ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολα για τη «νίκη» στις εκλογές

Καταρτίζονται μεγαλεπήβολα «προγράμματα 100 ημερών», με στόχο την υφαρπαγή της ψήφου των λαϊκών μαζών

Να εξαργυρώσει στις εκλογές του Μάρτη την «επιτυχία» στο Ελσίνκι, επιχειρεί με κάθε τρόπο η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, αξιοποιώντας σε αυτή την κατεύθυνση το κλίμα θριαμβολογίας που επικράτησε με τη βοήθεια των ΜΜΕ. Παράλληλα, εκφράζεται περιφρονητικά και επιχειρεί να «πνίξει» κάθε αντίθετη φωνή, την οποία θεωρεί ως περιθωριακή και παρωχημένη. Στο πλαίσιο αυτό, τα κυβερνητικά στελέχη μιλούν ήδη για ένα «πρόγραμμα 100 ημερών» - μέχρι, δηλαδή, τις εκλογές στις 26 Μάρτη - το οποίο θα επιτρέψει στην κυβερνητική προπαγάνδα να ανεβάσει την εμπιστοσύνη των λαϊκών μαζών προς την κυβέρνηση Σημίτη και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια νέα εκλογική νίκη. Στο πρόγραμμα αυτό, περιλαμβάνονται, επίσης, προεκλογικού χαρακτήρα μέτρα στην οικονομία, στους αγρότες, στην παιδεία, κλπ., με στόχο τον εγκλωβισμό των λαϊκών στρωμάτων και την υφαρπαγή της ψήφου των. Το «κλίμα νίκης» θα συντηρηθεί και με γκάλοπ, τα οποία θα δημοσιεύονται συνεχώς το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, δίνει έμφαση στη λεγόμενη «αμφίπλευρη διεύρυνση», τα ανοίγματα προς τα αριστερά και δεξιά, επιχειρώντας να δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ καλύπτει όλο τον «κεντρώο χώρο». Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τις μεταγραφές που εξασφάλισε από το χώρο της ΝΔ (Κοντογιαννόπουλος, Ματζαπετάκης), επιδιώκει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του Γ. Σουφλιά στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ - του προτείνεται η δεύτερη θέση στο Επικρατείας και σημαντική θέση στην κυβέρνηση μετεκλογικά - ως μια κίνηση που θα επισφραγίσει και συμβολίσει το διεμβολισμό της εκλογικής βάσης της ΝΔ. Προσπάθειες γίνονται και προς την πλευρά του Δ. Αβραμόπουλου, προς τον οποίο, μάλιστα, έχει γίνει πρόταση να τεθεί επικεφαλής της Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ταυτόχρονα, θα κινητοποιήσει και το σύνολο του κομματικού μηχανισμού, καθώς εκτιμά ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις αντιδράσεις της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Στις αποφάσεις του Ελσίνκι, διαφοροποιήθηκαν, με δηλώσεις τους, οι Α. Πεπονής, Στ. Παπαθεμελής και Λ. Βερυβάκης. Η κριτική τους εστιάζεται στο επικίνδυνο της διατύπωσης, που αφορά την επίλυση των «συνοριακών διαφορών» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και άρα ότι θα συρθούμε σε διάλογο πάνω στις διεκδικήσεις της Τουρκίας.

Ο Κ. Σημίτης, μετά τη συνάντησή του χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επανέλαβε ότι η απόφαση για την υποψηφιότητα της Τουρκίας «είναι μια απόφαση που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη σταθερότητα στην περιοχή, για την ανάπτυξη ειρηνικών σχέσεων, για τη δημιουργία προϋποθέσεων καλύτερης συνεργασίας». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι κάθε τέτοια απόφαση είναι ένα πλαίσιο και εξαρτάται από την πορεία πόσο θετικά θα είναι τα αποτελέσματα.

ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
Επιμένουν... ευρωπαϊκά

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝ, όπου τελικά, μετά από αψιμαχίες, εγκρίθηκε το σχέδιο εκλογικής διακήρυξης, το οποίο αποτελεί, από το πρώτο έως το τελευταίο του γράμμα, ...πιστοποιητικό «ευρωφροσύνης»

Τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του Συνασπισμού και την επιδίωξή του για αναβάθμιση του ρόλου του στα πλαίσια του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος, επιβεβαίωσε προχτές η σύνοδος της Κεντρικής Πολιτικής του Επιτροπής. Παρά την εκδήλωση των - αναμενόμενων εν πολλοίς και άνευ ουσίας - αντιπαραθέσεων μεταξύ των στελεχών που πρόσκεινται στις τρεις εσωκομματικές τάσεις, φάνηκε να επικρατεί συναινετική διάθεση που αποτυπώθηκε και στην ψηφοφορία για το σχέδιο της εκλογικής διακήρυξης του κόμματος, η οποία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με ένα κατά, εννέα λευκά και μία αποχή.

Η συζήτηση στην πολύωρη συνεδρίαση της ΚΠΕ αφορούσε κυρίως τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι και λιγότερο την εκλογική διακήρυξη του κόμματος. Κάποιοι μάλιστα δεν περιορίστηκαν στο να χαρακτηρίσουν ιστορικής σημασίας τα αποτελέσματα της Συνόδου, προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, επικροτώντας την απόφαση για συγκρότηση ευρωπαϊκού μισθοφορικού στρατού. Ο Σ. Πιτσιόρλας, για παράδειγμα, δήλωσε ότι μόνο έτσι η Ευρώπη θα αποκτήσει πολιτική οντότητα και θα μπορεί να υπερασπίζει την πολιτική της!

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, εξήγησε ότι «χωρίς μικροψυχία χαρακτήρισα κατ' αρχήν θετική την εξέλιξη», παραδέχτηκε όμως πως «υπάρχουν ασάφειες και αμφισβητήσεις που μπορούν στο μέλλον να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα και επικίνδυνες παλινδρομήσεις»!

Η Μαρία Δαμανάκη άσκησε κριτική σε όσους εξέφρασαν διαφωνία και φόβους για τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, λέγοντας: «Γιατί να σπεύσουμε να πούμε "όχι" στο να αποκτήσει η Ευρώπη στρατιωτική οντότητα στο όνομα πιθανής κακής χρησιμοποίησής της;»!

Από την πλευρά του ο Ν. Μπίστης προσέδωσε το χαρακτηρισμό «ιστορικές» στις αποφάσεις του Ελσίνκι, σπεύδοντας μάλιστα να τις «πιστώσει» σε έναν «πολύχρωμο χώρο δυνάμεων, όπου περίοπτη θέση έχει ο ΣΥΝ».

Ο Π. Λαφαζάνης χαρακτήρισε αρνητικές τις αποφάσεις του Ελσίνκι, που οδηγούν σε περιπέτειες τη χώρα μας, ενώ χαρακτήρισε τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ τρομακτική και συγκλονιστική εξέλιξη.

Ο Φ. Κουβέλης « βρήκε» και θετικά και αρνητικά σημεία στις αποφάσεις, αλλά εν τέλει, όπως τόνισε, αν οι αποφάσεις κριθούν στην εξέλιξή τους είναι θετικές...

Σε ό,τι αφορά στην εκλογική διακήρυξη του Συνασπισμού, έγιναν κάποιες επιμέρους παρατηρήσεις, όχι επί της ουσίας του κειμένου. Η τελική μορφή της διακήρυξης θα συζητηθεί στην Πολιτική Γραμματεία και εάν υπάρξουν ουσιώδεις διαφωνίες - εξέλιξη που στελέχη του ΣΥΝ χαρακτηρίζουν σχεδόν απίθανη - θα συνεδριάσει εκ νέου η ΚΠΕ, ειδάλλως η επόμενη συζήτηση θα γίνει στο εκλογικό συνέδριο του ΣΥΝ που θα διεξαχθεί στις 15 και 16 Γενάρη.

