Αύριο οι προεδρικές εκλογές
Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ με τον υποψήφιο Πρόεδρο του ΚΚΡΟ Ν. Χαριτόνοφ |
Ο Ν. Χαριτόνοφ σε συνέντευξη Τύπου χαρακτήρισε «απολύτως άνισες» αυτές τις συνθήκες διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα. Την ίδια ώρα επισήμανε ότι το ΚΚΡΟ θα πραγματοποιήσει παράλληλη καταμέτρηση του εκλογικού αποτελέσματος. Παίρνοντας το λόγο ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, σημείωσε ότι και στις βουλευτικές εκλογές του Δεκέμβρη το κόμμα είχε πραγματοποιήσει παράλληλη καταμέτρηση με αποτέλεσμα να υπάρχει διαφορά στα αποτελέσματα που έδωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή στα 60 χιλιάδες εκλογικά τμήματα από ένα σύνολο 80 χιλιάδων εκλογικών τμημάτων. Ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ σημείωσε ότι όπως και με τις εκλογές του Δεκέμβρη, έτσι και σε αυτές τις εκλογές, το ΚΚΡΟ θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για όλες τις περιπτώσεις όπου θα γίνει νοθεία του αποτελέσματος. Σχολιάζοντας το πιθανό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, ο Γκ. Ζιουγκάνοφ δήλωσε: «Ο Πούτιν θα πάρει το 142% με συμμετοχή 122%... Κανονικές εκλογές στη χώρα δε γίνονται κι ούτε προβλέπονται στο άμεσο διάστημα. Ομως αυτή η αυθαιρεσία, που υπάρχει με τις εκλογές στη Ρωσία, αργά ή γρήγορα θα σταματήσει και τότε θα λογοδοτήσουν όλοι όσοι έχουν ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση».
Στο μεταξύ, στις 11/3 το κεντροδεξιό κόμμα «Γιάμπλακο» ανακοίνωσε ότι μετά από έρευνά του τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Δεκέμβρη 2003 νοθεύτηκαν στις 170 από τις 225 εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Το συγκεκριμένο κόμμα ήδη προσέφυγε στα δικαστήρια των 78 περιοχών της Ρωσίας, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του έγινε εκτεταμένη νοθεία. Το «Γιάμπλακο» έχει δηλώσει πως θα απέχει και από τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής. Σε αποχή καλεί επίσης και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ). Να σημειωθεί ότι αν στις εκλογές πάρει μέρος λιγότερο από το 50% των ψηφοφόρων, τότε οι εκλογές ακυρώνονται και προκηρύσσονται επαναληπτικές εκλογές στις οποίες δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι υποψήφιοι συμμετείχαν την πρώτη, την αποτυχημένη φορά.
Ο Στρ. Κόρακας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, παραβρέθηκε στη δίκη του αντιπροέδρου του Εργατικού Κόμματος
Επέστρεψε από την Ουγγαρία ο Στρ. Κόρακας, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, όπου παραβρέθηκε σε δίκη που έγινε με κατηγορούμενο τον Αττίλα Βαϊνάι, αντιπρόεδρο του Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας, στη Βουδαπέστη, στις 11/3/2004. Η μήνυση είχε γίνει με βάση νόμο που ταυτίζει το φασισμό με τον κομμουνισμό και απαγορεύει τη δημόσια χρήση των συμβόλων τους. Αφορμή στάθηκε συνέντευξη Τύπου που έκανε το Εργατικό Κόμμα για να διαμαρτυρηθεί για την απαγόρευση χρήσης των συμβόλων του Κομμουνιστικού και Εργατικού Κινήματος και για τσουβάλιασμά του με το φασισμό και επειδή ο «κατηγορούμενος» κατά τη συνέντευξή του τόλμησε να φορέσει, στο πέτο του, ένα κόκκινο αστέρι...
Στο δικαστήριο ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος υπερασπίστηκε τεκμηριωμένα το δικαίωμά του να φέρει το κόκκινο αστέρι, θεωρώντας την απαγόρευση αντίθετη με την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αλλά και με τοποθετήσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Τόνισε ότι ενώ το κόκκινο αστέρι επιτρέπεται για εμπορικούς λόγους, απαγορεύεται για πολιτικούς, όπως επίσης, ενώ επιτρέπεται η κυκλοφορία ξένων εντύπων με σφυροδρέπανο (κατέθεσε το «Ρ») δεν επιτρέπεται η χρήση του από τους Ούγγρους. Δήλωσε ότι θεωρεί τον εαυτό του αθώο και ότι θα συνεχίσει να φέρει το κόκκινο αστέρι, που έφερε και καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης και όταν ρωτήθηκε από το δικαστήριο απάντησε ότι δεν προτίθεται να το βγάλει, ακόμα περισσότερο που το αστέρι αυτό του προσφέρθηκε σε πρόσφατη Διεθνή Διάσκεψη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αθήνα.
