ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Διακήρυξη - κάλεσμα από ΕΕΔΥΕ - ΠΣΕ

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την παλλαϊκή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης και τη μεγάλη αντιπολεμική συναυλία στην πλατεία Συντάγματος την Κυριακή 9 Μάη

Από την πρόσφατη ειρηνοδρομία Δελφοί - Ολυμπία - Αθήνα - Ισθμια
Από την πρόσφατη ειρηνοδρομία Δελφοί - Ολυμπία - Αθήνα - Ισθμια
Με πολύμορφες πολιτικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, πρόκειται να ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα η Ολυμπιάδα Ειρήνης, που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Ηδη, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής για την ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΙΡΗΝΗΣ, διακήρυξη - κάλεσμα εξέδωσαν η ΕΕΔΥΕ και το ΠΣΕ (Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης).

Η διακήρυξη έχει ως εξής:

«Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης ξεσηκώνονται μπροστά στη βαρβαρότητα που βιώνει η ανθρωπότητα.

Η αγωνιώδης λαϊκή κραυγή κατά του πολέμου, της πείνας, της φτώχειας, της επίθεσης στα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα, η γενικευμένη αντίθεση στο "δίκαιο του ισχυρού", που προσπαθεί να στεριώσει ο ιμπεριαλισμός, επιβάλλει την εγρήγορση όλων μας και τη συσπείρωση - αναμέτρησή μας με τις δυνάμεις που επιχειρούν να φυλακίσουν με τρόμο τα όνειρα και τη θέληση των λαών για ένα δίκαιο κόσμο.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα υποδέχεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, που φέρνουν τη σφραγίδα της κυρίαρχης αντίληψης, που μετρά τα πάντα με το κέρδος, που καταγράφει σαν εμπορεύματα τις στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες όπως είναι ο αθλητισμός, η υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός, η εργασία, το δικαίωμα δηλαδή στη ζωή.

Λαχειοφόρο αγορά διοργανώνει η Οργανωτική Επιτροπή της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ για τη στήριξη και ενίσχυση των εκδηλώσεων. Λαχνοί διατίθενται από τα κεντρικά γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48, τηλ. 210-3844853,54) και από τις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης σε όλη την Ελλάδα
Λαχειοφόρο αγορά διοργανώνει η Οργανωτική Επιτροπή της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ για τη στήριξη και ενίσχυση των εκδηλώσεων. Λαχνοί διατίθενται από τα κεντρικά γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48, τηλ. 210-3844853,54) και από τις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης σε όλη την Ελλάδα
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες συμπίπτουν με την όξυνση των αντιθέσεων στα Βαλκάνια κάτω από το βάρος των εξελίξεων στο Κοσσυφοπέδιο. Με τη βίαιη επιβολή, από ΝΑΤΟ και ΕΕ, της διχοτόμησης της Κύπρου με το "σχέδιο Ανάν".

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, από πεδίο ευγενικής άμιλλας, οδηγήθηκαν σε πεδίο ανταγωνισμού εταιριών για να αποσπάσουν μεγαλύτερα κέρδη. Οι αθλητές υποχρεώνονται να συρθούν στις εταιρίες για να μπορέσουν να αγωνιστούν.

Ο ελληνικός λαός πληρώνει για τα Ολυμπιακά έργα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι κερδίζουν τεράστια ποσά και απαιτούν περισσότερα, ενώ τα θανατηφόρα ατυχήματα εργατών αυξάνονται.

Το αίμα των λαών στο Ιράκ, την Παλαιστίνη, το Αφγανιστάν ρέει καθημερινά και οι υπαίτιες κυβερνήσεις μιλούν για ειρήνη. Υπογράφονται συμφωνίες Ολυμπιακής εκεχειρίας και την ίδια στιγμή εξυφαίνονται σχέδια νέων πολέμων, μπαίνουν στην παραγωγή νέα πυρηνικά όπλα, συγκροτούνται νέες επιθετικές στρατιωτικές μονάδες όπως το ΝΑΤΟ και ο Ευρωστρατός.

