τουλάχιστον στην εξωτερική πολιτική έχουμε πετύχει να μην υπάρχουν ισχυρές κομματικές συγκρούσεις. Βασικά στην εξωτερική πολιτική ακολουθούμε μια κοινή στρατηγική. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουμε μικρές διαφωνίες σε θέματα τακτικής, αλλά ουσιαστικά έχουμε την ίδια βασική αντίληψη, που δεν έχει αλλάξει και στο θέμα του Ιράκ».

Περιγράφοντας τη θέση της κυβέρνησης για το Ιράκ επανέλαβε ότι υποστηρίζει τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στον ιρακινό λαό, προσθέτοντας ότι «και βέβαια όλοι συμμεριζόμαστε το βάρος και συμμετέχουμε στην ευθύνη συμβολής στην ανοικοδόμηση του Ιράκ. Κατά την άποψή μας το καλύτερο σενάριο θα ήταν αυτό να γίνει υπό την αιγίδα, την ομπρέλα του ΟΗΕ γιατί έτσι θα δοθεί η μέγιστη νομιμοποίηση αυτής της διαδικασίας».

Επίσης σε άρθρο της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Τάιμς» αναφέρεται ότι στη συνάντηση Καραμανλή - Μπους στο Λευκό Οίκο οι δυο ηγέτες συζήτησαν για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, το Μεσανατολικό και το Ιράκ, για το οποίο επισημαίνεται ότι ο Κ. Καραμανλής δήλωσε πως η Ελλάδα υποστηρίζει και θα συμμετάσχει ενεργά στις διεθνείς προσπάθειες για την ταχεία μετάβαση σε ένα δημοκρατικό Ιράκ.

Μίλερ: Εξαιρετική εντύπωση

Εξαιρετικά επιτυχημένη χαρακτήρισε την επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στο Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, ο οποίος άλλωστε ήταν η «σκιά» του στην αμερικανική πρωτεύουσα. Ο Τ. Μίλερ απαντώντας σε ερώτηση της ΕΤ3 για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Καραμανλή στην Ουάσιγκτον, τόνισε: «Ηταν μια εξαιρετική επίσκεψη. Είχα την τύχη να είμαι παρών στις βασικές συναντήσεις που είχε ο κ. Καραμανλής με τον πρόεδρο Μπους, τον υπουργό Εξωτερικών Πάουελ, με τη σύμβουλο για θέματα εθνικής ασφάλειας κα Ράις, καθώς και στην ξεχωριστή συνάντηση με τον αντιπρόεδρο κ. Τσέινι. Και μπορώ να σας πω ότι οι συναντήσεις αυτές ήταν επιτυχημένες, καλύπτοντας μεγάλο αριθμό θεμάτων. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον προκάλεσε κατά γενική ομολογία εξαιρετική εντύπωση»...

ΣΠ. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
«Υπερήφανος» για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Η Ελλάδα, δηλώνει υπερήφανος ο υπουργός Αμυνας, είναι πρώτη σε όλο τον κόσμο σε κατά κεφαλήν δαπάνες στις νεοταξικές «επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης»

«Υπερήφανος», δηλώνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, για την ελληνική συνεισφορά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και διαβεβαιώνει για τη συνέχιση αυτής της πολιτικής. «Είμαστε, είπε, περήφανοι που η Ελλάδα το 2002 ήρθε πρώτη στον κόσμο όσον αφορά στην κατά κεφαλή συνεισφορά της σε επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης, και που η τρέχουσα συνεισφορά της παραμένει πολύ σημαντική». Τα παραπάνω ανέφερε στη διάρκεια ομιλίας του, την Κυριακή, στη Θεσσαλονίκη, στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), με θέμα «Διασφάλιση της ειρήνης και της δημοκρατίας στα Βαλκάνια».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που είχε καταθέσει στη Βουλή ο προηγούμενος υπουργός Αμυνας, μετά από Ερώτηση του ΚΚΕ, μόνο για το έτος 2002 το κόστος των λεγομένων «ειρηνευτικών αποστολών» έφθασε στα 164 εκατ. ευρώ (55 δισ. δρχ.), χωρίς εδώ να συνυπολογίζονται τα μέσα και τα οπλικά συστήματα που συνοδεύουν αυτές τις αποστολές. Το ποσόν αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος της οικονομικής αιμορραγίας του ελληνικού λαού, στο βωμό της εφαρμογής των σχεδίων της «νέας τάξης», καθώς από το 1995 και μετά, που άρχισαν οι αποστολές ελληνικών εκστρατευτικών σωμάτων στα Βαλκάνια, η Ελλάδα με βάση τα στοιχεία αυτά έχει ξοδέψει ποσά, που ξεπερνούν τα 300 δισ. δρχ..

