ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ Για 4.4

Βασίλης Δημητριάδης
Βασίλης Δημητριάδης
Φωτ.

Στις 3 Απρίλη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε», ο αγωνιστής Θεόδωρος Κ. Κόλλιας και άφησε μεγάλο κενό στην οικογένειά του. Γεννήθηκε το 1924 στη Δάφνη (Στρέζεβο) Καλαβρύτων από γονείς αγρότες. Στην Κατοχή πολέμησε τους κατακτητές από τις γραμμές της επίλεκτης διμοιρίας της ΕΠΟΝ της 8ης Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ.

Για τη δράση του αυτή δικάστηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη Ζάκυνθο, τα Γιούρα, το Μακρονήσι, τα Καμένα Βούρλα.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος, κυνηγημένος από το παρακράτος, μπόρεσε να δουλέψει ως έμπορος στο Περιστέρι και αργότερα στον Υμηττό.

Τίμιος και σεμνός αγωνιστής, ανιδιοτελής και δίκαιος, άριστος οικογενειάρχης, παρέμεινε πιστός στα ιδανικά της Αντίστασης και του σοσιαλισμού ως το τέλος της ζωής του. Μεγάλωσε και σπούδασε τα παιδιά του μ' αυτές τις αρχές.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Πηνελόπη και οι οικογένειες των παιδιών του Κώστα και Λευτέρη, προσφέρουν στο ΚΚΕ 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ υπουργείου Γεωργίας και 100 ευρώ στο Παράρτημα Υμηττού της ΠΕΑΕΑ, του οποίου ήταν μέλος.

* * *

Φωτ.

Η λατρευτή σύζυγος και συντρόφισσα στη ζωή και στους αγώνες, Γεωργία Καρρά, άφησε την τελευταία πνοή της στον «Ευαγγελισμό» στις 29 Φλεβάρη 2004 μετά από 55 μέρες μαρτυρικής θεραπείας. Με την καλοσύνη και το πνεύμα δικαιοσύνης που τη διέκρινε εκτιμούσε και στήριζε τους αγώνες και οικονομικά. Ενώσαμε την πληγωμένη, από το δραματικό και άδικο χαμό των προσφιλέστερων προσώπων, ζωή μας και στηρίξαμε ο ένας τον άλλον στον πόνο του, περάσαμε, αν όχι χαρούμενα, ήρεμα και ευχάριστα τη ζωή μας, μέχρις ότου έφυγε από τη ζωή. Ποτέ όμως από τη σκέψη και την καρδιά μου, και με άφησε μόνο με τον αβάσταχτο πόνο του δικού της χαμού, μαζί με όλους τους άλλους.

Λάζαρος Θεοδωρίδης
Λάζαρος Θεοδωρίδης
Το 40ήμερο μνημόσυνο γίνεται σήμερα Κυριακή των Βαΐων 4 Απρίλη στις 10.00 π.μ. στο Νεκροταφείο της Αργυρούπολης.

Στην άσβεστη μνήμη της προσφέρω στην ΕΕΔΥΕ, στην ΠΕΔΥΕ, στην ΕΕΔΔΑ, στη «Δημοκρατική Μέριμνα», στην ΠΕΑΕΑ, στην ΠΕΑΦΕ, στο ΚΜΙΕΑ, στο ΚΚΕ, στην ΚΝΕ και στο «Ριζοσπάστη» από 50 ευρώ στο καθένα

Διονύσης Καρράς

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του Νικόλαου Διάκου που πέθανε το Γενάρη του 2004, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Γούβας, 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», την εφημερίδα που τον συντρόφευε ως το τέλος της ζωής του.

Η γυναίκα του και η φίλη Ελευθερία Ευαγγέλου

* * *

Φωτ.6

Με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από τον πρόωρο «χαμό» του αγαπημένου μας Δημήτρη (Τάκη) Επικαρίδη, στη μνήμη του καθώς επίσης στη μνήμη των αγαπημένων μας προσώπων, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης Ιωάννη Επικαρίδη, Κασσιανής Επικαρίδου, Λάζαρου, Σωτήρας και Βασιλικής Ξενίδη, οι οικογένειες Επικαρίδη και Ξενίδη προσφέρουν στο ΚΚΕ, ως φόρο τιμής, 500 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Περισσού.

Σε εμάς, τα μέλη των οικογενειών, οι φυσιογνωμίες τους θα μείνουν βαθιά χαραγμένες για όλη την υπόλοιπη ζωή.

* * *

Φωτ.

