Associated Press |
Η μικρή Παλαιστίνια έχει τραυματιστεί από ισραηλινές σφαίρες |
Σφοδρές ανταλλαγές πυρών σημειώνονται στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα και σε όλη τη γύρω περιοχή, καθώς από χτες το πρωί ο ισραηλινός στρατός έλαβε το «πράσινο φως» της κυβέρνησης Σαρόν να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις εκατοντάδων σπιτιών.
Κατά τη διάρκεια των μαχών που ξέσπασαν από χτες το πρωί με τη συμμετοχή και ελικοπτέρων, τα οποία εκτόξευσαν πυραύλους, σκοτώθηκε 1 Παλαιστίνιος και τραυματίστηκε ένας δεύτερος, ενώ τραυματίστηκαν 4 Ισραηλινοί στρατιώτες. Αργά το απόγευμα, παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι ανατινάχτηκε ισραηλινό θωρακισμένο όχημα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλοι 2 Ισραηλινοί στρατιώτες και να τραυματιστούν 2 συνάδελφοί τους. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα». Νωρίτερα το πρωί, άλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά έξω από τον εποικισμό Ράφα Γιαμ.
Ολόκληρη η περιοχή έχει αποκλειστεί και κατά μήκος των συνόρων δεκάδες Ισραηλινοί στρατιώτες ψάχνουν γονατιστοί στην άμμο μέλη των σορών των 5 συναδέλφων τους που σκοτώθηκαν την Τετάρτη, όταν το θωρακισμένο όχημά τους ανατινάχτηκε. Ανάλογες έρευνες συνεχίζονται και στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων.
Παράλληλα, τανκς και εκσκαφείς έχουν εισέλθει τόσο στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, όσο και στην περιοχή Σαλαντίν και εκτιμάται ότι μέχρι χτες το απόγευμα, υπό την κάλυψη ελικοπτέρων, είχαν κατεδαφίσει τουλάχιστον 20 σπίτια. Επισήμως, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας, οι κατεδαφίσεις είναι «νόμιμο αμυντικό μέτρο προκειμένου να είναι ασφαλείς οι Ισραηλινοί στρατιώτες που περιπολούν στην περιοχή και να διευρυνθεί περαιτέρω η ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο».
Μάλιστα, το ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι η ισραηλινή πολιτική ηγεσία δεσμεύεται να βρει «κατοικία» για τους Παλαιστινίους που θα μείνουν άστεγοι. Τον ισχυρισμό αυτό αμφισβήτησε έντονα η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες, καταδικάζοντας τις κατεδαφίσεις και υπενθυμίζοντας ότι το Ισραήλ ουδέποτε έδειξε να ενδιαφέρεται για την ανθρωπιστική κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη.
Τη σφοδρή αντίθεσή του στις κατεδαφίσεις σπιτιών εξέφρασε και το Παρίσι, για άλλη μια φορά, τονίζοντας ότι πρόκειται για «μαζική τιμωρία ενός ολόκληρου λαού, η οποία καταπατά το διεθνές δίκαιο». Ο Παλαιστίνιος υπουργός διαπραγματεύσεων, Σάεμπ Ερακάτ, χαρακτήρισε «μεγάλη καταστροφή» την ισραηλινή απόφαση για εκατοντάδες κατεδαφίσεις, εκτιμώντας ότι δείχνει την πρόθεση του ισραηλινού στρατού να παραμείνει στη Γάζα.
Την ίδια στιγμή, εντός Ισραήλ κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με αφορμή το σχέδιο «μονομερούς απεγκλωβισμού» του Αριέλ Σαρόν. Σε νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Γιεντότ Αχρονότ», το 71% των Ισραηλινών, μετά τις αιματηρές εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας και τις απώλειες Ισραηλινών στρατιωτών, τάσσεται υπέρ της πλήρους αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας.
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--
Η ηγεσία του Κογκρέσου, που εξέπληξε σχεδόν όλους τους πολιτικούς αναλυτές, κερδίζοντας στις εκλογές της Ινδίας, βρισκόταν χτες σε «διαβουλεύσεις» για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Το εάν η Σόνια Γκάντι θα αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο αναμένεται να κριθεί σε σύνοδο του κόμματος σήμερα Σάββατο. Στο μεταξύ, όπως τόνιζε η εφημερίδα Τάιμς οφ Ιντια σε σχετικό ρεπορτάζ, οι «αγορές» σημείωσαν μια μίνι - ελεύθερη πτώση, «φοβούμενες», όπως έγραψε, «πιθανό ρόλο στον [κυβερνητικό] συνασπισμό των Κομμουνιστών».
Η ίδια η Γκάντι, πριν καν υπάρξει νέα κυβέρνηση, δεσμεύτηκε στις επινίκιες δηλώσεις της ότι οι «μεταρρυθμίσεις» στον οικονομικό τομέα θα συνεχιστούν. Ωστόσο, τόσο το ΚΚ Ινδίας (Μ) όσο και το ΚΚ Ινδίας -- που έλαβαν τα καλύτερα εκλογικά ποσοστά τους στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας, και υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τις 62 έδρες, με προηγούμενο καλύτερο ρεκόρ τις 51 έδρες το 1971-2 -- έχουν ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων.
Ωστόσο, η Γκάντι θύμισε στην πρώτη της μετεκλογική συνέντευξη ότι οι «μεταρρυθμίσεις» είχαν πρωτοεισαχθεί από τον εκλιπόντα σύζυγό της Ρατζίβ, και επέμεινε ότι θα «συνεχιστούν».
