Πολλά και οξυμένα τα προβλήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Λάρισας
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΤΕΙ Λάρισας η παράταξη της ΔΑΠ, που έχει και την πλειοψηφία των εδρών στο Ιδρυμα, αντί να ασχολείται με τα σοβαρά προβλήματα, ενδιαφέρεται μόνο για πάρτι και εκδρομές!!! Μπαίνει, μάλιστα, τροχοπέδη στη σύγκληση γενικών συνελεύσεων, οι οποίες, πλέον, πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία των Πανσπουδαστικών Κινήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις προδιαγραφές η υποδομή του ΤΕΙ Λάρισας μπορεί να καλύψει τις ανάγκες φοίτησης 4.000 σπουδαστών, ενώ σήμερα είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 22.000!!! Επίσης, όσον αφορά στο δικαίωμα των σπουδαστών στη δωρεάν στέγη, οι εστίες που υπάρχουν και οι οποίες βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, στεγάζουν μόνο 600 σπουδαστές. Σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν, επίσης, σε εκπαιδευτικό προσωπικό, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια και υλικοτεχνική υποδομή, γενικότερα.
Οσον αφορά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι φοιτητές έξι τμημάτων που χρηματοδοτούνται από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζουν με την αβεβαιότητα για το μέλλον των σπουδών τους. Συγκεκριμένα, από το Σεπτέμβρη σταματά η χρηματοδότηση για τη συνέχιση της λειτουργίας των τμημάτων και δεν ξέρουν τι «μέλλει γενέσθαι» από κει και πέρα. Το πρόβλημα αφορά τα εξής τμήματα του Πανεπιστημίου: Βιοχημείας στη Λάρισα και Αρχιτεκτονικό, Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής, Οικονομικό, Ιστορικό - Αρχαιολογικό και Μηχανικών Υπολογιστών στο Βόλο.
Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας καλούν τους φοιτητές και τους σπουδαστές να τις υπερψηφίσουν, για να δώσουν με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη τον αγώνα για δημόσια, δωρεάν Παιδεία για όλους, χωρίς ταξικούς φραγμούς.
Απλήρωτοι από το Νοέμβρη είναι οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Λάρισας, ενώ ζουν με την αβεβαιότητα για το εργασιακό τους μέλλον. Σε έκτακτη γενική συνέλευση που συγκάλεσε ο Σύλλογός τους συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματά τους, αλλά και η αναγκαιότητα συντονισμού της αγωνιστικής τους δράσης. Αναφέρθηκαν, ιδιαίτερα, στην κοροϊδία που υφίστανται από την κυβέρνηση, η οποία αρνείται να τους μονιμοποιήσει και διαμήνυσαν την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, απαιτώντας τη μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, καθώς και την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Η μορφή και ο χρόνος των κινητοποιήσεών τους αναμένεται να οριστικοποιηθούν την ερχόμενη Τρίτη, σε νέα γενική συνέλευση που συγκαλεί ο Σύλλογος Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Λάρισας.
Συνεχίστηκε επίσης, για δεύτερη μέρα χτες, η συμβολική κατάληψη του ΤΕΙ Αθήνας από τους έκτακτους εκπαιδευτικούς του ιδρύματος που είναι απλήρωτοι από το Δεκέμβρη. Οι ωρομίσθιοι είχαν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας από την 1η Απρίλη και δηλώνουν ότι θα τη συνεχίσουν μέχρι να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους. Παράλληλα, προτάσσουν το αίτημα για συμμετοχή στα όργανα λήψης αποφάσεων του Ιδρύματος.
Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για του αποφοίτους Ιατρικής που «κόπηκαν» αυθαίρετα στις τελευταίες εξετάσεις του ΔΙΚΑΤΣΑ
Στα πλευρό των αποφοίτων Ιατρικής πανεπιστημίων του εξωτερικού που θεωρήθηκε αυθαίρετα ότι απέτυχαν στις τελευταίες εξετάσεις του ΔΙΚΑΤΣΑ, ενώ είχαν γράψει πάνω από τη βάση, στέκεται ο βουλευτής του ΚΚΕ, Π. Κοσιώνης, που κατέθεσε στη Βουλή σχετική Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας.
