ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Μάη 2004
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Το μεγάλο... παζάρι

Αθλητές που πουλάνε τη συμμετοχή τους. Αλλοι που αλλάζουν πατρίδα και κάποιοι που ανταλλάσσουν το όνομά τους για ένα χορηγό, δείχνουν περίτρανα την πραγματικότητα στο χώρο του αθλητισμού

Χάρη στον Στίβενς, ο Θορπ θα κολυμπήσει τελικά και στην Αθήνα

Sportidea

Χάρη στον Στίβενς, ο Θορπ θα κολυμπήσει τελικά και στην Αθήνα
Τελικά, ορισμένες φορές όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να κρατήσουν τα προσχήματα, δεν μπορούν. Οσες αναφορές και εάν γίνουν στο «αθάνατο αρχαίο πνεύμα», στην «ευγενή άμιλλα» και τα υπόλοιπα συγγενικά σλόγκαν, που γράφονται σε ιλουστρασιόν διαφημιστικά, εντούτοις κάποιες στιγμές έρχεται στο φως η αλήθεια.

Οι σημερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες δεν αποτελούν παρά ένα πανηγύρι χορηγών και συμφερόντων, που χρειάζονται ορισμένες φορές να προστατευτούν με κάθε τρόπο. Τζίρος δισεκατομμυρίων ευρώ για χάρη συγκεκριμένων εκλεκτών, άκρως αντιλαϊκές πολιτικές και μέτρα στο όνομα του «εθνικού στόχου». Και επειδή «κριτήριο της αλήθειας είναι η πράξη», χαρακτηριστικό παράδειγμα των όσων προαναφέραμε αποτελούν ορισμένες υποθέσεις που αποκαλύπτουν πλήρως το «γαϊτανάκι» συμφερόντων που γίνεται με αφορμή το μεγάλο παζάρι.

Θορπ από... το παράθυρο

Η πρόσφατη περίπτωση με τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του Αυστραλού ολυμπιονίκη και παγκόσμιου πρωταθλητή της κολύμβησης Ιαν Θορπ είναι μέχρις στιγμής η πλέον χαρακτηριστική.

Πριν μερικούς μήνες, στους προκριματικούς αγώνες κολύμβησης της Αυστραλίας είχε γίνει η μεγάλη έκπληξη, καθώς ο «Θορπέντο», όπως είναι το παρατσούκλι του Αυστραλού πρωταθλητή, ακυρώθηκε στα αυστραλιανά τράιαλς, με αποτέλεσμα να μην έχει το δικαίωμα συμμετοχής στους Αγώνες της Αθήνας. Το συγκεκριμένο περιστατικό δημιούργησε σύγχυση στους εμπορικούς κύκλους της Αυστραλίας, καθώς ο Θορπ είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα του αθλητισμού της χώρας. Χορηγοί του κολυμβητή, αλλά και τα τηλεοπτικά δίκτυα, που έβλεπαν την αυστραλιανή κολύμβηση να κινδυνεύει να αγωνιστεί χωρίς το «βαρύ χαρτί της» στην Αθήνα, άρα αυτό συνεπάγεται μειωμένο ενδιαφέρον (οπότε και λιγότερες διαφημίσεις), βρέθηκαν σε μια αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι. Και, τελικά, η λύση βρέθηκε...

Αθήνα '97, Κενιάτης. Αθήνα 2004, Δανός ο Κίπκετερ... (αριστερά στη φωτό)

Sportidea

Αθήνα '97, Κενιάτης. Αθήνα 2004, Δανός ο Κίπκετερ... (αριστερά στη φωτό)
Ο Ιαν Θορπ θα έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί στην Αθήνα το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ στα 400μ. ελεύθερο, αλλά και να συνεχίσει την απόλυτη κυριαρχία του στο αγώνισμα, όπου παραμένει αήττητος για επτά χρόνια! Εντός της περασμένης βδομάδας ανακοινώθηκε ότι ο Θορπ αναμένεται να πάρει το χρίσμα, μετά την απόφαση του συναθλητή του, Κρεγκ Στίβενς, να αποσυρθεί από το αγώνισμα, όπου είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή του μέσω των τράιαλς που έγιναν στην Αυστραλία. Αυτή την απόφαση ανακοίνωσε ο Κρεγκ Στίβενς, στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής του «Καναλιού 7», όπου για την παρουσία του εικάζεται ότι εισέπραξε αρκετές χιλιάδες δολάρια (το ποσό φέρεται να είναι από 60 χιλ. δολ. μέχρι 100 χιλ. δολ.) καθώς και ένα 12μηνο συμβόλαιο συνεργασίας.