Τα κόμματα της αριστεράς θα αποφασίσουν σε δικές τους συνεδριάσεις τη στάση τους το Σαββατοκύριακο. Οι αναλυτές της εφημερίδας Χίντου σχολιάζουν ότι μια συμμαχία του Κογκρέσου με τα δύο κομμουνιστικά κόμματα θα εξασφάλιζε «σταθερή κυβέρνηση», αλλά αυτό μένει να φανεί.
Πέραν των εξόφθαλμων διαφορών στην ακολουθητέα οικονομική πολιτική, τα κομμουνιστικά κόμματα έχουν πολύ σοβαρές ιδεολογικοπολιτικές διαφορές σε πολλά ακόμη ζητήματα με το Κογκρέσο. Οπως το έθετε η συγγραφέας Αρουντάτι Ρόι, πέραν των πολιτικών με σκοπό τη δημιουργία ενός «αμιγώς ινδουιστικού κράτους» (Hindutva) του BJP, και των ρατσιστικών και φασιστικών ιδεοληψιών των οργανώσεων της βάσης του, οι διαφορές του με το Κογκρέσο δεν είναι και πολύ μεγάλες. Σημεία «συμφωνίας» των δύο κομμάτων είναι η στάση τους στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» που μάλλον συνεπάγεται διατήρηση σε ισχύ του διαβόητου «αντιτρομοκρατικού» νόμου POTA, η συμμαχία με τις ΗΠΑ, η πολιτική της προσέγγισης/αποτροπής του Πακιστάν, κ.ο.κ.
Χαιρετιστήρια μηνύματα στις ηγεσίες του ΚΚ Ινδίας και του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού) απέστειλε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, για την πρόσφατη εκλογική τους επιτυχία
ΚΑΜΠΟΥΛ.--
Εξι μέλη του κόμματος Τζαμιάτ-ι-Ισλάμι σκοτώθηκαν από επίθεση αγνώστων στη βόρεια επαρχία Μπαλχ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του κόμματος χτες. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, που επικαλείται το Ρόιτερς, ανάμεσά τους βρισκόταν ένας ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας και αξιωματούχοι του στρατού από τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, που ήταν πιστοί στην παράταξη του Ουστάδ Ατα Μοχαμάντ. Το ποιος ευθύνεται για την επίθεση, αποτελεί «αντικείμενο έρευνας», σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο. Οι υποψίες πέφτουν σε άνδρες του Ουζμπέκου πολέμαρχου Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ, ο οποίος αντιμάχεται με τον Ουστάδ για την κυριαρχία της περιοχής. Αμφότεροι είναι «σύμμαχοι» της κυβέρνησης Καρζάι στην Καμπούλ.
Την Πέμπτη στην Κανταχάρ, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, σκοτώθηκαν «πέντε αντάρτες Ταλιμπάν» και «συνελήφθησαν» άλλοι πέντε.
Στο μεταξύ, από το Κολόμπο της Σρι Λάνκα, η υψηλόβαθμη αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κριστίνα Ρόκα υποσχέθηκε ότι οι «ένοχοι ενδεχόμενης κακομεταχείρισης κρατουμένων, αν υπήρξε» τέτοια στο Αφγανιστάν (!!!) θα «προσαχθούν στη Δικαιοσύνη». Οπου κακομεταχείριση, τα βασανιστήρια που, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαπράττουν οι αμερικανικές δυνάμεις «κατά σύστημα» στην υπό μερική κατοχή χώρα...
ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ - ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ.-
Ολοκληρώνονται σήμερα τυπικά στο Πεκίνο οι συνομιλίες εργασίας αξιωματούχων από ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, ΛΔ Κορέας και Ν. Κορέα, με στόχο την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην ένταση που δημιουργούν οι απαιτήσεις της Ουάσιγκτον έναντι της Πιονγκγιάνγκ, με αιχμή του δόρατος το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Στις κατ' ιδίαν συνομιλίες που είχαν χτες Αμερικανοί και Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι, στο πλαίσιο των συνομιλιών του Πεκίνου, δε φάνηκε να σημειώνεται πρόοδος, καθώς οι Αμερικανοί επέμεναν στις απαιτήσεις τους. Επιπλέον δεν έγινε η παραμικρή ανακοίνωση, εν σχέσει με το εάν και πότε θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο συνάντηση ανωτάτων αξιωματούχων για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε η βορειοκορεατική αντιπροσωπεία έξω από την πρεσβεία της ΛΔ Κορέας, απερρίφθησαν κατηγορηματικά οι ισχυρισμοί των Αμερικανών πως η χώρα έλαβε τεχνογνωσία εμπλουτισμού ουρανίου από το Πακιστάν, στο πλαίσιο, όπως υπογράμμισαν, προπαγάνδας και κατασκευών, με στόχο τη δημιουργία διεθνούς κλίματος κατά της Πιονγκγιάνγκ. Χαρακτήρισαν μάλιστα «ταπεινωτική» την επίμονη απαίτηση των ΗΠΑ να θέτουν ως προϋπόθεση για την εξεύρεση λύσης τον οριστικό και επιβεβαιωμένο τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της ΛΔ Κορέας.
Μέσα σ' όλα αυτά, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιουνισίρο Κοϊζούμι ανακοίνωσε πως θα επισκεφθεί τη ΛΔ Κορέας το επόμενο Σάββατο 22 του μήνα, οπότε θα συναντηθεί με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ. Σύμφωνα με Ιάπωνες αξιωματούχους, κατά την επίσκεψη Κοϊζούμι (της δεύτερης από το Σεπτέμβρη του 2002) στην Πιονγκγιάνγκ, θα συζητηθούν μεταξύ άλλων οι (προ δεκαετιών) απαγωγές Ιαπώνων από Βορειοκορεάτες και οι συνομιλίες του Πεκίνου για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.