«Με βάση τη σχετική Υπουργική Απόφαση κατ' εξουσιοδότηση του αριθ. 7 του Ν. 3027/2002 ορίζεται, ότι επιτυχόντες στις εξετάσεις για την αναγνώριση πτυχίων από ομοταγή Πανεπιστήμια του εξωτερικού, θεωρούνται όσοι πετύχουν βαθμό 5 με άριστα το 10. Στις εξετάσεις όμως της Ιατρικής και Οδοντιατρικής, που δόθηκαν 80 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, θεωρήθηκαν αυθαίρετα ως αποτυχόντες και όσοι συγκέντρωσαν 40 έως 49 σωστές απαντήσεις», εξηγεί ο βουλευτής του ΚΚΕ στο κείμενο της Ερώτησής του και τονίζει ότι: «Θα πρέπει να αποκατασταθεί η παραπάνω αδικία όχι μόνο όσον αφορά στις μελλοντικές εξετάσεις αλλά και για τους διαγωνισθέντες και αδικηθέντες. Δεν πρέπει να αναμένει το υπουργείο τη χρονοβόρα διαδικασία εξέλιξης των υποθέσεών τους, πράγμα που θα τους ανάγκαζε να ξαναδώσουν εξετάσεις (στο ενδιάμεσο διάστημα μέχρι έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων), διότι δε θα είναι σίγουροι για το δικαστικό αποτέλεσμα. Ο Π. Κοσιώνης καταλήγει ρωτώντας την υπουργό αν θα υιοθετήσει τα παραπάνω δίκαια αιτήματα, ώστε να μην μπαίνουν σε δοκιμασία εκατοντάδες αδικηθέντες απόφοιτοι πανεπιστημίων του εξωτερικού.
Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα το δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα βασισμένο στο ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο, την ίδρυση δωρεάν μεταλυκειακών επαγγελματικών σπουδών και το ενιαίο σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης, διοργανώνει σήμερα Τετάρτη, στις 8 μ.μ. η Αχτιδική Επιτροπή Μυτιλήνης του ΚΚΕ, στο Εργατικό Κέντρο. Θα μιλήσουν οι Νίκος Ζώτος, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ και Στράτος Γεωργούλας, λέκτορας του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Από τις 10 έως τις 14 Σεπτέμβρη θα συνεδριάσει στη Βουλή η φετινή σύνοδος της «Βουλής των Εφήβων», ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη. Οπως ανακοίνωσε η πρόεδρος, στη φετινή διαδικασία για την ανάδειξη των «εφήβων βουλευτών» πήραν μέρος περίπου 28.000 μαθητές και μαθήτριες από την Ελλάδα, την Κύπρο και τον απόδημο Ελληνισμό. Οι μαθητές και οι μαθήτριες στο σχετικό διαγωνισμό ανέπτυξαν γραπτές εργασίες με θέμα της δικής τους επιλογής και αυτές αξιολογήθηκαν από έμπειρους εκπαιδευτικούς.
Κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών εγκυμονούν οι οροφές των σχολικών κτιρίων που στεγάζουν το 7ο και το 9ο Γυμνάσιο Βόλου, στο συγκρότημα Μουρτζούκου, καθώς είναι πλαστικές! Ιδιαίτερα τους τελευταίους, αλλά και τους πρώτους μήνες της σχολικής περιόδου είναι αναγκασμένοι να κάνουν μάθημα σε συνθήκες αφόρητης ζέστης, αφού οι πλαστικές οροφές συσσωρεύουν τις υψηλές θερμοκρασίας, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα. Επιπλέον, όταν βρέχει περνούν από την οροφή νερά, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν ο διάδρομος και οι σκάλες και να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των μαθητών. Και, βεβαίως, κατά συνέπεια υπό αυτές τις αφόρητες συνθήκες οι μαθητές αδυνατούν να παρακολουθήσουν με την απαιτούμενη προσοχή τα μαθήματά τους.
Αθλιες και επικίνδυνες συνθήκες δεν επικρατούν μόνο το 7ο και 9ο Γυμνάσιο Βόλου, αλλά και σε άλλα σχολικά κτίρια, εξαιτίας της εγκληματικής αδιαφορίας που επιδεικνύουν οι κυβερνώντες και για την υλικοτεχνική υποδομή των σχολικών κτιρίων στα πλαίσια της πολιτικής υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας. Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγες εβδομάδες στο Δημοτικό Σχολείο Νίκης του Δήμου Αρμενίου Λάρισας κατέρρευσε ο σοβάς της οροφής σε μία από τις δύο αίθουσες διδασκαλίας. Μάλιστα, οι μαθητές γλίτωσαν από τύχη, αφού ο σοβάς κατέρρευσε τη Μεγάλη Παρασκευή που τα σχολεία ήταν κλειστά.