Επίσης, αποκάλυψε ότι μίλησε και με τον ίδιο τον Θορπ προτού καταλήξει, ενώ πολλοί μεγάλοι Αυστραλοί αθλητές τον πίεζαν να μην αποσυρθεί, μεταξύ των οποίων η Ντόουν Φρέιζερ. «Δέχτηκα πιέσεις, όμως ο Θορπ ουδέποτε με... έσπρωξε προς μία απόφαση. Αντίθετα, μου είπε ότι θα υποστηρίξει όποια απόφαση και αν πάρω», δήλωσε ο Στίβενς. «Η απόφασή μου είναι να αποσυρθώ, με την ελπίδα να δω τον Ιαν να κολυμπά στον τελικό. Η απόφασή μου είναι από καρδιάς», ανέφερε στην τηλεοπτική του συνέντευξη ο 23χρονος κολυμβητής, που είναι στενός φίλος του Ιαν Θορπ και ο οποίος πρόκειται να συγκεντρωθεί πλέον στα 1.500μ. ελεύθερο, όπως και στα 4Χ200μ. ελεύθερο, όπου έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η ενέργεια - όπως ήταν αναμενόμενο - προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού στους Αυστραλούς, οι οποίοι θα δουν το αγαπημένο τους παιδί να αγωνίζεται στο καλύτερο αγώνισμά του. Μάλιστα, χαιρετίστηκε με ιδιαίτερη θέρμη και από την Ολυμπιακή Επιτροπή της Αυστραλίας, η οποία εξήρε τη συναδελφικότητα και την ανιδιοτέλεια του Στίβενς σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Ο Στίβενς επέδειξε εξαιρετική συναδελφικότητα, κερδίζοντας το σεβασμό όλων των Αυστραλών. Η απόφασή του να αποσυρθεί είναι ανιδιοτελής και συμπίπτει με το πνεύμα του αθλήματος. Οι τελευταίες εβδομάδες ήταν δύσκολες για τον Γκρεγκ Στίβενς και τον Ιαν Θορπ, αλλά τώρα μπορούν να συνεχίσουν την προετοιμασία τους για την Αθήνα», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση. Ετσι, λοιπόν, απλά και όμορφα, η τάξη αποκαταστάθηκε και φυσικά όλοι ξαναβρήκαν τον ύπνο τους...

Ο... Κόκα-Κόλας

Και εάν το παράδειγμα του Θορπ καταδεικνύει απόλυτα ότι όταν είσαι σπουδαίο όνομα δε χρειάζονται οι επιδόσεις για να εξασφαλίσεις συμμετοχή, υπάρχει και μια άλλη περίπτωση που φανερώνει άλλη μια πτυχή του σημερινού αθλητισμού και φυσικά δεν έχει καμιά σχέση με τα όσα προβάλλονται περί ηθικής, ιδεών, αξιών κλπ. Μιλάμε για την περίπτωση του Ολυμπιονίκη της σκοποβολής σε Ατλάντα και Σίδνεϊ, Μάικλ Ντάιμοντ. Ο συγκεκριμένος αθλητής είχε δηλώσει ότι προτίθεται ν' αλλάξει το όνομά του με ληξιαρχική πράξη πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα και να υιοθετήσει το όνομα ενός χορηγού, φυσικά με το αζημίωτο... Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Sunday Telegraph», στις 2/9/2003, έστειλε (μέσω εταιρίας που τον εκπροσωπεί) ειδικές επιστολές σε μεγάλες εταιρίες για να τις ενημερώσει για την πρόθεσή του. Θεωρεί βέβαιη την επικράτησή του και στην Αθήνα και εκτιμά πως τους προσφέρει «μια μοναδική ευκαιρία το όνομά τους να περάσει στην ιστορία ως κάτοχος χρυσού μεταλλίου»!... «Αν με χορηγούσε η "Κόκα Κόλα", για παράδειγμα, θα μπορούσα να λέγομαι Μάικλ Κόκα Κόλα Ντάιμοντ, δεν είναι κάτι φοβερό» δήλωσε.

«Ζητείται χώρα... με λεφτά»

Μια άλλη πραγματικότητα που ήρθε στο προσκήνιο εδώ και λίγα χρόνια είναι οι μεταγραφές αθλητών από συνήθως φτωχές χώρες, που εξαιτίας των επιδόσεών τους αποτελούν πρόκληση για άλλες πλουσιότερες. Ετσι δε διστάζουν να αλλάξουν υπηκοότητα έναντι αδράς αμοιβής. Αλλωστε το γεγονός ότι μπορεί να βρεθούν στο βάθρο και να μη γνωρίζουν τον καινούριο Εθνικό Υμνο, λίγο πειράζει μπροστά στα άλλα οφέλη που θα έχουν αποκομίσει. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ο Κίπκετερ (παγκόσμιος ρέκορντμαν 1.500 μ.) από την Κένια αγωνίζεται για τη Δανία, η (πλέον πρώην) συμπατριώτισσα του Κίρβα (800 μ.) για τη Φινλανδία, ο Μικιτένγκο (5-10.000 χλμ.) από το Καζαχστάν και ο Πραχ (μήκος) από την Γκάνα για τη Γερμανία, ο Τσερόνο (στιπλ) από την Κένια για το Κατάρ κλπ. Ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς. Μάλιστα, υπάρχουν και αθλητές που έχουν αλλάξει 2-3 πατρίδες...


Μπ. ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