Στις 7 Απρίλη συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή Δημήτρη Χιονά (Φωστήρα) ο οποίος πέθανε από ανακοπή καρδιάς ενώ πήγαινε με αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ να αποτίσουν φόρο τιμής στους πατριώτες που σκοτώθηκαν ενώ υπερασπίζονταν το φρούριο Νυμφαίας.

Γιάννης Πετρίδης
Γιάννης Πετρίδης
Ο Δ. Χιονάς γεννήθηκε στο Πάνδροσο Ροδόπης το 1929. Γιος πολυμελούς αγροτικής οικογένειας, μικρός μπήκε στη βιοπάλη. Στα 15 χρόνια του οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Στα τέλη του 1947 κατατάχτηκε στο ΔΣΕ και αναδείχτηκε σε αξιωματικό του.

Με το τέλος του εμφύλιου το φθινόπωρο του 1949, κατέφυγε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, αργότερα πέρασε στην Ουγγαρία και τα περισσότερα χρόνια τα έζησε στην Τσεχοσλοβακία, όπου εργάστηκε ως ανθρακωρύχος.

Από το 1948 ήταν μέλος του ΚΚΕ.

Επαναπατρίστηκε το 1977 και με την οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Κομοτηνή, συνδέθηκε με την ΚΟ του ΚΚΕ και δούλεψε με πίστη και αφοσίωση, ως στέλεχος της ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ.

Εμεινε πιστός και αταλάντευτος στα ιδανικά του Κόμματος ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του η σύζυγός του προσφέρει 15 ευρώ στην ΠΕΑΕΑ, 15 ευρώ στην ΠΕΕΠΠ και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Εκλεισε ένας χρόνος από το θάνατο του λαϊκού αγωνιστή Μήτσου Νασιόπουλου. Γεννήθηκε στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας το 1925. Καταγόταν από αγροτική οικογένεια και ήτανε οικοδόμος.

Στην Κατοχή πήρε δραστήρια μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ.

Μετά την Απελευθέρωση διώχτηκε και βγήκε ξανά στο βουνό, στο ΔΣΕ. Το 1947 με την ίδρυση του Αρχηγείου Δυτικής Στερεάς ήταν σύνδεσμος στον καπεταν - Γιώτη (Χ. Φλωράκη). Τόσο στον ΕΛΑΣ, αλλά και στο ΔΣΕ, πρωτοπόρος αντάρτης, ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο Τουφεκιάς.

Μετά τη χούντα εγκαταστάθηκε στην Ανθήλη Φθιώτιδας.

Στη μνήμη του προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 20 ευρώ.

Γ. Μωραΐτης

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη των αξέχαστων συναγωνιστών και συντρόφων μας Τέλη Κοματσέλη και Νίκου Καλύβα προσφέρουμε στο ΚΚΕ 70 ευρώ.

Θανάσης Παπαθανασίου
Θανάσης Παπαθανασίου
Αντιστασιακοί του Παραρτήματος Ελληνικού της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών Νίκου Τριανταφύλλου και Απόστολου Τριανταφύλλου, μαχητή του ΔΣΕ, ο αδελφός τους Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Γαλατσίου.

* * *

Φωτ.2

Πέρασαν χρόνια μα δεν πέρασε ποτέ ο πόνος του άδικου «χαμού» από την εκτέλεση του Σπύρου Μπούρμπουλη από τους Γερμανούς κατακτητές. Τη «σφαγή» του Παύλου Μπούρμπουλη από τρομοκράτες. Την εκτέλεση του Διονύση Μπούρμπουλη με απόφαση του έκτακτου Στρατοδικείου της Κορίνθου. Κι αυτά γιατί; Γιατί ήθελαν να ζήσουν αυτοί και οι συνάνθρωποί τους ελεύθεροι, χωρίς αδικία και εκμετάλλευση. Ηταν νέοι, γεροί και παλικάρια.

Ηταν αδέλφια μας.

Στη μνήμη τους και στη μνήμη των γονιών μας Γιώργου και Σταυρούλας Μπούρμπουλη, οι οποίοι έφυγαν από τη ζωή πικραμένοι, αυτοί που στις καλές μέρες δεν έλειπε ποτέ από τα χείλη τους το χαμόγελο. Καθώς επίσης στη μνήμη των αδελφών μας Γεράσιμου και Βαγγέλη-Ιωάννη Μπούρμπουλη και του συζύγου της αδελφής μας Σπύρου Γαβριελάτου, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 60 ευρώ.