Και βολές κατά του ΚΚΕ

Αδυναμίες στο σημείο της εκλογικής διακήρυξης, που ασκεί κριτική στο ΚΚΕ, διαπίστωσαν αρκετά στελέχη του ΣΥΝ, τα οποία κυρίως πρόσκεινται στους «εκσυγχρονιστές», ζητώντας να ενισχυθεί η κριτική. Για παράδειγμα ο Ν. Μπίστης «ενημέρωσε» τα μέλη της ΚΠΕ ότι «αυτό το ΚΚΕ του Μαΐλη διαβρώνεται από εθνικιστικές αντιλήψεις»! Αυτή εξάλλου ήταν η κύρια κατηγορία που εξαπέλυσαν όσοι τοποθετήθηκαν εναντίον του ΚΚΕ, ενδεικτική της αδυναμίας να αντιπαρατεθούν με τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ. Τι να πουν άλλωστε;

Δηλώσεις Παπαδημούλη - Κύρκου για Ελσίνκι

Μιλώντας χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Δ. Παπαδημούλης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και υπεύθυνος Τύπου, χαρακτήρισε θετικές τις αποφάσεις του Ελσίνκι. Ανέφερε πως ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας συμφέρει την Ελλάδα και ότι μετά το Ελσίνκι τα κείμενα και τα λόγια πρέπει να μεταφραστούν σε πράξεις, ενώ ισχυρίστηκε πως «όσοι επισημαίνουν κινδύνους δεν απαντούν στο τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα έμενε μόνη να αρνείται την υποψηφιότητα της Τουρκίας».

Σε δήλωσή του ο Λ. Κύρκος αναφέρει πως η απόφαση του Ελσίνκι κινείται σε σωστή κατεύθυνση. Ισχυρίστηκε δε πως «οι λάτρεις του ελληνικού απομονωτισμού και οι οπαδοί του μαξιμαλιστικού εθνικισμού, όπως και οι στρατοκρατικοί και εθνικιστικοί κύκλοι της Αγκυρας, δε θα σιγήσουν», ενώ μιλώντας εξ ονόματος των δύο λαών ανέφερε πως αυτοί «χέρι χέρι πρέπει να προχωρήσουν στο δρόμο που διανοίχτηκε...»!

ΔΗΚΚΙ
Γιόρτασε τα τέσσερα χρόνια του

Τα τέσσερα χρόνια από την ίδρυση του ΔΗΚΚΙ, γιόρτασαν την Κυριακή το απόγευμα οι οπαδοί και οι φίλοι του κόμματος στο γήπεδο του Σπόρτιγκ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του προέδρου του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα, ο οποίος διεκδίκησε για λογαριασμό του κόμματός του, το ρόλο του συνεχιστή της «δημοκρατικής παράταξης». «Διεκδικούμε σαν πολιτικό κίνημα το ρόλο της συνέχειας των αγώνων των αγωνιστών του δημοκρατικού και προοδευτικού λαϊκού κινήματος, που στην πορεία εγκαταλείφθηκε από αυτούς που καπηλεύονται τίτλους προοδευτικούς, για να προωθήσουν συγκαλυμμένα τις πιο σκληρές αντιδημοκρατικές, αντιλαϊκές και βλαπτικές για τα εθνικά συμφέροντα πολιτικές επιλογές», τόνισε συγκεκριμένα. Σ' άλλο σημείο της ομιλίας του καταδίκασε τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, λέγοντας: «Το ΔΗΚΚΙ δε δημιουργήθηκε από εκδοτικά και οικονομικά συγκροτήματα ούτε με τις ευλογίες ξένων δυνάμεων».

Παράλληλα, μέσα από την ομιλία του κατήγγειλε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την εξωτερική πολιτική της υποτέλειας και της εξάρτησης που ακολουθεί και οδήγησε στο φιάσκο του Ελσίνκι, θεωρώντας ότι η απώλεια του «βέτο» επιβεβαιώνει αυτή του την εκτίμηση και αποφεύγοντας να μιλήσει για το ασφυκτικό ιμπεριαλιστικό πλαίσιο, με ή χωρίς «βέτο», μέσα στο οποίο έχει επιλέξει η κυβέρνηση να «λύνει» τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.. Ο Δ. Τσοβόλας υποστήριξε: «Η παραίτηση της χώρας μας από το μοναδικό και αποτελεσματικό όπλο του ΒΕΤΟ που είχε, έγινε όχι μόνο χωρίς καμία ουσιαστική υποχώρηση από την Τουρκία, αλλά και με επίσημη αναγνώριση εκ μέρους μας και των άλλων 14 ηγετών της ΕΕ και κάτω από τις πιέσεις των ΗΠΑ, ότι οι μακροχρόνιες τουρκικές παράνομες διεκδικήσεις είναι ελληνοτουρκικές διαφορές, που πρέπει να μπουν στο τραπέζι των πολιτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε: «Ο ελληνικός και ο κυπριακός λαός δεν μπορεί να δεχτεί αυτές τις νέες υποχωρήσεις της κυβέρνησης και πρέπει να αντισταθεί με δημοκρατικούς αγώνες. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την ολοκλήρωση των σχεδίων των Μεγάλων Δυνάμεων της Δύσης για συρρίκνωση της Ελλάδας, για διχοτόμηση της Κύπρου και μετά του Αιγαίου«.

