ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάη 2004
Σελ. /40
ΚΚΕ
Συγκεντρώσεις για τις ευρωεκλογές

Τις προσεχείς μέρες θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω συγκεντρώσεις και περιοδείες από μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και από υποψήφιους ευρωβουλευτές του Κόμματος.

Αύριο Κυριακή

- Η ΚΟΒ Χολαργού του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική εκδήλωση με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές», στις 11 π.μ., στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Χολαργού. Θα μιλήσει ο Θ. Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου.

- Στις 11π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Οινοφύτων, θα μιλήσει ο Δήμος Κουμπούρης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα, 17/5

- Στη Σπάρτη, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, στις 8 μ.μ., θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στη ΔΕΗ Ασπροπύργου, στις 7 π.μ., θα περιοδεύσει ο Γιώργος Τούσσας, υποψήφιος ευρωβουλευτής.

- Σε εκδήλωση στη πλατεία Δημαρχείου στη Δάφνη, στις 8 μ.μ., θα μιλήσει ο Γιώργος Τούσσας.

- Στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο ΡΕΞ στην Καλαμάτα, θα μιλήσει ο Δήμος Κουμπούρης, υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Την Τρίτη, 18/5

- Σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο στην πλατεία Νέας Πεντέλης, στις 7.30 μ.μ., θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

- Στην Εθνική Τράπεζα Πειραιά, στις 12 το μεσημέρι, θα περιοδεύσει ο Γιώργος Τούσσας.

- Στις 9.30 π.μ., στην τεχνική βάση της «Ολυμπιακής», θα περιοδεύσει ο Θανάσης Παφίλης.

Την Τετάρτη, 19/5

- Στη Θεσσαλονίκη, στο Εργατικό Κέντρο, στις 7 μ.μ., σε εκδήλωση με θέμα «Η επίθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και οι θέσεις του ΚΚΕ», θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

- Σε εκδήλωση στην πλατεία Αγίου Τρύφωνα, στη Γλυφάδα, στις 8 μ.μ., θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης.

- Σε εκδήλωση στην πλατεία Αγίου Δημητρίου στους Αμπελόκηπους, θα μιλήσει ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη, 20/5

- Εκδήλωση για τους «γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς» διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Ηλέκτρα Παλλάς» στη Θεσσαλονίκη. Θα μιλήσουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και Κώστας Δρούτσας.

Η ... αγελάδα των Βίκινγκς δεν κατεβάζει γάλα

Από τότε που έπαψε να υπάρχει - για την ώρα - το σοσιαλιστικό σύστημα, η αγελάδα της σοσιαλδημοκρατίας στη Σουηδία έπαψε να κατεβάζει γάλα. Η βιτρίνα των σχετικά απλόχερων παροχών του κοινωνικού κράτους στη χώρα των Βίκινγκς κατακρημνίστηκε καθώς οι καπιταλιστές, έκριναν πλέον πως δεν υπάρχει λόγος να συντηρούν ένα τέτοιο μοντέλο κοινωνικού κράτους, τη στιγμή που η καρδιά του αντίπαλου δέους, του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, έπαψε να χτυπά, σε συνδυασμό με την όξυνση του ανταγωνισμού που απαιτεί ένταση της εκμετάλλευσης. Η σκυτάλη πέρασε σταθερά στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου και ιδιαίτερα του πολυεθνικού. Η παρουσία του γράφοντος, μετά από 19 χρόνια στη χώρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε, πιστοποίησε στα μάτια του με τον πιο καταφανή τρόπο τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί προς αυτή την κατεύθυνση στη Σουηδία.

* * *

Ιδιαίτερα, μετά και την ένταξη της Σουηδίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 1995, ο λαός της χώρας είδε τις κατακτήσεις του μία προς μία να συνθλίβονται από τον οδοστρωτήρα της σαρωτικής επέμβασης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Οχι ότι πριν δεν υπήρχε, αλλά τα τελευταία χρόνια γιγαντώθηκε τόσο που πλέον έχει τον πρώτο λόγο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της σουηδικής κοινωνίας, ενώ, παράλληλα, εμφανίστηκαν έντονα τα σημάδια γκετοποίησης σε προάστια της Στοκχόλμης (Ρίνκεμπι, Τένστα κ.α.). Οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί ξεφυτρώνουν πλέον σαν μανιτάρια, δραστηριότητες για την αγωγή των παιδιών, στα πλαίσια του σχολείου, περικόπτονται όπως π.χ. το κολύμπι. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, η Υγεία είναι η πανάκριβη. Μια επίσκεψη στον οδοντίατρο σήμερα στοιχίζει από 700 - 1.000 κορόνες (77 - 110 ευρώ περίπου), όταν πριν μια δεκαετία το ποσό που κατέβαλε ο χρήστης υπηρεσιών Υγείας για την ίδια επίσκεψη δεν ξεπερνούσε τα πέντε ευρώ. «Οταν ήρθα στη Σουηδία, στις αρχές της δεκαετίας του '60, μου έκανε εντύπωση πως δεν είχα δει ούτε ένα γέρο φαφούτη. Τώρα, σαράντα χρόνια μετά, συναντάς αρκετούς», μου εξηγούσε ένας Ελληνας μετανάστης...