Αδελφοί Μπούρμπουλη

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του Ελευθέριου Ζαχαρία Χρυσού (Λευτέρακα) τα παιδιά του Ζαχαρίας και Ειρήνη Χρυσού, Ευάγγελος και Μαρία Καρυωτάκη προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 100 ευρώ.

Δημήτρης Χιονάς
Δημήτρης Χιονάς
* * *

Φωτ.

Στις 19 Απρίλη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που «χάσαμε» τον αγαπημένο μας Θανάση Κολτσάκη.

Για το χρονιάτικο μνημόσυνό του προσφέρουμε στη μνήμη του 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Συκεών Θεσσαλονίκης.

Η γυναίκα του Μαρία και τα παιδιά του

* * *

Φωτ.

Στις 7 Απρίλη κλείνουν 2 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ Κοσμάς Γεωργίου Λαζαρίδης (Μάρκος). Στην Κατοχή ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ και μετά την Απελευθέρωση, κυνηγημένος από τους παρακρατικούς τρομοκράτες, ανέβηκε στο βουνό, στο ΔΣΕ.

Η ζωή του ήταν αφιερωμένη στους αγώνες του λαού και ως το θάνατό του έφερε τον τίτλο του μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Αποστολιά Λαζαρίδου προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Φανουρίου» Θεσσαλονίκης, 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.2

Η αγωνίστρια Ευπραξία Κατσαμάκη γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1907. Πιάστηκε από την Ασφάλεια της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια του εμφύλιου, μαζί με άλλους αγωνιστές. Καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο Στρατοδικείο και εκτελέστηκε στα 42 χρόνια της στις 7 Απρίλη 1949 στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης.

Ο αδελφός της Λουκάς Κουτρουβάς, πιάστηκε και αυτός από την Ασφάλεια, καταδικάστηκε σε θάνατο με απόφαση έκτακτου Στρατοδικείου και εκτελέστηκε πλάι στην αδελφή του στις 7 Απρίλη 1949, σε ηλικία 32 χρόνων.

Κοσμάς Λαζαρίδης
Κοσμάς Λαζαρίδης
Στη μνήμη τους οι κόρες της Ευπραξίας Κατσαμπάκη, Μαρίκα Ξεσφύγκη και Μαριάνθη Παπαδοπούλου προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή Θανάση Παπαθανασίου η γυναίκα του Μαρίκα και ο ανιψιός του Νίκος Πλαλάς προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Εγνατίας Λαγκαδά, 40 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 9 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής Βαγγέλης Μακρής, ο αγαπημένος σύζυγος, ο γλυκός πατέρας, ο συνεπής αγωνιστής. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε, αλλά δε λιποψύχησε. Πάντα αγωνιζόταν για ένα καλύτερο αύριο, ψυχικά και ιδεολογικά ταυτισμένος με το ΚΚΕ και τα οράματά του.

Ακολουθώντας και εμείς το όνειρό του προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη», που πάντα στάθηκε πιστός συνοδοιπόρος του, 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ καθηγητών Θεσσαλονίκης.

Η γυναίκα του Ματούλα

Τα παιδιά του Μαρία και Ευθύμης

Τα εγγόνια του Ματίνα, Ηρώ, Βαγγελίτσα

* * *

Ο Γεώργιος Ορέστη Παπαδόπουλος (Πούσκιν) γεννήθηκε στην Τασκένδη από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες. Τελείωσε εκεί κονσερβατόριο και εργάστηκε στο μουσικο-χορευτικό συγκρότημα «Μπουζούκι» των πολιτικών προσφύγων. Με το συγκρότημα πήρε μέρος σε περιοδείες στην ΕΣΣΔ και σε άλλες σοσιαλιστικές χώρες καθώς και στα φεστιβάλ του Βερολίνου και της Σόφιας της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Νεολαίας και Φοιτητών.

Με τον ερχομό του στην Ελλάδα συνεργάστηκε με τη Φαραντούρη και τη Μοσχολιού, με το συγκρότημα του Μίκη Θεοδωράκη. Αργότερα εργάστηκε ως καθηγητής μουσικής στο Ωδείο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης και δημιούργησε το παιδικό συγκρότημα «Μπουζούκι» Αμπελοκήπων.

Στις 29 Αυγούστου 1992 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 37 χρόνων. Ηταν αγαπητός από όλη την κοινωνία των Αμπελοκήπων.

