ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να ζωντανέψουμε το γυναικείο κίνημα παντού!

Η ΟΓΕ καλωσορίζει τα νέα μέλη των συλλόγων της από την Αττική

Οι νέες γυναίκες θα βρίσκονται στο επίκεντρο του ένατου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, που θα γίνει τον ερχόμενο χρόνο. Το ακούσαμε στην πρόσφατη συνάντηση του προεδρείου της ΟΓΕ, που καλωσόρισε σε ειδική συγκέντρωση τα νέα μέλη των συλλόγων της. Μια εποικοδομητική και πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση, με δεδομένο ότι δε φτάνουν οι «Παναττικές» σε όλα τα μέλη των συλλόγων.

Η τελευταία δεκαπενταετία ήταν πολύ σκληρή για όλα τα κινήματα. Το μεγαλύτερο χτύπημα υπέστη το γυναικείο κίνημα, πλήγμα που δημιούργησε πισωγύρισμα και στη συνειδητοποίηση των γυναικών. Ομως, μετά την επίθεση, ακολούθησε η ανάκαμψη, αφού η ΟΓΕ είχε ρίζες στις γυναίκες του λαού μας: Μια μεγάλη προσφορά του γυναικείου κινήματος μετά τη δικτατορία ήταν ότι συντέλεσε, ώστε να συνειδητοποιήσουν οι Ελληνίδες πως πρέπει να δουλέψουν επαγγελματικά, για να είναι αυτόνομοι άνθρωποι, να πατήσουν στα πόδια τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους σε άλλη βάση. Ωστόσο, η πλήρης και σταθερή απασχόληση, που είναι βάση για κάθε χειραφέτηση, σήμερα κινδυνεύει και οι γυναίκες χάνουν όσα με αγώνες διεκδίκησαν τόσα χρόνια... Οι νέες συνθήκες, οι νέες ανάγκες, πιο πολύπλοκες, απαιτούν και νέους τρόπους δράσης...

Η πιο δύσκολη και πολύπλοκη εποχή

Ιστορική αναδρομή στο ελληνικό γυναικείο κίνημα και στη «γέννηση» της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας έκανε η πρόεδρός της, Καλλιόπη Μπουντούρογλου. Τόνισε ιδιαίτερα ότι η ΟΓΕ, γέννημα της λαϊκής βάσης, συνδέει άμεσα την ισότητα των γυναικών με τις κοινωνικές δομές, τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις, που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο και των φυλετικών διακρίσεων. «Στην ΟΓΕ, είπε, συσπειρώνονται γυναίκες διαφόρων πολιτικών πεποιθήσεων, που αποδέχονται το καταστατικό και τους σκοπούς της. Μέσα στην ΟΓΕ εκφράζονται και δραστηριοποιούνται και κομμουνίστριες. Η ΟΓΕ είναι μια οργάνωση, που πιστεύει στην αποτελεσματικότητα της κοινής δράσης και ότι πρέπει να διαχέονται οι αξίες του κάθε κινήματος σ' όλα τα άλλα και το αντίθετο, δηλαδή στην αξιοποίηση των ειδικών επεξεργασιών του κάθε κινήματος και από τα άλλα κινήματα.

Πρώτο της μέλημα, το δικαίωμα των γυναικών στην εργασία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, γιατί μόνο τότε ανοίγει ο δρόμος και για άλλες κατακτήσεις.

Από τις κορυφαίες διεκδικήσεις της, η αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας, γιατί πιστεύει ότι πάνω στην αναπαραγωγική επιταγή της φύσης βασίστηκε ιστορικά η διπλή και τριπλή εκμετάλλευση των γυναικών. Πίσω από κάθε μεγάλη ή μικρή κατάκτηση των γυναικών στη χώρα μας, θα βρούμε τους αγώνες των γυναικών της ΟΓΕ. Ιση αμοιβή για ίση δουλιά, επιδόματα μητρότητας, άδειες εγκυμοσύνης και λοχείας, σύνταξη της αγρότισσας, αλλαγή του Οικογενειακού Δικαίου κ.ά. Οι αναλύσεις και η επεξεργασία των θέσεών της αναδεικνύουν τα κοινωνικοπολιτικά αίτια, αποκαλύπτουν τους υπαίτιους και τις πολιτικές που ευθύνονται για τη διπλή εκμετάλλευση των γυναικών. Η ΟΓΕ ξεπέρασε τις συμπληγάδες πέτρες της τελευταίας 15ετίας, εισέπραξε βέβαια το κόστος της εποχής, αλλά σταθήκαμε ξανά στα πόδια μας, ακριβώς γιατί έχουμε λαϊκή βάση!