Μετά το τέλος της ομιλίας του Δ. Τσοβόλα ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
Κατήχηση στα μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής

Στήριξη στην κυβερνητική πολιτική παρείχε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά ότι «πάει όλους τους νέους» πλην αυτών που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Από το μικρόφωνο του ραδιοφωνικού σταθμού της εκκλησίας - σε εκπομπή του οποίου συμμετέχει μία φορά το μήνα - έθιξε το ζήτημα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των μαθητών, λέγοντας: «πρέπει εμείς οι μεγαλύτεροι να αναμετρήσουμε τις ευθύνες μας» και για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις για το ποιους εννοεί, διευκρίνισε, υιοθετώντας στην ουσία την κυβερνητική «καραμέλα» περί υποκινούμενων: «Μήπως θέλουμε να ποδηγετούμε τα παιδιά μας; Μήπως επιδιώκουμε για τους δικούς μας σκοπούς να τα χειραγωγούμε και να εκμεταλλευόμαστε τον αυθορμητισμό τους;».

Δε σταμάτησε όμως εκεί, έφτασε στο σημείο ο ηγήτορας της εκκλησίας, αποδεικνύοντας το πόσο δημοκρατικά και αμερόληπτα σκέφτεται, να ισχυριστεί ότι τα παιδιά υφίστανται πνευματική αποπλάνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχει μόνο σεξουαλική αποπλάνηση, αλλά και πνευματική, στην οποία μάλιστα δεν αποδίδονται και ποινικές ευθύνες!

Οσο για την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, προφανώς τον βρίσκει σύμφωνο, αφού δήλωσε ότι «τα καλά κόποις κτώνται» και ότι τα παιδιά τελειώνοντας το σχολείο πρέπει να έχουν ίσα προσόντα με αυτά των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Βέβαια για το «φόβο των Ιουδαίων», εξέφρασε, σαν καλός διπλωμάτης, τη στενοχώρια του για την ταλαιπωρία των παιδιών και των γονιών τους, με τα προγράμματα των σχολείων και με τα φροντιστήρια...

Καταλήγοντας κάλεσε άπαντες να επανέλθουν στην τάξη, δηλώνοντας: «να πάρουν όλοι μιαν ανάσα, να συμφωνήσουν όλοι σε μία γραμμή και να μεταδώσουν πνεύμα ενδιαφέροντος στα παιδιά, νιώθοντας την ανάγκη να τα βοηθήσουν και όχι να τους επιβληθούν»!

Ομως, ο κ. Χριστόδουλος κατά την προσφιλή του συνήθεια ασχολήθηκε και με τις πολιτικές εξελίξεις, στηρίζοντας κι εδώ την κυβερνητική πολιτική. Για το Κυπριακό υποστήριξε πως αν το θελήσουν οι μεγάλοι της γης, θα έρθει στο νησί η δικαιοσύνη! Απαλλάσσοντας από ευθύνες την κυβέρνηση, που με την πολιτική της οδηγεί στην ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού, την οποία κατά τ' άλλα ο Αρχιεπίσκοπος απεύχεται. Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι, δήλωσε κομψά πως «τα πράγματα θα εξελιχθούν όπως τα θέλησε η χώρα» και ότι το «μέλλον θα δείξει αν οι εξελίξεις αυτές θα δικαιώσουν τις προσδοκίες μας». Αν κατανοούμε καλά αυτή τη δήλωση, μάλλον για τον Αρχιεπίσκοπο τα αποτελέσματα της Συνόδου, ήταν θετικότατα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