* * *

Η πείρα του λαού στη χώρα από την ένταξη της Σουηδίας στην ΕΕ είναι καθολικά αρνητική. Δε συναντά κανείς σήμερα εργαζόμενο που να υποστηρίζει το αντίθετο. Η απάντηση που ακούει κανείς στην ερώτηση «πώς είναι τα πράγματα σήμερα στη Σουηδία;» είναι σταθερή και κάθετη: «Είναι χειρότερα!». Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο πρόσφατο δημοψήφισμα που έγινε στις 14/9/2003 για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ το 56,1% ψήφισε «όχι» και το 41,8% ψήφισε «ναι». Και όλ' αυτά, τη στιγμή που το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας (εκτός από το πράσινο και το αριστερό κόμμα), τα ΜΜΕ και ο σύνδεσμος των εργοδοτών υπερθεμάτιζαν μέσα από έναν καταιγισμό προπαγάνδας υπέρ της ΟΝΕ. Μέχρι και φράουλες επιστρατεύτηκαν σε αυτή την προσπάθεια καθώς και λοιπά μικροδωράκια τα οποία προσφέρονταν(;!) σε όσους παρακολουθούσαν τις συγκεντρώσεις που διοργάνωναν οι υπέρμαχοι του «ναι».

* * *

Οι Σουηδοί, λόγω του ότι στη χώρα δε χρειάστηκε να γίνουν έργα υποδομής με κοινοτικά κονδύλια που αποτελεί το καλύτερο ...τυρί, για να πιαστεί κανείς στη φάκα της ΕΕ και να ξεγελαστεί ο λαός, διείδαν - και το λένε επίσης μετά λόγου γνώσεως - πως η ένταξη της χώρας στην ΕΕ, εξυπηρέτησε αποκλειστικά το μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο και τους επιχειρηματίες. Που, από τη μια μεριά προσπαθούν να διεισδύσουν σε άλλες χώρες με όρους «αποικιοκρατίας» και, από την άλλη να συμπιέσουν ακόμη περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης.

* * *

Η διαπίστωση αυτή, όμως, από μόνη της δε φτάνει. Αν δεν αμφισβητήσει κανείς έμπρακτα το συγκεκριμένο οικοδόμημα της ΕΕ με τελικό στόχο να το ανατρέψει, το πολύ πολύ να διακριθεί σε εύστοχες παρατηρήσεις για το άδικο και το εκμεταλλευτικό του συστήματος. Αυτό που απαιτείται είναι η ρήξη και η σύγκρουση με τις επιλογές και τη στρατηγική της ΕΕ που πριμοδοτεί τους λίγους και καταδικάζει τους πολλούς. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν εκείνες οι ριζοσπαστικές δυνάμεις, σε κάθε χώρα, που θα σηκώσουν στους ώμους τους, μαζί με το λαό, το βάρος αυτού του αγώνα μέχρι την τελική νίκη.


Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ

Παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ των βουλευτικών εκλογών

Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον με τη μορφή που κατήλθε στις βουλευτικές εκλογές, αφού οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου δεν απέδωσαν. Παρότι επισήμως τα στελέχη του ΣΥΝ που μετέχουν σ' αυτές δηλώνουν πως τίποτα δεν έχει λήξει, τουλάχιστον έως την ερχόμενη Δευτέρα, χτες από τη Θεσσαλονίκη ο Ν. Κωνσταντόπουλος δήλωσε: «Από τη μεριά μας, κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να υπάρξει κοινή εκλογική κάθοδος στις ευρωεκλογές, το ότι δεν επετεύχθη δε σημαίνει ότι εμείς εγκαταλείπουμε την πολιτική της ενότητας». Αρνήθηκε, πάντως, να απαντήσει στην οργισμένου ύφους επιστολή του Μ. Γλέζου, με την οποία καταφέρθηκε εναντίον της ηγεσίας του ΣΥΝ για τη στάση της και τον τρόπο που αντιμετώπισε τη συνεργασία.

Αλλωστε, ο Ν. Κωνσταντόπουλος επιχείρησε να απαντήσει και στις φήμες και τα δημοσιεύματα, που φέρουν αρκετά στελέχη του ΣΥΝ διατεθειμένα να τον αμφισβητήσουν στο τακτικό συνέδριο που θα διεξαχθεί μετά τις ευρωεκλογές και να θέσουν θέμα αλλαγής προέδρου (γράφτηκαν, μάλιστα, και τα ονόματα των Αλ. Αλαβάνου και Γ. Δραγασάκη), λέγοντας ότι «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα». Στο μεταξύ, προχτές και ο Ν. Βούτσης, υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ, απέστειλε στα ΜΜΕ δήλωση, στην οποία αναφέρει πως το σύνολο του στελεχικού δυναμικού στηρίζει την ηγεσία του ΣΥΝ. Τι απ' όλα αυτά θα επιβεβαιωθεί, θα φανεί στο ίδιο το Συνέδριο, που έχει και τον τελευταίο λόγο.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