ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Απρίλη 2004
Σελ. /32
Κόντρες Ερντογάν - Ντενκτάς

Ενοχλημένος φέρεται να είναι ο Ρ. Τ. Ερντογάν από τις δηλώσεις και την εν γένει στάση του Ρ. Ντενκτάς στο Κυπριακό

Eurokinissi

Ενοχλημένος φέρεται να είναι ο Ρ. Τ. Ερντογάν από τις δηλώσεις και την εν γένει στάση του Ρ. Ντενκτάς στο Κυπριακό
Την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος επιχειρεί να μεταφέρει τη συζήτηση περί δημοψηφίσματος, στην Τουρκία.

Ο Ρ. Ντενκτάς, μετά την πρόσφατη ομιλία που έκανε στην Προύσα, την περασμένη Παρασκευή, μίλησε σε ζωντανή εκπομπή τουρκικού ιδιωτικού καναλιού και την επόμενη μέρα σε ημερίδα που οργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ετοιμάζεται να ξαναεπισκεφθεί την Τουρκία, όπου θα μιλήσει στην Αγκυρα, καλεσμένος της Ενωσης Τούρκων Κοινοβουλευτικών.

Η αντίδραση του Ρ. Τ. Ερντογάν στην κατάσταση αυτή - που εκτός από το Κυπριακό αφορά και την τουρκική πολιτική σκηνή - ήταν έντονη. Δε θα ήταν υπερβολική η διαπίστωση ότι την πιο ηχηρή αντιπολίτευση στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ασκεί, πέρα από κάθε άλλον πολιτικό της Τουρκίας, ο Ρ. Ντενκτάς. Ο Ρ. Ερντογάν, κατά την πτήση του προς την Ιαπωνία, τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου επέκρινε τον Ρ. Ντενκτάς, λέγοντας ότι «δυστυχώς η συζήτηση αυτή γίνεται κυρίως στην Τουρκία. Αυτό θα έπρεπε να γίνει στην Κύπρο. Οι όποιες διαδηλώσεις και δηλώσεις, να γίνουν στην Κύπρο».

Αναφερόμενος επίσης στον Ρ. Ντενκτάς, ο κ. Ερντογάν είπε: «Με ρώτησε αν πρόκειται να κατέβω εγώ ή οι βουλευτές του κόμματός μου για την εκστρατεία στην Κύπρο και απάντησα αρνητικά. Προφανώς θα έπρεπε να τον ρωτήσω κι εγώ αν θα έρθει ο ίδιος για τον ίδιο λόγο στην Τουρκία».

Αναφερόμενος στην εκστρατεία που συνεχίζει ο Ρ. Ντενκτάς στην Τουρκία, ο Ρ. Ερντογάν πρόσθεσε πως «αν έχει να πει κάτι ας το κάνει στην Κύπρο. Μου προξενεί λύπη το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ έρχεται στην Τουρκία και μαζί με περιθωριακές ομάδες, οργανώνει ημερίδες».

Ο όρος «περιθωριακοί» που έχει χρησιμοποιήσει και πριν από λίγες μέρες ο Ρ. Ερντογάν ως προς το Κυπριακό, είναι πράγματι ενδεικτικός για τις απόψεις του Τούρκου πρωθυπουργού περί πλουραλισμού, αφού με τον όρο αυτό, εννοεί το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης και το Κόμμα Ορθού Δρόμου, που στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, συγκέντρωσαν μαζί το 20% των ψήφων. Ο Ερντογάν, συμπεριλαμβάνει μάλιστα στον όρο αυτό και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, δηλαδή την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αντεπίθεση Ντενκτάς

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Ραούφ Ντενκτάς και κατηγορεί, με τη σειρά του, τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν ότι με τη στάση που τηρεί στο Κυπριακό, πέρασε τη γραμμή της τουρκικής εθνικής πολιτικής.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν, με τις οποίες τον κάλεσε να τερματίσει τις επισκέψεις του στην Τουρκία και ό,τι έχει να πει, να το πει στην Κύπρο, ο Ντενκτάς είπε ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σπρώξει τους Τουρκοκυπρίους σε ένα αβέβαιο μέλλον.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν ενημερώθηκε πλήρως επί του «σχεδίου Ανάν» και ότι ο Ερντογάν έχει παραπληροφορηθεί και πιστεύει ότι το σχέδιο παρέχει διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Κατά τον Ραούφ Ντενκτάς, αυτό που θα συμβεί είναι η παράδοση της Τουρκίας στην Ελλάδα, προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι δηλώσεις Ντενκτάς τέθηκαν υπόψη του Τούρκου πρωθυπουργού ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιαπωνία. Απέφυγε, ωστόσο να τις σχολιάσει, λέγοντας ότι έχει ήδη πει αυτά που έπρεπε να πει.

Στο πλευρό του Ραούφ Ντενκτάς τάχθηκε ο γιος του Σερντάρ, ο οποίος χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού απαράδεκτες και προσβολή για τους Τουρκοκυπρίους. Φρόντισε ωστόσο να διαβεβαιώσει ότι τέτοιου είδους δηλώσεις δεν πρόκειται να απομακρύνουν τους Τουρκοκύπριους από τη μητέρα πατρίδα. Αναφορικά με το δημοψήφισμα, ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι η τελική απόφαση του Κόμματός του θα διαμορφωθεί εντός της εβδομάδας. Δίνοντας ωστόσο το στίγμα είπε ότι αυτό που θα επιδράσει καταλυτικά στη λήψη της απόφασης είναι η στάση του Ραούφ Ντενκτάς και των Ελληνοκυπρίων.

