Associated Press |
Ιρακινοί αντάρτες επιδεικνύουν κομμάτια από κατοχικό άρμα που έχουν καταλάβει |
Καταιγιστική μορφή λαμβάνουν οι αποκαλύψεις αλλά και οι επώνυμες μαρτυρίες Αμερικανών στρατιωτών για τα βασανιστήρια και στις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των Ιρακινών κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ. Ενώ η θύελλα δε λέει να καταλαγιάσει στην Ουάσιγκτον, σφοδρότατες μάχες μαίνονταν για πολλοστή μέρα χτες στις σιιτικές πόλεις. Παρ' όλα αυτά, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, δήλωνε ότι «τίποτε δεν πήγε και δεν πάει λάθος στο Ιράκ», ενώ ο Πολ Μπρέμερ υποστήριζε ότι «εάν η μεταβατική κυβέρνηση, μετά τις 30 Ιούνη, ζητήσει απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων, τότε θα φύγουμε», αν και εκτιμούσε «εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο».
Πυκνά πυρά και αλλεπάλληλες εκρήξεις συγκλόνιζαν χτες, ολόκληρη τη μέρα την ιερή πόλη των σιιτών, Νατζάφ, όπου εισέβαλαν ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις. Σφοδρές μάχες σημειώνονταν στο τεράστιο κοιμητήριο της πόλης ενώ, τελικά, επλήγη από πυρά αυτόματου όπλου και ο χρυσός τρούλος του ιερότερου τόπου των σιιτών, του τεμένους του Ιμάμη Αλί. Σιίτες και Αμερικανοί στρατιώτες αλληλοκατηγορήθηκαν για το ποιος ευθύνεται.
Σκληρότατες μάχες σημειώθηκαν και στην Καρμπάλα αλλά και στη Νασιρίγια, όπου οι κατοχικές δυνάμεις κατέλαβαν προς στιγμήν το κυβερνείο και άλλα δημόσια κτίρια, και σε αντεπίθεση οι ένοπλοι του Μουκτάντα Σαντρ εγκλώβισαν αρκετούς ανθρώπους στο κέντρο της πόλης. Νοσοκομειακές πήγες μιλούσαν για 10 ενόπλους νεκρούς και αρκετούς τραυματίες. Συνεργάτες του Σαντρ τόσο στη συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης όσο και στη Βασόρα, καλούσαν εθελοντές να σπεύσουν στη Νατζάφ.
Ο Μουκτάντα Σαντρ κατάφερε να μεταβεί στην Κούφα για το καθιερωμένο εβδομαδιαίο κήρυγμά του, από όπου εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά των κατοχικών δυνάμεων αλλά και κατά όσων Ιρακινών και κυρίως σιιτών «συνεργάζονται ή σκέφτονται να συνεργαστούν παρασυρμένοι από τους κατακτητές, εναντίον των εξεγερμένων». Σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, στενός συνεργάτης του ανώτερου θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών, του Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, κάλεσε τόσο τους ενόπλους του Σαντρ όσο και τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τη Νατζάφ άμεσα.
Μαρτυρίες Αμερικανών στρατιωτών που υπηρέτησαν στη φυλακή - κολαστήριο Αμπού Γκράιμπ και έχουν επιστρέψει στις ΗΠΑ φιλοξένησε χτες η εφημερίδα «Λος Αντζελες Τάιμς», σύμφωνα με τις οποίες οι κρατούμενοι ξεγυμνώνονταν, υποβάλλονταν σε ξυλοδαρμούς και σε σεξουαλικά βασανιστήρια. Οι επώνυμοι στρατιώτες τονίζουν ότι στην Αμπού Γκράιμπ «τα σεξουαλικά βασανιστήρια και η κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ είναι καθημερινό φαινόμενο». Ανάλογες σκηνές ανείπωτης φρίκης περιγράφουν και αρκετοί από τους 310 κρατουμένους που αφέθηκαν χτες ελεύθεροι από το κολαστήριο.
