ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 13 ΙΟΥΝΗ
Πώς ψηφίζουν Ελληνες του εξωτερικού και ετεροδημότες

Eurokinissi

Μέχρι τις 8 Απρίλη θα πρέπει οι Ελληνες πολίτες που κατοικούν στις υπόλοιπες 24 χώρες - μέλη της ΕΕ να υποβάλουν αίτηση στα Προξενεία, ώστε να ψηφίσουν στη χώρα όπου διαμένουν για την ανάδειξη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Ψηφίζουν στις 12 Ιούνη στη χώρα που θα δηλώσουν στην αίτησή τους.

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.ypes.gr, όπου ο εκλογέας καταχωρεί τα στοιχεία του και την πόλη στην οποία θα ψηφίσει. Υπάρχει συγκεκριμένη λίστα με τις επιλεγμένες πόλεις ψηφοφορίας και στις 24 χώρες - μέλη της ΕΕ. Ο ενδιαφερόμενος εκτυπώνει την αίτηση σε τρία αντίγραφα. Τα δύο υποβάλλονται, μαζί με φωτοαντίγραφο του διαβατηρίου, στο οικείο Προξενείο. Το Προξενείο, με τη σειρά του, αποστέλλει το ένα αντίγραφο στη Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης του υπουργείου Εσωτερικών. Τα Προξενεία υποχρεούνται να βοηθήσουν όσους Ελληνες πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και να διεκπεραιώσουν για λογαριασμό τους την απαιτούμενη διαδικασία.

Θυμίζουμε ότι βασική προϋπόθεση για να ψηφίσουν οι Ελληνες του εξωτερικού στη χώρα όπου διαμένουν είναι να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους δήμου ή κοινότητας του ελληνικού κράτους. Επίσης, να μην έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και την ημέρα της ψηφοφορίας να μένουν σε κράτος - μέλος της ΕΕ. Ψηφίζουν μόνο με αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν στις 13 Ιούνη. Στον τόπο διαμονής τους θα ψηφίσουν μόνον οι ετεροδημότες που έκαναν χρήση αυτής της δυνατότητας στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μάρτη. Οι εν λόγω ετεροδημότες ψηφίζουν στις ευρωεκλογές στα κοινά εκλογικά τμήματα του τόπου διαμονής τους, δηλαδή μαζί με τους υπόλοιπους εκλογείς της περιφέρειας όπου διαμένουν. Δηλαδή, δε συστήνονται ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, όπως συνέβη στις βουλευτικές εκλογές.

«ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ»
Ζήτησαν ταχύτερη επέλαση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.--

Με την κοινή διαπίστωση διοργανωτών και συνέδρων ότι απαιτούνται ταχύτεροι ρυθμοί στην επέλαση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στις βαλκανικές χώρες που βρέθηκαν την περασμένη δεκαετία στο μάτι του ιμπεριαλιστικού κυκλώνα, ολοκληρώθηκαν χτες στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου για την καταπολέμηση της φτώχειας στην Αλβανία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, το Κόσσοβο και την ΠΓΔΜ. Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την υποστήριξη της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης και συμμετείχαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων από την Αλβανία και τις χώρες που προέκυψαν από το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Στα συμπεράσματα του συνεδρίου περιλαμβάνεται η αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι κυβερνήσεις των βαλκανικών χωρών σε αυστηρότερα μέτρα, προκειμένου να επιτύχουν τη μακροοικονομική σταθερότητα, την απελευθέρωση του εμπορίου, τη μείωση της διαφθοράς και την ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου που θα εξασφαλίζει περιβάλλον ασφαλές, προκειμένου να προσελκύσουν επενδύσεις. Με άλλα λόγια, τίθενται σαν στόχοι η αυστηρή λιτότητα, η απελευθέρωση της αγοράς με τη γενίκευση των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και η λήψη νομικών μέτρων για την εμπέδωση της ασφάλειας στο εσωτερικό των χωρών. Κι όλα αυτά με ευλαβική προσήλωση στους στόχους του προγράμματος καταπολέμησης της φτώχειας και στο Σύμφωνο Σταθερότητας, που στρώνουν το έδαφος για την οικονομική και πολιτική χειραγώγηση των οικονομικά κατεστραμμένων Βαλκανικών κρατών.