Βέβαια, η ελληνική συμμετοχή έχει και άλλες πλευρές. «Επιπλέον - είπε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αμυνας - παράλληλα με τη διπλωματική της δραστηριότητα στη νοτιοανατολική Ευρώπη, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην Ταξιαρχία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μια πολυεθνική μονάδα διατήρησης της ειρήνης». Ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος προανήγγειλε παραπέρα εμπλοκή της Ελλάδας, καθώς «οι Ελληνες αξιωματούχοι, όπως είπε, πιστεύουν ότι στο μέλλον θα απαιτηθούν ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης από χώρες πρόθυμες να συμμετέχουν».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο «νέο περιβάλλον ασφαλείας» και στις «αποστολές τις οποίες έχουν αναλάβει οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις», απαρίθμησε ως τέτοιες τις ακόλουθες: α) η Εθνική Αμυνα, β) η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης και στις πολυεθνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, γ) η συμμετοχή σε επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης, και δ) η αντιμετώπιση των αποκαλούμενων ασύμμετρων απειλών.

Και κατέληξε: «Συνεπώς, ο αμυντικός σχεδιασμός θα επικεντρωθεί στη δημιουργία ευέλικτων δυνάμεων, μονάδων που θα μπορούν να αναλάβουν πολλαπλούς ρόλους, με υψηλό βαθμό ευκινησίας και ισχύος πυρός». Επίσης, μίλησε για «ανάπτυξη μιας νέας στρατιωτικής στρατηγικής, η οποία θα βασίζεται σε νέα δόγματα και τεχνολογίες και σε ημι-επαγγελματικές ένοπλες δυνάμεις με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, και όχι μόνο η προσαρμογή νέων οπλικών συστημάτων στο ισχύον στρατηγικό δόγμα».

ΔΙΑΜΑΧΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
Συνεδριάσεις εκτόνωσης

Συνεδρίασε χτες, η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πληροφορίες θέλουν να μη συζητήθηκε το θέμα της εκκλησιαστικής κρίσης. Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί και σήμερα. Πάντως, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα θα εξελιχτούν θετικά.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή αναμένεται να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου θα παρουσιαστεί η συναινετική εισήγηση από πλευράς αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου ως το πρώτο «βήμα» για την εκτόνωση της κρίσης μεταξύ Εκκλησίας Πατριαρχείου, βάσει της διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης. Αύριο, Τετάρτη, οι οι νεοεκλεγμένοι μητροπολίτες των λεγόμενων νέων χωρών, πρόκειται να δώσουν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας τις διαβεβαιώσεις περί της εκπλήρωσης των αρχιερατικών τους καθηκόντων.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Καταδίκη των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων

Μαχητική κινητοποίηση διαμαρτυρίας και καταδίκης των εγκλημάτων του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού και των μηχανισμών του έγινε χτες το απόγευμα στο κέντρο της πόλης.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στη Νομαρχία και στη συνέχεια έκαναν μαχητική πορεία στη Λεωφόρο Δωδώνης, διακινώντας σχετικό υλικό. Αφορμή για την κινητοποίηση στάθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του αντικομμουνιστικού βιβλίου «ΕΛΕΝΗ» του γνωστού Ν. Γκατζογιάννη που εκδόθηκε για να αθωώσει τα εγκλήματα των Αγγλοαμερικανών με την επέμβασή τους μετά την απελευθέρωση του 1944 στη χώρα μας. Στόχος του βιβλίου είναι να συκοφαντήσει τον ηρωικό αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ τη δεκαετία 1941-1949.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