Την ίδια στιγμή, στην αρμόδια επιτροπή του Πενταγώνου ο υφυπουργός Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, και ο δεύτερος στη στρατιωτική ιεραρχία Πίτερ Πέις, αναγκάστηκαν υπό την ασφυκτική πίεση του γερουσιαστή Τζακ Ριντ να παραδεχτούν ότι θα θεωρούσαν «παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης» το να υπόκειται ένας Αμερικανός στρατιώτης σε όσα αναφέρονται για τους Ιρακινούς κρατουμένους. Παράλληλα, η αμερικανική διοίκηση ανακοίνωσε ότι σε στρατοδικείο παραπέμπεται και τέταρτος δεκανέας του αμερικανικού στρατού.
Οσο για τη βρετανική «Ντέιλι Μίρορ», παραδεχόταν χτες ότι οι φωτογραφίες που δημοσίευσε αποδείχτηκαν, τελικά, πλαστές, γιατί δεν είχαν τραβηχτεί στο Ιράκ, και ο εκδότης της παραιτήθηκε.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Χιλιάδες κρατούμενοι του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας του Μπους» είναι φυλακισμένοι σε διάφορες μυστικές φυλακές ή ανακριτικά κέντρα ανά τον κόσμο, ουσιαστικά σε κολαστήρια όπως η φυλακή του Αμπού Γράιμπ στο Ιράκ, αναφέρει αποκαλυπτικό άρθρο των New Zealand Herald, αλλά και της κουβανικής Granma.
Ορισμένα κέντρα κράτησης είναι τόσο κρίσιμης σημασίας που ούτε τα πιο υψηλά στελέχη του Κογκρέσου των ΗΠΑ δε γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους, σύμφωνα πάντα με τα άρθρα αυτά που προσθέτει ότι η θηριωδία είναι καθημερινότητα όπως και τα βασανιστήρια ως κύρια μέσα άσκησης πίεσης, ώστε να αποσπαστούν «αξιοποιήσιμες» πληροφορίες από τους κρατουμένους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, περισσότερα από δέκα κράτη βρίσκονται μέσα στο Ιράκ, εκτός της φυλακής του Αμπού Γράιμπ σε άλλες 9 ακόμη φυλακές. Κατά την «Ουάσινγκτον Ποστ» περισσότεροι από 8.000 κρατούμενοι έχουν περάσει ήδη από τη φυλακή του Αμπού Γράιμπ. Ενα ακόμη κέντρο κράτησης είναι φυσικά το Γκουαντάναμο με περισσότερους από 600 κρατούμενους. Στο Αφγανιστάν αν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι υπάρχουν εκατοντάδες κρατούμενοι στις «δύο φυλακές», στη στρατιωτική βάση του Μπάγκραμ και στην Κανταχάρ, εντούτοις σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχουν ακόμη φυλακές στην Τζαλαλαμπάντ και Ασανταμπάντ, ενώ η CIA έχει δικό της κέντρο ανάκρισης στο κέντρο της Καμπούλ, που το ονομάζουν «το παρασκήνιο». Παράλληλα, στρατιωτικοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες τονίζουν σε αμερικανικές εφημερίδες ότι «αριθμός» κρατουμένων στο Αφγανιστάν έχει μεταφερθεί ήδη στο Ιράκ. Και αριθμός άλλων σε «κάποια σημεία», που είναι φυσικά άγνωστα...