Μια από τις «προκλήσεις», εξάλλου, που διαμόρφωσε το συνέδριο για τις χώρες που συμμετείχαν, ήταν να προσαρμόσουν τις προτεραιότητές τους στις απαιτήσεις των οργανισμών - «δωρητών». Μεταξύ αυτών βρίσκονται το Βρετανικό Συμβούλιο, η τράπεζα της Μαύρης Θάλασσας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, το Σύμφωνο Σταθερότητας, η Αμερικανική Διεύθυνση για τη διεθνή ανάπτυξη, η Παγκόσμια Τράπεζα και τα υπουργεία Εξωτερικών της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ολλανδίας, της Σλοβακίας.

Σύγχρονη τεχνολογία στην υπηρεσία της «εσωτερικής ασφάλειας»

Την ίδια ώρα που ολοκληρώνονταν οι εργασίες του ΔΝΤ για τη φτώχεια στα Βαλκάνια, σε μια άλλη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαζόταν ένα δείγμα του τρόπου με τον οποίο θα «εμπεδωθεί η εσωτερική ασφάλεια» που προωθούν οι ιμπεριαλιστές στις νέες αγορές για τις πολυεθνικές τους.

Στην εκδήλωση αυτή παρουσιάστηκαν υπερσύγχρονα τεχνολογικά συστήματα, που εντοπίζουν και αχρηστεύουν εκρηκτικά και όπλα, εμποδίζοντας, όπως αναφέρθηκε, τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών. Τα συστήματα αυτά θα προμηθεύει στα Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, η εταιρία European Defence Systems (EDS) που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, η οποία πλέον συνεργάζεται με την αμερικανική εταιρία «CCS International Ltd», η οποία ασχολείται με την παραγωγή ηλεκτρονικών αντιτρομοκρατικών συστημάτων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Γενικός Πρόξενος ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Alec Mally, ο οποίος λανσάροντας τα προϊόντα της CCS, είπε πως με την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων, προωθείται η περιφερειακή σταθερότητα...

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ενας δάσκαλος ... μαθητεύει στους αγώνες μας

Ο παλιός καλός μας γυμναστής, στο Γυμνάσιο, που δεν υπάρχει πια, μας διηγόταν πώς από ένας συντηρητικός πολιτικά άνθρωπος, κατέληξε κομμουνιστής, κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Και ήταν έκπληξη, όταν κατά την Απελευθέρωση τον είδαμε με ένα σφυροδρέπανο στο «πέτο» να μετέχει στις εκδηλώσεις χαράς του κόσμου.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο γυμναστής μας αυτός, που προερχόταν από μια αγροτική οικογένεια, άλλαξε προοδευτικά πολιτική αντίληψη, διαβάζοντας την... εγκυκλοπαίδεια, στα σκληρά εκείνα χρόνια της πείνας και του θανάτου, αλλά και της αγωνιστικής έξαρσης.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, μας είπε, έκλειναν τα σχολεία, κατά διαστήματα. Τότε, λοιπόν, το έριξα στο διάβασμα πάνω σε θέματα από τη μεγάλη εγκυκλοπαίδεια που δε με είχαν απασχολήσει έως τότε. Διάβασα, για παράδειγμα «απνευστί» το λήμμα για τον ιστορικό και διαλεκτικά υλισμό - και συνεχίζοντας τις παραπομπές για το σοσιαλισμό και τον καπιταλισμό, για την υπεραξία, την εκμετάλλευση, αλλά και τους αγώνες της εργατικής τάξης και τη μεγάλη ρωσική προλεταριακή επανάσταση. Ενας άλλος κόσμος ανοιγόταν μπροστά μου, εκτός από τα γυμναστικά παραγγέλματα στρατιωτικού χαρακτήρα που μας είχαν μάθει στη Γυμναστική Ακαδημία και μας υποχρέωναν να εφαρμόζουμε κατά τις φασιστικές παρελάσεις της νεολαίας - (ΕΟΜ) - κατά τα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας.

Εγώ που γύμναζα τα παιδιά, γυμνάζομαι και διδάσκομαι τώρα από τους μαθητές μου που ακολουθούν τους δρόμους των αγώνων.

Εφυγε νωρίς ο δάσκαλος και δεν πρόφτασε να εφαρμόσει στη ζωή, όσα είχε διαβάσει και τον είχαν ευαισθητοποιήσει.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