Ομως, σήμερα σε τίποτα δε μοιάζει η δουλιά μας με τις δεκαετίες πριν από το '90. Ζούμε την πιο δύσκολη και πιο πολύπλοκη εποχή της ιστορικής μας πορείας μέσα στο γυναικείο κίνημα». Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε στις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των τελευταίων χρόνων που δημιουργούν καραβάνια προσφύγων και μεταναστών, στην παγκοσμιοποίηση και την ελεύθερη αγορά, στην «απασχολησιμότητα» αντί για την εργασία, στις «ίσες ευκαιρίες» αντί για δικαιώματα, για να εξηγήσει: Ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων, που έχει επικρατήσει, έχει μπλοκάρει τους φυσικούς συμμάχους του γυναικείου κινήματος (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Συνδικαλιστικό Κίνημα, μεγάλος αριθμός γυναικείων οργανώσεων) στους ευρωμονοδρόμους του «εφικτού» και του «ρεαλιστικού», που δεν είναι, τελικά, τίποτα άλλο από την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Αφαιρούν δικαιώματα

Σήμερα, τι να ζητήσουν οι γυναικείοι σύλλογοι, αναρωτήθηκε.

  • Με θεσμοθετημένη την ίση αμοιβή για ίση εργασία, η ανεργία αυξάνεται και οι γυναίκες σπρώχνονται στη μερική απασχόληση, πολλαπλασιάζουν τη μαύρη εργασία, γίνονται θύματα τρομοκρατίας στους χώρους δουλιάς, χωρίς να «κουνιέται φύλλο» από τους υπεύθυνους της κυβέρνησης ή τις γνωστές πλειοψηφίες της συνδικαλιστικής ηγεσίας.

Σήμερα τι να ζητήσουν οι σύλλογοι;

  • Παιδικούς σταθμούς; Εχουν περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), δεν είναι δημόσιοι, πληρώνονται από τους γονείς τροφεία. Η ΤΑ έχει γίνει ο δούρειος ίππος της κυβερνητικής πολιτικής, ο μοχλός που περνάει τις αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις και στην εμπορευματοποίηση της Πρόνοιας.
  • Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια, από δημόσια και δωρεάν κοινωνικά αγαθά, περνούν στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
  • Η μητρότητα και η προστασία της έχει εξαφανιστεί και σαν έννοια από τα κοινοτικά κείμενα, ενώ στις νομοθεσίες και τα λίγα κεκτημένα καταργήθηκαν. Για την πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα ζητούν από τις νέες γυναίκες υπογεγραμμένη βεβαίωση ότι δε θα τεκνοποιήσουν. Με την εφαρμογή της μερικής απασχόλησης, καταργούνται de facto οι άδειες και τα επιδόματα της εγκυμοσύνης, της λοχείας και τόσα άλλα.
  • Εχουμε να κάνουμε με μιαν εξουσία, που δε διστάζει να θεσμοθετήσει την πορνεία ως επάγγελμα, αντί να δρομολογήσει μέτρα για τη μείωση - έστω - του κοινωνικού αυτού φαινομένου. Αντίθετα, αφήνει ασύδοτα τα ΜΜΕ να εκπορνεύουν τις νέες γυναίκες σε εκπομπές, ριάλιτι σόου και άλλα τηλεβάρβαρα προγράμματα, να επιτρέπουν τη διαφήμιση αυτού του «επαγγέλματος» μέσα από τα 090, ακόμη και σε «έγκριτες» και μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες. Μέσα από εκπομπές, βάζουν τις γυναίκες να αλλάζουν συζύγους, οικογένειες, ενώ στα εισιτήρια λεωφορείων διαφημίζονται τηλεφωνικές γραμμές - μέσω «Cosmote» - για ζώδια, για ερωτικά προβλήματα κ.ά.
  • Η συμμετοχή των γυναικών στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων και η βία κατά των γυναικών, που έχουν γίνει σημαία της ΕΕ και όλων των ευρωλάγνων συμμάχων της, ακούγονται μεν με συμπάθεια από τις γυναίκες, αλλά πρόκειται για συνειδητά ψευδεπίγραφο ενδιαφέρον. Οι περισσότερες γυναίκες στη Βουλή - με ελάχιστες εξαιρέσεις - σήκωσαν το χέρι τους και ψήφισαν αντεργατικούς νόμους, νόμους ενάντια στις γυναίκες. Ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή των γυναικών μόνο σε ορισμένα Κέντρα, όχι όμως και για τη συμμετοχή τους στο συνδικαλιστικό, λ.χ., κίνημα. Ολες οι προϋποθέσεις αφαιρούνται από τη ζωή των πολλών γυναικών, των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων, με αποτέλεσμα να γίνεται αντικειμενικά απαγορευτική η συμμετοχή τους στην πολιτική και κοινωνική ζωή. Η οικονομική και πολιτιστική φτώχεια αυξάνει την κάθε είδους βία σε βάρος τους.
Κανείς δε μας χάρισε τίποτα, όλα κατακτιούνται