Θεόδωρος Κόλλιας
Θεόδωρος Κόλλιας
Ο πατέρας του Ορέστης Ιάκωβου Παπαδόπουλος, ο οποίος μας «άφησε» πριν από 9 χρόνια, στις 24 Δεκέμβρη 1992, πήρε μέρος στον πόλεμο του '40, στην Εθνική Αντίσταση και στον εμφύλιο, ήταν μαχητής του ΔΣΕ. Στα παιδικά χρόνια του έζησε το δράμα της Μικρασιατικής καταστροφής και της προσφυγιάς. Τελείωσε τη σχολή εφέδρων Αξιωματικών της Σύρου και στη συνέχεια εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος στην Αξιούπολη Κιλκίς. Τις πρώτες μέρες του Ελληνοϊταλικού πολέμου με τη διμοιρία του, κύκλωσε και συνέλαβε 165 Ιταλούς αιχμαλώτους.

Στην Κατοχή, ως μέλος του ΕΑΜ, οργάνωσε το εφεδρικό 30ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ στο νομό Πέλλας, του οποίου ήταν διοικητής. Σχεδίασε την επιχείρηση στο «Μουχαρέμ Χάνι», όπου εξοντώθηκε αμαξοστοιχία με 450 χιτλερικούς.

Στον εμφύλιο, επιτελάρχης σε μεγάλες Μονάδες του ΔΣΕ, πολέμησε στο Γράμμο και στο Βίτσι. Παντρεύτηκε και απέκτησε δυο παιδιά.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη εργάστηκε στην παραγωγή και στο Σύλλογο των πολ. προσφύγων.

Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του το 1979 και συνέχισε τους αγώνες του.

Στη μνήμη του και στη μνήμη του γιου τους η σύζυγός του Παρασκευή προσφέρει 60 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 60 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατο του αγαπημένου συζύγου μου Λάζαρου Θεοδωρίδη, καπετάνιου του ΕΛΑΣ και αγωνιστή για τα ιδανικά του μαρξισμού-λενινισμού ως το θάνατό του, και για την ονομαστική γιορτή του, προσφέρω στη μνήμη του 70 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Βυζαντίου Θεσσαλονίκης.

Μάρω Θεοδωρίδου

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του Γιώργου Ροββά, ο οποίος παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του, προσφέρουμε 200 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης.

Λευτέρης Χρυσός
Λευτέρης Χρυσός
Η σύζυγος Μέλπω Ροββά

Οι κόρες του Μαργαρίτα και Κατερίνα Ροββά

Ο Χρήστος Μ. και ο Στάθης Δημόπουλος

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 12 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Βασίλη Δημητριάδη, μέλους του ΚΚΕ. Για την αντιστασιακή δράση του καταδικάστηκε σε ισόβια από έκτακτο Στρατοδικείο. Αφέθηκε ελεύθερος το 1961 και συνέχισε τους αγώνες του.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Ελισσάβετ και τα παιδιά του Γιώργος, Δημήτρης και Ελβίρα Ελευθεριάδου προσφέρουν 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συντρόφου μου Δημήτρη Τόλιου, μέλους του ΚΚΕ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης-ΕΛΑΣ, μαχητή του ΔΣΕ, του θείου μου Γιάννη Παναγιωτίδη, μέλους του ΚΚΕ και του ΕΛΑΣίτη Γιάννη Πετρίδη (φωτογραφία), μέλους του ΚΚΕ και μαχητή του ΔΣΕ, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Κατερίνης, 150 ευρώ.

Ξανθίππη Τόλιου

Θανάσης Κολτσάκης
Θανάσης Κολτσάκης
Γεωργία Καρρά
Γεωργία Καρρά
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ Για 4.4

Φωτ.

Σήμερα, Κυριακή 4 Απρίλη στις 10.00 π.μ. στην εκκλησία των Ταξιαρχών στο Περιστέρι, απέναντι από το ΙΚΑ, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο της

ΕΥΡΥΚΛΕΙΑΣ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΟΥ

Στη μνήμη της πρόσφεραν, μέσω ΚΟΒ Λόφου Αξιωματικών, στο ΚΚΕ: Η κόρη της Στέλλα και ο γαμπρός της Δημήτρης Δημητρίου 100 ευρώ, τα εγγόνια της Ευρύκλεια και Παναγιώτης 100 ευρώ, ο βαφτιστικός της Αντώνης Γκόγκος 100 ευρώ, η αδελφή της Γιάννα και ο γαμπρός της Στέργιος 50 ευρώ και ο Τάκης Σουμάλας 20 ευρώ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