Διχασμένοι οι Τουρκοκύπριοι

Στην Κυπριακή Δημοκρατία μετέβη χτες ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όπου είχε συναντήσεις με αντιπροσωπείες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ και συζήτησε την πρόταση του ΑΚΕΛ, με την οποία ο ίδιος διαφωνεί, καθώς όπως ανέφερε «θα επέτρεπε στους Ελληνοκυπρίους να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως εκπρόσωποι ολόκληρης της Κύπρου και θα ζημίωνε τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων».

Μετά τη συνάντησή του με τον Δ. Χριστόφια εξέφρασε την άποψη ότι σε περίπτωση αναβολής του δημοψηφίσματος θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που έχει καθοριστεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Συμπλήρωσε πως δεν πρέπει το «σχέδιο Ανάν» να λαμβάνεται σαν νίκη για καμία πλευρά και επισήμανε ότι το κείμενο του γενικού γραμματέα είναι ένα κείμενο συναίνεσης και συμβιβασμού.

Στο ίδιο πνεύμα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι τα δημοψηφίσματα που θα διεξαχθούν δεν αφορούν ενδεχόμενη νίκη της μίας πλευράς επί της άλλης. «Μερικοί - συμπλήρωσε -λένε πως το σχέδιο είναι πιο ευνοϊκό για την τουρκική πλευρά. Αλλοι λένε πως είναι αντι-τουρκικό. Δεν πρέπει να εξετάζουμε αν ευνοεί την Τουρκία, αν ευνοεί την Ελλάδα, αν ευνοεί τους Ελληνοκυπρίους ή αν ευνοεί τους ανθρώπους στο βόρειο τμήμα του νησιού. Η πολιτική μας είναι να επιδιώξουμε μια κατάσταση στην οποία κάθε μέρος να ωφελείται».

Αλλωστε, όπως ανέφερε «η επίλυση του προβλήματος της Κύπρου θα επηρεάσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ. Αν έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, θα υπάρξει θετική επίδραση».

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ακόμα ότι οι κατοχικές δυνάμεις δε θα αποχωρήσουν από την Κύπρο εάν μία εκ των πλευρών απαντήσει «όχι» στο δημοψήφισμα της 24ης Απρίλη.

Σε αντίθεση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Σερντάρ Ντενκτάς τάσσεται υπέρ της αναβολής, προκειμένου να δοθεί χρόνος για να συζητηθεί η κάθε πτυχή του «σχεδίου Ανάν».

Στο μεταξύ ο Ρ. Ντενκτάς γνωστοποίησε πως θα ανακοινώσει την αποχώρησή του σε περίπτωση που υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο. «Αν υπάρξει ένα "ναι", δε θα μείνω, θα παραιτηθώ από τη θέση μου (...) το δημοψήφισμα είναι επίσης δημοψήφισμα και για μένα», δήλωσε στη ΜΙΛΙΕΤ. Εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του από τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης, κατηγορώντας τον Τ. Ερντογάν ότι πέρασε τη γραμμή της τουρκικής εθνικής πολιτικής.

Ο αρχηγός του τουρκοκυπριακού κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Μουσταφά Ακιντζί, επέκρινε το ΑΚΕΛ για την απόφασή του να ζητήσει αναβολή των δημοψηφισμάτων. Εντάσσοντας το ΑΚΕΛ στους απορριπτικούς, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι το Κόμμα με την απόφασή του αυτή, έχει προκαλέσει ανακούφιση στους υποστηρικτές του «στάτους κβο» και απογοήτευση στους κύκλους που επιθυμούν τη λύση του Κυπριακού.

Στο μεταξύ το τουρκοκυπριακό Κίνημα Κοινοτικής Απελευθέρωσης με ανακοίνωσή του καλεί το ΑΚΕΛ να αναθεωρήσει τη στάση του.

Δεν παίρνουν θέση οι Τούρκοι στρατηγοί

Ο αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Χιλμί Οζκέκ παρατήρησε χτες ότι δε θα ήταν σωστό να τοποθετηθεί υπέρ του «ναι» ή υπέρ του «όχι» στα δημοψηφίσματα που οργανώνουν τα Ηνωμένα Εθνη για το σχέδιο λύσης του Κυπριακού. Απαντώντας σε ερωτήσεις στην Αγκυρα, ο Τούρκος στρατηγός σημείωσε ότι «το σχέδιο αποτελείται από ομοσπονδιακούς νόμους και διεθνείς συνθήκες και αφορά όλους. Δε θα ήταν σωστό για μένα να πω "ναι" ή "όχι" σ' αυτό το σχέδιο», είπε ο στρατηγός.

Ο στρατηγός απέφυγε να σχολιάσει και την αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε μεταξύ του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

«Δε θα ήταν σωστό να εκφράζω τις απόψεις μου για ένα θέμα στο οποίο εκφράστηκε ο πρωθυπουργός», είπε ο στρατηγός Οζκέκ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις παρατηρήσεις του κ. Ερντογάν, που καλούσαν τον κ. Ντενκτάς να πει ό,τι έχει να πει από την Κύπρο και να μη μεταφέρει την πολιτική του καμπάνια στην Τουρκία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