Στο όνομα της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας και της ασφάλειας χτίζεται ένα κράτος ακόμα πιο αντιδραστικό. Τα δημοκρατικά δικαιώματα υπονομεύονται και καταργούνται στο όνομα της ασφάλειας από την "τρομοκρατία". Σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, με τις πιο σύγχρονες πολεμικές μηχανές μάς υπόσχονται "προστασία". Ποιος όμως προστατεύει τον παλαιστινιακό λαό που δέχεται τη βάρβαρη και συνεχώς οξυνόμενη επίθεση των Ισραηλινών; Πόσο προστατεύει το ΝΑΤΟ την ειρήνη στο Κόσσοβο; Ποιος εγγυάται ότι το ΝΑΤΟ θα εξασφαλίσει την προστασία των αγώνων όταν εκεί που βρίσκεται όχι μόνο ασφάλεια δεν επικρατεί, αλλά αποσταθεροποίηση και πόλεμος; Από το ΝΑΤΟ, που κάλεσε η κυβέρνηση να μας "προστατέψει", ποιος θα μας προστατέψει; Από πότε ο λύκος φυλάει τα πρόβατα;

Στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχουν, δρουν, αντιστέκονται και αγωνίζονται και οι λαοί με τις δικές τους αξίες, τον δικό τους πολιτισμό. Τα ιδανικά της φιλίας και της αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς εξακολουθούν να είναι ζωντανά, πέρα και κόντρα στις επιδιώξεις των πολυεθνικών εταιριών.

Αυτή τη φωνή φιλοδοξούμε να μεταφέρουμε με τις δραστηριότητες της Ολυμπιάδας Ειρήνης 2004, με την προσπάθεια πραγματοποίησης πολύμορφων πολιτικών, πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων από το Γενάρη έως το Μάη 2004, από τους φορείς του λαϊκού κινήματος. Με τη διοργάνωση κεντρικών εκδηλώσεων στις οποίες θα συμμετέχουν αθλητές, καλλιτέχνες, απόστρατοι αξιωματικοί, εργατικές ομοσπονδίες και συνδικάτα, προσωπικότητες των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού, πανεπιστημιακοί, προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Καλούμε πλατιά όλους τους μαζικούς φορείς του ελληνικού λαού, κάθε ανήσυχο και προβληματισμένο άνθρωπο, όσους δε βολεύονται με τη "νέα τάξη πραγμάτων", να στηρίξουν με κάθε τρόπο την καμπάνια της Ολυμπιάδας Ειρήνης, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα αντεπίθεσης και αισιοδοξίας ότι η μόνη "υπερδύναμη" είναι οι λαοί.

Σας καλούμε όλους στην κορύφωση της Παλλαϊκής Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, την Κυριακή 9 Μάη και τη μεγάλη αντιπολεμική συναυλία που θα γίνει στην Πλατεία Συντάγματος στις 7.30 μ.μ.

Η 9η Μάη είναι η Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, η μέρα που μας υπενθυμίζει ότι οι λαοί μέσα από τον τιτάνιο αγώνα τους έφτασαν στη συντριβή του φασισμού και όλων των κηρυγμάτων υποτέλειας και υποταγής στη φασιστική νέα τάξη πραγμάτων. Ιδιαίτερα σήμερα, που οι λαοί σε μια σειρά χώρες -Κύπρος, Βενεζουέλα, Κούβα, Συρία, Κορέα κλπ. - απειλούνται κι εκβιάζονται από τους ιμπεριαλιστές να σκύψουν το κεφάλι, απαιτείται ένταση της δράσης σε εθνικό επίπεδο και συντονισμός της πάλης σε διεθνή κλίμακα. Καμιά προοπτική δεν υπάρχει για τους λαούς μέσα στη βαρβαρότητα της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων».


Οι εκδηλώσεις

Οι πολύμορφες πολιτικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης, έχουν προγραμματιστεί στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα:

-- Τη Δευτέρα 3 Μάη σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας διοργανώνεται από φορείς του πολιτισμού και της ειρήνης εκδήλωση με θέμα «Πολιτισμός και Ειρήνη».

-- Την Τετάρτη 5 του Μάη διοργανώνεται στο Ζάππειο, από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας εκδήλωση με θέμα «Περιβάλλον και Ειρήνη».

-- Την Πέμπτη 6 του Μάη στο Πολεμικό Μουσείο διοργανώνεται σε συνεργασία με την Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) εκδήλωση με θέμα «Ενοπλες Δυνάμεις και Ειρήνη».

-- Στις 6 και 7 του Μάη διοργανώνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας πανελλήνιο τουρνουά σκακιού. Επίσης, στις 6 Μάη το ΤΕΕ διοργανώνει εκδήλωση με ζωγραφική για παιδιά με θέμα «Περιβάλλον και Ειρήνη».

Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα γίνει στις 9 του Μάη του 2004, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, με πορείες σε διάφορες πόλεις και τη μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Την ίδια μέρα, στις 9 του Μάη, ολοκληρώνεται στην Αθήνα και το Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), όπου θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 130 εκπρόσωποι από φιλειρηνικά κινήματα και αντιπολεμικές οργανώσεις απ' όλο τον κόσμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