ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Απρίλη 2004
Σελ. /40
Πριν αλέκτορα...

Ούτε μια μέρα δεν κράτησε στα εξάστηλα το «όχι». Ηταν μέχρι να σηκώσει την μπαγκέτα ο μαέστρος. Ετοιμοι από καιρό, «ανακάλυψαν» τις πιέσεις κι άρχισαν οι αναλύσεις για την ανάγκη του «επώδυνου»...

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Ως θέαμα είναι γελοίο. Κι ας αφορά τραγωδία σε βάρος όλου του λαού της Κύπρου. Αυτοί που έχουν ήδη κάνει τη ζημιά, στριμώχνονται τώρα, για το ποιος δε θα βγει πρώτος στην πίστα.

Κι ας είναι ορισμένοι ακράτητοι. Που εγκαλούν, δήθεν, όσους μαζί έχουν συμφωνήσει, γιατί «κρύβονται πίσω από τους Κύπριους». Κι ανακαλύπτουν πρόβλημα «χειρισμών» σε μια διαδικασία που άρχισε «αισιόδοξα»! Καθείς κι ο... Πρόντι του.

«Να πάρουν όλοι θέση» αξιώνουν. Και χώνουν κάτω αριστερά, σ' ένα μικρό μονόστηλο, την απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Καλεί, βλέπεις σε αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό, προβάλλοντας τη μόνη αποδεκτή λύση: Για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, ομόσπονδη, διζωνική, κοινή πατρίδα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, χωρίς ξένους «εγγυητές» και «προστάτες».

Ο «παρωχημένος αντιιμπεριαλισμός» προειδοποιεί ανοιχτά πως μετά την Κύπρο έρχεται η σειρά του Αιγαίου. Ε, και; Κι αυτό είναι «πλήρως συμβατό προς το κοινοτικό κεκτημένο».

Είναι καιρός, τώρα που ο Jaap de Hoop Scheffer μοιράζει γαλόνια σε όσους «εργάστηκαν» μαζί με το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και το Αφγανιστάν, να δείχνουμε την υπό κατασκευή σούπερ βάση στην Κύπρο;

Γίνεσαι ή δε γίνεσαι... Τούρκος, την ώρα που σε καλούν να ανέβεις Γολγοθά και συμπληρώνουν πως αυτό θα γίνει με όρους «εθνικής ενότητας»; Τι ζητάνε; Να τους δώσουμε και τα καρφιά;

Ηταν ποτέ αθώες οι λέξεις, για να 'ναι και σήμερα;


ΚΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΑΝ

Ο ΜΑΕΣΤΡΟΣ: «Η αίσθηση που έχει η αμερικανική πλευρά μετά το τηλεφώνημα είναι ότι ο κ. Καραμανλής στο κρίσιμο διάστημα που μεσολαβεί ως τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου θα "προσπαθήσει" να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της Λευκωσίας για ένα θετικό αποτέλεσμα. Η τελική συμφωνία μεταξύ των δύο ανδρών ήταν να υπάρξει συνεργασία, ώστε να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα που θα οδηγήσει στην ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου την 1η Μαΐου στην Ευρωπαϊκή Ενωση» (ο Δ.Γ. Απόκης από την Ουάσιγκτον για το τηλεφώνημα Μπους, στο «ΒΗΜΑ»).

ΤΟ ΤΑΜΠΟΥΡΛΟ: «Η γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας δε θα επιτρέψει ποτέ στον Τάσο Παπαδόπουλο ή τους επιγόνους του να πάρουν τη ρεβάνς του 1974 με μια συμφωνία που να ευνοεί τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων» (ο Δ. Μητρόπουλος στα «ΝΕΑ»).

Η ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ: «Οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες χαρακτήρισαν χτες απόλυτα ικανοποιητικό και πλήρως συμβατό προς το κοινοτικό κεκτημένο το Σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού και κάλεσαν όλες τις εμπλεκόμενες πολιτικές ηγεσίες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε να επικρατήσει το "ναι" στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου» (η ανταπόκριση επίσης στο «ΒΗΜΑ»).

ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΑΠΑΤΣΙΜΠΑΝΟ: «Αισθάνεται δικαιωμένη η ηγεσία του ΚΚΕ, γιατί σε ευθεία αντίθεση με οποιαδήποτε διεθνιστική λογική, αντιπαραθέτει το μέλλον των δύο κυπριακών κοινοτήτων υποστηρίζοντας επί της ουσίας στενά εθνικά συμφέροντα υπό τον μανδύα ενός παρωχημένου αντιιμπεριαλισμού;» (Νίκος Βούτσης μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ, στην «ΑΥΓΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΤΟ ΕΠΩΔΥΝΟ ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑΣΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΚΛΙΜΑ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΗ, ΗΠΑ, ΟΗΕ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΓΡΙΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ «ΟΧΙ»

ΑΥΓΗ: ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΝΑΙ, ΤΙ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΤΟ ΟΧΙ

ΕΘΝΟΣ: ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ ΤΟΝ ΓΟΛΓΟΘΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΣΚΗΝΙΚΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΤΟΧΗ ΣΕ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

Η ΧΩΡΑ: ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 9% ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ 5 ΔΙΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 2.500 ΕΥΡΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο ΝΕΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΕΠ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΑΟ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Βαστάτε Τούρκοι τ' άλογα

«Οι ξένοι "προστάτες" θα μάθουν να τρίβουν τα μάτια τους με όσα θα ιδούν από δω και εμπρός» (ο Χρ. Πασαλάρης στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΎΠΟ»)

...επιτέλους

«Ε, άι σιχτίρ επιτέλους. Και σεις και η νομιμότητα και ο ΟΗΕ σας και τα Ψηφίσματα, που ποτέ δεν εφαρμόστηκαν, και οι στρογγυλεμένες κουβέντες που κρύβουν το έγκλημα. Ο,τι και να κάνετε, για να τιμωρήσετε τους απείθαρχους, ό,τι και να γίνει, δε θα είναι χειρότερα απ' όσα ήδη έχει διαπράξει. Ε, άι σιχτίρ, λοιπόν, "αρχόντοι, τράγοι και μαϊμούδες"» (Γιάννης Τριάντης στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»)

Σύριζα πέρασε

«Κανείς δε λέει πως η ελληνική κυβέρνηση ή τα ελληνικά πολιτικά κόμματα θα πρέπει να επιβάλουν στους Ελληνοκύπριους το τι θα ψηφίσουν, αφού οι τελευταίοι θα είναι εκείνοι που θα ζήσουν με τη λύση που θα δώσουν. Από εκεί, όμως, μέχρι κάποιοι να "κρύβονται" πίσω από τη Λευκωσία, ε, πάει πολύ. Η αποφυγή της λήψης θέσης σε τόσο κρίσιμα θέματα μάλλον ανεύθυνες ηγεσίες δείχνει - και ας μας συγχωρέσουν κάποιοι πολιτικοί» (ο Βασίλης Σκουρής στο «ΕΘΝΟΣ»)

Προοίμιο

«Οι δηλώσεις Φερχόιγκεν, όπως άλλωστε και το τηλεφώνημα Μπους στον Ελληνα πρωθυπουργό, αποτελούν προοίμιο των πιέσεων που θα ασκηθούν τον επόμενο μήνα, με στόχο να εκβιάσουν ένα "ναι" στο δημοψήφισμα» (το κύριο άρθρο της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»)

Κουρής

«Θα βρούμε άσχημα τον μπελά μας αν έρθουμε σε σύγκρουση με Αμερικανούς και Ευρωπαίους» (το «ζωνάρι» στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»)

Πέρασαν τις εξετάσεις

«Και οι επτά χώρες έδρασαν επί αρκετά χρόνια σαν να ήταν ήδη μέλη του ΝΑΤΟ ενώ απέστειλαν στρατιώτες να εργαστούν δίπλα με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στο Αφγανιστάν» (άρθρο του Jaap de Hoop Scheffer, γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, στο «ΒΗΜΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