Εξετάστηκαν μάρτυρες, κυρίως συνταξιούχοι στρατιωτικοί, που δήλωσαν ότι νιώθουν προσβεβλημένοι με την απαγόρευση να φέρουν τα παράσημα που κέρδισαν κατά τη στρατιωτική τους σταδιοδρομία, επί Λαϊκής Δημοκρατίας Ουγγαρίας, παράσημα που συστατικό στοιχείο έχουν το κόκκινο αστέρι.
Τελικά το Μονομελές, και χωρίς εισαγγελέα, δικαστήριο, ενώ δεν επέβαλε ποινή, προειδοποίησε ότι αν υποπέσει σε άλλο «παράπτωμα», μέσα σ' ένα χρόνο, θα καταδικαστεί και για το αδίκημα αυτό (ότι δηλαδή έφερε το κόκκινο αστέρι).
Η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν κατάμεστη από φίλους του Κόμματος, που είχαν πάει να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον «κατηγορούμενο».
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας δήλωσε στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους:
«Βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη μας στο Εργατικό Κόμμα της Ουγγαρίας και στο δικαζόμενο αντιπρόεδρό του. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την ταύτιση του φασισμού (που είναι η αγριότερη έκφραση της διαχείρισης των συμφερόντων του κεφαλαίου) και του κομμουνισμού, που πλήρωσε βαρύτατο τίμημα για τη συντριβή του φασισμού και ως σύστημα είναι βαθύτατα ανθρωπιστικό, χωρίς εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς καταπίεση και πολέμους.
Διαμαρτυρόμαστε με τον εντονότερο τρόπο για τέτοιες απαράδεκτες απαγορεύσεις και δίκες.
Θέσαμε επανειλημμένα το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο και θα συνεχίσουμε να το θέτουμε, άσχετα αν η πλειοψηφία του είναι ανεκτική σε τέτοιες κατάφωρες διακρίσεις και παραβιάσεις».
ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--
Οι οδομαχίες συνεχίζονται, όπως και οι διαδηλώσεις, όπου η πλειονότητα αυτών είναι από οπαδούς του Κόμματος Λαβαλάς και καταγγέλλεται η «κατοχή» εκ μέρους των Αμερικανών και Γάλλων μισθοφόρων. Δε λείπουν φυσικά και οι συγκρούσεις κυρίως στις φτωχογειτονιές της πρωτεύουσας Πορτ Ο Πρενς.
Οι χτεσινές συγκρούσεις είχαν αποτέλεσμα να χάσουν και τη ζωή τους δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν έξι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και των ταραχών χρησιμοποιήθηκαν όπλα από τους διαδηλωτές και τους αστυνομικούς. Νωρίτερα, η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει δακρυγόνα για να διαλύσει διαδήλωση υποστηρικτών του Αριστίντ, που φώναζαν «Θέλουμε πίσω τον πρόεδρο» και «Χωρίς τον Αριστίντ δεν υπάρχει ειρήνη».
Τα επεισόδια αναφέρθηκαν την ώρα που άνδρες της αϊτινής αστυνομίας μαζί με Αμερικανούς και Γάλλους πεζοναύτες άρχιζαν έρευνες για τον εντοπισμό αποθηκών με όπλα. Παρ' όλο που οι έρευνες αυτές δεν «απέδωσαν» καρπούς - και πώς ήταν δυνατόν άλλωστε - ο επικεφαλής των Αμερικανών πεζοναυτών συνταγματάρχης Μαρκ Γκουρκάνους δήλωσε ότι «το μήνυμα αυτής της επιχείρησης είναι πως είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στη μείωση της οπλοκατοχής».
Παράλληλα, ο Ζαν Μπερτράν Αριστίντ ανακοίνωσε ότι την επόμενη βδομάδα θα επιστρέψει στην Καραϊβική για να επισκεφθεί την Τζαμάικα, μία ενέργεια που εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να προκαλέσει «κλιμάκωση» της έντασης στην Αϊτή. Τέλος, πληροφορίες της καναδικής εφημερίδας «Toronto Star» αναφέρουν ότι ο Αριστίντ καταθέτει μηνύσεις εναντίον του υπουργού Αμύνης των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κόλιν Πάουελ, του αναπληρωτού υπουργού Εξωτερικών Ρότζερ Νοριέγκα και του δεύτερου τη τάξει στη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Αϊτή, Λουίς Μορένο, κατηγορώντας τους για εγκληματικές ενέργειες και συνωμοσία που προκάλεσαν την ανατροπή του και, τέλος, για την απαγωγή του ίδιου και της γυναίκας του και την αναγκαστική τους μετάβαση στην Αφρική, σύμφωνα με επιστολή του δικηγόρου του Αϊρα Κούρτζμπαν προς τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζον Ασκροφντ.