Τέλος, οι κρατούμενοι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες κατάγονται από δεκάδες χώρες, όπως από: Αλγερία, Αίγυπτο, Ινδία, Ιράκ, Παλαιστίνη, Ιορδανία, Λίβανο, Λιβύη, Μαλαισία, Ομάν, Σαουδική Αραβία, Σομαλία, Σουδάν, Συρία, Σουηδία, Τυνησία, Τουρκία, Ουκρανία, Μεγάλη Βρετανία και Υεμένη.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Χρειάστηκε να πλημμυρίσουν οι οθόνες της οικουμένης με τις θηριωδίες που λαμβάνουν χώρα στο Ιράκ, τα απάνθρωπα βασανιστήρια των Αμερικανών, για να «ανακαλύψουν» τα «διεθνή έγκυρα ΜΜΕ» τις θηριωδίες των Αμερικανών στο Αφγανιστάν αλλά και στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο, παρότι εδώ και τρία χρόνια ουκ ολίγοι είχαν αποκαλύψει τα τεκταινόμενα στη φυλακή - κολαστήριο και πολύ πρόσφατα η Κούβα είχε αποπειραθεί να προτείνει στη Σύνοδο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τη διερεύνηση των συνθηκών κράτησης. Ομως, εξαιτίας των πιέσεων των ΗΠΑ, κυρίως οι χώρες μέλη της ΕΕ προκάλεσαν ουσιαστικά το μπλοκάρισμά της!
Τώρα «ξαφνικά» ανακαλύπτουν τη φρίκη... μετά τις καταγγελίες ενός Αυστραλού κρατουμένου και κυρίως τις αποκαλύψεις των δύο Βρετανών πρώην κρατούμενων στην επιστολή τους στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους, όπου καταγγέλλουν τις συνθήκες κράτησής τους για δύο περίπου χρόνια. Πρόκειται για τους Σαφίκ Ρασούλ και Ασίφ Ικμπάλ, οι οποίοι κατηγορούν τους αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού ότι παραπλάνησαν την κοινή γνώμη για τις τεχνικές ανάκρισης που εφαρμόζονται στο Γκουαντάναμο. «Από τη στιγμή της άφιξής μας στο Γκουαντάναμο, μας εξευτέλιζαν με τη χρήση μεθόδων, τις οποίες αρνούνται τώρα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι» γράφουν οι δύο Βρετανοί σε επιστολή τους προς τον Πρόεδρο Μπους και τα μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας των ΗΠΑ και προσθέτουν πως έμειναν επί ώρες αλυσοδεμένοι στο έδαφος πριν την ανάκρισή τους, στη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιήθηκαν σκυλιά για να τους τρομοκρατήσουν.
Επίσης, οι ανακριτές χρησιμοποίησαν ως μέσον πίεσης ισχυρές δέσμες φωτός, μουσική σε υψηλές συχνότητες και ψυχρά ρεύματα αέρος.
Εννοείται, ότι ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ διαβεβαίωσε την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας ότι οι οδηγίες που έχουν οι ανακριτές στο Γκουαντάναμο εγκρίνονται από τους νομικούς συμβούλους του υπουργείου Αμυνας και είναι συμβατές με τη Συνθήκη της Γενεύης! Ωστόσο, οι καταγγελίες αυτές καθώς και άλλες, όπως ότι σε πολλούς κρατούμενους δεν επιτρέπεται να κοιμηθούν και τους υποχρεώνουν να μένουν σε τέτοιες στάσεις που προκαλούν έντονη πίεση, κατά παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας, τον διαψεύδουν για άλλη μία φορά...
Βήμα καταγγελίας στις φρικαλεότητες των βασανιστηρίων και του εξευτελισμού του ιρακινού λαού από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κατοχής, οργανώνει η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, τη Δευτέρα, 17 Μάη, στις 8 μ.μ., στην πλ. Τριών Συμμάχων στην Πάτρα.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Κόμματος. Παράλληλα, θα υπάρξει έκθεση φωτογραφίας των εγκλημάτων, των βασανισμών και της θηριωδίας των κατοχικών δυνάμεων.
Η Επιτροπή Ειρήνης Ζακύνθου καλεί σε συγκέντρωση - πικετοφορία υπέρ του αγωνιζόμενου ιρακινού λαού σήμερα Σάββατο 15 Μάη, στις 8.30 μ.μ., μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.