«Σήμερα το κάθε αίτημα και η κάθε διεκδίκηση είναι αναγκαίο να συνδέεται με γενικότερες πολιτικές αλλαγές, αλλιώς είναι έωλο ή και αποπροσανατολιστικό. Η κάθε διεκδίκηση είναι αναγκαίο να συνδέεται και να ανοίγει δρόμους για βαθύτερες πολιτικές αλλαγές, γιατί σήμερα έγινε πλέον ξεκάθαρο ότι η όποια κατάκτηση γκρεμίζεται μέσα σε μια νύχτα, αφού δε στηρίχτηκε σε κείνες τις κοινωνικές αλλαγές που θα «κλείδωναν» δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων. Ετσι, καθώς μας παίρνουν αυτά που κατακτήσαμε με αγώνες και αίμα, πρέπει να ξαναπαλέψουμε για το οχτάωρο - μετά από 150 χρόνια!!!

»Η απαξία των ιδεολογιών και των οραμάτων, που έχουν έντεχνα διοχετευτεί μέσα απ' όλους τους ιδεολογικούς μηχανισμούς, εγκλωβίζουν κύρια τις γυναίκες μέσα στο λαβύρινθο της μοιρολατρίας, της ατομικής λύσης και στις θεωρίες του "τίποτα δε γίνεται". Θέλουν τις γυναίκες να είναι οι πιο απολίτικες, οι πιο συντηρητικές. Κι όμως, είμαστε οι πιο αδικημένες, αυτές που κύρια αυγαταίνουν τον πλούτο με τη δουλιά τους, οι αιμοδότριες των ασφαλιστικών ταμείων, αυτές που αναπαράγουν την εργατική δύναμη.

Πότε, λοιπόν, θα πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας; Κανείς δε μας χάρισε τίποτα, όλα κατακτιούνται. Η ΟΓΕ δεν είναι το προεδρείο της, αλλά οι σύλλογοί της σ' όλη την Ελλάδα, αυτοί είναι τα "πόδια της"...

»Η καθεμιά γράφει ιστορία του κινήματος, κατέληξε. Ενισχύστε τους συλλόγους με τη διαρκή παρουσία σας, πείτε τη γνώμη σας για όλα, και προπαντός για τους τρόπους, που θα πλησιαστούν καλύτερα οι γυναίκες της περιοχής σας για τη διάδοση των ιδεών και των θέσεων της ΟΓΕ, για τη διάδοση του περιοδικού μας. Πάρτε πρωτοβουλίες για νέους τρόπους δράσης των συλλόγων μας. Ετοιμαστείτε με πρόγραμμα για την καλύτερη παρουσία των συλλόγων στο 9ο Συνέδριό μας. Ελάτε στις Παναττικές ή στο προεδρείο που είναι ανοιχτό κάθε Τρίτη...».

Στη συνέχεια, στη συζήτηση που έγινε ανάμεσα στο προεδρείο και τις νέες γυναίκες - μέλη της ΟΓΕ, αναπτύχθηκαν πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα, που φανέρωσαν γόνιμο προβληματισμό. Χαρακτηριστικά τα λόγια ενός νέου μέλους: «Από μικρή άκουγα τις ομιλίες των εκπροσώπων του γυναικείου κινήματος και πήγαινα σ' όλες τις εκδηλώσεις που μπορούσα. Δεν κατάφερα να σπουδάσω, αν και το ήθελα, όμως αυτά τα ακούσματα, μαζί με τα βιβλία, με βοήθησαν να γίνω πιο ολοκληρωμένο άτομο, με ανοιχτό μυαλό...».


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